Ένα συγκλονιστικό καλοκαίρι για την ορθόδοξη ιεραποστολή στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα.An unforgettable summer in the Orthodox mission of Burundi and Rwanda…


Όπως όταν ένα μικρό παιδί έρχεται στον κόσμο, όλοι σκύβουν με περισσή αγάπη και φροντίδα πάνω του και όλοι ρωτούν τα νέα του, με τον ίδιο τρόπο νιώθουμε ότι νοιάζονται οι αδερφοί μας από την Ελλάδα για τα πρώτα σχετικώς βήματα που κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρουάντα και το Μπουρούντι. Για το λόγο αυτό και εμείς θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνούς της πλούσιας Χάριτος που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα –κυρίως μέσα από τη συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Χάρη στις προσευχές και τη έμπρακτη βοήθεια από την Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε ένα ιδιαιτέρως ευλογημένο καλοκαίρι με πολλούς νεοφώτιστους Χριστιανούς αλλά και την παρουσία συνοδοιπόρων. Ξεκινήσαμε με το γνωστό γιατρό κ. Αντώνη Λιάσκο που ανέλαβε την κατήχηση στο Καζίμπα της Ρουάντας, όπου οι άνθρωποι κυριολεκτικά διψούν να μάθουν για την Ορθοδοξία και γι’ αυτό επίμονα μας παρακαλούσαν επί μακρόν να τους διδάξουμε τα της πίστης μας. Αργότερα ήρθε μια ευλογημένη συντροφιά νέων από τον Άγιο Δημήτρη το Λουμπαρδιάρη με τη συνοδεία του π. Μιχαήλ. Αμέσως μετά υποδεχτήκαμε την κυρία Γεωργία Χατζήβεη, πρόεδρο της ΜΚΟ «Άνθρωποι Αγάπης» που για τέταρτη φορά επισκέφτηκε το Μπουρούντι, προσφέροντας μεγάλη βοήθεια και αστείρευτη αγάπη. Παράλληλα, υποδεχτήκαμε για πρώτη φορά τους εθελοντές του συλλόγου «ΣΥΜΒΟΛΗ στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής», οι οποίοι έχουν αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις σε Μητροπόλεις, όπως αυτή της Μαδαγασκάρης και της Ουγκάντας.

15Αυγουστος!-(5)

Αρχικά οι επισκέπτες μας γνώρισαν την κατηχούμενη κοινότητα στο Καζίμπα και θαύμασαν το γεγονός ότι οι πάμφτωχοι αυτοί άνθρωποι έχουν ήδη αυτοοργανωθεί σε ομάδες με επίκεντρο την Ορθόδοξη πίστη, αλλά και σκοπό να αναπτύξουν δραστηριότητες για να ενισχύσουν οικονομικά τις οικογένειές τους και τη μελλοντική Ορθόδοξη Εκκλησία. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια μεγαλούτσικη καλύβα, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι, με τη βοήθεια του Θεού, τη θέση της θα πάρει ο πρώτος Ορθόδοξος Ιερός Ναός στη Ρουάντα που θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ. Ακόμη, οι άνθρωποι αυτοί που διακατέχονται από πρωτοφανή ζήλο για την πίστη μας, επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο Ορθόδοξο νηπιαγωγείο στη Ρουάντα που θα αναλάβει δωρεάν όλα τα ορφανά και φτωχά παιδιά της περιοχής, θέτοντας γερές βάσεις εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Το κόστος ανέγερσης και λειτουργίας υπολογίζεται γύρω στα 10.000 ευρώ.

Πριν αναχωρήσουμε με τους εθελοντές για το Μπουρούντι, τους ξεναγήσαμε στο Μουσείο της Γενοκτονίας του 1994, όπου με πόνο ψυχής αντικρίσαμε τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα λίγα μόλις χρόνια πριν, αφήνοντας αμέτρητα ανοιχτά τραύματα. Σε αυτή την τραυματισμένη κοινωνία, όλοι μας λένε πως η Ορθοδοξία μπορεί να δώσει παρηγοριά και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους, καθώς άλλες ομολογίες συμμετείχαν δυστυχώς στον αιματηρό κύκλο του μίσους απομακρύνοντας τους ανθρώπους από την αγάπη του Χριστού.

15Αυγουστος!-(6)Φτάνοντας στη Μπουζουμπούρα, την πρωτεύουσα του Μπουρούντι, οι εθελοντές της «Συμβολής» άρχισαν αμέσως την προετοιμασία της Ορθόδοξης κατασκήνωσης στο λόφο της Μπουραμάτα. Πρόκειται για ένα χωριό όπου βρήκαν καταφύγιο όλοι οι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους λόγω της γενοκτονίας και του εμφυλίου πολέμου. Παρόλο που η κυβέρνηση παραχώρησε αυτήν την υποτυπώδη στέγη, δε μερίμνησε για ένα κομμάτι γης, ούτε καν για την παροχή νερού. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι μετά βίας βρίσκουν φαγητό για τα παιδιά τους κάθε δύο ή και τρεις ημέρες. Στο σημείο αυτό έχει χτιστεί εξατάξιο δημοτικό σχολείο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσει το νερό στο σχολείο, ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν τα παιδιά χιλιόμετρα κάθε μέρα κουβαλώντας μπιτόνια στα κεφαλάκια τους. Διευθυντής στο σχολείο αυτό είναι ο μέχρι πρόσφατα διάκονος και τώρα ιερέας, πατέρας Νεκτάριος. Εκεί δεσπόζει και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, που γεμίζει με τις υπέροχες φωνές των ανθρώπων σε κάθε ακολουθία.

Σαραντισμός-ρωσοαφρικανικού-βρεφους-(1)

Αυτό το μέρος, το τόσο φτωχό σε ερεθίσματα και υλικά αγαθά, γέμισε από ζωή και χαρά Χριστού κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης που διοργάνωσε η Συμβολή. Η υπεύθυνη της αποστολής, Ειρήνη Παπαχατζή, έγραψε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή μάς περικύκλωσαν εκατοντάδες παιδιά που αλάλαζαν χαρούμενα για τον ερχομό μας και προσπαθούσαν να μας πιάσουν το χέρι για να μας χαιρετίσουν. Αμέσως καταλάβαμε ότι η επιλογή κάποιων μόνο παιδιών για την κατασκήνωση δεν ήταν δυνατό να γίνει και έτσι μοιράσαμε αιτήσεις για όλα τα παιδιά του χωριού. Είχαμε πάνω από 550 παιδιά!! Μας βοήθησαν πολύ οι 32 ομαδάρχες στους οποίους προσφέραμε τη συνηθισμένη εκπαίδευση για δύο μέρες και συνδιαμορφώσαμε το πρόγραμμα. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια και των ιερέων που ήταν συνεχώς κοντά μας και με πολύ ενθουσιασμό ενθάρρυναν μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν με αγάπη Χριστού σε όλες τις δραστηριότητες. Κάθε μέρα ήταν ένα πανηγύρι». Πέρα από την κατασκήνωση, οι εθελοντές της Συμβολής μοίρασαν σχολικά είδη σε όλα τα παιδιά και πρόσφεραν υποτροφίες σε όλους τους αποφοίτους του Δημοτικού που προβιβάστηκαν στο Γυμνάσιο και υποχρεούνται να καταβάλουν δίδακτρα. Τους παρακαλέσαμε να μεριμνήσουν και για τις υποτροφίες των παιδιών που θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο και έτσι μας πληροφόρησαν ότι αναζητούν ανθρώπους στην Ελλάδα που θα ήθελαν να αναλάβουν κάποια από αυτές τις υποτροφίες.

Ομαδικές-βαφτίσεις-Ρουάντα-(16)

Το κορυφαίο γεγονός του Αυγούστου για την τοπική μας Εκκλησία στο Μπουρούντι δεν ήταν άλλο παρά ο πανηγυρικός εορτασμός στον καθεδρικό μας ναό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τη μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή συνεορτάσαμε με Ορθόδοξους αδερφούς μας που είχαν έρθει από τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, το Κονγκό, την Τανζανία και την Ελλάδα. Ανήμερα, κατά τη πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όλο το εκκλησίασμα βροντοφώναξε δύο φορές «άξιος». Πρώτα για τον πατέρα Νεκτάριο που χειροτονήθηκε ιερέας και μετά για τον πατέρα Παναγιώτη που χειροτονήθηκε διάκονος. Ο εορτασμός των εξαιρετικών αυτών γεγονότων συνεχίστηκε και μετά στον περίβολο του Ναού με το φαγητό που προσφέρθηκε σε όλους τους πιστούς, οι οποίοι δε σταμάτησαν να πανηγυρίζουν για τους νέους τους κληρικούς.

Αμέσως μετά, αναχωρήσαμε όλοι μαζί οδικώς για τη Ρουάντα, όπου μας περίμεναν οι κατηχούμενοι για να δεχτούν το Άγιο Πνεύμα μέσα από το μυστήριο της βάπτισης. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα μικρό ποταμάκι για να παρακολουθήσουν και να συγχαρούν με το φωτισμό των 230 πρώτων Ορθοδόξων της Ρουάντας. Άντρες, γυναίκες και παιδιά έμπαιναν με χαρά στο ποτάμι, στο δικό μας μικρό Ιορδάνη, ενώ όλοι τους προσομοίαζαν με αγγέλους μέσα στους λευκούς τους χιτώνες. Στην υπαίθρια Θεία Λειτουργία κοινώνησαν για πρώτη φορά τα Άχραντα Μυστήρια με το καινούριο τους χριστιανικό όνομα.

Ομαδικές-βαφτίσεις-Ρουάντα-(22)

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε όλες τις κοινότητες που με θέρμη μάς καλούν για να γνωρίσουν την Ορθοδοξία. Ακόμη και οι αδερφοί μας από τη Ρωσία που μένουν στη Ρουάντα έχουν πολύ αναπαυτεί με τις Θείες Λειτουργίες που τελούμε σε ένα ειδικό χώρο στο σπίτι που αναγκαστικά έχουμε ενοικιάσει. Με έδρα αυτό το σπίτι, η Κυβέρνηση αναγνώρισε επισήμως την παρουσία και το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Βεβαίως προσευχόμαστε στον πανάγαθο Θεό να κατευθύνει ανθρώπους που αγαπούν την Ιεραποστολή –δηλαδή όλους εσάς και τον καθένα ξεχωριστά– να μας στηρίξουν οικονομικά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις πολλές πνευματικές και υλικές ανάγκες των δοκιμαζομένων αδερφών της Μητροπόλεώς μας. Τα τρέχοντα έξοδα είναι πολλά, καθώς πρέπει να μετακινούμαστε συνεχώς από τη μια χώρα στην άλλη και σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή που σιγοκαίει ο πόθος για την Αλήθεια του Χριστού μας. Προσπαθούμε να σχεδιάζουμε προσεχτικά τα όνειρά μας για το χτίσιμο επισκοπικής έδρας, για ναούς, σχολεία και δομές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον πόνο και την ανέχεια των χιλιάδων ορφανών που βρίσκονται στο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια μετά τον εμφύλιο σπαραγμό. Τέλος, θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους τους Ορθοδόξους αδερφούς μας να μας μνημονεύουν στην προσευχή τους για αυτό το καινούριο ‘αμπελάκι’ που φύτεψε η δεξιά Του.

Ο Επίσκοπος  Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιος

http://ierapostoles.gr/?p=6671

When a child is born into the world, everybody leans affectionately over it with an abundance of love and care and wants to know everything about it. We feel that our brothers from Greece care the same way about the relatively early steps taken by the Orthodox Church in Rwanda and Burundi. For this reason, we would like to make you partakers of the rich blessings of His grace which we have experienced lately, mainly through our participation in the sacraments of our Church. Thanks to the prayers and the actual assistance from Greece, we had the opportunity to live a particularly blessed summer with not only a large number of newly illumined Christians but also with the presence of fellow travellers all along the way. We started with the well-known doctor Mr. Antonis Liaskos, who undertook the task of catechism at Kazimpa in Rwanda, where people have demonstrated a strong thirst for Orthodoxy; that is why for a long time they were asking us most insistently to teach them our faith. Later a blessed group of young people from St Dimitris Loubardiaris parish arrived here, accompanied by Fr. Michael. Immediately after that we welcomed Mrs. Georgia Hatzivei, President of the NGO “Anthropoi Agapis” (People of Love), who was visiting Burundi for the fourth time, offering great help and unfailing love. At the same time, we welcomed the first volunteers of the “Contribution to Educating Africa’s Children” society, who have developed educational activities in Metropolises as Madagascar and Uganda.

15Αυγουστος!-(5)

Initially our guests met with the community of catechumens in Kazimba and marveled at the fact that impoverished people had already organized themselves into groups focusing on the Orthodox faith and aiming to develop activities in order to support their families and their future Orthodox Church. All this takes place in a quite big hut, but we want to believe that with God’s help this hut will be replaced by the first Orthodox sacred church in Rwanda, which will cost around 100,000 euros. Still, these people, who are characterized by an unprecedented zeal for our faith, wish to have the first Orthodox Kindergarten in Rwanda, which will embrace all the orphans and poor children in the region free of charge and lay strong educational foundations from an early age. The cost of construction and operation is estimated at around 10,000 euros.

Before leaving for Burundi with the volunteers, we showed them around the Museum of Genocide of 1994, where we saw with pain of soul the atrocities that took place a few years ago, leaving numerous open wounds. In this traumatized society, we are certain that Orthodoxy can comfort and give hope to all people, unlike many other denominations which unfortunately took part in the bloody cycle of hatred by driving people away from the love of Christ.

On arriving in Bujumbura, capital of Burundi, volunteers of the “Contribution” society immediately began preparing for the Orthodox camp on the hill of Buramata. It is a village which became a shelter for all the people that were uprooted from their homes because of the genocide and the civil war. Although the government gave this rudimentary shelter, it failed to provide a piece of land or even a water supply. As a result, people can only find food for their children every second or third day. In this location a six-grade elementary school has been built, and we do everything in our power to provide the school children with access to clean drinking water so that they will not have to walk long distances every day carrying jerry cans on their heads. Father Nektarios, who has only recently been ordained to the priesthood, is the headmaster of this school. Besides the school, we also have the imposing presence of the Sacred Church of Saint Alexios the Man of God, which is filled with the beautiful voices of the people attending every church service.

This place, though so poor in material goods and stimuli, was filled with life and joy of Christ during the camping period that was organized by the “Contribution”. The person in charge, Irene Papahatzis, wrote about it: “From the very first moment we were surrounded by hundreds of happy children who were shouting joyfully for our coming and were trying to catch our hands in order to greet us. Immediately we realized that choosing some children only for the camp was not possible, that is why we handed out applications for all the children of the village, who were more than 550!! Fortunately we were helped considerably by the 32 group leaders who were offered the standard two- day training and conduced to shaping the program. Equally valuable was the help on the part of the priests who were constantly by our side and with lots of enthusiasm encouraged young and old to participate with love in Christ in all camp activities. Every day was full of joy.” Apart from organizing this camp, the volunteers of the “Contribution” handed out school supplies to all children and offered scholarships to all graduates who were promoted to middle school, and are now required to pay tuition fees. We also asked them, if they could, to sponsor the scholarships of the children who want to go to university, and they told us that they were looking for people in Greece who would like to take on some of these scholarships.

Ομαδικές-βαφτίσεις-Ρουάντα-(16)

The highlight of August for our local Church in Burundi was nothing else but the festive celebration in our cathedral church, dedicated to the Assumption of the Blessed Virgin Mary. This great Marian feast was celebrated together with our Orthodox brothers who had come from Rwanda, Uganda, Congo, Tanzania and Greece. On the same day, during the solemn Divine Liturgy, the entire congregation shouted out “Worthy” twice. First for father Nektarios, who was ordained a priest, and then for father Panagiotis, who was ordained a deacon. The celebration of these exceptional events was continued beyond the precincts of the Sacred Church with the food that was offered to all the faithful, who would not stop cheering for their new clerics.
Immediately after that, we left together by car for Rwanda, where the catechumens were expecting us anxiously in order to receive the Holy Spirit through the sacrament of baptism. Hundreds of people were gathered near a small creek in order to watch joyously the illumination of the first 230 Orthodox Rwandans. Men, women and children were entering the river, our own little Jordan, with joy while all of them resembled angels in their white tunics. In the Divine Liturgy conducted outdoors for the first time, the neophytes partook of the Blessed Sacrament with their new Christian name.

Then, we visited all the communities that eagerly invite us in order to learn about Orthodoxy. Even our brothers from Russia living in Rwanda, feel very comforted by the Divine Liturgies which we perform in a specific area at a house that we had to rent. Having this house as its base, the presence and work of the Orthodox Church has been officially recognized by the government. Of course we pray to the benevolent God that he enlightens people who love Mission, i.e. all of you and each one individually, to support us financially so that we can respond to the large number of spiritual and material needs of the long-suffering brothers of our Metropolis. The running costs are high, as we have to move constantly from one country to another and go to any remote area that is craving for the truth of our Christ. We try to make a careful planning of our dreams for building an Episcopal see, churches, schools and structures that could relieve the pain and misery of thousands of orphans who are still on the road, even so many years after the civil war. Finally, we would like to ask all our Orthodox brethren to remember us in their prayers for this new “little vineyard” that His right hand has planted.
Innocentios of Burundi and Rwanda

http://orthodoxmission.org.gr/2014/09/unforgettable-summer-burundi-rwanda/

http://ampelonas-trygetes.blogspot.gr/2014/09/an-unforgettable-summer-in-burundi-and.html

This entry was posted in Africa, Burundi-Rwanda, Αφρική, Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Κύπρος - Cyprus, Μπουρούντι-Ρουάντα, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s