Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σιέρρα Λεόνε : τροφή για 1.250 άτομα, σχολεία, κλινικές ! ( Orthodox Church in Sierra Leone )


Πρέπει να είναι κανείς πνευματικά τυφλός για να μη βλέπει, σε καθημερινή βάση το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία σε δεκάδες κράτη του κόσμου ! Και όσα γράφονται εδώ μέσα είναι το 1/100 των όσων γίνονται και δεν προλαβαίνουν να καταγραφούν. Κι όλα αυτά από λίγους Ορθόδοξους Ιεραποστόλους, με τη συμπαράσταση  σας, που συνεχίζεται καθημερινά, με αυξανόμενο, συγκινητικό ενδιαφέρον. Παρά τη πρωτοφανή οικονομική κρίση, η γενναιόδωρη ψυχή των Ορθοδόξων Χριστιανών αποταμιεύει προσευχές και υλική βοήθεια για τις Ορθόδοξες ιεραποστολές που απλώνονται σε, περίπου, 80 κράτη του κόσμου. Και, ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Ορθόδοξος Χριστιανός της Ελλάδας, της Κύπρου, του απόδημου ελληνισμού, κάθε χώρας του πλανήτη, ενδιαφέρεται για το φιλανθρωπικό έργο της ΕΝΟΡΙΑΣ του, της Μητρόπολής του, τη συμπαράσταση σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη και μέσα στην Ελλάδα. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σιέρρα Λεόνε κλείνει ένα χρόνο παρουσίας. Και είναι συγκινητική η προσφορά ΑΓΑΠΗΣ σε έναν λαό που δοκιμάστηκε αφόρητα και με πρωτοφανή σκληρότητα από τον εμφύλιο πόλεμο. Και οι Έλληνες, ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης, στέλνουν απλόχερα την ΑΓΑΠΗ τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σιέρρα Λεόνε για να επουλώσει πληγές, για να διδάξει την αγάπη, την ανεκτικότητα, τη συμφιλίωση.

scannedimage-24

Ένα ακόμα σημαντικό έργο της Εκκλησίας που θα μείνει μακριά από τα ΦΩΤΑ της δημοσιότητας των ΜΜΕ και των μπλογκ, αλλά είναι γνωστό στα μάτια και στις καρδιές των ανθρώπων της Σιέρρα Λεόνε και στα μάτια του Τριαδικού Θεού. Κι αυτό αρκεί. Ας αφήσουμε, λοιπόν, κάποιους να ξοδεύουν το χρόνο τους πολεμώντας τον ( «ανύπαρκτο» γι’ αυτούς! Πόση παράνοια υπάρχει να πολεμάς κάθε μέρα κάτι που θεωρείς ψεύτικο και ανύπαρκτο!  )  Τριαδικό Θεό και την Εκκλησία Του ! Για την αγάπη του Ιησού Χριστού αξίζει να δίνουμε τα πάντα στους λαούς του κόσμου !

Καταγράφουμε τις δύο επιστολές του π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου, όπως δημοσιεύτηκαν στο τριμηνιαίο ορθόδοξο ιεραποστολικό περιοδικό ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ, της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, στο τεύχος 203, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2008. Είναι συγκλονιστική η αφήγηση, είναι φοβερή κάθε σειρά των επιστολών αυτών, που δεν μπορούν να αποτυπώσουν το δράμα και το κλάμα του λαού της Σιέρρα Λεόνε. Ούτε καν οι φωτογραφίες μπορούν να αποτυπώσουν όσα βλέπει ο Ορθόδοξος ιεραποστόλος. Ας προσευχηθούμε να βρεθούν αρκετοί που θα προσφέρουν την αγάπη τους στην Ορθόδοξη ιεραποστολή στη Σιέρρα Λεόνε, με τη χάρη και τη φώτιση του Θεού.

scannedimage-26

1η Επιστολή

1. Ο πρόσφατος καταστροφικός πόλεμος της Σιέρα Λεόνε.

Εκτός από τη Σομαλία, η Σιέρα Λεόνε παραμένει η πιο φτωχή χώρα του κόσμου. Η διάρκεια ζωής των ανθρώπων είναι μέχρι τριάντα εννέα έτη. Υπάρχουν χιλιάδες νέοι χωρίς χέρια ή πόδια, απελπισμένα θύματα του πολέμου. Σχολεία λειτουργούν χωρίς βιβλία και οι δάσκαλοι δεν έχουν πληρωθεί. Οι αιτίες είναι διάφορες γι’ αυτήν την άθλια κατάσταση. Είναι μόλις έξι χρόνια που η Σιέρα Λεόνε έφτασε στο τέλος μιας σειράς βαρβαρικών εμφυλίων που διήρκησαν δώδεκα ολόκληρα χρόνια (1990-2002). Μάλιστα η παρουσία των δυνάμεων των Ενωμένων Εθνών έφυγε πριν τρία χρόνια. Τώρα βασιλεύει η ειρήνη αλλά μια ειρήνη σε μια καταστραμμένη χώρα. Όμως, δόξα τω Θεώ, που υπάρχει αυτή η ειρήνη.

2. Νέα Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σιέρα Λεόνε.
Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου Β’ ήλθαμε σ’ αυτήν την καταστραμμένη χώρα το Δεκέμβρη του 2007, διά να φέρουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, την αγάπη του Θεού Πατρός, τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος και την παρουσία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Μετά από ένα χρόνο ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της νέας Ορθοδόξου Ιεραποστολής;

3. Βοήθεια στα θύματα του πολέμου.
Κάτι το πολύ παράξενο συνέβει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι αντάρτες έκοβαν χέρια και πόδια σε όποιους υποψιαζόταν ως οπαδούς της κυβερνήσεως. Δυστυχώς χιλιάδες αθώα άτομα χωρίς καμιά σχέση με τα πολιτικά έγιναν τραγικά θύματα ενός βάρβαρου στρατού που δεν είχε κανένα έλεος για οποιονδήποτε. Παιδιά, μωρά, κοπέλες, γέροι, όλοι έγιναν θύματα των ανταρτών.

Η Ιεραποστολή μας έχει αναλάβει ένα μεγάλο οικόπεδο, 45 λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας, όπου πρόκειται να ιδρύσουμε – με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια της Αδελφότητας- σπίτια για τα θύματα του πολέμου όπως και θύματα της πολιομυελίτιδας. Το οικόπεδο αυτό είναι περίπου 13 στρέμματα, δίπλα της Εθνικής οδού. Εκεί θα χτίσουμε μια Ορθόδοξη κωμόπολη που θα περιλαμβάνει σπίτια για τα θύματα του πολέμου και τους αναπήρους, σχολείο για τα παιδιά των αναπήρων και της ευρύτερης κοινότητας, εκκλησία, βιβλιοθήκη και κλινική. Ονομάστηκε αυτό το πρόγραμμα » Άγιος Μωυσής ο Αφρικανός «.

4. Ορθόδοξο σχολείο στο Freetown –  ο Άγιος Ελευθέριος.
Με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης καταφέραμε να είναι ιδιοκτησία μας ένα μεγάλο σχολείο (περίπου 15 στρέμματα) στην πρωτεύουσα Freetown (Ελευθερούπολη) επάνω σε κεντρικό δρόμο, το λεγόμενο «Syke Street» (πλησίον του εθνικού σταδίου και τα κεντρικά γραφεία της υπουργικής υπηρεσίας). Το σχολείο έχει κάπου 1200 μαθητές και 40 δασκάλους. Έχει δύο εκπαιδευτήρια 1 Δημοτικό σχολείο (700 μαθητές) και 1 Γυμνάσιο (500 μαθητές).

Προτού το αναλάβουμε ήταν κάτω από την ιδιοκτησία του Δημαρχείου. Τώρα είναι στα χέρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Θα ονομαστεί « St. Elefterios Freetown Orthodox School ». Νομίζω ότι θα είναι το μεγαλύτερο Ορθόδοξο σχολείο της Αφρικής. Ήδη έχουμε αρχίσει διάφορα έργα σ’ αυτό το σχολείο.

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στο σχολείο προτού το αναλάβουμε ήταν η σοβαρή και δραματική έλλειψη της ασφάλειας. Το σχολείο δεν είχε τοίχους γύρω του. Επομένως, καθημερινώς έμπαιναν στο σχολείο διάφοροι, όποια ώρα ήθελαν, έβριζαν τους μαθητές και δασκάλους, άλλοι πουλούσαν ναρκωτικά και ούτω καθ’ εξής. Με τη βοήθεια του Θεού και της Αδελφότητας χτίσαμε ψηλούς τοίχους γύρω από το σχολείο με συρματόπλεγμα. Ο μπροστινός τοίχος έχει τρεις σιδερένιες πόρτες. Επίσης βάλαμε και φύλακες μέρα και νύκτα για περισσότερη ασφάλεια. Βασιλεύει τώρα η ασφάλεια και η ειρήνη στο σχολείο.

Με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια της Αδελφότητας, αρχίσαμε συσσίτιο για όλα τα παιδιά και τους δασκάλους σχολείου. Ταΐζουμε κάπου 1.250 στόματα τρεις φορές την εβδομάδα με ζεστό φαγητό. Μην ξεχνάμε ότι μετά από το βάρβαρο πόλεμο που υπέφερε αυτή η χώρα, το καθημερινό φαγητό έχει μεγάλη σημασία. Πολλοί από τους γονείς δεν τρώγουν για να μπορέσει το παιδί τους να φάει. Με αυτό το τακτικό φαγητό για τα παιδιά λύνουμε ένα σοβαρό οικονομικό και οικογενειακό πρόβλημα.

scannedimage-27

Η ιατρική υπηρεσία στη Σιέρα Λεόνε πάσχει από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και κατάλληλα υλικά ιατρικής. Επίσης το κόστος για τον πολίτη εδώ είναι υψηλό ανάλογα με το επίπεδο του μισθού. Οι τροπικές αρρώστιες σαν την ελονοσία, τυφοειδής και διάρροια θλίβουν πολλά παιδιά εδώ με σοβαρές εξελίξεις. Εάν οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους σε γιατρό ή νοσοκομείο κινδυνεύει να πεθάνει. Με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια της Αδελφότητας θα οικοδομήσουμε μια νέα κλινική στο χώρο του σχολείου. Έτσι με τον καιρό θα μπορέσουμε να προσφέρουμε μια σύγχρονη ιατρική υπηρεσία για τα παιδιά και τους δασκάλους τους σχολείου.

Τώρα το σχολείο αποτελείται από Δημοτικό και Γυμνάσιο. Δηλαδή φροντίζουμε για την εκπαίδευση των παιδιών της Α’ τάξεως του δημοτικού έως την Γ’ τάξη του Γυμνασίου. Προς το παρόν δεν προσφέρει το σχολείο μας πέρα από αυτές τις ακαδημαϊκές δυνατότητες. Σύντομα με τη χάρη του Θεού θα ιδρύσουμε Λύκειο που θα προσφέρει μαθήματα μέχρι την ΣΤ’ Γυμνασίου. Αυτό σημαίνει ότι θα κρατήσουμε τα παιδιά αυτά από την Α’ Δημοτικού έως την ΣΤ’ Γυμνασίου σε ένα Ορθόδοξο πνευματικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον.

5. Καθεδρικός Ναός στην πρωτεύουσα.
Προς το παρόν ο τόπος προσκυνήσεως βρίσκεται στο ισόγειο του προσωρινού σπιτιού της Ιεραποστολής. Όμως είναι μικρό. Με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια της Αδελφότητας βάλαμε μπροστά την ίδρυση του Καθεδρικού Ναού της Ιεραποστολής μας. Η τοποθεσία του Ναού είναι σε ένα μεγάλο κενό χώρο του σχολείου μας, ακριβώς πάνω στον κεντρικό δρόμο. Αυτή η εξωτερική τοποθεσία του Καθεδρικού Ναού έχει μεγάλη ιεραποστολική σημασία. Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ.κ Θεοδώρου Β’ ο ναός θα ονομαστεί «Άγιος Ελευθέριος και Άγιος Γεώργιος». Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτήν την επιλογή. Μια σημαντική αιτία είναι το γεγονός ότι το όνομα της πρωτεύουσας μεταφράζεται στα Ελληνικά ως Ελευθερούπολη. Είναι λοιπόν λογικό να θέσουμε τον Άγιο Ελευθέριο ως το προστάτη άγιο της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε. Λόγω της τοποθεσίας του ναού θα μπορέσει να υπηρετήσει, όχι μόνο τις ανάγκες της ευρύτερης κοινότητας, αλλά και των παιδιών του σχολείου όπου καθημερινώς θα λαμβάνουν μέρος στις ιερές ακολουθίες. Ήδη αρχίσαμε Ορθόδοξο κατηχητικό για τα παιδιά του Γυμνασίου.

scannedimage-29

Ευχαριστώ την Αδελφότητα Εξωτερικής Ιεραποστολής για τη μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει στα πρώτα βήματα της παρουσίας της Ορθόδοξης, Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού στην πονεμένη χώρα της Σιέρα Λεόνε.

2η Επιστολή

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και λοιποί αγαπητοί αδελφοί της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Μετά βαθύτατης ευγνωμοσύνης σας ευχαριστώ διά την προσφορά υμών -10.000 ευρώ (Λεόνε 37.151,662) προς τα συσσίτια των μαθητών και διδασκάλων του σχολείου μας . Από τα υπόλοιπα του κόστους της ανεγέρσεως τοίχου (δηλαδή 6.136 ευρώ από τα απεσταλμένα 20.000 ευρώ) πάνε προς διάφορα έργα εις το σχολείο, μια που έχουμε λάβει τώρα το lease /συμβόλαιο για τη σχολή.

Σας εσωκλείω με την επιστολή αυτή:
* την απόδειξη των 10.000 ευρώ.
* μερικές σχετικές φωτογραφίες (τα συσσίτια, ο τοίχος του σχολείου, διάφορες εργασίες προς την ανανέωση του σχολείου, συνάντηση με τους γονείς).

Σχέδια και κόστος για το:
* Γυμνάσιο – Λύκειο (400.000.000 Λεόνε = περίπου 100.000 ευρώ)

* Κλινική (40.000.000 Λεόνε = πε¬ρίπου 25.000 ευρώ)

* Σπιτάκια των αναπήρων (7.500 δολλάρια το κάθε σπίτι)

*Καθεδρικός Ναός ( 301.000.000 Λεόνε=50.000.000Λεόνε=251.000.000 Λεόνε = περίπου 66.000 ευρώ)


* Σχολή computer (60.000.000 Λεόνε = περίπου 15.000 ευρώ).

Σας είμαι ευγνώμων που στο παρελθόν αλλά και τώρα μας βοηθάτε σημαντικά. Σημειώστε ότι η βοήθεια σας δεν αφορά μόνο στη διάδοση της Ορθοδοξίας αλλά και στην εκπαίδευση των νέων της Αφρικής.

Σας εύχομαι ευλογημένα Χριστούγεννα.

Μετά αγάπης και ευγνωμοσύνης

εν Χριστώ π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος

Μικρό Σχόλιο
Η Αδελφότητα μας χαίρει για τα ανοίγματα της Ορθοδοξίας σε νέες χώρες της Αφρικής. Το όραμα του πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ ώστε το κάθε αφρικανικό κράτος ν’ αποκτήσει την δική του τοπική Ορθόδοξη εκκλησία μας ενθουσιάζει. Γι’ αυτό στηρίξαμε την ενέργεια του Πατριάρχου να στείλει στη Sierra Leone το ζηλωτή και ενθουσιώδη Ιεραπόστολο, Αρχιμανδρίτη π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο να ξεκινήσει το νέο Ιεραποστολικό κλιμάκιο.

Η Αδελφότητα μας ανέλαβε την χρηματοδότηση των παρακάτω έργων στο οικόπεδο 15 στρεμμάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας που δώρισε η Κυβέρνηση στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή για την δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικά ικανοποιητικού επιπέδου Ιεραποστολικού Κέντρου.

* Την περίφραξη του και οργάνωση του οικοπέδου
* Την επισκευή του υπάρχοντος Δημοτικού σχολείου 1.200 παιδιών
* Την κατασκευή του Ι. Καθεδρικού Ναού των Αγίων Ελευθερίου και Γεωργίου.
* Την κατασκευή συγχρόνου Γυμνασίου- Λυκείου.
* Την κατασκευή συγχρόνου Ιατρικού Κέντρου.
*Την κατασκευή τεχνικών σχολών Computer και κοπτικής-ραπτικής.
* Την κατασκευή κατοικίας ιερέως.
* Την κατασκευή χώρου για βιβλιοπωλείο.
* Την κατασκευή αιθουσών συνάξεων, ομιλιών και κατηχήσεων.
* Την οργάνωση συσσιτίων στα παιδιά των σχολείων.
* Επίσης ευνοούμε την κατασκευή σπιτιών για την παραμονή των αναπήρων πολέμου.

scannedimage-25

Για όλα τα παραπάνω έργα, ευχόμεθα καλό ξεκίνημα και ζητάμε τη βοήθεια των φίλων και δωρητών …

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να βοηθήσουν σε κάποιο από τα παραπάνω έργα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη Σιέρρα Λεόνε, ας στείλουν άμεσα την αγάπη τους στην εκει Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσω της Αδελφότητας Ορθόδοξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, μέσω των γνωστών τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμα και απευθείας στα γραφεία της Αδελφότητας, ορίζοντας και για ποιο από τα παραπάνω έργα προορίζεται το περίσσευμα της καρδιάς τους.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω στο περιοδικό ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ, κατανοεί πλήρως το τεράστιο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλο το κόσμο. Καταλαβαίνει πλήρως γιατί θεωρούμε ότι όλοι αυτοί που νυχθημερόν προβάλλουν τα ελάχιστα σκάνδαλα μερικών εκκλησιαστικών προσώπων και ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ όλο αυτό το μοναδικό, ανιδιοτελές έργο της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, κινούνται από ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΚΙΝΗΤΡΑ. Ισοπεδώνουν τα πάντα, αποκρύβουν τα περισσότερα και διακατέχονται από πρωτοφανή εμπάθεια, μίσος, έλλειψη σεβασμού και δεν είναι διόλου αντικειμενικοί.

Γιατί θέλει κότσια, ανδρισμό, παλλικαριά και φιλότιμο να παραδεχτείς ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτελεί ΣΗΜΕΡΑ ένα τεράστιο εκκλησιαστικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο σε πάρα πολλές χώρες του πλανήτη, χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς ιμπεριαλιαστική ή αποικιοκρατική διάθεση, χωρίς πολλά οικονομικά μέσα, χωρίς άλλα υλικά μέσα (  ραδιόφωνα, τηλεόρασεις, ιστοσελίδες, έντυπα και βιβλία ) που έχουν όλες οι υπόλοιπες χριστιανικές ομολογίες και οι άλλες θρησκείες.  Και ορισμένοι δεν την έχουν …

Κάθε έντιμος άνθρωπος, ακόμα και μη Χριστιανός, αν θέλει να λέγεται αντικειμενικός, δεν μπορεί παρά να δει αυτό το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας  και να το επαινέσει. Οι άνθρωποι, όμως, που έχουν αναλάβει ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ( εξυπηρετώντας γραμμάτια νεοποχίτικων οργανώσεων και παραθρησκευτικών ομάδων ) την αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα πάσχουν από ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ και έχουν ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ, γι’αυτό και καθημερινά γίνονται πιο ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ και εκτίθονται στα μάτια των αναγνωστών τους ( είτε αυτοί είναι αναγνώστες των εφημερίδων τους, είτε ακροατές στα κανάλια, είτε αναγνώστες των μπλογκ ).

This entry was posted in Australia, Αυστραλία, Αφρική, Africa, Γκάνα, Ghana, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Σιέρρα Λεόνε - Sierra Leone and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s