2η ιεραποστολική εκστρατεία : Ενίσχυση σε Ορθ. Ιεραποστολές σε Κογκό-Μπραζαβίλ, Κογκό, Μποτσουάνα, Σιέρρα Λεόνε, Ινδονησία.


Από σήμερα και για μια εβδομάδα ξεκινάμε τη 2η εκστρατεία ενίσχυσης των Ορθόδοξων ιεραποστολών και εκκλησιών σε Κογκό Μπραζαβίλ, Κογκό, Μποτσουάνα, Σιέρρα Λέονε και Ινδονησία. Στο τέλος του κάθε άρθρου θα βρείτε τους τρόπους που μπορείτε να ενισχύσετε τις αντίστοιχες ιεραποστολές. Παράλληλα στέλνετε και την επιθυμία  σας  για την αποστολή των δωρεών σας σε κάποια συγκεκριμένη ιεραποστολή από αυτές.

Ο Θεοφ. επίσκοπος Μπουρούντι κ. Σάββας και ο ιεραπόστολος της Μπραζαβίλ π. Θεολόγος μιλούν για τις χώρες στις οποίες διακονούν, για την ηθική της ιεραποστολής και για νέες βαπτίσεις. Δείτε το βίντεο από τη Σύναξη της Αδελφότητάς μας της 10 Απριλίου 2011.

( http://ierapostoles.gr/2011/06/%CF%80%CF%85%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1/ )

Ιεραποστολή στον εναγκαλισμό της ζούγκλας του Κονγκό

16.05.2011 |

Από την πρωτεύουσα Μπραζαβίλ αναχωρήσαμε αεροπορικώς την 27η Νοεμβρίου. Μετά από μία ώρα και δέκα λεπτά πτήση πάνω από την απέραντη κογκολέζικη ζούγκλα, προσγειωθήκαμε στο σύγχρονο αεροδρόμιο του Impfondo, δίπλα στο μεγάλο ποτάμι.

Χάρηκα τη μικρή ενορία μας στη Θεία Λειτουργία την επομένη και τις άπειρες ερωτήσεις που κάνουν οι πιστοί γύρω από την πίστη και την Εκκλησία.

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, κατεβήκαμε με τους κατηχούμενους στο ποτάμι στην άκρη του λιμανιού. Μια μεγάλη πιρόγα δεμένη, ένα μονόξυλο 12 μέτρων, σκαμμένος χονδρός κορμός, μας έδωσε την ευκαιρία να πλησιάσουμε τα λίγο βαθύτερα νερά. Άλλα μονόξυλα περνούσαν μπροστά μας με τους ψαράδες που μετέφεραν την πρωινή ψαριά. Τα ψάρια είναι νόστιμα και φθηνά, παρηγοριά στη φτώχεια τους. Η δική μου προτίμηση είναι το Nzanda, ένα χονδρό εύγευστο ψάρι με ελάχιστα κόκκαλα, που μοιάζει με το βακαλάο.

Ο Ουμπανγκί, το μεγάλο ποτάμι, δέχθηκε ξανά την ευλογία του Ιορδάνη και αγιάστηκε, για να βγουν από τα νερά του ως άγγελοι φωτός οι δεκατρείς νεοφώτιστοι αδελφοί μας. Η βάπτιση έγινε σαν διδασκαλία, αργά και όμορφα, ώστε να μιλήσει το Πνεύμα το Άγιο στις ψυχές όλων μας. Δεν ήταν εύκολο να κρύψουν τη χαρά τους, που έγινε γιορτή στην επιστροφή, γιορτή και το απόγευμα που στεφανώθηκαν δύο νεοφώτιστα ζευγάρια, γιορτή μετά την πρώτη τους μετάληψη στη Θεία Λειτουργία την επομένη, μνήμη του Αγίου Ανδρέου.

Ο εκ νεότητος προστάτης μου Απόστολος μού έκανε ένα όμορφο δώρο στη γιορτή του. Ακυρώθηκε η αεροπορική πτήση και έτσι μού χάρισε μια όμορφη εβδομάδα στο Impfondo. Αγαπώ να βαδίζω κατά μήκος του ποταμού Ουμπανγκί στο χάραμα, όταν τα μαβιά νερά από το πρώτο φως κυματίζουν ελαφρά από το αθόρυβο πέρασμα της πιρόγας. Εκεί πρωί-πρωί μαζεύονται οι γυναίκες, για να επιστρέψουν γρήγορα στο σπίτι με τα ψάρια στην τσάντα για την πολύτεκνη οικογένειά τους ή έχοντας παραμάσχαλα ένα μικρό κροκόδειλο, όπως με έκπληξη είδα ένα πρωινό. Σύντομα ο ήλιος σηκώνεται πάνω από τη ζούγκλα της απέναντι όχθης (του Ζαΐρ) για να στεγνώσει την υγρή γη από την καταρρακτώδη νυχτερινή βροχή. Από εκεί έχουν έλθει πολλοί πρόσφυγες από τους εμφυλίους, Ρουαντέζοι και Ζαϊρινοί, βρίσκοντας καταφύγιο στην πόλη.

Μετά τον Όρθρο στο νοικιασμένο σπίτι που φιλοξενεί την ενορία μας, κατευθύνθηκα με το Μάριο και τον Ιωακείμ, τους αναγνώστες μας, στη γειτονιά των Πυγμαίων. Στην άσφαλτο μάς προσπέρασε ένα κοπάδι καμπουρωτά βόδια που εξασφαλίζουν το κρέας στους ντόπιους. Στα δρομάκια φτωχοί δουλεύουν στη λάσπη, για να αλείψουν τις καλαμόκτιστες από μπαμπού καλύβες τους και δίπλα άλλοι έραβαν σειρές φύλλα που τα τοποθετούν επάλληλα στις στέγες για να απομακρύνουν τα νερά της βροχής, και τα ονομάζουν «κεραμίδια». Μερικοί φράζουν την αυλή τους με κάκτους κλαδεμένους όμορφα.

Φτάσαμε στον οικισμό των Πυγμαίων στην άκρη του δάσους. Είναι φυλή χαμηλόσωμων ανθρώπων, με αναλογικά μακριά χέρια, που ζουν νομαδικά στα δάση και ασχολούνται με το κυνήγι. Είναι εργατικοί και φιλότιμα προσφέρουν στους άλλους υπηρεσίες. Βρήκαμε γυναίκες και παιδιά να ασχολούνται με το νοικοκυριό τους. Χάρηκαν με τις φωτογραφίες που τους έδωσα, από προηγούμενη επίσκεψη, και δέχθηκαν την πρόσκληση να συναντηθούμε στο χώρο της λατρείας μας. Εκεί άρχισαν να έρχονται τις επόμενες ημέρες και με ευλάβεια και ησυχία να προσεύχονται. Ο Ιωακείμ που γνωρίζει τη γλώσσα τους άρχισε να τους εξηγεί την πίστη μας. Προσωπικά τους επαναλάμβανα «Nakéle Nakutá» (:να σας ξαναδούμε αύριο) και συνέχισαν να έρχονται. Έγιναν οικείοι μας. Προσευχηθείτε να γίνουν σύντομα οικείοι του Θεού.

Ιερομόναχος Θεολόγος

 ( http://ierapostoles.gr/2011/05/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%BD/ )

Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Κογκό Μπραζαβίλ μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, αλλά και μέσω του Ιεραποστολικού Συλλόγου της Πάτρας ο Πρωτόκλητος Φως Εθνών. Πληροφορίες εδώ και εδώ.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Μια εκπληκτική χώρα στην καρδιά της Αφρικανικής ηπείρου

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, τον Απρίλη του 2011, βρεθήκαμε στην Κινσάσα, πρωτεύουσα του Κονγκό με την Ευθυμία, συνεργάτιδά μου, προσκεκλημένες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση και φιλοξενία το Σεβασμιώτατο κ. Νικηφόρο, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Σοφιάδη, τον κύριο Ιωάννη και την Κυρία Φωτεινή Κατσικογιάννη, που μερίμνησαν για την καλή διαμονή μας και που χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους το έργο μας δε θα ήταν εφικτό.

Μια πανέμορφη χώρα

 

Το Κονγκό είναι μια αχανής αφρικανική χώρα περίπου 17 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα με πληθυσμό 72 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 90% εξ αυτών εκπροσωπείται από την εθνοτική φυλή των Μπαντού.

 Προσδόκιμο ζωής: 51 έτη

Αναλφαβητισμός: 34,5%

Θρήσκευμα: Ρωμαιοκαθολικοί 50%, Προτεστάντες 20%, Ανιμιστές 10%, Ισλαμιστές 10%

Επίσημη γλώσσα: γαλλική

Τοπικές διάλεκτοι: λιγκάλα, σουαχίλι, τσιλούμπα, κινκόγκο

 

Προσαρτήθηκε το έτος 1908 ως αποικία του Βελγικού κράτους. Κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το έτος 1960.

Στην έκτασή του καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του ποταμού Κονγκό, του δεύτερου μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Αφρικής μετά το Νείλο και δεύτερο παγκοσμίως μετά τον Αμαζόνιο σε έκταση λεκάνης απορροής.

Λόγω του τροπικού και υποτροπικού κλίματός της διαθέτει πλούσια βλάστηση με αδιαπέραστη ζούγκλα, τροπικά δάση, σαβάνες και στέπες.

Τέσσερα εθνικά πάρκα έχουν ανακηρυχτεί ως προστατευόμενα φυσικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Αν και κατά τα άλλα πλούσια σε βλάστηση και κοιτάσματα χώρα η οικονομία της προβάλλει χαρακτηριστικά υποανάπτυκτης χώρας οφειλόμενης κυρίως στην πολιτική της αστάθεια.

Παρουσιάζει για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι η ιεραποστολική δράση στην Αφρική ξεκίνησε από την χώρα του Κονγκό πριν πενήντα περίπου χρόνια με πρώτο Ιεραπόστολο τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο ο οποίος συγχρόνως είναι και ο πνευματικός ιδρυτής της Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Η Θεολογική Σχολή

Η μεγάλη έκπληξη αυτού του ταξιδιού μας ήταν η επίσκεψη μας στην Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου του Κονγκό στην περιοχή Μον-Γκαφούλα της πρωτεύουσας.

 Ιδρύθηκε και εγκαινιάσθηκε το έτος 2007 από τον τ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο.

Περιηγηθήκαμε στις άριστες εγκαταστάσεις της Σχολής εκ των οποίων οι ξενώνες και κοιτώνες των φοιτητών είναι δωρεά της Αδελφότητας της Εξωτερικής Ιεραποστολής η οποία και συνεχίζει να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της.

Το έργο αυτό είναι ένα επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδος και ένα οικοδόμημα πνευματικής εμβέλειας προς όλη την Αφρικανική Ήπειρο. Φιλοξενεί 65 εντόπιους φοιτητές από το 1ο έτος μέχρι το 4ο έτος σπουδών, οι οποίοι επιδεικνύουν ιδιαίτερη φιλομάθεια, ζήλο ιεραποστολικό και κατέχουν μια αξιοζήλευτη χορωδία που εξασκεί άριστα βυζαντινή μουσική.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος ο οποίος είναι και καθηγητής της Σχολής επαγρυπνά και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση των φοιτητών.

Έλληνες καθηγητές από Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται περιοδικά και παραδίδουν εθελοντικά στους φοιτητές εντατικούς κύκλους μαθημάτων.

Ιατρική φροντίδα

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας καλύψαμε τις ανάγκες τόσο από κατοίκους της περιοχής όσο και πολλούς από τους φοιτητές σε οφθαλμολογικά περιστατικά.

 Η καθημερινή μας ενασχόληση ήταν η οφθαλμολογική εξέταση στις εγκαταστάσεις της ενορίας του Αγίου Μάρκου μιας υποβαθμισμένης περιοχής με κατοίκους που παρ’ όλες τις αυξημένες βιώσιμες ανάγκες τους ήταν φιλικοί, χαμογελαστοί και αξιοπρεπείς.

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εξεταζομένων ηλικίας από 45 μέχρι 80 ετών δεν κατάφερε ποτέ στην ζωή του να αποκτήσει ούτε ένα απλό και αυτονόητο για μας ζεύγος γυαλών πρεσβυωπίας.

Η ευθύνη μας

 Παρ’ όλο τον περιορισμένο χρόνο παραμονής μας οι άνθρωποι που συναναστραφήκαμε μας κατέκλεισαν με συναισθήματα χαράς κι αγάπης με την ελπίδα της προσμονής τους να ξαναεπισκεφθούμε την χώρα τους.

 

Με προβλημάτισε η στάση αυτών των ανθρώπων, ιδίως η επιμονή τους να μας περιμένουν!

 Δείχνουν μ’ αυτή την συμπεριφορά ότι δεν θέλουν να τους ξεχνάμε, δεν θέλουν να τους γυρίζουμε την πλάτη, όλους μας περιμένουν.

Είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιείς μέσα στα βάθη της Αφρικής «ότι είμαστε όλοι καλεσμένοι μιας τέτοιας αποστολής».

 Ακόμη είναι άξιο θαυμασμού και απορίας πώς από μια γεωγραφικά μικρή Ελλάδα περιμένουν απλοί άνθρωποι του κόσμου ανεξαρτήτου φυλής να γαλουχηθούν από τα αγαθά της πλούσιας πνευματικής της παρακαταθήκης!

Φθάνοντας προς το τέλος του ταξιδιού μας διαπιστώνω μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας που μας διαφεύγει εύκολα λόγω της δύσκολης καθημερινότητας που μας απορροφάει αυτήν την περίοδο στην χώρα μας.

Δεν θα δικαιωθούμε στην πορεία της ζωής μας από το κατά πόσο πλουσιότεροι ή κατά πόσο φτωχότεροι θα βρεθούμε ή από τις αλλαγές της φοράς των δεκτών της χρηματιστηριακής οικονομίας.

Μάλλον θα δικαιωθούμε σαν άτομα ως προς την συνείδησή μας και σαν έθνος απέναντι στην πορεία της ανθρωπότητας από την παρουσία των λαμπρών έργων μας όπως αυτό του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κονγκό, και όποια, άλλα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας κοσμούν γωνιές της Ελλάδος και όλου του Πλανήτη μας!

Αυτή είναι η πνευματική Ιδιοκτησία της Ελλάδος όπου κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει ούτε να την διεκδικήσει γιατί έχει περάσει ήδη στην μνήμη της Ιστορίας.

Όσο λοιπόν οι συνάνθρωποί μας «μας περιμένουν» οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτή την διαχρονικά λαμπρή ιδιοκτησία-που ευτυχώς υπάρχει- και μας υποφέρει ένα άνοιγμα προς την αιωνιότητα!

Κατερίνα Αλεξάνδρου

Οφθαλμίατρος

Τακτικό μέλος της Αδελφότητάς μας

 ( http://ierapostoles.gr/2011/06/%CF%80%CF%85%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1/ )

Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό ( πρώην Ζαΐρ )  μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, αλλά και μέσω του Ιεραποστολικού Συλλόγου της Πάτρας ο Πρωτόκλητος Φως Εθνών. Πληροφορίες εδώ και εδώ.

Νέα από την Ιεραποστολή στην Μποτσουάνα – ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑΣ

 Καμπερόν 17-5-2011

Αγαπητέ Πρόεδρε κ. Ασλανίδη μετά των εκλεκτών «συγκυρηναίων» σας,

Χριστός Ανέστη !

 Η Ιερά Επισκοπή Μποτσουάνας είναι μία από τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ιδρύθηκε πρόσφατα (Οκτώβριος 2010) με πρόταση του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων.

Πρόκειται για την πρώτη Ορθόδοξη Ιερά Επισκοπή στη χώρα αυτή και τον πρώτο Ορθόδοξο Επίσκοπο. Το έργο και η οργάνωση της τοπικής Εκκλησίας, ξεκίνησαν στην κυριολεξία από το ΜΗΔΕΝ. Δεν υπήρχε απολύτως καμία υποδομή, κανένα Παρεκκλήσι, κανένας Ι. Ναός, ούτε καν ένα δωμάτιο ή ένα γραφείο, ώστε να μπορεί να διαμείνει και να εργασθεί ο Επίσκοπος. Όμως η ευλογία του Θεού και η αγάπη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, άρχισαν να καρποφορούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Φρονούμε, ότι η Ορθοδοξία εδώ στην εξωτική και τόσο φιλόξενη αυτή χώρα έχει μέλλον. Και όλοι εμείς, εδώ στην Ελληνορθόδοξη Επισκοπή Μποτσουάνας, με έδρα την πρωτεύουσά της το Καμπερόν, θα διακονήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Εκκλησία του Αναστημένου Ιησού και τις πολλαπλές ανάγκες του Αφρικανού συνανθρώπου μας με ανιδιοτελή αγάπη, με κατανόηση, με διάθεση αυτοθυσίας, φιλοτιμία και αξιοπρέπεια.

 Μέσα από την ιστοσελίδα μας, την οποία εκλεκτοί και φιλότιμοι συνεργάτες της Ι. Επισκοπής δημιούργησαν με μεράκι και ιεραποστολική διάθεση, θα έχετε όλοι οι επισκέπτες του διαδικτύου τη δυνατότητα να γίνεσθε «συγκυρηναίοι» και κοινωνοί των αγώνων και των προσπαθειών μας αλλά και γνώστες των αγωνιών και των προσδοκιών μας «διά την καλήν μαρτυρίαν του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Ιησού Χριστού».

 Η Ορθόδοξη Εκκλησία σ’ αυτό το χώρο της Νοτιοτέρας Αφρικής (πολύ κοντά στην Πρετόρια) αντιμετωπίζει μία αληθινή πρόκληση, καθώς εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της φιλοπροόδου χώρας και καλείται να συν-υπάρξει μέσα σε ένα πλαίσιο αγάπης, συναλληλίας, αμοιβαιότητος, συνυπάρξεως, νομιμότητος, ελευθερίας και σοβαρότητος. Η Ορθοδοξία στη Μποτσουάνα καλείται με απλά λόγια να εφαρμοσθεί ως τρόπος ζωής, αφού έτσι είναι στην αυθεντική της έκφραση. Ταυτόχρονα πρέπει να παραμείνει καθάρια, ανόθευτη, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι οι αλήθειες που πρεσβεύει και προτείνει στον σύγχρονο Αφρικανό άνθρωπο είναι αλήθειες ζωής, οι οποίες αφορούν τον Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο.

Οι κίνδυνοι του συγκρητισμού, του παγανισμού, των νεοειδωλολατρικών τάσεων και πολλαπλών θρησκευτικών ιδεολογιών, των αιρέσεων και κυρίως της θρησκοληψίας, που εμποτίζεται από την ελλιπή μάθηση και παιδεία, η επικρατούσα κοσμοθεωρία και αντίληψη, που είναι «τρόπος ζωής», ευρίσκονται προ των θυρών.

 Με συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης όλων μας έναντι της ιστορίας, της πνευματικής παρακαταθήκης των Αγίων Πατέρων και της δισχιλιετούς Ορθοδόξου Παραδόσεως του Αποστολικού Θρόνου του Ευαγγελιστού Μάρκου, αλλά με αγάπη κυρίως, θα προχωρήσουμε στην καθημερινή μας πορεία.

Αγαπητοί μου, εδώ στη Μποτσουάνα ο καθημερινός μας αγώνας είναι επίπονος, δημιουργικός, ωραίος. Το Πατριαρχείο μας, με την προσωπική μέριμνα του Μακαριωτάτου Προκαθημένου, απέκτησε πρόσφατα ένα σπίτι το οποίο διαμορφώθηκε σε Επισκοπείο-Μητρόπολη, ώστε να είναι το κέντρο και το ορμητήριό μας για την επιτέλεση του πνευματικού και ιεραποστολικού μας έργου. Περιλαμβάνει το Γραφείο του Επισκόπου και τη Γραμματεία (Γραφείο Τύπου, Ιεραποστολής/Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων, Ληξιαρχείο), όπου εργάζονται μέχρι στιγμής ένας Κληρικός και δύο εθελοντές καθημερινά.

Αυτές τις μέρες ερευνούμε την πιθανότητα να ξεκινήσουμε επισκέψεις σε πτωχές συνοικίες, για να διαπιστώσουμε τη δυνατότητα παροχής βοηθείας σε οικογένειες με μεγάλες και βασικές καθημερινές ανάγκες! Ήδη επισκεφθήκαμε την περιοχή Όλντ Νάλεντι και συγκλονισθήκαμε για τις άθλιες συνθήκες, υπό τις οποίες ζούνε δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας.

 Ερευνούμε αυτήν την περίοδο τη δυνατότητα αποκτήσεως ενός οικοπέδου μέσα στην πρωτεύουσα, ώστε να ανεγείρουμε τον Καθεδρικό μας Ναό. Στο τέλος του μηνός Μαΐου έρχεται κλιμάκιο Ευρωβουλευτών από την Κύπρο, το οποίο θα έχει συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας Ιατρικού Κέντρου υψηλών προδιαγραφών για παιδιά, τα οποία υποφέρουν από AIDS, ελονοσία (μαλάρια) και άλλες ασθένειες.

Ήδη ξεκινήσαμε επαφές με το Υπουργείο Παιδείας της χώρας αλλά και το αρμόδιο Γραφείο Συντονιστού Παιδείας του Ελληνικού Προξενείου Ν. Αφρικής, προκειμένου να ιδρύσουμε ένα Ιδιωτικό Ελληνοαγγλικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο), βάσει του επικρατούντος εδώ συστήματος εκπαιδεύσεως, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικής ιστορίας και ορθοδόξου κατηχήσεως.

 Νομίζω πως είναι σημαντικό η Εκκλησία να προσφέρει στο λαό της, σ’ αυτούς τους νευραλγικούς τομείς υγείας και παιδείας.

 Εύχομαι έτη πολλά με υγεία και ευτυχία, με δύναμη στο έργο και τη ζωή σας. Σας περιμένουμε με αγάπη και χαρά να έλθετε στην όμορφη Μποτσουάνα και να βιώσετε εκ του σύνεγγυς την ευφροσύνη της δημιουργίας και της προσφοράς στον άνθρωπο. Χριστός Ανέστη!

 † Ο Μποτσουάνας Γεννάδιος

 ( http://www.iersyn.gr/news91.php )

Ο Μποτσουάνας Γεννάδιος τέλεσε την πρώτη βάπτιση Αφρικανού – Κυριακή, 29 Μάιος 2011

Σήμερα Κυριακή του Τυφλού, λίγες εβδομάδες μετά την ένδοξη Ανάσταση του Χριστού μας, εδώ στην Μποτσουάνα, τελέσαμε μέσα σε κλίμα συγκινήσεως και πνευματικής αγαλλιάσεως, την πρώτη Βάπτιση ντόπιου Αφρικανού Αδελφού μας.

Ο πρώτος νεοφώτιστος, σπουδαστής του αμερικανικού Κολλεγίου του Καμπερόν, και το όνομα αυτού: Νικόλαος-Μάρκος!

 Η προσπάθεια της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και η δραστηριότητά της εν μέσω Ορθοδόξων Παροικιών πολλών εθνοτήτων, συνεχίζεται. Με την ευλογία της Α.Θ.Μακαριότητος του Πατριάρχου Θεοδώρου Β’ και κατόπιν συνεννοήσεως μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, ο Διάκονος Γλαύκος-Γεώργιος μετέβη στο Καμπερόν και εντάχθηκε στον κλήρο της Επισκοπής.

 Ελληνομαθής, κατάγεται από το Ζιμπάμπουε, είναι απόφοιτος της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μ.Αθανάσιος», ομιλεί απταίστως την αγγλική και άλλες τρεις τοπικές γλώσσες και ήδη σπουδάζει την επίσημη τοπική γλώσσα της Μποτσουάνας «Setswana» ώστε να επικοινωνεί με τους ντόπιους κατοίκους και να ιερουργεί στην καθομιλουμένη.

Ωστόσο, με προσωπική μέριμνα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, ήδη πριν από το Πάσχα, διαμένει κοντά μας και διακονεί στη Γραμματεία της Επισκοπής, ο Αρχιμ. Σέργιος Γιαρέμτσο εξ Ουκρανίας, ελληνομαθής και απόφοιτος Θεολογίας, ομιλεί την αγγλική, τη ρωσική, τη σερβική, τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα και αυτή την περίοδο ξεκινά τη διδακτορική του διατριβή.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Επίσκοπος Μποτσουάνας Γεννάδιος προγραμματίζει, κατόπιν ευλογίας και εγκρίσεως του Μακ. Πατριάρχου, να χειροτονήσει δύο (2) ακόμη Διακόνους, έναν Ιατρό εξ Ελλάδος, και έναν κάτοικο του Καμπερόν, (εκ Νοτίου Αφρικής), ο οποίος εργάζεται ως Γενικός Προϊστάμενος Αμερικανικής Τραπέζης στη Μποτσουάνα.

Και οι δύο εξέφρασαν την επιθυμία στον Θεοφιλέστατο, να χειροτονηθούν και να υπηρετήσουν το Πατριαρχείο και την νεοσύστατη Ιερά Επισκοπή στο ανθρωπιστικό & ιεραποστολικό της έργο.

Υπενθυμίζεται, ότι στους στόχους της Ι.Επισκοπής περιλαμβάνεται και η δημιουργία Ιατρικού Κέντρου ή Κλινικής (σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Χώρας) και ελληνοαγγλικού ιδιωτικού Σχολείου (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Χώρας, όπου θα διδάσκονται εκτός των άλλων μαθημάτων, η ελληνική γλώσσα, η ελληνική ιστορία και ορθόδοξη κατήχηση.

 ( http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8273:2011-05-29-21-43-19&catid=25:2009-12-18-08-37-46 )

Προς το παρόν λειτουργούμε σε γκαράζ

02.06.2011                      Καμπερόν (Νοτιοτέρα Αφρική), 2α Ιουνίου 2011

Αγαπητέ μου κ.Πρόεδρε καί εν Χριστώ Αναλφηθέντι αγαπητοί συνεργοί του έργου της αγάπης της Ιεραποστολής, «Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!»

Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μας κ.Πρόεδρε ήταν για μένα παρηγοριά και ελπίδα συνεχίσεως του έργου μας. Οπως σας εξήγησα οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε την Ιερά Επισκοπή και την εδώ παρουσία μας ως Ορθοδοξία (κάτι εντελώς άγνωστο) με αξιοπρέπεια και ζωντάνια.

Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.

Αυτό που χρειαζόμαστε από εσάς είναι να μας έχετε στις προσευχές σας, διότι εκεί που αναφύονται εμπόδια και αδιέξοδα, έρχεται η χάρη του Κυρίου και τα διαλύει όλα ανοίγοντας τους δρόμους και όλες τις πόρτες.

Το οίκημα της Επισκοπής

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι αποκτήσαμε ήδη ένα οίκημα το οποίο διαμορφώσαμε σε Ιερά Επισκοπή, γραφείο και αίθουσα συμβουλίων των συνεργατών μας, όπου δεχόμασθε όλους για συνεργασία και μελέτη του έργου μας.

Είναι ένα πολύ καλό και οργανωμένο σπίτι, διότι δεν μπορούμε εδώ μέσα στούς Καθολικούς, τους Αγγλικανούς και τους Ινδουϊστές οι οποίοι είναι μεγάλη δύναμη, (μάλιστα ακριβώς απέναντι από την Επισκοπή είναι το κεντρικό Ινδουϊστικό Τέμενος, δεσπόζει επιβλητικότατο !!!) και δεν μπορούμε να είμαστε σε μειονεκτική θέση και να μας λοιδωρούν. Χρειάζεται να επιβληθούμε με όλους τους τρόπους ειδικά στη χώρα αυτή, η οποία είναι μία μικρή Ευρώπη στην καρδιά της Αφρικής.

Εδώ λοιπόν στην Επισκοπή, διαμορφώσαμε το Γκαράζ του σπιτιού σε Παρεκκλήσι, το Πρώτο Παρεκκλήσι της Ιεράς Επισκοπής, όπου τελούμε τη Θεία Λειτουργία. Το βασικό και το ουσιώδες είναι να τελείται η Θ.Λειτουργία κάθε Κυριακή και να αρχίσουν να προσέρχονται οι άνθρωποι, διότι δεν είναι καθόλου συνηθισμένοι να πηγαίνουν στη Θεία Λειτουργία.

Πεδίο για κατήχηση

Επίσης, θέλω να σας πω, από την προσωπική μου εμπειρία, ότι όλοι οι «Ορθόδοξοι» εδώ των εθνοτήτων, Έλληνες και μή, χρειάζονται επειγόντως κατήχηση και επανευαγγελισμό, διότι είναι αστοιχείωτοι από πλευράς πνευματικής καλλιεργείας. Σκεφθείτε τί δουλειά έχουμε να κάνουμε αγαπητοί μου…!

Θα σας φέρω στη Θεσσαλονίκη φωτο-άλμπουμ με φωτογραφίες του σπιτιού, διότι είσθε ως Αδελφότητα «Ο πρώτος μεγάλος ευεργέτης της νέας Ι.Επισκοπής», που μαζί με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη μας, προσφέρατε αυτό το οίκημα, για να αποτελέσει το ορμητήριο και τη βάση οργανώσεως του Ιεραποστολικού μας έργου.

Ανάγκη Ιερού Ναού

Η μεγάλη δυσκολία μας είναι ότι ακόμη δεν έχουμε βρει οικόπεδο ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση του πρώτου Ορθόδοξου (και Καθεδρικού συγχρόνως) Ναού μας. Πολύ ακριβά τα οικόπεδα, «φωτιά» σε σχέση με την Ελλάδα. Αλλαξαν όλα στη χώρα και δεν πλησιάζεται τίποτε. Η ζωή πολύ ακριβή.

Προσευχόμασθε, προσπαθούμε και ψάχνουμε, μιλάμε με κόσμο και εταιρείες συνέχεια και ενημερωνόμασθε για την αγορά και τα υπάρχοντα οικόπεδα στην πόλη, και αναμένουμε.

Προς το παρόν θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο μικρό Παρεκκλήσι της Επισκοπής (γκαράζ αυτοκινήτου).

Την Κυριακή 19η Ιουνίου (Των Αγίων Πάντων) κατόπιν σχετικής προσκλήσεως θα ιερουργήσω στον Ι.Ναό Αγίου Φωτίου (Παραλία) Θεσσαλονίκης.

Ευχαριστώ εγκαρδίως για την ως πάντοτε έμπρακτη και γενναία στήριξή σας στην προσπάθειά μας και προσδοκώ στην επικείμενη προσωπική μας συνάντηση στη Συμβασιλεύσουσα.

Μετά πολλής αγάπης Χριστού και ευχών διαπύρων

+ Ο Μποτσουάνας Γεννάδιος

( http://ierapostoles.gr/2011/06/%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B6/ )

Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μποτσουάνας μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης και της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες -προσφορές- donantions εδώ, εδώ και εδώ.

Το Ορθόδοξο Παιδαγωγικό Κολλέγιο της Ιεραποστολής στη Σιέρρα Λεόνε

1. Ο Ιεραποστολικός κανόνας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

 Περίπου πριν από τρείς αιώνες ο μέγας ιεροκήρυκας, που έστειλε ο Χριστός στο καταπιεσμένο ελληνικό λαό, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, παρακινούσε τους σκλαβωμένους Έλληνες να κτίζουν σχολεία, να κτίζουν πρωτίστως κέντρα μορφώσεως και κατόπιν Εκκλησίες. Αυτό ακούγεται κάπως ριζοσπαστικό και μάλιστα επαναστατικό, αλλά υπάρχει σαφής λογική στην παρότρυνση αυτή. Αν κτίσεις πρώτα Εκκλησία, ποιος θα έλθει; Πόσοι θα έλθουν; Αυτό ήταν ιδιαίτερα αληθές στην εποχή του Αγίου Κοσμά, τότε που οι εξισλαμισμοί ήταν συνηθισμένοι στα Βαλκάνια και πολλοί από τους πιστούς τηρούσαν μια παθητική στάση ως συνέπεια των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών της εποχής εκείνης. Ήταν επομένως πιο λογικό να κτισθούν πρώτα σχολεία, για να ενισχυθεί η πνευματικότητα και η επάνοδος των εξισλαμισμένων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Στα σχολεία τα παιδιά θα διδάσκονταν για την πίστη, για τις αλήθειες και τα δόγματά της. Είναι βεβαίως γνωστός ο παιδαγωγικός και ψυχολογικός κανόνας στη σύγχρονη Παιδαγωγική Επιστήμη ότι η προσωπικότητα ενός ενηλίκου διαμορφώνεται βασικά από τις παιδικές του εμπειρίες στα πρώτα του χρόνια. Επομένως παρακινώντας ο Άγιος τους σκλαβωμένους Έλληνες να κτίζουν πρώτα σχολεία στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, καταλάβαινε ξεκάθαρα ότι αυτός ο τρόπος θα παράγει τους πιστούς, οι οποίοι θα αποτελούσαν τη βάση των διαφόρων Ορθόδοξων ποιμνίων.

 

2. Η κατάσταση στις Ιεραποστολές

Ο ίδιος κανόνας που εφάρμοσε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ισχύει και για την Ορθοδοξία στις Ιεραποστολές του εξωτερικού, δηλαδή όταν λειτουργεί σε ένα περιβάλλον μακριά από τις παραδοσιακές εστίες της Ορθοδοξίας όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ρωσία κλπ. Γιατί; Είναι γνωστό ότι η πρώτη γενιά των προσήλυτων που προσέρχονται στην Ορθοδοξία, όταν αυτή φθάνει σε αναπτυγμένες χώρες όπου προηγουμένως δεν υπήρχε κανένας Ορθόδοξος και όπου η εξουθενωτική φτώχεια κάνει ένα ποσοστό του πληθυσμού ζητιάνους κι όπου η νοοτροπία της επαιτείας είναι διαδεδομένη σε όλη την έκταση της κοινωνίας, σ’ αυτές τις χώρες τότε δεν είναι παράξενο αν ένας σημαντικός αριθμός των πρώτων Ορθοδόξων κινούνται σε μεγάλο ποσοστό από υλικά κίνητρα και οφέλη, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν από την Εκκλησία και όχι τόσο από πνευματικούς λόγους. Χρειάζονται δύο ή και περισσότερες γενιές έως ότου ένα γνήσιο Ορθόδοξο ποίμνιο δημιουργηθεί, του οποίου το μόνο κίνητρο να ανήκει στην Εκκλησία, να προέρχεται από πνευματική διάθεση. Αυτή η μετάβαση από την πρώτη στη δεύτερη γενιά των Ορθοδόξων μπορεί να υποβοηθηθεί πάρα πολύ με τη δημιουργία κέντρων μορφώσεως, σχολείων και κολλεγίων.

3. Η Ορθοδοξία και τα Κέντρα Μορφώσεως στο χώρο της Ιεραποστολής

 

Ο επιτυχημένος ιεραπόστολος πρέπει να έχει ως σκοπό του τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας στα παιδιά. Αυτός ο σκοπός μπορεί ίσως να επιτευχθεί με τη μέθοδο των Κατηχητικών σχολείων, αλλά ο πιο αποτελεσματικός και σταθερός τρόπος είναι η ίδρυση μόνιμων Ορθοδόξων ημερησίων σχολείων. Έτσι με τη χρήση κατηχητών, ιερέων, καθημερινών Ιερών Ακολουθιών, κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, μέσα σε ένα Ορθόδοξο περιβάλλον το παιδί δέχεται την πίστη ως μέρος της αναπτύξεως της δικής του προσωπικότητας και όχι ως μέσον οικονομικής και κοινωνικής ωφέλειάς του. Αλλά όμως ένα νέο ερώτημα προκύπτει: Ποιοι θα είναι οι δάσκαλοι αυτών των παιδιών στην καθημερινή τους σχολική ζωή; Σαφώς θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιούμε εκπαιδευμένους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Αλλιώς οι αξίες που διδάσκει η Εκκλησία δεν θα υποστηρίζονταν και δεν θα ενισχύονταν η αποδοχή τους από το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό των σχολείων. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ένα Παιδαγωγικό Κολλέγιο γίνεται ένα απαραίτητο όργανο στο ιεραποστολικό έργο. Επομένως αυτές οι αρχές κι αυτές οι ιδέες μας οδήγησαν στις ιεραποστολικές δραστηριότητες στη Σιέρρα Λεόνε.

4. Ορθοδοξία, Σιέρρα Λεόνε και Εκπαίδευση

Με απόφαση και τις ευλογίες της Α.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄, η Ορθόδοξη Ιεραποστολή άρχισε στη διψασμένη πνευματικά Σιέρρα Λεόνε το Φεβρουάριο του 2008. Ο πρώτος χώρος λατρείας ήταν η κουζίνα του ισογείου μιας ενοικιασμένης φτωχικής οικείας. Αλλά αμέσως κάναμε σχέδια για την εδώ ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Βασικό σ’ αυτήν τη στρατηγική μας ήταν η απόκτηση ενός λειτουργούντος ήδη μεγάλου σχολικού συγκροτήματος με Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο στην πρωτεύουσα Φριτάουν με συνολικό αριθμό μαθητών περί τους 1500. Από τότε έχουμε βελτιώσει τις συνθήκες του σχολικού περιβάλλοντος κι επιπλέον έχουμε εισαγάγει μαθήματα κατηχήσεως στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Έχουμε επίσης καθημερινές Ιερές Ακολουθίες στο χώρο των σχολείων. Έχουμε και ένα άλλο σχολείο περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Αλλά ποιοι είναι οι δάσκαλοι αυτών των σχολείων; Μερικοί είναι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι αλλά οι περισσότεροι δεν είναι. Με την ίδρυση του Ορθοδόξου Παιδαγωγικού Κολλεγίου Δυτικής Αφρικής, χάρη στη μεγάλη γενναιοδωρία του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και των δωρητών του θα προσφέρουμε προγράμματα εκπαιδεύσεως διδασκάλων Δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων και έτσι θα κάνουμε το Κολλέγιο μας και τους πτυχιούχους του την κύρια πηγή, από την οποία θα προσλαμβάνουμε δασκάλους και νηπιαγωγούς για όλα τα σχολεία μας στη Σιέρρα Λεόνε και στις άλλες χώρες της Επισκοπής μας.

5. Το Ορθόδοξο Παιδαγωγικό Κολλέγιο της Δυτικής Αφρικής

Από την αρχή της Ιεραποστολικής παρουσίας μας στη Σιέρρα Λεόνε αποφασίστηκε να ιδρύσουμε ένα Παιδαγωγικό Κολλέγιο μέσα στα πλαίσια της όλης ιεραποστολικής στρατηγικής μας. Η ίδια υποκινήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Δρ. Κωνσταντίνο Χριστομάνο, πρώην καθηγητή της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ένα από τους συνιδρυτές του Ορθοδόξου Κολλεγίου στην Κένυα. Αλλά η ιδέα ποτέ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την οικονομική βοήθεια τεσσάρων αδελφών που είναι όλοι τους γιατροί. Τα αδέλφια αυτά συγχρόνως ανεγείρουν, στον προαύλιο χώρο του Κολλεγίου, και Ιερό Ναό προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Με τη χάρη του Θεού αποκτήσαμε ένα θαυμάσιο οικόπεδο στην καρδιά της Φριτάουν. Είναι μέρος ενός λόφου που υψώνεται πάνω από την πόλη με υπέροχη θέα του Ατλαντικού Ωκεανού. Στην πραγματικότητα είναι η ανεμοδαρμένη ακρόπολη της Φριτάουν. Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν περίπου πριν από δύο χρόνια και το Κολλέγιο είναι τώρα σχεδόν έτοιμο.

 Το κτίριο είναι διώροφο με Νεοελληνική αρχιτεκτονική αισθητική. Ελληνικές κολώνες στολίζουν την όψη του και μεγάλα παράθυρα επιτρέπουν το εσωτερικό του κτιρίου να κατακλύζεται από το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο ισόγειο υπάρχουν τα γραφεία της Διοικήσεως και των Καθηγητών. Υπάρχουν κουζίνα, ιατρείο και μια αίθουσα ως χώρος αναψυχής των φοιτητών. Στον επάνω όροφο υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας και μια μεγάλη βιβλιοθήκη. Κάθε αίθουσα διδασκαλίας μπορεί άνετα να δεχθεί 80 με 100 φοιτητές. Η βιβλιοθήκη έχει γραφείο για το βιβλιοθηκάριο και τραπέζια αναγνωστηρίου. Έχουμε αποκτήσει περίπου 80.000 βιβλία, αλλά η υπάρχουσα βιβλιοθήκη μας μπορεί να χωρέσει μόνο 3.000 – 4.000 βιβλία. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πιο μεγάλη βιβλιοθήκη στον τρίτο όροφο, όταν τον κτίσουμε.

Θα εισαγάγουμε καθίσματα και πίνακες για τις αίθουσες διδασκαλίας από το εξωτερικό σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ όλη η επίπλωση των γραφείων και τα ράφια της βιβλιοθήκης κατασκευάστηκαν από τοπικούς ξυλουργούς. Το κτίριο του Κολλεγίου έως τώρα έχει κοστίσει περίπου 160.000 € εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος έχει καλυφθεί από τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και τους δωρητές του που διέθεσαν 135.000 €.

Ο Ιερός Ναός του Κολλεγίου μας προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μέρος του χώρου του Κολλεγίου όπου μπορούν να χωρέσουν περίπου 230 άτομα. Προορισμός του είναι να συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια των φοιτητών μας και να τους εισαγάγει στην Ορθόδοξη Χριστιανική λατρεία. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στα τέσσερα αδέλφια που ανέλαβαν την ανέγερσή του. Μέχρι τώρα έχουμε δαπανήσει περίπου 95.000 €. Προς το παρόν είναι μισοτελειωμένος, γιατί μας έχουν τελειώσει τα χρήματα.

Έχουμε επιλέξει τους περισσότερους από τους Καθηγητές του Κολλεγίου μας για το χειμερινό εξάμηνο του 2011 κι έχουμε αρχίσει να δημοσιεύουμε αγγελίες για υποψηφίους φοιτητές να υποβάλουν αιτήσεις για την εγγραφή τους. Προβλέπεται ότι οι πρώτοι φοιτητές μας θα είναι περίπου 100. Βεβαίως, ως φιλανθρωπική Επισκοπή θα έχουμε τα χαμηλότερα κατά το δυνατόν δίδακτρα των φοιτητών ακριβώς και μόνον για να μπορούμε να πληρώνουμε το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Το κολλέγιο αυτό θα στελεχώσει τα μελλοντικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία μας με δασκάλους και νηπιαγωγούς όχι μόνο στη Σιέρρα Λεόνε αλλά και στις άλλες χώρες της Επισκοπής μας στη Δυτική Αφρική.

6. Ευχαριστίες

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ευσεβείς δωρητές του Ιεραποστολικού Συνδέσμου για την γενναιοδωρία τους σε δύσκολους οικονομικά χρόνους. Έχετε δημιουργήσει ένα Παιδαγωγικό Κολλέγιο στη Δυτική Αφρική που θα δώσει σε νέους ανθρώπους ευκαιρία να αποκτήσουν επαγγελματικές ικανότητες στην τέχνη της διδασκαλίας, ενώ συγχρόνως θα βοηθήσετε στη διάδοση του Ορθοδόξου Χριστιανισμού σ’ αυτή την περιοχή του κόσμου. Σας ευχαριστώ πολύ.

Χριστός Ανέστη!

π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος

( http://www.iersyn.gr/news93.php )

Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σιέρα Λεόνε μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες- δωρεές εδώ.

Σύντομα νέα από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ινδονησίας.

Α.Από την Ιάβα.

-Η πρεσβυτέρα Μαρία του π.Μεθοδίου Sri Gunarjo μετά από νοσηλεία τριών περίπου εβδομάδων στο νοσοκομείο επέστρεψε στο σπίτι της,αφού η κατάσταση της υγείας της σταθεροποιήθηκε πρός το παρόν.Για να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα , η θεραπεία της συνεχίζεται με τακτικές επισκέψεις της πρεσβυτέρας στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.Το πρόβλημα υγείας της όμως παραμένει σοβαρό και θα χρειαστεί μελλοντικά χειρουργική επέμβαση.

-Ο π.Yohanes Βambang βάπτισε τους πρώτους Κατηχουμένους από το Sulawesi και έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας της Ορθόδοξης κοινότητας στην περιοχή Manado Sulawesi.Επίσης θεμελίωσε στο Manado και άρχισε να κατασκευάζεται το πρώτο Νηπιαγωγείο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής εκεί.(περισσότερα σε μελλοντική ανάρτηση).

-Ο π.Τιμόθεος Joko θέλει να συνεχίσει την κατασκευή των κατοικιών για τους πλημμυροπαθείς στην περιοχή Gunung Gedangan ,αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη χρημάτων .Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει τον π.Τιμόθεο μπορεί να καταθέσει την δωρεά του στον παρακάτω λογαριασμό.

ΟΝΟΜΑ . JOKO UMBAR WIBOWO

ΟΝΟΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ . BANK CENTRAL ASIA (BCA)

 AΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ . 0501731268

 KΩΔΙΚΟΣ ΙΒΑΝ/SWIFT . CENAIDJA

Β.Από την Σουμάτρα-Νίας.

-Στο τέλος Απριλίου 2011 θεμελιώθηκε στο χωριό Pargambira της Σουμάτρας ο ιερός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,που ανεγείρεται με έξοδα της Αδελφότητας της Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.Επίσης η Αδελφότητα αυτή χρηματοδοτεί και την ανέγερση του Ιερού ναού της Ορθόδοξης κοινότητας στο Hiligeo του Νίας.

Νέες Βαπτίσεις Κατηχουμένων θα γίνουν τον Ιούνιο 2001 στην κοινότητα του Αγίου Εφραίμ στο Lae Rias Sumbul.

-Συμπληρώθηκαν την 17η Μαίου 2011 δύο χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Χρυσοστόμου Μαναλου ,που συνέβη την 17η Μαίου 2009 ,μετά από θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο Medan.

 

Ευχόμαστε για μιά ακόμα φορά ,ο Κύριος,ο Έχων ζωής και θανάτου την εξουσία, να τoν συναριθμήση «εν τη Εκκλησία των πρωτοτόκων» και «εν ταις λαμπρότησι των Αγίων». Να του χαρίση την ανώδυνη και ατελεύτητη ζωή όπου λάμπει το φαιδρό και ανέσπερο Φως.

-Αιωνία του η μνήμη.

( http://ierapostoliko.blogspot.com/2011/06/blog-post.html )

 Ιεραποστολικά νέα από την Σουμάτρα !

19.05.2011

Medan – Ινδονησία 7 Μαίου 2011

Αγαπητοί και σεβαστοί μου αδελφοι, Χριστός Ανέστη!

Με την βοήθεια και την ευσπλαχνία του Θεού είμαστε καλά. Θα ήθελα να μεταφέρω στην αγάπη σας νέα από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας στην Ινδονησία.

 Νέος Ιερός Ναός στο Pargambiran

Στις 7 Απριλίου 2011 θέσαμε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του νέου Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Pargambiran. Σας ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά για τα έξοδα της ανέγερσης του Ιερού Ναού, τα οποία προσέφερε ανώνυμη δωρήτρια δια μέσου της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Αποστέλω μερικές φωτογραφίες από την κατασκευή αυτού του Ιερού Ναού.

Εγγραφές στα σχολεία

 

Στο τέλος του Απρλίου 2011 θα κάνουμε τις εγγραφές των νέων μαθητών και φοιτητών σε όλες τις Σχολές μας. Να προσεύχεσθε να μας στείλει ο καλός μας Θεός καλά και φρόνιμα παιδιά στα Σχολεία μας.

Οι φάρμες της Ιεραποστολής

Στην Ιεραποστολή μας έχουμε μερικά οικοτροφεία όπου μένουν 68 παιδιά. Για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους δημιουργήσαμε μικρή φάρμα και τώρα έχουμε 20 γουρουνάκια.

Στην κοινότητα μας Αγίου Ιωάνου Ραμόνια πριν από ένα χρόνο, ο π. Νικόλαος Μαρκέτος από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας μάς έδωσε ένα χρηματικό ποσό και αγοράσαμε γη, για να φυτέψουμε ρύζι. Τώρα αυτό το καλλιεργήσιμο έδαφος είναι πολύ χρήσιμο και καλύπτει ένα μέρος από τα έξοδα της Ιεραποστολής.

Τώρα έχουμε δύο νέες κοινότητες, είναι ο Άγιος Εφραίμ στο Lae Rias και η κοινότητα Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο Pargambiran, οι οποίες είναι κοντινές μεταξύ τους. Σκέπτομαι ότι τα καλλιεργήσιμα εδάφη τους είναι γόνιμα και θα είναι καλό να φυτέψουμε καλαμπόκια και διάφορα λαχανικά. Αυτό νομίζω θα ελαφρύνει τα έξοδά μας, επειδή επισκέπτομαι συχνά τις περιοχές αυτές. Πρόσφατα βρήκα ένα χωράφι περίπου 20 στρεμμάτων προς πώληση και το κόστος αυτού είναι 12.500 ευρώ. Σας παρακαλώ, αδελφοί μου, να προσευχεσθε γι αυτό το αίτημά μου να βρεθεί δωρητής. Με την αγορά αυτή όχι μόνο θα καλυφθούν τα έξοδα, όταν πηγαίνω εκεί, αλλά και θα μπορώ να βοηθώ με συσσίτια τα φτωχά παιδιά αυτών των κοινοτήτων, καθώς επίσης θα μπορούμε να τα στέλνουμε στο Σχολείο με έξοδα της Ιεραποστολής μας.

Νέος Ιερός Ναός στο Hiligeo

6. Σας ευχαριστούμε πολύ δια τους κόπους που μας καταβάλλετε συνεχώς, και με τη βοήθεια σας βρέθηκε ένας μεγάλος ευεργέτης να αναλάβει τα έξοδα για την ανέγερση του Ιερού Ναού στο Hiligeo, Nias. Ενημέρωσα τους κατοίκους της περιοχής αυτής και χαρήκανε πάρα πολύ, γιατί ένας φιλεύσπλαχνος και ευσεβής γιατρός από τη Θεσσαλονίκη ανέλαβε τα έξοδα για την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού στο μακρινό νησί του Ινδικού Ωκεανού, το Νίας.

π. Χρυσόστομος Manalu

( http://ierapostoles.gr/2011/05/%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1/ )

 Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ινδονησίας :

α) Μέσω των Φίλων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ινδονησίας

1.ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ/66046796

ΙBAN : GR 66 0120 5450 0000 0006 6046 796

BIC :EMPOGRAA.((Δικαιουχος π.Δημήτριος Αθανασίου)

2. Eurobank / 0026-0469-64-0100058162.

(IBAN -GR 6102604690000640100058162)(Δικαιουχος π.Δημήτριος Αθανασίου)

Στους δωρητές δίνονται αποδείξεις για φορολογική χρήση.Γι΄αυτό θα πρέπει να μας γνωστοποιούν τα απαραίτητα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο-διεύθυνση διαμονής) προκειμένου να τις στέλνουμε ταχυδρομικά.

β) Μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης

http://ierapostoles.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE/%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AD%CF%82/ )

Επιπλέον, μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας σε όλες τις προαναφερόμενες ορθόδοξες Εκκλησίες και

α) Μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

β) Μέσω του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής

γ) Μέσω του Συλλόγου Ιεραποστολής Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ Πάτρας.

Πληροφορίες- προσφορές- δωρεές μπορείτε να βρείτε εδώ. Αφού προσφέρετε είναι αυτοπρόσωπα στα γραφεία των Συλλόγων, είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών να διευκρινήσετε για ποια Ορθόδοξη Εκκλησίας προορίζεται η προσφορά της αγάπης σας . Ο Αναστημένος και Αναληφθείς Κύριος να χαρίζει πλούσιες ευλογίες σε σας και τις οικογένειές σας.

Διαβάστε και την 1η ιεραποστολική εκστρατεία αγάπης του μπλογκ Ορθόδοξη Ιεραποστολή.

Εκστρατείες ΑΓΑΠΗΣ του μπλογκ για Ινδία, Ρουάντα, Ταϊβάν και σεισμοπαθείς Ιαπωνίας.Humanitarian assistance to India, Rwanda, Japan and purchase an Orthodox temple in Taiwan.

https://ierapostoli.wordpress.com/2011/05/16/india_rwanda_taiwan_japan/

This entry was posted in Botswana, Μποτσουάνα, Ελλάδα - Greece, Ινδονησία- Ιάβα, Κύπρος - Cyprus, Κογκό Μπραζαβίλ - Congo Braza, Κογκό,Congo, Σιέρρα Λεόνε - Sierra Leone, Σουμάτρα-Μεντάν and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 2η ιεραποστολική εκστρατεία : Ενίσχυση σε Ορθ. Ιεραποστολές σε Κογκό-Μπραζαβίλ, Κογκό, Μποτσουάνα, Σιέρρα Λεόνε, Ινδονησία.

  1. Ο/Η ελενη μαριγκουδη λέει:

    θα ηθελα με ολη μου την αγαπη να συμμετασχω σε καποια ιεραποστολη στην αφρικη ειμαι δοκιμη σαμαρειτισσα διασωστρια του ελληνικου ερυθρου σταυρου σασ παρακαλω απαντηστε μου.

  2. Ο/Η ierapostoli λέει:

    Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τους πλησιέστερους στη κατοικία σας ιεραποστολικούς συλλόγους ή το Γραφείο
    Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας,
    για να σας ενημερώσουν σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν.
    Πληροφορίες και τηλέφωνα επικοινωνίας δείτε εδώ

    ( https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/ )

Σχολιάστε