Ποιμαντική επίσκεψη ελπίδας και αγάπης του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ζιμπαμπουε στο Μαλάουι.


Μαλάουι: ένας πολύτεκνος Έλληνας ιεραπόστολος και συνάδελφος εκπαιδευτικός προσφέρει στο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Μεταφέρουμε την επιστολή της πρεσβυτέρας του από την ιστοσελίδα του Ιερ. Συν. «Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» Θεσσαλονίκης. Σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Συνδέσμου για έκτακτη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ στην Ορθόδοξη ιεραποστολή στο Μαλάουι. Την είδηση για την ιεραποστολική περιοδεία του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε στο Μαλάουι την έχουμε -ήδη-δημοσιοποιήσει από την ιστοσελίδα της Μητρόπολης Ζιμπάμπουε. Εδώ θα δείτε και φωτογραφίες, ενώ υπάρχει εκτενής επιστολή και του π. Ερμολάου στο νέο τεύχος του περιοδικού ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ο ΑΙΤΩΛΟΣ.

Ποιμαντική επίσκεψη ελπίδας και αγάπης του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ζιμπαμπουε στο Μαλάουι

Υποδοχή Σεβασμιωτάτου στο Μαλάουι

Το Σάββατο 30 Μαΐου 2009, η τοπική Εκκλησία του Μαλάουι, υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ.κ. Γεώργιο, με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα με την άφιξη του Σεβασμιωτάτου, στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίου Νεκταρίου και ήταν σαν ένα κάλεσμα σε όλους τους ιθαγενείς μέσα στην όχι Ορθόδοξη χώρα όπου βρισκόμαστε, ότι η ορθόδοξη Εκκλησία που ο Χριστός και Θεός μας ίδρυσε, τους καλεί όλους να ’ρθουν και να γευτούν την ανείπωτη χαρά που σκορπά στον κόσμο.

Ο Μεγάλος Εσπερινός του Σαββάτου τελέστηκε πανηγυρικά. Ο επίτιμος Πρόξενος κ. Ερμής με τη σύζυγό του Κατερίνα, έψαλαν στο ψαλτήρι, όπου διακονούν με ευλάβεια. Oι νεαροί ιθαγενείς διακόνησαν στο Ιερό με περίσσιο ζήλο. Ιδιαίτερα ξεχώρισε ο Νικόδημος, που την επομένη θα χειροτονούνταν διάκονος.

Χειροτονία Διακόνου

Την Κυριακή 31 Μαΐου, στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ι. Ναό Αγ. Νεκταρίου συγκεντρώθηκαν όλοι οι Έλληνες ομογενείς του Μαλάουι. Είναι η Ζ΄ Κυριακή από το Πάσχα και η Εκκλησία μας τιμά τους 318 Θεοφόρους Πατέρες της Α΄Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μΧ. στην Νίκαια.

Την λαμπροφόρο αυτή για την Ορθοδοξία μας ημέρα ο ευλαβέστατος και ζηλωτής ιθαγενής Νικόδημος ενδύθηκε την χάρη της Ιερατείας, χειροτονούμενος Διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Ο διακο-Νικόδημος είναι ο δεύτερος ιθαγενής κληρικός του Μαλάουι, μετά τον π. Νεκτάριο. Γνώρισε την Ορθοδοξία και αναπαύτηκε στην Αλήθεια της. Διακονεί την Ιεραποστολή εργαζόμενος ακούραστα στο Ορθόδοξο τυπογραφείο και μεταφραστικό κέντρο του Κλιμακίου μας, αλλά και ως ένθερμος κατηχητής.

Το κλίμα κατά την χειροτονία ήταν συγκινησιακά φορτισμένο. Όλοι αναφωνήσαμε το «Άξιος». Όλοι προσευχηθήκαμε να αναδείξει ο Κύριος και άλλους εργάτες του Αμπελώνος Του από τις ευλογημένες αυτές ψυχές των νεοφωτίστων ιθαγενών αδελφών μας, έτοιμους να θυσιαστούν για την διάδοση του Ευαγγελίου στο Μαλάουι.

Την ίδια μέρα, επίσης, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε δύο ακόμη ιθαγενείς, τον Αθανάσιο και τον Σωφρόνιο σε Αναγνώστες. Ο Αθανάσιος και ο Σωφρόνιος βοηθούν στην Εκκλησία ως κατηχητές και συμμετέχουν με ζήλο σε όλες τις ακολουθίες, όπως και σε έργα αγάπης, σε επισκέψεις στις φυλακές, στην διανομή φιλανθρωπικής βοήθειας, σε κατηχητικά μαθήματα σε ομάδες ενηλίκων, παιδιών κ.α.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε τον μεστό λόγο του προς όλους τους ομογενείς. Μας μετέφερε την αγάπη του Πατριάρχου μας και μας συμβούλεψε με στοργή τονώνοντας το Ορθόδοξο φρόνημά μας και ενθαρρύνοντάς μας να ζούμε ορθά το δώρο της Ορθοδόξου Πίστεώς μας.

Θεμέλιος λίθος στο Μουλάνζι

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον π. Ερμόλαο, τον ιθαγενή ιερέα π. Νεκτάριο, τον νεοχειροτονέντα π. Νικόδημο, τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας και άλλους Έλληνες πιστούς αναχώρησε για την περιοχή Μουλάνζι, όπου και έγινε η τοποθέτηση του Θεμελίου Λίθου στον τόπο που θα ανεγερθεί ο Ιερός Ναός της Προμήτορος Αγίας Άννης.

Οι ιθαγενείς επεφύλαξαν στον Σεβασμιώτατο συγκινητική υποδοχή. Νεοφώτιστοι ορθόδοξοι ιθαγενείς, όπως και κατηχούμενοι από τα γύρω χωριά, μαζεύτηκαν από νωρίς το πρωί στο οικόπεδο της Ιεραποστολής, για να υποδεχθούν τον ποιμενάρχη τους. Σε πολύ μακρινή απόσταση πριν το σημείο υποδοχής νεαροί και νεαρές ιθαγενείς περικύκλωσαν το αυτοκίνητο της Ιεραποστολής κρατώντας κλαδιά φοινικόδεντρων και τραγουδώντας τραγούδια καλωσορίσματος.

Στο οικόπεδο που πρόκειται να γίνουν τα έργα μας περίμεναν στημένες δύο τέντες. Στην μία, όπου και έγινε ο Αγιασμός υπήρχαν θέσεις για τον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του και στην άλλη παρακάθονταν οι αρχές της περιοχής. Τριγύρω ο τόπος ήταν γεμάτος από μικρούς και μεγάλους που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τα δρώμενα.

Ο Σεβασμιώτατος ύψωσε τον Θεμέλιο Λίθο, τον τοποθέτησε στο σκαμμένο σημείο και προσκάλεσε τους αρχηγούς της περιοχής, όπως και όλους τους επισήμους παρευρισκομένους να σκεπάσουν τον λίθο με χώμα.

Ήταν πράγματι μεγάλη ευλογία και αληθινά ιστορική εκείνη η ημέρα, η θεμελίωση του Ι. Ναού της Αγίας Άννης. Η Θεία Πρόνοια κατηύθυνε έτσι τα γεγονότα, ώστε να βρεθεί ευγενική δωρήτρια από την Ελλάδα μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου και να γίνει κτήτορας του Ι. Ναού της Αγίας Άννης σε αυτόν τον φτωχό και καταφρονημένο τόπο. Οι ιθαγενείς είχαν διπλή χαρά, διότι είδαν το όνειρό τους για την απόκτηση μιάς Εκκλησίας να πραγματοποιείται και είχαν την τιμή να δουν έναν βλαστό της περιοχής τους, τον διάκονο Νικόδημο που με ζήλο τους κατήχησε μαζί με τον Αναγνώστη Αθανάσιο, να μπαίνει στην τάξη του Κλήρου.

Η εκδήλωση έληξε με την προσφορά τροφίμων, δώρων, και παιγνιδιών. Ο αποχαιρετισμός έγινε σε κλίμα χαράς και ο Σεβασμιώτατος πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Ένα γλυκό τριανταφυλλί χρώμα είχε απλωθεί στον αφρικάνικο ουρανό. Η κούραση όλων ήταν μεγάλη αλλά ο ενθουσιασμός ανείπωτος.

Επίσκεψη στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγ. Γεωργίου στο Καμπότζι

Το πρωί της Δευτέρας 1 Ιουνίου, στις 5:00 τα χαράματα, ξεκίνησε η εξόρμηση για το Ιεραποστολικό Κέντρο Αγ. Γεωργίου στο Καμπότζι. Μετά από μια ώρα δρόμο, βρεθήκαμε στο μεγάλο Ναό του Αγ. Γεωργίου, όπου μας υποδέχθηκαν οι 80 μαθητές του Νηπιαγωγείου, με πολλούς ιθαγενείς.

Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου θεμελιώθηκε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο τον Β΄, όταν διακονούσε ακόμη ως Ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε. Με δική του μέριμνα ανηγέρθησαν παράπλευρα με τον Ι. Ναό, το σπίτι του Ιερέως, η βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, το νηπιαγωγείο με αποθήκη και μαγειρείο, η αίθουσα σχολής γυναικών και το έργο της γεώτρησης.

Ο Σεβασμιλωτατος απηύθυνε τον πατρικό του λόγο στους ιθαγενείς και τους τόνισε την μεγάλη πρόοδο που θα έχει ο τόπος τους και οι ίδιοι προσωπικά, εάν αγαπήσουν και φροντίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και προσεύχονται στο Θεό για το καλό όλης της Εκκλησίας.

Τα παιδιά με χαρά πήραν δώρα-παιχνίδια από το χέρι του Επισκόπου και οι ιθαγενείς τρόφιμα.

Η επίσκεψη έκλεισε με τη συνάντηση του Σεβασμιωτάτου με τις ομάδες βόλεϊ και ποδοσφαίρου της νεολαίας του Καμπότζι. Ο Επίσκοπος τους πρόσφερε μπάλες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις δραστηριότητές τους.

Επίσκεψη στο Ντιράντι

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Σεβασμιωτάτου στο Μαλάουι ήταν το Ντιράντι. Το Ντιράντι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή ιθαγενών γύρω από το Μπλαντάιρ. Η Εκκλησία μας έχει κάνει ζωντανή την παρουσία της από καιρό σ’ αυτήν την περιοχή, καθώς στηρίζει πολλά ορφανά παιδιά με καθημερινό συσσίτιο, με Νηπιαγωγείο, κατηχητικά σχολεία κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε αυτή την νεοΐδρυτη ενορία συνοδευόμενος από Ελληνίδες κυρίες που έφτιαξαν πολλά κέικ και γλυκά και τα προσέφεραν στα παιδιά και τους ιθαγενείς, που με ενθουσιασμό τους υποδέχτηκαν, μαζί με διάφορα τρόφιμα και παιχνίδια.

Ο ενοικιαζόμενος χώρος που λειτουργεί προσωρινά σαν Εκκλησία είχε γεμίσει ασφυκτικά με ιθαγενείς. Ο Σεβασμιώτατος τους μίλησε με αγάπη και οι ιθαγενείς έψαλαν ψαλμούς από την ορθόδοξη Υμνολογία που είχαν ήδη μεταφραστεί στην τσιτσέουα, την τοπική διάλεκτο.

Η επίσκεψη έκλεισε μέσα σε κλίμα αγάπης, καθώς ιθαγενείς και Έλληνες αποχαιρέτησαν τον Σεβασμιώτατο ασπαζόμενοι το χέρι του και του ευχήθηκαν καλή επιστροφή στη Ζιμπάμπουε, την έδρα της Μητροπόλεως.

Στη σύντομη αυτή επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου μας, όλοι είχαμε την ευλογία δια της παρουσίας του να γευτούμε ελάχιστα τον ερχομό του Κυρίου μας ανάμεσά μας.

Είμαστε ευγνώμονες στον Κύριο και Θεό μας που μας αξίωσε να είμαστε μέλη της Εκκλησίας Του, που με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος ευαγγελίζει τους ανθρώπους δια μέσου των αιώνων με την ίδια Χάρη τώρα 2.000 χρόνια μετά την Γέννησή Του, όπως και τότε στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού.

Πρεσβυτέρα Χρυσάνθη Στράνταρη Ιατρού

( http://www.iersyn.gr/news46.html )

Στείλτε την αγάπη σας στην Ορθόδοξη ιεραποστολή του Μαλάουι μέσω του Ιεραποστολικού Συνδ. Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης . Πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

This entry was posted in Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe, Κύπρος - Cyprus, Μαλάουι,Malawi, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε