Συσσίτιο στο κέντρο του Μπλαντάιρ του Μαλάουι για 400 άτομα από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή ! Με 30 ευρώ ταΐζεις μια 4μελή οικογένεια για ένα μήνα !


Η προσφορά της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και του π. Ερμολάου  στο Μαλάουι συνεχίζεται με συσσίτια για 400 άτομα στο Μπλαντάιρ. Πρόκειται για μια προσφορά ΖΩΗΣ που δίδει η Ορθόδοξη Ιεραποστολή, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει, αφού η πλειοψηφία των Ορθοδόξων Χριστιανών αγνοούν τη δράση της και τις ανάγκες της, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί απόσπασμα επιστολής του π. Ερμολάου στο ορθόδοξο ιεραποστολικό περιοδικό ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ο ΑΙΤΩΛΟΣ Θεσσαλονίκης, το οποίο  διασκεύασε σε μονοτονικό ο αδελφός Τάσος από το φόρουμ του Αθωνίτη. Τον ευχαριστούμε, τον θεωρούμε εν Χριστώ συνεργάτη της Ιεραποστολής και ευελπιστούμε και άλλοι αδελφοί μας να μας στείλουν ανάλογα κείμενα από τα ορθόδοξα περιοδικά στην  ηλεκτρονική μας διεύθυνση. Σε αυτή τη διεύθυνση μπορούν να μας στέλνετε ιεραποστολικές ειδήσεις και από άλλα ιεραποστολικά κλιμάκια ή Ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου.

ScannedImage-7

Συσσίτιο στο κέντρο του Μπλαντάιρ για 400 άτομα

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του Μπλαντάιρ. Κάθε Σάββατο πρωί έχει γίνει γνωστό, ότι ἡ Ιεραποστολή διανέμει τρόφιμα στους απόρους.

Από πολύ νωρίς το πρωί, περιμένουν στην ουρά κάπου 300 με 400 άτομα για να πάρουν 2 κούπες σπασμένο ρύζι ή καλαμποκάλευρο.

Αν τύχει μέχρι να ’ρθει η σειρά τους, και τα αγαθά σωθούν, τότε μέχρι και τα κλάματα μπορεί να βάλουν από την απελπισία τους…

Η βασική τροφή των ιθαγενών είναι το καλαμποκάλευρο, πού το μαγειρεύουν και γίνεται σαν πουρές. Τό τρώνε βουτώντας το σε σάλτσα, όταν είναι τυχεροί και την εξοικονομήσουν.

Φέτος τα αποθέματα καλαμποκιού στη χώρα τελείωσαν και η τιμή του ανέβηκε στα ύψη. Ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη συχνά είναι λιγότερος από 4.000 κουάτσα (20 €) και το τσουβάλι το αλεύρι πήγε 3.750 κουάτσα!! Μιά τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 1½ τσουβάλι το μήνα. Τα σχόλια περιττεύουν.

ScannedImage-6

Η Εκκλησία μας φέτος, έκανε διανομή χιλιάδες τσουβάλια καλαμποκάλευρου σε διάφορους αποδέκτεςΣτους απόρους στο εβδομαδιαίο συσσίτιο, στα ορφανά παιδιά στο Ντιράντι, στα νηπιαγωγεία της Εκκλησίας στο Καμπότζι και στο Μουλάνζι, στις φυλακές και αλλού.

Οι ιθαγενείς πάντα με ευγνωμοσύνη υποδέχονται το δώρο μας.

Σε μια διανομή αλευριού μετά τη Θεία Λειτουργία στο Μουλάνζι με απλότητα μια ιθαγενής σχολίασε ότι είχαν να φάνε μια εβδομάδα.

Σε μια επίσκεψή μας στις γυναικείες φυλακές στο Τσιτσίρι οι φυλακισμένες είπαν ότι μας είδαν σαν αγγέλους, πού σπεύσαμε προς βοήθειά τους, αφού τη συγκεκριμένη ημέρα δεν είχαν τίποτα για να φάνε! Όταν είδαν τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναπτερώθηκε η ελπίδα τους.

Σε μια άλλη διανομή από τον συνωστισμό και την εξάντληση κάποια άτομα χρειάστηκαν γιατρό…

Πολλά από τα τσουβάλια, πού διαθέτουμε, είναι προσφορές από Έλληνες κατοίκους του Μαλάουι, οι οποίοι γνωρίζουν την κατάσταση από πρώτο χέρι. Άλλα τσουβάλια τα αγοράζουμε με χρηματικά βοηθήματα δωρητών από την Ελλάδα. Συχνά αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε σε πολύ υψηλή τιμή.

Παρατηρώντας τις διακυμάνσεις της αγοράς στη χρονιά πού μας έρχεται, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάποιες έξυπνες κινήσεις έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε περισσότερα τσουβάλια προς διανομή. Θα αγοράσουμε όσο είναι δυνατόν περισσότερα τσουβάλια καλαμποκιού τώρα σε χαμηλή τιμή και με τη βοήθεια κάποιων Ελλήνων θα τα αποθηκεύσουμε σε μεγάλες αποθήκες, ώστε να έχουμε απόθεμα και να μπορούμε να δίνουμε όποτε χρειαζόμαστε, χωρίς να αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε τις υψηλές τιμές της αγοράς για να τα αγοράσουμε. Ευχόμαστε ο Θεός να ευλογήσει τη σκέψη μας.

Προσευχόμαστε, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να βρεθεί το κατάλληλο οικόπεδο στην περιοχή του Μπλαντάιρ, το οποίο θα μπορέσει να συγκεντρώσει όλες τις ιεραποστολικές δραστηριότητες σε ένα συγκρότημα, ώστε να είναι δυνατό να κατευθύνονται πιο αρμονικά όλες οι εργασίες.

ScannedImage-8

Είναι πραγματικά μεγάλη η ανάγκη να ανεγερθεί Ιερός Ναός για τις ανάγκες των Ορθοδόξων ιθαγενών, πού καθημερινά αυξάνονται, και γύρω του να γίνουν οι εγκαταστάσεις για το Ορθόδοξο τυπογραφείο και μεταφραστικό κέντρο, εγκαταστάσεις για Ορθόδοξο ραδιοφωνικό σταθμό, όπως επίσης και άλλους χώρους για κατηχητικά μαθήματα, σεμινάρια, πιθανόν ξενώνες κ.α.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Κύριος να ευλογήσει αυτές τις σκέψεις και τούς στόχους μας και να ανοίξει δρόμους και τρόπους για την ουσιαστική βοήθειά μας προς τούς κατοίκους αυτής τής δοκιμαζόμενης χώρας.

Ντιράντι, η πιο μεγάλη φτωχογειτονιά στο Μπλαντάιρ

Το Ντιράντι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή ιθαγενών, γύρω από το Μπλαντάιρ. Η πρόνοια του Θεού οδήγησε τα πράγματα ώστε να γνωριστούμε με ιθαγενείς, πού μέσα στη φτώχεια τους εθελοντικά προσφέρονται και συντηρούν κάπου 100 ορφανά, στην καρδιά του Ντιράντι.

Η ορφάνια στο Μαλάουι είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, αφού πολύ συχνά ο ένας ή και οι δύο γονείς πεθαίνουν και αφήνουν 1-2 η και περισσότερα παιδιά ορφανά στους δρόμους.

Το ενδιαφέρον κάποιων ιθαγενών οδήγησε στη δημιουργία ενός συλλόγου, πού στόχο έχει να βοηθάει τόσο τα ορφανά όσο και τις οικογένειες πού τα στηρίζουν και ακόμη και άλλες ομάδες αναξιοπαθούντων συνανθρώπων, όπως ασθενείς του AIDS.

ScannedImage-10

Η Εκκλησία μας από την αρχή αγκάλιασε με ενδιαφέρον αυτούς πού βοηθούν τους πιο δυσκολεμένους και εκείνοι, έτσι από φιλότιμο, άρχισαν ένα ενδιαφέρον για την Εκκλησία μας. Άρχισαν τα κατηχητικά μαθήματα πού παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

Στην τελευταία επίσκεψη του Επισκόπου μας πήγαμε στην περιοχή και ενημερώθηκε για την κατάσταση. Γνώρισε από κοντά τα μικρά ορφανά παιδιά καθώς και τους ανθρώπους που τα περιθάλπουν. Ο Επίσκοπός μας, με την πνευματική και την προσωπική οικονομική του στήριξη, μας εμψυχώνει να συνεχίσουμε να βοηθούμε τούς ιθαγενείς στο Ντιράντι.

Έτσι βοηθήσαμε τον σύλλογο οικονομικά, ώστε να νοικιάσει έναν μεγαλύτερο χώρο, όπου καθημερινά απασχολούνται τα μικρά νήπια. Προσλάβαμε υπεύθυνες δασκάλες για την επίβλεψή τους, τους ράψαμε σχολικές στολές και τους παρέχουμε καθημερινά καλαμποκάλευρο για το μεσημεριανό τους γεύμα.

Τα κατηχητικά μαθήματα συνεχίζονται συστηματικά και ελπίζουμε σύντομα να ανοίξει ο δρόμος και να αποκτήσει το Ντιράντι έναν Ορθόδοξο Ιερό Ναό για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος προς την αιώνια σωτηρία τους, παρόλη την επίγεια ταλαιπωρία τους. Να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής τους και να βρουν το αληθινό νόημα της ζωής.

Αυτά, αγαπητοί μου αδελφοί της Θεσσαλονίκης, είναι τα νέα της Ιεραποστολής μας. Ζητούμε την οικονομική, μα κυρίως την πνευματική σας ενίσχυση δια των προσευχών σας.

Κι εμείς με τη σειρά μας παρακαλούμε τον Άγιο Θεό να σας έχει γερούς και να σας φωτίζει, ώστε να συνδράμετε στο έργο της Εκκλησίας μας, σ’ όποιο μέρος της γης το απαιτούν κάθε φορά οι ανάγκες.

Με αγάπη Χριστού

† π. Ερμόλαος Ιατρού

ΜΑΛΙΣΤΑ, ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΙ …

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ…

ΠΟΣΟΙ ΤΟΝΟΙ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ειδικά στα ALL INCLUSIVE,  με τους τεράστιους μπουφέδες …

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΗ ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΜΑΛΟΥΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ ή ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ που είχαν να φάνε μια βδομάδα …

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΑΛΚΟΟΛ ΠΟΥ ΠΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΑΦΘΟΝΩΣ ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ, ΣΤΑ ΚΛΑΜΠ, ΣΤΑ ΞΕΝΥΧΤΑΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, τις πολυτελείς αγορές, τα πολυτελή ταξίδια μας, και νοιώθω ενοχές και τύψεις απέναντι στο Θεό και απέναντι στα παιδιά του κόσμου.

Νεοέλληνες, ΑΚΟΥΤΕ  ; ΑΚΟΥΤΕ τη φωνή απόγνωσης των ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη ;

Εσύ, παιδί μου, Ελληνόπουλο του 21ου αιώνα , γιατί είσαι στεναχωρημένο ; Τι σου λείπει ; Μήπως το ακριβό κινητό ; Μήπως δεν σου πήραν ρούχα και παπούτσια επώνυμα και ακριβά ; Μήπως δεν έχεις φορητό υπολογιστή ; Μήπως δεν σου αρέσει το φαγητό που σου μαγείρεψαν ;

ΑΚΟΥΣ, ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ; Με 30 ευρώ ταΐζεις μια τετραμελή οικογένεια στο Μαλάουι για ΕΝΑ ΜΗΝΑ !!!

ΑΝ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ, μπορείς να στείλεις την αγάπη σου σε μια οικογένεια του Μαλάουι μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης , από Δευτέρα πρωί.

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος “ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ “
Λαγκαδά 190, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ,ΤΚ. 56429
Τηλέφωνο και Fax: +302310606920
e-mail: iersyn@iersyn.grΕθνική Τράπεζα–235/296004-49Εμπορική τράπεζα : 52839521ALPHA BANK : 479-002101-029168Τράπεζα Πειραιώς :5231-013724-415

( http://www.iersyn.gr/support.html )

«Η ζωή και η ιστορία της ανθρωπότητας δεν θα δικαιωθούν ποτέ, όσο σ’ αυτόν τον κόσμο πεθαίνει κι ένα μονάχα παιδί από πείνα».

Ντοστογιέφσκι

This entry was posted in Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe, Κύπρος - Cyprus, Μαλάουι,Malawi, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Συσσίτιο στο κέντρο του Μπλαντάιρ του Μαλάουι για 400 άτομα από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή ! Με 30 ευρώ ταΐζεις μια 4μελή οικογένεια για ένα μήνα !

  1. Παράθεμα: Έκκληση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του Ιεραποστολικού Κλιμακίου Μαλάουι « Orthodox Mission-Ορθόδοξη Ιεραποστολή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s