Ο Πατριάρχης εγκαινιάζει τεχνική σχολή » Κοσμάς Γρηγοριάτης» στη Ζιμπάμπουε. Εορταστικές εκδηλώσεις για τη μνήμη του Αγίου Κοσμά Αιτωλού, 24 Αυγούστου 2009, στη Θεσσαλονίκη και στη Κόνιτσα.


Ο Πατριάρχης  Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος εγκαινιάζει τεχνική σχολή στη Ζιμπάμπουε, μια σχολή στο όνομα και στη μνήμη του Ορθόδοξου Ιεραποστόλου Κοσμά Γρηγοριάτη.

Οι ευσεβείς Ορθόδοξοι ιθαγενείς αδελφοί μας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, μικρά παιδιά και μεγάλοι κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης 12 Μαίου ε.ε. το Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου και τους γύρω δρόμους, για να υποδεχθούν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη μας Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, που πραγματοποίησε την τρίτη από την ημέρα της αναρρήσεώς του στον Πατριαρχικό Θρόνο ποιμαντική του επίσκεψη στην Ζιμπάμπουε.

Όλοι οι Ορθόδοξοι ιθαγενείς υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο μπροστά στο Ιεραποστολικό κέντρο με επιφωνήματα ενθουσιασμού και συγκίνησης, τραγουδώντας, χορεύοντας σύμφωνα με τα έθιμα τους και δοξολογώντας τον Θεό που οδήγησε και πάλι τα βήματα του Πατριάρχη τους στη Ζιμπάμπουε.

Ο Μακαριώτατος αντικρύζοντας τον παλμό της υποδοχής των πολυπληθών Ορθοδόξων, βαθύτατα συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια ανταπέδιδε την δική του Πατριαρχική ευλογία προς το ποίμνιό του.

Στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου εψάλη δέηση και ο Μακαριώτατος απεκάλυψε την αναμνηστική πλάκα των εγκαινίων του Ιερού Ναού, τα οποία τελέστηκαν, όταν ο ίδιος διακονούσε εργαζόμενος ιεραποστολικά στην Ι. Μητρόπολη Ζιμπάμπουε.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης εγκαινίασε την νεόδμητη Τεχνική Σχολή «Ιεραπόστολος Κοσμάς Γρηγοριάτης» που ανηγέρθη με τις δωρεές και την φροντίδα του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», εις μνήμην του μακαριστού Ιεραποστόλου του Ζαΐρ π. Κοσμά.

Στα εγκαίνια παρέστησαν οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς και οι αρχές της περιοχής. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας, και αμέσως μετά ο Μακαριώτατος ανέπεμψε δέηση διαβάζοντας μια ειδική ευχή για την προστασία του λαού της Ζιμπάμπουε από τη μάστιγα της χολέρας που ταλανίζει τους τελευταίους εννέα μήνες όλη τη χώρα και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα Χαράρε.

Απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε το Θεό που τον αξίωσε και πάλι να επισκεφθεί την επαρχία που τόσο αγάπησε και εξέφρασε τη χαρά του για πνευματική πρόοδο και τον πολλαπλασιασμό των Ορθοδόξων ιθαγενών της περιοχής ευχόμενος σε όλους υγεία και ευημερία. Τέλος, ο Πατριάρχης διένειμε τρόφιμα, τα οποία προσέφερε ο ίδιος και η Ελληνική Πρεσβεία σε δύο χιλιάδες οικογένειες.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας εψάλη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Χαράρε για την επίσκεψη του Μακαριωτάτου. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα σύσσωμη η παροικία της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Μακαριώτατος απηύθηνε λόγια αγάπης και παραμυθίας στο εκκλησίασμα και μεταξύ άλλων τους συνεχάρη που αντιμετώπισαν τις δύσκολες μέρες της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας με πίστη, ελπίδα και υπομονή. Ευχήθηκε δε να μην βραδύνει η επανάκαμψη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Αναφέρθηκε ακόμη στα χρόνια της Αρχιερατείας του στην περιοχή την οποία πολύ αγάπησε και απ’ την οποία πολύ αγαπήθηκε.

( http://www.iersyn.gr/news47.html )

Σχετική είδηση με την τεχνική Σχολή δείτε ΕΔΩ.

Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας στη Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΟΝΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης θα εορτάσει την εορτή του προστάτη Αγίου, στο ναό του Αγ. Ελευθερίου Σταυρουπόλεως, τη Δευτέρα το πρωί, 24 Αυγούστου, επί της οδού Λαγκαδά, θα ακολουθήσει το ετήσιο μνημόσυνο για τον π. Κοσμά Γρηγοριάτη και θα προσφερθεί κέρασμα , αμέσως μετά, στην αίθουσα του Συλλόγου, επί της οδού Λαγκαδά 190, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, πλησίον του Αγίου Ελευθερίου.

Επιπλέον,  τη Δευτέρα εορτάζει και ο ναός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Κόνιτσα του νομού Ιωαννίνων. Η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως , Πωγωνιανής και Κονίτσης ( δείτε τον χάρτη ) καλεί τους Ορθοδόξους Χριστιανούς από τη περιοχή Ιωαννίνων, της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου ( αλλά και άλλους από άλλες γειτονικές περιφέρειες , μιας και η Εγνατία έκανε το δρόμο συντομότερο ) να τιμήσουν τον Άγιο και Ισαπόστολο Άγιο Κοσμά Αιτωλό, προσκυνώντας και τεμάχιο από το άγιο λείψανό του.

Όσοι παρευρεθούν ας ενισχύσουν, κατά το δυνατόν, το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Κονίτσης που είναι μια από τις μικρότερες και φτωχότερες Μητροπόλεις της πατρίδας( πλούσια , όμως, σε πνευματικά αγαθά ).

( http://imdpk.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=134&Itemid=2 )

Όσοι μεταβούν στη Κόνιτσα ( είτε τη Κυριακή, είτε τη Δευτέρα το πρωί ), μπορούν να επισκεφτούν και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας του Μολυβδοσκεπάστου ( στα σύνορα κοντά, περίπου μισή ώρα από Κόνιτσα ), όπου ευρίσκεται η ομώνυμη εικόνα της Παναγίας και αποτελεί προσκύνημα των απανταχού της γης Ηπειρωτών και Βορειοηπειρωτών και για την Παναγία, αλλά και επειδή εκεί βρίσκεται ο τάφος του μακαριστού μητροπολίτη Κονίτσης Σεβαστιανού, τον οποίον εδώ και 15 χρόνια επισκέπτονται εκατοντάδες προσκυνητές  από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

This entry was posted in Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s