Συνέντευξη του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε για τη παρουσία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.


Η Ζιμπάμπουε είναι μια χώρα που δοκιμάστηκε, τον περασμένο χειμώνα, από τη μάστιγα της χολέρας,ασθένεια η οποία  αντιμετωπίστηκε επιτυχώς πριν από λίγο καιρό. Η Ορθόδοξη ιεραποστολή στη Ζιμπάμπουε, μέσα στα πλαίσια των μικρών της οικονομικών δυνατοτήτων, προσέφερε τα μέγιστα στη προστασία πολλών κατοίκων της Ζιμπάμπουε από την ασθένεια, με τη συνδρομή των φίλων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής σε Ελλάδα, Κύπρο και όλο το κόσμο. Μεταφέρουμε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, με αφορμή την επίσκεψη του στο ναό της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος στο Βοτανικό της Αθήνας.

Συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Γεώργιο στον ΖΑΧΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ

Ακάματος εργάτης της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο, την τελευταία πενταετία, μεταφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου στη Ζιμπάμπουε. Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, Γεώργιος, βρέθηκε στην Αθήνα, συμμετέχοντας πριν 15 ημέρες στην πανήγυρι του ιερού ναού Αγίας Μαρκέλλας στον Βοτανικό.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις, που παρακολούθησε πλήθος πιστών, πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και δεκάδες κληρικοί, κάτω από την άψογη οργάνωση του δραστήριου Αρχιμανδρίτη του ναού Τιιμοθέου Καψάλη. Μετά τη λιτανεία, συναντήσαμε τον Σεβασμιώτατο – πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου – ο οποίος με χαρά δέχτηκε να μας μιλήσει για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Ζιμπάμπουε.

Πότε ιδρύθηκε η Μητρόπολη της Ζιμπάμπουε;

– Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ζιμπάμπουε ιδρύθηκε το 1968 και περιελάμβανε τότε όλες τις χώρες της «νοτιοτέρας» Αφρικής εκτός της Νοτίου Αφρικής (South Africa). Δηλαδή, τον Άγιο Μαυρίκιο, την Μαδαγασκάρη, την Μοζαμβίκη, το Μαλάουϊ, τη Ζάμπια, την Αγκόλα και την Μποτσουάνα.

– Πώς έφτασαν οι Έλληνες στη Ζιμπάμπουε;

– Οι Έλληνες πρωτοπήγαν στη Ζιμπάμπουε το 1950. Τους κάλεσαν οι Άγγλοι από τη Μοζαμβίκη για να φτιάξουν το σιδηρόδρομο της περιοχής. Οι σιδηροδρομικές γραμμές ξεκινούσαν από τη Μοζαμβίκη, περνούσαν από τη Ζάμπια και την Μποτσουάνα, διέσχιζαν τη Ζιμπάμπουε μέχρι και τη Ναμίμπια.

– Ποια είναι η πορεία του Ελληνισμού στη χώρα;

Το 1980 ήταν η καθοριστική χρονιά για τον Ελληνισμό της Ζιμπάμπουε που τότε αριθμούσε πλέον των 25.000 ψυχών. Οι Έλληνες δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο και στις επιχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία. Μετά το 1980 άρχισε η φθίνουσα πορεία με αποκορύφωμα το 2000, όταν εφαρμόστηκε ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ.

Σήμερα, οι Έλληνες δεν ξεπερνούν τους 1.500. Η πλειοψηφία όσων αποχωρούν από τη Ζιμπάμπουε έχουν προορισμό τη Νότια Αφρική (South Africa), την Αυστραλία και την Ελλάδα. Όσοι παρέμειναν δίνουν δυναμικά το «παρών», ενώ κατάφεραν να εκλέξουν και βουλευτή στο Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας, τον Πέτρο Χαριτάτο.

– Μπορείτε να μας πληροφορήσετε για τη δράση της Μητρόπολής σας;

– Η οργανωμένη ιεραποστολική δραστηριότητα ξεκίνησε το 2001 με τον τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και ΝΥΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ Β’. Αυτή τη στιγμή οι Αφρικανοί υπερβαίνουν τους 6.000. Υπάρχουν σε εξέλιξη πολλά ιεραποστολικά και ανθρωπιστικά προγράμματα. Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η ελληνική Πολιτεία μέσω του ΥΠ.ΕΞ., η Εκκλησία της Ελλάδας, η Εκκλησία της Κύπρου, οι οργανωμένοι ιεραποστολικοί σύλλογοι της Ελλάδας και γενικά οι φίλοι της Ιεραποστολής. Ο σημερινός πρέσβης της Ελλάδας είναι ο Μιχάλης Κουκάκης, ο οποίος ακολουθεί την παράδοση του εκάστοτε Έλληνα πρέσβη να συμπαραστέκεται στην προσπάθεια στήριξης του εναπομείναντα Ελληνισμού και προσφοράς τόσο των ομογενών, όσο και των δοκιμαζόμενων Αφρικανών Αδελφών μας. Ως Μητροπολίτης είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνεργασία και με τον σημερινό πρέσβη, αλλά και με τους προκατόχους του, καθώς και με όλο το διπλωματικό προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας.

– Τι μήνυμα στέλνετε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερκών;

– Να βρίσκονται πάντα στο πλευρό μας, όπως κάνουν έως σήμερα. Και, βέβαια, αναμένουμε την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα άρει το εμπάργκο προς τη Ζιμπάμπουε, ώστε οι Έλληνες Αξιωματούχοι να επισκεφθούν και να τονώσουν τον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της χώρας.

– Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την Εκκλησία της Ελλάδος

Οι σχέσεις μας είναι άψογες και αυτή η αγαστή συνεργασία γίνεται πράξη μέσα από τις αποσπάσεις Ελλήνων κληρικών στην Μαύρη Ήπειρο και τη μισθοδοσία των Αφρικανών Ιερέων που εργάζονται εδώ από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Πότε αναλάβατε τη διαποίμανση της Ζιμπάμπουε και ποιος ο απολογισμός της 5ετούς Αρχιερατείας σας;

– Το 2004 ανέλαβα την Μητρόπολη της Ζιμπάμπουε διαδεχόμενος τον νυν Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρο, ενώ είχε προηγηθεί το 2001 η χειροτονία μου από τον Μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο ως βοηθός Επίσκοπος. Στη διάρκεια της παρουσίας μου σ’ αυτή την Ελληνοχριστιανική έπαλξη της Αφρικής, η δράση μας συνοψίζεται:

στο χτίσιμο 4 εκκλησιών,

– στην ίδρυση 3 κλινικών με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,

– στην κατασκευή 4 νηπιαγωγείων,

– στην ίδρυση 1 ορφανοτροφείου και μίας τεχνικής σχολής,

– στην οικονομική στήριξη 1.500 απόρων μαθητών,

– στην προσφορά εβδομαδιαίου συσσιτίου σε πάνω από 3.000 παιδιά και

– στη διανομή τροφίμων σε 2.000 οικογένειες μηνιαίως.

Εξ άλλου, κάθε χρόνο βαπτίζουμε 1.000 άτομα αφρικανικής καταγωγής.

– Στο ποίμνιό σας περιλαμβάνονται ομόδοξοι άλλων εθνικοτήτων; Υπάρχουν άλλες χριστιανικές ομολογίες στη χώρα;

– Η Μητρόπολη Ζιμπάμπουε έχει την πνευματική φροντίδα και εξυπηρετεί τις ανάγκες και μη Ελλήνων ορθοδόξων όπως Ρώσων, Βουλγάρων και Αράβων. Η πλειοψηφία των οποίων, όπως φυσικά και οι Έλληνες, είναι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε. Σχετικά με τα άλλα χριστιανικά δόγματα στην χώρα, υπάρχουν αρκετοί Προτεστάντες και λίγοι Καθολικοί Χριστιανοί.

– Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα στη Ζιμπάμπουε και για το μέλλον της Αφρικανικής Ηπείρου;

– Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ο Ελληνισμός της Ζιμπάμπουε να ξαναζήσει τις ημέρες δόξας της δεκαετίας του 1950. Όσον αφρά την Μαύρη Ήπειρο, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αλεξάνδρεια, το μέλλον της Ορθοδοξίας ανήκει στην Αφρική.

( http://www.elora.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1560:2009-08-03-14-26-41&catid=6:-&Itemid=3 )

Ειδήσεις από τη Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s