Ιεραποστολική περιοδεία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε Αιθιοπία, Ζιμπάμπουε, Μαλάουι.


Την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας επισκέπτεται 6η Οκτωβρίου 2011 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, πρώτο σταθμό της μεγάλης ιεραποστολικής Του περιοδείας σε χώρες της ανατολικής Αφρικής, στις οποίες θα εορτάσει τα επτά χρόνια από την εκλογή Του στον Αποστολικό και Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου (9 Οκτωβρίου 2004).

 

Ο Μακαριώτατος αναμένεται να αφιχθεί στις  7η Οκρωβρίου 2011, στο Χαράρε του Ζιμπάμπουε, όπου θα γίνει επισήμως δεκτός από τις τοπικές αρχές και τις ορθοδόξους πιστούς της χώρας.

Ιδιαίτερα θερμή επίσης ήταν η υποδοχή και στην Αντίς Αμπέμπα, όπου στο αεροδρόμιο της αιθιοπικής πρωτεύουσας την ΑΘΜ υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ.Πέτρος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Αιθιοπία κ.Μιχάλης Δαρατζίκης, ο Εξοχ.Πρέσβης της Αιγύπτου κ.Μοχάμεντ Ιντρίς, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Αντίς Αμπέμπα και ελληνικών συλλόγων, εκπαιδευτικοί των ελληνικών εκπαιδευτηρίων και άλλοι επίσημοι.

 Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε θερμά όλους και συνεχάρη ιδιαιτέρως και τον Εξοχ. Πρέσβη της Αιγύπτου για την εθνική εορτή της Νειλοχώρας, της 6ης Οκτωβρίου.

 Τον Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας συνοδεύουν ο Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και ο Εντιμ.κ. Νικόλαος Κάτσικας, Σύμβουλος Τύπου του Πατριαρχείου.

 Τέλος, η ΑΘΜ θα αναχωρήσει για το Χαράρε του Ζιμπάμπουε την 7η Οκτωβρίου, ενώ στα πλαίσια της πολυήμερης περιοδείας Της θα επισκεφθεί και το Μαλάουι, όπου θα εγκαινιάσει νέους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι.

Το ιεραποστολικό κέντρο του Αγίου Νεκταρίου, κοντά στην πρωτεύουσα Χαράρε του Ζιμπάμπουε αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα προσφοράς της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς την τοπική κοινωνία της αφρικανικής αυτής χώρας και ιδιαίτερα προς τους νέους, εκατοντάδες εκ των οποίων υποδέχτηκαν θερμά τον την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β΄.

 

Ο Μακαριώτατος έφτασε στον χώρο αυτό το απόγευμα της Παρασκευής, 7ης Οκτωβρίου ε.ε, πρώτο σταθμό της μεγάλης του περιοδείας στο Ζιμπάμπουε, σηματοδοτώντας τα επτά χρόνια της πατριαρχείας του, τονίζοντας μάλιστα με συγκίνηση ότι από αυτόν χώρο, τον κάλεσε ο Θεός να αναλάβει το πηδάλιο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου το 2004.

Υποδεχόμενος τον Μακ. Πατριάρχη κ.Θεόδωρο, ο Σεβ.Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ τόνισε ότι αυτή η δραστήρια ενορεία, που περιλαμβάνει και το σχολείο του Αγίου Κοσμά με 280 παιδιά στο γυμνάσιο όπου προετοιμάζονται για το πανεπιστήμιο, αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της φροντίδας που πάντοτε ασκεί ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος για τον λαό του Ζιμπάμπουε.

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε την μέρα επίσκεψής του στο ιεραποστολικό κέντρο αλλά και την πρώτη ημέρα παραμονής του στο Χαράρε ιστορική, διότι συμπίπτει με την εκλογή του Σεβ.Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, αλλά και με την επέτειο της δικής του εκλογής ως Πατριάρχη στις 9 Οκτωβρίου του 2004.

Μιλώντας για το ιεραποστολικό κέντρο δεν δίστασε να επισημάνει ότι υπήρξαν πολλές δυσκολίες κατά το ξεκίνημα της ιεραποστολής, ενθυμούμενος χαρακτηριστικά και το πρώτο πάσχα και τις πρώτες βαπτίσεις των χριστιανών. Όμως, σε αυτό το ξεκίνημα, ο Πατριάρχης και τότε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε είχε όπως τόνισε σημαντικούς υποστηρικτές στο έργο του, αποδίδοντας θερμές ευχαριστίες στην Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα. Αριάδνη Ψύλλου, η οποία συνέβαλε όσο λίγοι στην προώθηση της λειτουργίας αυτού του χώρου. «Και έτσι οι καρποί έπιασαν τόπο»…

Ακόμη, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο για το έργο του στον χώρο αυτό αλλά και τον προκάτοχό του και σημερινό Μητροπολίτη Άκκρας, Σεβ. κ. Γεώργιο, ενώ προσέφερε σταυρό ευλογίας προς την εκκλησία και τον εφημέριο π. Αυγουστίνο, κατασκευασμένο στην Αίγυπτο.

Ευχαρίστησε επίσης και τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Θεοφ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο για την παρουσία του, καθώς είχε σταθεί και εκείνος στο πλευρό ως ιερέας στο Μπουλαβάγιο, δεύτερη πόλη του Ζιμπάμπουε.

Ακόμη, ευχαρίστησε και τον π. Ιννοκέντιο, που προερχόμενος από την Ουγκάντα και ως καθηγητής στην πατριαρχική σχολή του Ναϊρόμπι, θα βοηθήσει τώρα στην εδραίωση της ιεραποστολής στο νότιο Σουδάν, καθώς και τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο π. Αθηνόδωρο.

 

«Η Ορθοδοξία προοδεύει συνεχώς και το μήνυμα του Χριστού μεταδίδεται σε τα μήκη και πλάτη της Αφρικής». Απευθυνόμενος τέλος στους εκατοντάδες νέους που τον υποδέχτηκαν στον χώρο αυτό, ο Μακ.Πατριάρχης τους αποκάλεσε το μέλλον της εκκλησίας μας και εξέφρασε την χαρά του που ανάμεσά τους βρίσκονται και απόφοιτοι της Πατριαρχικής Σχολής της Αλεξάνδρειας «Αγιος Αθανάσιος».

«Να αγαπάτε αυτόν τον τόπο, που έχει κτισθεί για σας με πολύ κόπο και ανήκει σε σας. Να αγαπάτε αυτά τα χώματα. Είναι τα δικά σας χώματα», κατέληξε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος απευθυνόμενος προς τους νέους.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την Δοξολογία, ευλόγησε τα παιδιά του σχολείου που τραγούδησαν προς τιμήν του, στα οποία παρέδωσε και υποτροφίες. Ενώ σε 500 οικογένειες έδωσε από ένα σακί μίλι-μίλι (βασικό είδος διατροφής για το Ζιμπάμπουε) ως δείγμα αγάπης τόσο του ιδίου όσο και της Αρχόντισσας των Εκκλησιών κας Αριάδνης Ψύλλου.

 

( http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=674 )

 

 

This entry was posted in Ethiopia ), Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s