Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μαρτινίκα ( Orthodox church of Martinique )


Αθλητής του Χριστού

Ο π. Λάζαρος κατά κόσμον Alan Philogenis, γεννήθηκε στη Γαλλία. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Μαρτινίκα, ένα νησί της Καραϊβικής, το οποίο αποτελεί αποικία της Γαλλίας και δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα αν και το επώνυμο Φιλογένης θυμίζει ελληνική καταγωγή.

Σε πολλή μικρή ηλικία ο Άλαν βίωσε ένα τραγικό γεγονός. Ένας Γάλλος ψυχασθενής σκότωσε με μαχαίρι δώδεκα ανθρώπους. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και η μικρή αδελφή του. Στον μικρό τότε Άλαν εύλογα δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά. Η αναζήτηση απαντήσεων τον οδήγησε σε ηλικία 18 ετών σε ένα ορθόδοξο ναό, όπου για πρώτη φορά παρακολούθησε το μυστήριο της θείας Λειτουργίας.


Συγκλονίστηκε τόσο πολύ και ένοιωθε μία εσωτερική τάση προς την Ορθοδοξία.

Επιστρέφει όμως στη Μαρτινίκα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν γυρίζει στο Παρίσι κατηχείται και βαπτίζεται. Λαμβάνει το όνομα Μωϋσής. … Βλέποντας τη μεγάλη αλλαγή στον υιό της η μητέρα του Μωϋσή κατηχείται από το γιο της και βαπτίζεται και αυτή Oρθόδοξη Xριστιανή.
Ο Μωϋσής επιστρέφει στη Μαρτινίκα και αποφασίζει πλέον να ακολουθήσει τη ζωή των μεγάλων ασκητών της ερήμου. Έτσι, έχοντας ως εφόδιο την Αγία Γραφή και πολλά βιβλία των Αγίων Πατέρων καταφεύγει στο τροπικό δάσος. Κατοικία του αποτελεί ένα μικρό αντίσκηνο και συντροφιά του και φίλοι του γίνονται τα φαρμακερά φίδια και τα υπόλοιπα ζώα και πτηνά. Επί μία σχεδόν οκταετία περνά το χρόνο του με άσκηση και προσευχή. Το καθάριο βλέμμα του και η αγάπη του στον Χριστό προκαλούσαν θαυμασμό και εντύπωση στους κατοίκους, που τον συναντούσαν στο πυκνό τροπικό δάσος.

Ο Μωϋσής άρχισε να μιλά σ’ αυτούς για την Ορθοδοξία, τον τριαδικό Θεό, τους Αγίους. Πολλοί έτρεχαν στο δάσος να τον συναντήσουν και να ακούσουν τη σωτήρια διδασκαλία. Ήδη ο νεαρός Μωϋσής είχε πλέον έτοιμα να βαπτισθούν τα νέα μέλη…

Το Άγιο Όρος κερδίζει την καρδιά του φλογερού ιεραποστόλου Μωϋσή και από τότε δεν το αποχωρίζεται. Κάθε χρόνο από το επισκέπτεται, όπως και εφέτος. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας  προτείνει στον ασκητή αυτό να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Ακολούθησαν και άλλες παραινέσεις και ο Μωϋσής γνέφει συγκαταβατικά το κεφάλι του. Η χειροτονία του στο βαθμό του διακόνου συνδυάζεται με προσκύνημα του Μητροπολίτη Αθηναγόρα στα Ιεροσόλυμα. Χειροτονείται το 2000 σε ηλικία πλέον 42 ετών στη Γεθσημανή, στον τάφο της γλυκειάς μητέρας μας, της Αγίας μας Θεοτόκου.

Προηγείται η κουρά του κατά την οποία λαμβάνει κατ’ εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το όνομα Λάζαρος. Ένα χρόνο μετά ο π. Λάζαρος χειροτονείται πρεσβύτερος στη Μαρτινίκα.

Συνεχίζει να ζει απλά στο τροπικό δάσος και να λειτουργεί σε χώρο που χρησιμοποιείτο για να σταθμεύουν αυτοκίνητα και το οποίο παραχώρησε μία οικογένεια που ασπάστηκε την Ορθοδοξία. Πολλές φορές οι Ρωμαιοκαθολικοί της περιοχής προσφέρουν το ναό τους.

Ο π. Λάζαρος φτιάχνει μόνος του το τέμπλο και αναρτίζει σ’ αυτό τις εικόνες που ο ίδιος αγιογράφησε. Όλα σχεδόν τα αγιορείτικα μοναστήρια τον βοηθούν και αγοράζει τα απαραίτητα λειτουργικά αντικείμενα. Στο Άγιο Όρος μαθαίνει να κατασκευάζει λιβάνι και εντρυφά στα μυστικά της αγιογραφίας.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας προτείνει να γραφεί στην Εκκλησία της Ελλάδος και να αποσπαστεί για να έχει ένα οικονομικό βοήθημα. Ο ίδιος αρνείται ευγενικά. «Το χρήμα καταστρέφει την προσωπικότητα του ανθρώπου. Στην ιεραποστολή χρειάζεται μόνο η αγάπη του Χριστού. Χρειάζεται να γίνεσαι κομμάτι του θαύματος της σωτηρίας. Το θαύμα της Εκκλησίας είναι το ευαγγέλιο» μας λέγει. «Ο πραγματικός πλούτος είναι να ζεις με τον Χριστό, να γίνεσαι ένα μ’ Αυτόν», συμπληρώνει.
Και αποτελεί θαύμα το γεγονός ότι 200 οικογένειες αριθμούν σήμερα την εν Χριστώ ορθόδοξη ενορία του π. Λάζαρου. Οι ανάγκες του ποιμνίου τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το ασκητήριό του.
Οι ρωμαιοκαθολικοί παρατηρούν τη δραστηριότητα και τον βοηθούν στο έργο του. Εκτός από το ναό που του παραχωρούν στις μεγάλες γιορτές, του χαρίζουν και ένα αυτοκίνητο. Δεν ζητούν τίποτε ως αντάλλαγμα. Απλώς βλέπουν την πίστη του και ξαφνιάζονται από τη δυναμική που προσδίδει ο Τριαδικός Θεός σ’ αυτόν τον φλογερό ιεραπόστολο.


Ολοένα και περισσότεροι ντόπιοι αρχίζουν να αφουγκράζονται αυτό τον περίεργο ασκητή της ερήμου που τους καλεί σε μετάνοια και επιστροφή στη ζωή του Χριστού. Αρχίζουν να προσέρχονται στο ναό για να τον ακούσουν να μιλά για τα κατορθώματα των Αγίων μας.

Όνειρο του π. Λάζαρου να κτίσει ναό της Ζωοδόχου Πηγής

Αυτός ο Απόστολος από τη μακρινή Μαρτινίκα πίστεψε στον Παντοκράτορα και τώρα προσπαθεί με χίλιους τρόπους να συγκινήσει τις Μητροπόλεις της Ορθοδοξίας να βοηθήσουν να κτισθεί ένας ορθόδοξος ναός για να μπορεί να δέχεται τους πιστούς αλλά και να τελεί τα μυστήρια της αγίας μας Εκκλησίας. Πρέπει να αγορασθεί ένα οικόπεδο για να υλοποιηθούν τα σχέδια που εκπόνησε δωρεάν ένας καλός και πιστός μηχανικός από τη χώρα μας μετά την προτροπή Αγιορειτών Πατέρων. Είναι μάλιστα αλήθεια ότι πολλοί αγιορείτες γέροντες ασκητές έχουν καθημερινά τον π. Λάζαρο στην προσευχή τους.


Βοηθήστε αυτόν τον αθλητή απόστολο να κάνει ένα ναό του Τριαδικού Θεού μας και θα λάβετε πολλαπλές ευλογίες του Χριστού μας, ο οποίος περιβάλλει με μεγάλη αγάπη τον σύγχρονο ασκητή. Βάλτε και εσείς ένα μικρό λιθαράκι στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Η εφημερίδα μας παρότρυνε τον π. Λάζαρο να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα για τους πιστούς που θα θελήσουν να βοηθήσουν. Επίσης, το ΑΚΤΕ, εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα θα διαθέσει ένα σημαντικό ποσοστό από τις εισπράξεις του βιβλίου με τον Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας που πρόκειται σύντομα να εκδώσει στον ιερό αυτό σκοπό.

Fr Lazare Philogene
Quartier bois Lezard
97226 MORNE VERT (CAVBET MARTINIQUE)
Τηλ. 00596596732791
00596696949125
Λογαρισμός ΕΤΕ 449/952754-09 (Alain Philogene)

Να προσευχόμαστε, αδέλφια μου, για την εξάπλωση της Ορθοδοξίας στα νησιά της Καραϊβικής, ειδικά δε στη Μαρτινίκα. Ας συμπαρασταθούμε, από το υστέρημά μας, στον π. Λάζαρο και να προσευχόμαστε γι’ αυτόν και το ιεραποστολικό του έργο. Ο Θεός ανοίγει πύλες Ορθοδόξου Ιεραποστολής από το μηδέν. Ας κάνουμε και εμείς το χρέος μας για τους αδελφούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ας ζητούμε στη προσευχή μας την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών και την κοινή Ιεραποστολική τους δράση σε όλο το κόσμο, σε όλα τα έθνη και φυλές. Ο 21ος αιώνας πρέπει να γίνει αιώνας παγκόσμιας εξάπλωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με τη χάρη και τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος.

Η ιστορία μας στάλθηκε από τον διαχειριστή της Ορθόδοξης ιστοσελίδας Άνθος Ορθοδοξίας (  http://www.anthosorthodoxias.net/ ) και αποτελεί αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Στύλος Ορθοδοξίας (  http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=1061&obcatid=4 )

Όσοι αδελφοί θέλουν να μας στείλουν ιεραποστολικά νέα στα ελληνικά ή στα αγγλικά από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες όλου του κόσμου μπορούν να τα στείλουν στο παρακάτω εμαιλ :   pilotos91@pathfinder.gr . Επίσης, όποιος αδελφός αγγλομαθής μπορεἰ εθελοντικά να μεταφράζει τα ελληνόγλωσσα κείμενα στα αγγλικά και να μας τα αποστέλλει για δημοσίευση, αυτό θα ήταν ευχής έργο για τη προώθηση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής σε όλα τα κράτη. Ο Θεός να είναι μαζί σας και να στηρίζει τα έργα των χειρών σας και να σας δίνει πλούσιες πνευματικές ευλογίες.

This entry was posted in Λατινική Αμερική ( Central and South America ), Martinique and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μαρτινίκα ( Orthodox church of Martinique )

 1. Παράθεμα: Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Κολομβία : φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο σε μια χώρα που μαστίζεται από εμφυλίους πολέμους. « Orthodox Mission-Ορθό

 2. Ο/Η στρουθίον λέει:

  Αγαπητοί, αφαιρέσατε τα σχετικώς με τον Παύλο Τραχείας.
  Δυστυχώς στο επικίνδυνο και θεομάχο μπλογκ του Ροϊδη λέγουν πως έχει καταδικασθεί για κάτι κακό και το διεσταύρωσα.
  Σκανδαλίζονται άνθρωποι.

 3. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Αγαπητέ φίλε,
  τα άρθρα του δικού μας μπλογκ αποτελούν αναδημοσιεύσεις από άρθρα άλλων ιστοσελίδων, ενώ σε κάποια υπάρχει και η προσωπική μας άποψη πάνω σε θέματα Ιεραποστολής.Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για εκκλησιαστικά πρόσωπα ή καταστάσεις που συμβαίνουν σε όλο το πλανήτη.Τα σχόλια του άρθρου αυτού προέρχονται από την ιστοσελίδα Στύλος Ορθοδοξίας.

  Εμείς δεν είμαστε ούτε δικαστές ούτε κριτές των πτώσεων ανθρώπων και ειδικά ιερωμένων. Αυτοί που γράφουν όσα γράφουν δεν σκανδαλίζονται από τα σκάνδαλα των αφεντικών τους, αλλά ψάχνουν να βρουν κανένα εκκλησιαστικό σκάνδαλο για να κατηγορήσουν την Εκκλησία. Αν υπάρχουν άνθρωποι της ΠΙΣΤΗΣ που σκανδαλίζονται από τις πτώσεις ανθρώπων, τότε ΔΕΝ είναι άνθρωποι της πίστης, αλλά ολιγόπιστοι, γιατί εμείς στηρίζουμε την ΠΙΣΤΗ μας στον Ιησού Χριστό και όχι σε ανθρώπους. Στηρίζουμε τη πίστη μας στην Εκκλησία και όχι σε πρόσωπα, που ως άνθρωποι πέφτουν και προσευχόμαστε να σηκωθούν και να μετανοήσουν. Αν υπάρχουν άνθρωποι που σκανδαλίζονται από τα δημοσιεύματα ΚΡΥΦΟΦΑΣΙΣΤΩΝ και ΚΡΥΦΟΠΑΓΑΝΙΣΤΩΝ, ΚΡΥΦΟΡΑΤΣΙΣΤΩΝ, όπως είναι ο Ρόιδης και η ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΗ παρέα του, τότε τι να πούμε ; Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Οι άνθρωποι αυτοί, γεμάτοι συμπλέγματα και ψυχονευρώσεις, κάνουν κάθε μέρα αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα, πότε παρουσιαζόμενοι ως «αριστεροί» ή σε άλλα μπλογκ ως » πατριώτες». Με διάφορα προσωπεία προσπαθούν να χτυπήσουν τη Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Ιησού Χριστό. Είναι δυστυχισμένα πλάσματα, με νευρωτικά σύνδρομα, αφού όλο ασχολούνται με σεξουαλικά εκκλησιαστικά σκάνδαλα, πράγμα που δηλώνει είτε σεξουαλικά απωθημένα, είτε άλλες νευρωτικές καταστάσεις ή ανεκπλήρωτους πόθους. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τα ψυχικά περιττώματα της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ και της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ πραγμάτων, που θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα στην Ελλάδα και στη Κύπρο.

  Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες, βγάζουν το ψωμάκι τους γράφοντας κατά της Εκκλησίας σε εφημερίδες, βιβλία, μπλογκ και τα λοιπά, συγκεντρώνοντας «μέγα κρίμα» στο λαιμό τους, όσο και εκείνα τα εκκλησιαστικά πρόσωπα που σκανδαλίζουν και με τις πτώσεις τους συνεχίζοντας να έχουν το σχήμα του Ορθόδοξου ιερέα. Εμείς θλιβόμαστε και για τους δύο και προσευχόμαστε στο Θεό για όλο το κόσμο.

  Αλλά τα αντιεκκλησιαστικά τους κείμενα έχουν και θετικά. Αύξησαν την επισκεψιμότητα του μπλογκ μας τους τελευταίους μήνες. Και από το αγκάθι βγήκε ρόδο. Έμαθε ο κόσμος και την άλλη πλευρά της Εκκλησίας, αυτή της ΑΓΑΠΗΣ και της ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. Πάνω από 7.000 άτομα ζήτησαν να μάθουν πως μπορούν να βοηθήσουν την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μέσα σε λίγους μήνες. Και κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται. Αντί να κάνουν κακό, διαφημίζουν την Ορθόδοξη Ιεραποστολή.

  Πετάνε, βέβαια, λάσπη, αλλά η λάσπη γυρνάει στα μούτρα τους, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει την ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ της κριτικής τους. Δεν θέλουν να βελτιώσουν την Εκκλησία, αλλά να την συκοφαντήσουν. Πληρώνονται αδρά από κέντρα εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΟΥΝ. Και όλα τους πάνε στραβά σε κάθε επίπεδο,πάνε στη κυριολεξία κατά «διαόλου»… Κρίμα, πολύ κρίμα. Βλέπουν τους συντρόφους τους να πεθαίνουν, να εξαφανίζονται, αλλά συνεχίζουν τις αθλιότητες, πολεμώντας τον αληθινό Θεό και την Ορθόδοξη Εκκλησία Του. Μην δίνετε σημασία. Προσευχηθείτε για όλο το κόσμο και για εμάς, και για εκείνους, και για τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές. Μη χάνετε άσκοπα τον χρόνο σας σε ανούσια δημοσιεύματα. Αφιερώστε τον ελεύθερο χρόνο σας στο να προσφέρουμε ΑΓΑΠΗ σε όλο το κόσμο. Υπάρχουν τόσα προγράμματα φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά της Ορθόδοξης Ιεραποστολής σε 80 χώρες που περιμένουν τη βοήθειά μας. Αφήστε τα κρυφοφασιστοειδή της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ να γράφουν τα εμέσματα της ψυχής τους.

 4. Παράθεμα: Ο ένθερμος Γάλλος Ορθόδοξος ασκητής της Μαρτινίκας. « ΟΜΟΘΥΜΑΔΟΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s