Τι είναι τα Ψυχοσάββατα ( 2022 ) ; Οι άνθρωποί μας περιμένουν… Ωφελούν τους κεκοιμημένους ; Πρέπει να κάνουμε μνημόσυνα ;


Επειδή πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί ρωτούν για το επερχόμενο Ψυχοσάββατο 2022  ενημερώνουμε ότι τελείται την   Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 το απόγευμα, στον Εσπερινό, και το Σάββατο στη Θεία Λειτουργία, στις 26 Φεβρουαρίου 2022  ( Ας προσευχηθούμε να το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. )

psixosabbato

( Επίσης, σε πολλές Ορθόδοξες  Μητροπόλεις κάνουν κόλλυβα και μνημονεύουν τους κεκοιμημένους και το διήμερο, Παρασκευή/Σάββατο 4/5 Μαρτίου 2022 ,  καθώς και την  Παρασκευή/ Σάββατο  κάνουμε κόλλυβα για την εορτή των Αγίων Θεοδώρων 11/12 Μαρτίου 2022  )  Τέλος, παραμονή της Πεντηκοστής , το πρωί στη Θεία Λειτουργία,  είναι το 2o  επίσημο Ψυχοσάββατο, δηλαδή Παρασκευή- Σάββατο 10/11  Ιουνίου  2022 (  καλό θα ήταν να ετοιμάσουμε και κόλλυβα  και πρόσφορο υπέρ των ψυχών και να προσφέρουμε υπέρ αναπαύσεως τους έστω και ένα μικρό ποσό στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή ) που τελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία μας για όλους τους κεκοιμημένους αδελφούς μας , παραθέτουμε ένα ενημερωτικό κείμενο του μακαριστού, ομότιμου καθηγητή της Θεολογίας του ΑΠΘ, κ. Σ. Σάκκου, από την ιστοσελίδα της Απολύτρωσις.

Θεωρούμε τις προσευχές για τους κεκοιμημένους, τους νεκρούς μας ( είτε στη Θεία Λειτουργία, είτε στα μνημόσυνα, είτε στα τρισάγια, είτε στα ψυχοσάββατα ) ΥΨΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΓΑΠΗΣ προς τους αδελφούς που δεν είναι πια μαζί μας. Και θεωρούμε μεγάλο ατόπημα των χιλιάδων αιρέσεων και παραθρησκειών που αρνούνται τις προσευχές για τους κεκοιμημένους, με σχολαστικισμό ! Τι  κρίμα είναι να αφήνουν τους νεκρούς τους αβοήθητους, χωρίς προσευχές ! Τι κρίμα, τι φοβερό είναι να πεθαίνουν και να μένουν χωρίς τις προσευχές των ζώντων !

https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

https://orthodoxmission2018.blogspot.com/

 

https://orthodoxmission2018.blogspot.com/

Τα Ψυχοσάββατα

image_gallery

Μέσα στην ιδιαίτερη μέριμνά της για τούς κεκοιμημένους η αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει καθορίσει ξεχωριστή ημέρα της εβδομάδος γι’ αυτούς.

Όπως η Κυριακή είναι η ημέρα της αναστάσεως του Κυρίου, ένα εβδομαδιαίο Πάσχα, έτσι το Σάββατο είναι η ημέρα των κεκοιμημένων, για να τους μνημονεύουμε και να έχουμε κοινωνία μαζί τους. Σε κάθε προσευχή και ιδιαίτερα στις προσευχές του Σαββάτου ο πιστός μνημονεύει τούς οικείους, συγγενείς και προσφιλείς, ακόμη και τούς εχθρούς του που έφυγαν από τον κόσμο αυτό, αλλά ζητά και τις προσευχές της Εκκλησίας γι’ αυτούς.

Στο δίπτυχο, που φέρνουμε μαζί με το πρόσφορο για τη θεία Λειτουργία, αναγράφονται τα ονόματα των ζώντων και των κεκοιμημένων, τα οποία μνημονεύονται.

Σε ετήσια βάση η Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα• το ένα πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Με το δεύτερο Ψυχοσάββατο διατρανώνεται η πίστη μας για την καθολικότητα της Εκκλησίας, της οποίας την ίδρυση και τα γενέθλια ( επί γης )  γιορτάζουμε κατά την Πεντηκοστή. Μέσα στη μία Εκκλησία περιλαμβάνεται η στρατευομένη εδώ στη γη και η θριαμβεύουσα στους ουρανούς.

Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω έχει το εξής νόημα :  Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή. Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της  Επουράνιας Βασιλείας Του.

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου». Μνημονεύει:

* Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.

* Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.

* Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.

* Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.

Ο Θεός δεν περιορίζεται από τόπο και χρόνο. Γι Αυτόν είναι γνωστά και συνεχώς παρόντα όχι μόνο όσα εμείς αντιλαμβανόμαστε στο παρόν, αλλά και τα παρελθόντα και τα μέλλοντα. Το διατυπώνει λυρικότατα μία προσευχή της Ακολουθίας της θείας Μεταλήψεως, που αποδίδεται στον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό η στον άγιο Συμεών τον νέο θεολόγο: « Επί το βιβλίον δε σου και τα μήπω πεπραγμένα γεγραμμένα σοι τυγχάνει».

Ο Θεός έχει γραμμένες στο βιβλίο της αγάπης του και τις πράξεις που θα γίνουν στο μέλλον, άρα και τις προσευχές που αναπέμπουμε τώρα για πρόσωπα που έζησαν στο παρελθόν. Ως αιώνιος και πανταχού παρών ο πανάγαθος Κύριος μας Ιησούς Χριστός αγκαλιάζει με τη θεία του πρόνοια το άπειρο σύμπαν και τούς ατέρμονες αιώνες. Όλους τους ανθρώπους που έζησαν, ζουν και θα ζήσουν τούς νοιάζεται η αγάπη του• «η γαρ αγάπη του Χριστού συνέχει ημάς» (Β´ Κο 5,14).

Με αυτήν την πίστη αναθέτουμε στην αγάπη και στην αγαθότητα του Θεού «εαυτούς και αλλήλους», τούς ζωντανούς αλλά και τούς κεκοιμημένους μας.

Στέργιος Ν. Σάκκος

(   http://www.apolytrosis.gr/web/guest/home )

All day and all night prayers, to the Jesus Lord the Savior to stop the pandemic of Covid19 Worlwide ! Prières toute la journée et toute la nuit au Seigneur Jésus-Sauveur pour arrêter la pandémie de Covid19 dans le monde!

Πως φτιάχνουμε κόλλυβα ( το καλύτερο είναι να αποτελούνται μόνο από σιτάρι  και να στολίζονται με ζάχαρη άχνη από πάνω με τον Σταυρό δημιουργημένο από κανέλα )

http://perivolakipanagias.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6581.html

How to Make Koliva for Memorial Services

Most assuredly, I say to you, unless a grain of wheat falls into the ground and dies, it remains alone, but if it dies, it produces much grain. John 12:24.

 

Koliva is made for the Orthodox Memorial Services. These services are held on anniversaries of the departed and on Saturday of the Souls. Traditionally, memorial services should only be held on Saturdays, as the Orthodox understand Saturday to be the day we remember the dead and Sunday to be the day of Resurrection.

I remember watching my grandmother making koliva for our ancestors. She carefully prepared the wheat and offered the names of generations before her, knowing that our prayers can add comfort to those who are not in paradise. She didn’t take it for granted that she would be in heaven, but she worked diligently to please our Lord. Watching her devotion to those who are now departed taught me that if we do not repent of our sins in this life, we are dependent on the generations we leave behind to pray for us. This is why it is so important that we learn to prepare the koliva, memorial wheat, if not for those before us, at least to teach those who come after. As it is, unless we have a building dedicated in our name or have made a major contribution to the world of science or industry, we might have one generation to pray for our souls after we leave this earth. Maybe our grandchildren will remember us as well. But after that, who will pray for our wretched souls? Think of the names you remember to bring to the services. How far back do you go?

Take advantage of the services preceding Great Lent and Pentecost to remember the dead. Learn to prepare the boiled wheat, and teach your children to present the names of your ancestors for prayer. This video shows the steps to preparing the wheat and decorating the koliva.

Note: After the wheat is blessed and eaten, whatever is left over should not be tossed in the garbage. Please leave it for the birds under a bush or a tree, not where people would walk on it.

http://myocn.net/make-koliva-memorial-services/

All day and all night prayers, to the Jesus Lord the Savior to stop the pandemic of Covid19 Worlwide ! Prières toute la journée et toute la nuit au Seigneur Jésus-Sauveur pour arrêter la pandémie de Covid19 dans le monde!

ΜΕΓΑΛΗ Η ΩΦΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ Η ΕΛΕΗΝΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΓΑΠΗΣ. ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ( πέρα από το μνημόσυνο και τα κόλλυβα το Ψυχοσάββατο ) για το φιλανθρωπικό έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής σε 80 χώρες του κόσμου, τρέφοντας παιδιά και ορφανά, προσφέροντας συσσίτια σε άστεγους και φυλακισμένους, στηρίζοντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη λειτουργία Σχολείων κάθε βαθμίδας. Πληροφορίες ΕΔΩ.

Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής και ορισμένες παρερμηνείες στην Παράδοση της Εκκλησίας.

Παρερμηνείες στην Παράδοση της Εκκλησίας.

Θα πρέπει, τέλος, να εξηγήσουμε ότι πολλά λάθη από την άγνοια του παρελθόντος έχουν φτάσει ως τις μέρες μας, και θα πρέπει άμεσα να διορθωθούν.

■ Τα μνημόσυνα θα πρέπει να γίνονται την ημέρα που πρέπει, αν αυτό είναι εφικτό, αλλιώς κατ’ οικονομία και μόνο ο ιερέας θα επιτρέψει την τέλεση του νωρίτερα ή αργότερα.

■ Το σπάσιμο γυάλινων αντικειμένων ή άλλων τοιούτων,το σκέπασμα των καθρεφτών και των τηλεοράσεων για άγνωστο λόγο και η απαίτηση των συγγενών από τον ιερέα να κάνει αγιασμό στο σπίτι του αποθανόντος για να φύγει το κακό, είναι άκρως ειδωλολατρικές συνήθειες και είναι καιρός με την καθοδήγηση των ιερέων μας, να εξαλειφθούν από την παράδοση της Εκκλησίας μας.

■ Στα μνημόσυνα παραθέτουμε και ευλογούνται μόνο καλώς βρασμένα κόλλυβα (σιτάρι) ως ενδεικτικά της Αναστάσεως και όχι άλλα υποκατάστατα (κουλουράκια – ψωμάκια – γλυκά κ.τ.λ.). Τα κόλλυβα συμβολίζουν τις αμαρτίες του αποθανόντος κι εμείς όταν τα τρώμε λέμε “ο Θεός να τον συγχωρέσει”.

■ Το πρώτο Σάββατο της Τεσσαρακοστής δεν είναι «Ψυχοσάββατο», αλλὰ εορτάζουμε το «δια κολλύβων» θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

 

■ Στα Ψυχοσάββατα μπορούμε να παραθέτουμε κόλλυβα είτε στην Εκκλησία, στον Εσπερινὸ της Παρασκευής και στην Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, είτε στα κοιμητήρια, κατόπιν συννενοήσεως με τους ιερείς, το Σαββάτο μετά την Θεία Λειτουργία, είτε και στα δύο. Πρόκειται περί της ιδίας αξίας, αφού η ίδια ακολουθία διαβάζεται.

 

■ Τα ευλογηθέντα κόλλυβα δεν τα πετάμε ποτέ στα σκουπίδια, παρά μόνο τα μοιράζουμε σε γνωστούς και φίλους εις μνημόσυνο και συγχώρεση του αποθανόντα.

2η ιεραποστολική εκστρατεία : Ενίσχυση σε Ορθ. Ιεραποστολές σε Κογκό-Μπραζαβίλ, Κογκό, Μποτσουάνα, Σιέρρα Λεόνε, Ινδονησία.

Εκστρατείες ΑΓΑΠΗΣ του μπλογκ για Ινδία, Ρουάντα, Ταϊβάν και σεισμοπαθείς Ιαπωνίας.Humanitarian assistance to India, Rwanda, Japan and purchase an Orthodox temple in Taiwan.

Η θέση του Ιερού Χρυσοστόμου για τα μνημόσυνα  και οι απάτες κρυφοπεντηκοστιανής ιστοσελίδας.

Ωφελούν τους νεκρούς τα μνημόσυνα;

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ;

Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Μέγας – Λόγος γιὰ τοὺς κοιμηθέντες

Ας δούμε τι έλεγε για τα μνημόσυνα ο μακαριστός π. Παίσιος ( από τον Δ’ τόμο, Οικογενειακή Ζωή, Λόγοι του π.Παισίου, Εκδόσεις Ησυχαστήριο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, Σουρωτή,Θεσσαλονίκη ).

– Γέροντα, οι υπόδικοι νεκροί (  πλην των Αγίων ) μπορούν να προσεύχονται; – Έρχονται σε συναίσθηση και ζητούν βοήθεια ,αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον ευατό τους.Όσοι βρίσκονται στον Άδη μόνο ένα πράγμα θα ήθελαν από τον Χριστό: να ζήσουν πέντε λεπτά για να μετανοήσουν.Εμείς που ζούμε, έχουμε περιθώρια μετανοίας,ενώ οι καημένοι οι κεκοιμημένοι δεν μπορούν πια μόνοι τους να καλυτερεύσουν την θέση τους,αλλά περιμένουν από εμάς βοήθεια.Γι’ αυτό έχουμε χρέος να τους βοηθούμε με την προσευχή μας. Μου λέει ο λογισμός ότι μόνο το δέκα τοις εκατό από τους υπόδικους νεκρούς βρίσκονται σε δαιμονική κατάσταση, και ,εκεί που είναι, βρίζουν τον Θεό,όπως οι δαίμονες.Δεν ζητούν βοήθεια,αλλά και δεν δέχονται βοήθεια! Γιατί, τι να τους κάνει ο Θεός; Σαν ένα παιδί που απομακρύνεται από τον πατέρα του,σπαταλάει όλη την περιουσία του και από πάνω βρίζει και τον πατέρα του.Ε, τι να το κάνει αυτό ο πατέρας του; Οι άλλοι όμως οι υπόδικοι, που έχουν λίγο φιλότιμο, αισθάνονται την ενοχή τους, μετανοούν και υποφέρουν για τις αμαρτίες.Ζητούν να βοηθηθούν και βοηθιούντια ΘΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ.Τους δίνει δηλαδή ο Θεός μία ευκαιρία,τώρα που είναι υπόδικοι,να βοηθηθούν μέχρι να γίνει η Δευτέρα Παρουσία.Και όπως σε αυτή τη ζωή, αν κάποιος είναι φίλος με τον βασιλιά, μπορεί να μεσοαλαβήσει και να βοηθήσει έναν υπόδικο,έτσι κι αν είναι κανείς φίλος με τον Θεό, μπορεί να μεσολαβήσει στο Θεό με την προσευχή του και να μεταφέρει τους υπόδικους από την μία φυλακή σε άλλη καλύτερη, από το ένα κρατητήριο σε ένα άλλο καλύτερο.Ή ακόμα μπορεί να τους μεταφέρει και σε ένα δωμάτιο ή σε διαμέρισμα. Όπως ανακουφίζουμε τους φυλακισμένους με αναψυκτικά κλπ που τους πηγαίνουμε, έτσι και τους νεκρούς τους ανακουφίζουμε με τις ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΕΣ που κάνουμε για τη ψυχή τους.Οι προσευχές των ζώντων για τους κεκοιμημένους και τα μνημόσυνα είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει ο Θεός στους κεκοιμημένους να βοηθηθούν,μέχρι να γίνει η τελική Κρίση.Μετά την δίκη δεν θα υπάρχει δυνατότητα να βοηθηθούν….

…Ο Θεός θέλει να βοηθήσει τους κεκοιμημένους, γιατί πονάει για τη σωτηρία τους, αλλά δεν το κάνει, γιατί έχει αρχοντιά.Δεν θέλει να δώσει δικαίωμα στο διάβολο να πει : Πως τον σώζεις αυτόν, ενώ δεν κοπίασε; Όταν εμείς προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους,Του δίνουμε το δικαίωμα να επεμβαίνει.Περισσότερο μάλιστα συγκινείται ο Θεός όταν προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους παρά για τους ζώντες.

Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας έχει τα κόλλυβα, τα μνημόσυνα.Τα μνημόσυνα είναι ο καλύτερος δικηγόρος για τις ψυχές των κεκοιμημένων.Έχουν τη δυνατότητα και από την κόλαση να βγάλουν τη ψυχή.Κι εσείς σε κάθε Θεία Λειτουργία να διαβάζετε κόλλυβα για τους κεκοιμημένους.Έχει νόημα το σιτάρι: Σπείρετε εν φθορά,εγείρεται εν αφθαρσία ( Α’ Κορινθ, κεφ 15, εδ 42)(δηλαδή συμβολίζει το θάνατο και την ανάσταση του ανθρώπου ),λέει η Γραφή…

– Γέροντα, αυτοί που έχουν πεθάνει πρόσφατα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από προσευχή; – Εμ ,όταν μπαίνει κάποιος στη φυλακή, στην αρχή δεν δυσκολεύεται πιο πολύ; Να κάνουμε προσευχή για τους κεκοιμημένους που δεν ευαρέστησαν στον Θεό, για να κάνει κάτι και γι’ αυτούς ο Θεός. Ιδίως,όταν ξέρουμε ότι κάποιος ήταν σκληρός,γιατί μπορεί να ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΚΛΗΡΟΣ,αλλά στη πραγματικότητα να μην ήταν- και είχε αμαρτωλή ζωή, τότε να κάνουμε ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, Θείες Λειτουργίες, Σαρανταλείτουργα για τη ψυχή του και να δίνουμε ελεημοσύνη σε φτωχούς για τη σωτηρία της ψυχής του, για να ευχηθούν οι φτωχοί «να αγιάσουν τα κόκκαλά του», ώστε να καμθεί ο Θεός και να τον ελεήσει.Έτσι ότι δεν έκανε εκείνος, το κάνουμε εμείς γι’ αυτόν.Ενώ ένας άνθρωπος που είχε καλωσύνη, ακόμα και αν η ζωή του δεν ήταν καλή, επειδή είχε καλή διάθεση, με λίγη προσευχή πολύ βοηθιέται.

Έχω υπόψη μου γεγονότα που μαρτυρούν πόσο οι κεκοιμημένοι βοηθιούνται με την προσευχή πνευματικών ανθρώπων.Κάποιος ήρθε στο Καλύβι και μου είπε με κλάματα: Γέροντα, δεν έκανα προσευχή για κάποιο γνωστό μου κεκοιμημένο και μου παρουσιάστηκε στον ύπνο μου.Είκοσι μέρες, μου είπε, έχεις να με βοηθήσεις,με ξέχασες και υποφέρω! Πράγματι, μου λέει (ο προσκηνυτής )εδώ και 20 μέρες είχα ξεχαστεί με διάφορες μέριμνες και ούτε για τον εαυτό μου δεν προσευχόμουν

– Όταν, Γέροντα, πεθάνει κάποιος και μας ζητήσουν να προσευχηθούμε γι’ αυτόν,είναι καλό να κάνουμε κάθε μέρα ένα κομποσχοίνι μέχρι τα σαράντα; – Άμα κάνεις κομποσχοίνι γι’αυτόν,βάλε και άλλους κεκοιμημένους.Γιατί να πάει η αμαξοστοιχία στον προορισμό της με έναν μόνο επιβάτη, ενώ χωράει και άλλους; Πόσοι κεκοιμημένοι έχουν ανάγκη οι καημένοι και ζητούν βοήθεια και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ! Μερικοί ,κάθε τόσο, κάνουν μνημόσυνο μόνο για κάποιον δικό τους. Με αυτό το τρόπο δεν βοηθιέται ούτε ο δικός τους, γιατί η προσευχή τους δεν είναι τόσο ευάρεστη στο Θεό.Αφού τόσα μνημόσυνα έκαναν γι’ αυτόν, ας κάνουν συγχρόνως και για τους ξένους.

-Γέροντα, οι νεκροί που δεν έχουν ανθρώπους να προσεύχονται γι’αυτούς βοηθιούνται από τις προσευχές εκείνων που προσεύχονται γενικά για τους κεκοιμημένους; – Και βέβαια βοηθιούνται.Εγώ, όταν προσεύχομαι για όλους τους κεκοιμημένους, βλέπω στον ύπνο μου τους γονείς μου, γιατί αναπαύονται από την προσευχή που κάνω.Κάθε φορά που έχω Θεία Λειτουργία,κάνω γενικό μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμημένους…Αν καμιά φορά δεν κάνω ευχή για τους κεκοιμημένους, παρουσιάζονται γνωστοί κεκοιμημένοι μπροστά μου.Έναν συγγενή μου, που είχε σκοτωθεί στο πόλεμο, τον είδα μπροστά μου μετά τη Θεία Λειτουργία,την ώρα του μνημοσύνου, γιατί αυτόν δεν τον είχα γραμμένο με τα ονόματα των κεκοιμημένων, επειδή μνημονεύονταν στη Προσκομιδή με τους ηρωικώς πεσόντες. Κι εσείς στην Αγία Πρόθεση να μη δίνετε να μνημονευθούν μόνο ονόματα ασθενών, αλλά και ονόματα κεκοιμημένων, γιατί μεγαλύτερη ανάγκη έχουν οι κεκοιμημένοι!

Απόσπασμα από το βιβλίο Δώρα της Ερήμου, Gifts of the Desert , Κυριάκου Μαρκίδη, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Μέιν ,εκδόσεις Διόπτρα

«Μία ερώτηση ακόμα, πάτερ Μάξιμε», είπε ο Γιάννης. «Όταν η ψυχή διαχωρίζεται από το σώμα, αυτή που θα βρίσκεται μέχρι την τελική Ανάσταση; Τι θα κάνει; Εξελίσσεται, ή παραμένει, ας πούμε, σε μια κατάσταση βαθέος ύπνου;»

«Άλλη μία λογική ερώτηση! Δυστυχώς, δεν μπορεί να απαντηθεί με τη λογική. Η έννοια του χώρου ανήκει στον υλικό κόσμο. Έτσι το ερώτημα «πού θα βρίσκεται η ψυχή μέχρι την κοινή Ανάσταση» μπορεί να απαντηθεί μόνο με αυτό τον τρόπο: «Θα είναι στον κόσμο των πνευμάτων όπως και οι άγγελοι». Είναι ένας κόσμος πέρα από το χώρο και το χρόνο. Εδώ μιλάμε για έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο, μία ριζικά διαφορετική διάσταση, που είναι πέρα από την ικανότητα μας να τη γνωρίσουμε -να ιη γνωρίσουμε με τη λογική, δηλαδή. Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με Λόγια αυτό τον κόσμο που βρίσκεται πέρα από το χώρο και το χρόνο. Ταυτόχρονα, σ’ αυτή την περίοδο της αναμονής, υπάρχει, θα Λέγαμε, μία εξελικτική πορεία της ψυχής προς τον Θεό. Πρόκειται για μία δυναμική πορεία, καθώς η ψυχή προχωρεί προς το μεγαλείο του Θεού».

«Έτσι, η ψυχή συνεχίζει να αναπτύσσεται», είπα. «Δεν βρίσκεται εν υπνώσει, σε κάποια κατάσταση «συντήρησης»  περιμένοντας τη Δευτέρα Παρουσία».

«Σωστά. Αυτό λένε οι άγιοι πατέρες. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, αν η ψυχή βρισκόταν σε κατάσταση αδράνειας ή στάσης, τότε σε κάποια φάση θα αισθανόταν κόπωση και ανία στην ενατένιση του Θεού, ανεξάρτητα από το πόσο καλός και ωραίος είναι ο Θεός. Όταν είμαστε συνεχώς συγκεντρωμένοι σε κάτι χωρίς αλλαγή, αναπόφευκτα δημιουργείται κόπωση και έλλειψη ενδιαφέροντος. Ο άνθρωπος όμως προχωρεί σε μία δυναμική πορεία προς έναν Θεό που είναι άπειρος. Η ζωή του ανθρώπου μέσα σ’ αυτό τον άπειρο «χώρο» του Θεού είναι μία συνεχής και αδιάλειπτη κίνηση που οδηγεί, για να το πούμε έτσι, από τη μία έκπληξη στην άλλη, καθώς της αποκαλύπτεται το μεγαλείο του Θεού.Γι ‘ αυτό οι άγιοι, όπως και οι άγγελοι, δοξάζουν ακατάπαυστα τον Θεό, γιατί παρακολουθούν συνεχώς το μεγαλείο της αγάπης Του καθώς ξετυλίγεται μέσα στην καρδιά τους. Έτσι, και πάλι έχουμε να κάνουμε με μία εξελικτική κίνηση μέσα στο άπειρο μεγαλείο του Θεού. Δεν είναι μία στατική κατάσταση που προκαλεί ανία. Ταυτόχρονα, όμως, είναι μία στάση».

«Τι σημαίνει αυτό το παράδοξο;» ρώτησα.

«Είναι εξέλιξη και στάση ταυτόχρονα, Κυριάκο», απάντησε ο πατήρ Μάξιμος. «Ενώ στέκεσαι ενώπιον του Θεού κινείσαι προς τον Θεό• και αντίστροφα». «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η ψυχή είναι τοποθετημένη σε ένα συγκεκριμένο σημείο, σε μία προκαθορισμένη και σταθερή τρόπον τινά θέση, γιατί, όπως ήδη ανέφερα, αυτό θα σήμαινε κορεσμό και ανία. Ταυτόχρονα, η ψυχή βρίσκεται σε μία συνεχή κατάσταση διαρκούς πορείας».

«Αν ισχύει αυτό για τον κόσμο, φανταστείτε σε ποσό μεγαλύτερο βαθμό ισχύει για την επιδίωξη της γνώσης του Θεού», πρόσθεσε ο πατήρ Μάξιμος. «Γι’ αυτό, ο Απόστολος Παύλος μας έδωσε αυτά τα λόγια, ότι ο δρόμος μας προς τον Θεό προχωρεί από δόξα σε δόξα και από έκπληξη σε έκπληξη, σε μία διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. Επομένως, ο άνθρωπος μετά το θάνατο συνεχίζει να διατηρεί τις δυνάμεις της συνειδητότητάς του, και μπορεί να συνεχίσει να επικοινωνεί με τον Θεό. Δεν εννοώ ότι η ψυχή θα προσεύχεται στον Θεό ζητώντας αυτό ή εκείνο το αντικείμενο, ή αυτή ή εκείνη τη χάρη. Όταν λέω προσευχή, εννοώ την ενέργεια που ενώνει τους ανθρώπους με τον Θεό. Με αυτό το είδος προσευχής, οι νεκροί μπορούν να επικοινωνούν με ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή, με τον ίδιο τρόπο που επικοινωνούμε και προσευχόμαστε για τις ψυχές των νεκρών. Γι’ αυτό έχουμε τα μνημόσυνα. Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, με εκείνους που έχουν φύγει ήδη για το μεγάλο ταξίδι».

Απόσπασμα από το βιβλίο » Ο στάρετς Στέργιος » του Jean- Claude Larchet, Εκδόσεις Ακρίτας

Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο πατήρ Σέργιος ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα προκείμενου να βοηθήσει το ποίμνιο που ο Θεός του εμπιστεύθηκε. Διέσχιζε ασταμάτητα το Παρίσι και τα προάστια με σκοπό να επισκεφθεί αρρώστους και ηλικιωμένους, να βοηθήσει απόκληρους, να παρηγορήσει θλιμμένους, να προπέμψει ετοιμοθάνατους.

Ανταποκρινόταν πάντοτε σε εκείνους που, σε οποιαδήποτε περίσταση, επιζητούσαν την παρουσία του, ας συμβουλές του και την προσευχή του. Έκανε τα πάντα για όλους και ήταν εξ ολοκλήρου διαθέσιμος, αφιερώνοντας στους άλλους τον χρόνο του χωρίς ποτέ να τον υπολογίζει. Έμενε στο σπίτι του μόνο όταν έπρεπε να απαντήσει στα πολυάριθμα γράμματα που του έστελναν ή για να συνομιλήσει στο τηλέφωνο επί ώρες με όλους εκείνους που, απ’ τη Γαλλία και το εξωτερικό, ζητούσαν τη βοήθεια του.

Αυτή την αγάπη προς τον πλησίον ο πατήρ Σέργιος την εκδήλωνε και προς εκείνους που είχαν εγκαταλείψει τον παρόντα κόσμο: η προσευχή για τους κεκοιμημένους κατείχε ιδιαίτερη θέση τόσο μέσα στη ζωή του ως μοναχοί), όσο και στη δραστηριότητα του ως ιερωμένου. 0 μεγάλος αριθμός των κεκοιμημένων που ήθελε να μνημονεύει κατά τη Λειτουργία της Κυριακής, είχε ως αποτέλεσμα η Προσκομιδή να ξεκινά γύρω στις οκτώ και μισή, και η Λειτουργία μετά τις έντεκα. Επιπλέον, κατά τις ημέρες που η Εκκλησία ιδιαίτερα μνημονεύει τους κεκοιμημένους. οι ακολουθίες διαρκούσαν πάντοτε περισσότερο στον ναό της Vanves , καθώς ο πατήρ Σέργιος συνήθιζε να διαβάζει από διάφορα φύλλα χαρτιού -κιτρινισμένα τα περισσότερα από την πολυκαιρία, και σχεδόν κατεστραμμένα από την πολυχρησία -ολόκληρες λίστες με ονόματα όχι μόνο οικείων του ή προσφάτως τεθνεώτων, αλλά και όλων των αποθανόντων ενοριτών από την αρχή ακόμη της συστάσεως της ενορίας, καθώς και ανθρώπων που γνώριζε από αλλού και οι οποίοι είχαν αποβιώσει. Έτσι, χιλιάδες ήταν αυτοί που μνημόνευε ο πατήρ Σέργιος και για τους οποίους επικαλούνταν τη λυτρωτική Χάρη του ελεήμονος Θεού. Πράγματι, για τον πατέρα Σέργιο οι νεκροί ήταν πάντοτε παρόντες, και δεν υπήρχε καμιά ασυνέχεια ανάμεσα στον κόσμο των ζώντων και τον κόσμο των κεκοιμημένων. Όλοι, ζώντες και τεθνεώτες , βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στην Εκκλησία , που υπερβαίνει τον χρόνο, γιατί αποτελούν ζωντανά μέλη του Σώματος Εκείνου που είναι η Αιώνια Ζωή. Όλοι τους αξίζουν την ίδια προσοχή και την ίδια αγάπη…

Χειραγωγία στην πνευματική ζωή, του Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής , 2006, έκδοση έβδομη ( 7η )

Η μνημόνευση των νεκρών , οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, σελ 78-79

… Ρωτάτε, γιατί μνημονεύουμε τους «κεκοιμημένους «. Γιατί έτσι διδαχθήκαμε από την αγία Εκκλησία μας. Γιατί έτσι παραλάβαμε από τους θεοφώτιστους και πνευματοφόρους πατέρες μας. Γιατί έτσι γινόταν και γίνεται σε όλους τους χριστιανικούς αιώνες, από την αποστολική εποχή μέχει σήμερα. …

Όσο για κείνον τον φιλοτάραχο, που όλο τέτοια θέματα σκαλίζει, πέστε του θαρρετά : Άκου, ανόητε ! Οι νεκροί ζουν ! Και η επικοινωνίας μας μαζί τους δεν έχει διακοπεί ! Δεν προσευχόμαστε αδιάκριτα για όλους τους ζωντανούς αδελφούς μας χριστιανούς, ανεξάρτητα από την αρετή ή την κακία τους ; Ε, λοιπόν, έτσι προσευχόμαστε και για όλους τους «κεκοιμημένους», ανεξάρτητα από το αν συναριθμήθηκαν – ΚΑΤΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΕΜΑΣ -με τους δίκαιους ή τους άδικους. Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Πριν την τελική κρίση, όσο ακόμα δεν έχουν χωριστεί τα < πρόβατα > από τα < ερίφια > ( Ματθ, 25:33) , όλοι οι πιστοί, ζωντανοί και < κεκοιμημένοι > αποτελούμε ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Και όλοι, ως μέλη του Σώματος του Χριστού, επικοινωνούμε αγαπητικά. Ο θάνατος δεν μας χωρίζει !

Σε τι τους ωφελούν οι προσευχές μας, αφού έχει » ήδη αποφασιστεί » η κατάταξή τους είτε στον παράδεισο είτε στην κόλαση ; αναρωτιέστε. Αλλά μέχρι τη γενική κρίση, ο κολασμός μιας ψυχής δεν είναι οριστικά αποφασισμένος. Ώσπου να αποφανθεί τότε ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ο μόνος Κριτής, κανέναν δεν μπορούμε να θεωρούμε τελειωτικά καταδικασμένο. Γι ‘ αυτό , ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΡΗ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΕΛΕΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΣΕΒΕΙΑ.

Ρωτάτε : επιτρέπεται η μνημόνευση ( στη Θεία Λειτουργία ή σε παρακλήσεις ή με τρισάγια και μνημόσυνα) των αλλοπίστων και των αιρετικών ; Η απάντηση είναι: ΟΧΙ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τους γνωρίζει, αφού δεν έγιναν ποτέ μέλη της ( ή αρνήθηκαν την Ορθόδοξη πίστη και ξεβαπτίστηκαν , με το ενταχθούν ή να συμμετάσχουν σε αιρετικές ή παραθρησκευτικές ομάδες ), και γι’αυτό δεν τους μνημονεύει.

Βέβαια, προσεύχεται γενικά για την επιστροφή εκείνων που είναι ακόμα ζωντανοί.

Μπορούμε, όμως, στην ατομική μας προσευχή, να παρακαλάμε το Θεό για τη σωτηρία επωνύμων, συγγενών και γνωστών, αλλοπίστων , ετεροδόξων, αθέων κλπ.

All day and all night prayers, to the Jesus Lord the Savior to stop the pandemic of Covid19 Worlwide ! Prières toute la journée et toute la nuit au Seigneur Jésus-Sauveur pour arrêter la pandémie de Covid19 dans le monde!

Advertisement
This entry was posted in Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Ορθοδοξη μελέτη της Αγίας Γραφής and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Τι είναι τα Ψυχοσάββατα ( 2022 ) ; Οι άνθρωποί μας περιμένουν… Ωφελούν τους κεκοιμημένους ; Πρέπει να κάνουμε μνημόσυνα ;

 1. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Ευχαριστούμε τους επαγγελματίες προπαγανδιστές της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ και της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ για τη διαφήμιση του συγκεκριμένου άρθρου.

  Τι κρίμα,όμως, που όταν πεθάνουν, τότε θα δεν γελάνε, ούτε θα σαρκάζουν, ούτε θα κοροιδεύουν. Γιατί ξέρουν ότι σε λίγο ή μεγάλο διάστημα θα γίνουν ( όπως όλοι μας ) ένα μάτσο κόκκαλα, που θα το τρώνε τα σκουλήκια, θα κλαίνε και θα οδύρονται όταν πεθαίνουν αγαπημένα τους πρόσωπα, και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα τους θυμάται, ούτε θα τους μνημονεύει. Εκεί τα αστειάκια με τους κεκοιμημένους θα λάβουν τέλος. Εκεί οι ειρωνείες και η αθεϊστική προπαγάνδα δεν θα υπάρχουν, γιατί κόκκαλα και σκουλήκια δεν πληκτρολογούν.

  Τώρα χαίρονται και κάνουν τους τσάμπα μάγκες ειρωνευόμενοι τον Θεό, την Εκκλησία, τις προσευχές. Μετά δεν θα τους νοιάζει, αλλά -δυστυχώς -δηλητηριάζουν τις ψυχές των ανθρώπων, χάριν ΧΡΗΜΑΤΩΝ και ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ και ΨΕΥΤΟΘΡΗΣΚΕΙΩΝ.

  Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε καλά κάνουν οι άνθρωποι και αδικούν και σκοτώνουν και διασκεδάσουν και πλουτίζουν πατώντας πάνω σε πτώματα ! Και εγώ και εσύ, που τώρα ειρωνεύεσαι, θα χαθούμε , οπότε δεν θα υπάρχει κανένα κόστος.

  Αν, όμως, υπάρχει Θεός, τότε εσύ που σάρκαζες και γελούσες και χλεύαζες Θεό και ανθρώπους και εγώ που αδικούσα ανθρώπους, θα βρεθούμε ΜΠΡΟΣΤΑ σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Δηλαδή, θα βλέπουμε το Θεό, ως ΦΩΣ, που θα μας καίει εσωτερικά, δηλαδή, θα ζούμε αιώνια μέσα στη δυστυχία, στη μοναξιά, στη θλίψη.

  Καταλαβαίνω τη θέση σου. Πρέπει και εσύ και ο ( ψευτο ) Ροΐδης και ο ψευτο ( Λασκαράτος )να δικαιολογήσετε τη δουλειά σας. Σε άλλα μέρη επώνυμα ( και με άλλα προσωπεία ), και εδώ με άλλα προσωπεία, και με έξτρα απολαβές, είτε σε χρήματα, είτε σε αξιώματα, είτε σε άλλες προσοδοφόρες ενασχολήσεις. Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, εξάλλου, και η ΝΕΑ ΤΑΞΗ έχει και πολλά πρόσωπα και πολλά παρακλάδια σε διάφορους τομείς ( υπάρχουν αρκετά συγκοινωνούντα δοχεία και άλλα που , φαινομενικά, είναι αντίθετα ), και πολλούς χρηματοδότες, με «έντιμα» χρήματα στη πλάτη λαών, ανθρώπων, μαζών.

  Και, φυσικά, η ορολογία σας απευθύνεται στη μάζα, την οποία έχετε διαμορφώσει κατάλληλα μέσα από την τηλεόραση και τις εφημερίδες, μια μάζα, κατ’εικόνα και καθ’ομοίωση δική σας ! Μια μάζα που ενδιαφέρεται για τα υλικά αγαθά, την καλοπέραση, την αχαλίνωτη διασκέδαση, και ξεχνάει το ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ και τον Θεό.

  Γράφετε, γράφετε κατά της Εκκλησίας, αλλά ο κόσμος δεν πεθαίνει από την Εκκλησία. Πεθαίνει από τους εμπόρους ναρκωτικών, πεθαίνει από τα τροχαία, πεθαίνει από ανίατες ασθένειες ( καρκίνο, AIDS ή καρδιακά, εγκεφαλικά ) αποτέλεσμα της μόλυνσης,της κακής διατροφής, της ανεξέλεκτης σεξουαλικής συμπεριφοράς, πεθαίνει από αλκοολισμό ( εθισμός στα νυχτερινά κλαμπ ), πεθαίνει από αυτοκτονία ( συνήθως από ερωτικές απογοητεύσεις ή άλλες ακραίες καταστάσεις της κοινωνίας, πχ οικονομική κρίση , απογοητεύσεις, καταπίεση κλπ ) .

  Γράφετε για την Εκκλησία, για να ΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
  Γράφετε για την Εκκλησία, για να ΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ.
  Γράφετε για την Εκκλησία, για να ΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ,τόσο για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, όσο και για τη μόλυνση του περιβάλλοντος που μας σκοτώνει …
  Γράφετε για την Εκκλησία, για να ΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ( 100.000 ναρκομανείς υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά εσείς ειρωνεύστε τα Ψυχοσάββατα … )
  Γράφετε για την Εκκλησία, για να ΚΑΛΥΨΕΤΕ τους νονούς της ΝΥΧΤΑΣ ( που οδηγούν στο θάνατο καλλιτέχνες, μοντέλα, και νέους ανθρώπους στον εθισμό στο αλκοόλ ).
  Γράφετε για την Εκκλησία, για να ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΕ τους ανθρώπους από τα καθημερινά προβλήματά τους, την ακρίβεια, τις απρόσωπες σχέσεις, τις «φάσεις», τα διαζύγια, τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση.

  Να πω ότι μιλάτε για την Εκκλησία και ΚΑΛΥΠΤΕΤΕ όλους εκείνους τους μάγους, τους αστρολόγους, τα μέντιουμ, τους παραψυχολόγους, που βγάζουν τεράστια ποσά, εκμεταλλευόμενοι την ευπιστία των νέων, που ξοδεύουν τα λεφτά τους σε αποκρυφιστικά, αστρολογικά ή παραψυχολογικά περιοδικά, σε τηλέφωνα που κάνουν σε ΜΜΕ ή σε SMS;

  Γιατί ΔΕΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ όλους εκείνους τους νεοπαγανιστές «ιστορικούς» που πουλάνε άχρηστα και αντιεπιστημονικά βιβλία στη τηλεόραση, και λένε για τους ΕΛ, για εξωγήινους, για απόκρυφα μυστήρια, μυήσεις, για τους Ναίτες και τους Ιωαννίτες, για ΟΥΦΟ και κάνουν ανιστόρητες «μελέτες» για τον Ελληνισμό, το Βυζάντιο και την Εκκλησία ; Γιατί δεν λέτε ΤΙΠΟΤΑ για τους νεοπαγανιστές και τις εκδηλώσεις τους, τα χάπενιγκς που κάνουν ; Αυτά δεν σας φαίνονται » αστεία» ; Αλλά πως να μιλήσετε για όλα αυτά ; Μήπως δεν καταλαβαίνουμε γιατί ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ και δεν ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΤΕ εκεί ;

  Μιλάτε για την Εκκλησία, αλλά δεν μιλάτε για τον Σατανισμό, την Σαιεντολογία και διάφορους “γκουρού”, και άλλες ομάδες που βλάπτουν σοβαρά τους ανθρώπους, οδηγώντας τους και σε αυτοκτονίες ; Γιατί ; Τι συμφέροντα έχετε και δεν ασχολείστε με αυτούς ; Ή μήπως θα ασχοληθείτε για λίγο, έτσι για ξεκάρφωμα ;

  Αυτά που κρύβουν κάποιοι :
  ( http://www.ppu.org.cy/nees_prosthikes_gr.html )

  Προσπαθείτε να ταΐσετε τον κοσμάκη, με ΑΡΤΟ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ. Προσπαθείτε να τα γελιοποιήσετε όλα, και αφού ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΗ ΖΩΗ από τον απλό άνθρωπο, τώρα θέλετε να του στερήσετε και την ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ ( αν υπάρχει, σύμφωνα με τις αντιλήψεις σας ) ! Άμοιροι, δειλοί και μοιραίοι, υπαλληλάκια της ΝΕΑΣ τάξης και της Νέας εποχής, συνεχίστε το έργο σας. Λίγοι, πλέον, σας πιστεύουν. Ακόμα λιγότεροι σας διαβάζουν στις εφημερίδες ή στα μπλογκ !

  Και όσο η κοινωνία μας θα βουλιάζει, όλο και περισσότεροι θα καταλαβαίνουν το ΠΑΙΧΝΙΔΙ που παίζετε, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των αφεντικών σας. Καλή είσπραξη, άξιος ο μισθός σας !

 2. Παράθεμα: » ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ kantonopou’s blog

 3. Ο/Η Κώστας λέει:

  Και άλλες καταγγελίες της Ιεράς Συνόδου για την σαιεντολογία και την δράση της μέσω περίεργων οργανώσεων για νέους.

  ( http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2208&Itemid=1 )

  Καταγγελία του π. Γεωργίου Μεταλληνού για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 4 μέλη του δήλωσαν μασόνοι

  ( http://www.paron.gr/v3/new.php?id=38579&colid=37&catid=33&dt=2009-03-01%200:0:0 )

 4. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Και που είσαι ακόμα …

  Θα βγουν στη φόρα όλα τα συγκοινωνούντα δοχεία της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ και όσοι πληρώνονται για να δυσφημούν μέσα από εφημερίδες και κανάλια και διαδίκτυο την Εκκλησία. Αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται ο ρόλος τους και η σχέση όλων των αποκρυφιστικών και νεοποχίτικων ομάδων και παραθρησκειών και ο έλεγχος της σκέψης μέσα από ΜΜΕ. Αλίμονο σε όσους τους πιστεύουν, αλίμονο σε εκείνους που δηλητηριάζονται ( από άγνοια ) από τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματά τους ( και είναι εύκολο να τους καταλάβετε από την εμπάθεια και τις εμμονές τους και τη διαστροφή της θρησκευτικής και ιστορικής αλήθειας ).

  Σας παρακαλούμε να κάνετε οικονομία, δηλαδή, να μποϊκοτάρετε όλες εκείνες τις εφημερίδες,τα έντυπα και τα ΜΜΕ (τηλεοράσεις , ραδιόφωνα ) που συστηματικά πολεμούν την Εκκλησία. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να δίνουμε ούτε ένα ευρώ σε εφημερίδες ή εκδόσεις ( ακόμα και σε αθλητικά ή άλλα έντυπα των ίδιων εκδοτικών ομίλων ) που λασπολογούν σε βάρος της Εκκλησίας. Μη δίνετε διαφημίσεις σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και ιστοσελίδες που κάνουν συστηματικό λασπολογικό πόλεμο. Να μην εξαγοραζόμαστε από τις κούφιες προσφορές τους , να μην τηλεφωνούμε ή να μη στέλνουμε sms ή mms από τηλεφωνικές εταιρείες τηλεοπτικών σταθμών που παράγουν αντιθρησκευτική προπαγάνδα.

  Με αυτά τα χρήματα ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ σώσετε ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ στην Αφρική και στην Ασία.

 5. Παράθεμα: Ψυχοσάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 « Ηλιαχτιδα

 6. Παράθεμα: ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ; « ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ

 7. Παράθεμα: ΤΑ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΑ « ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ✞ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

 8. Παράθεμα: Μνημόσυνο αειμνήστου Καθηγητή ΑΠΘ Στέργιου Σάκκου (βίντεο) « Orthodox Mission-Ορθόδοξη Ιεραποστολή

 9. Παράθεμα: Τι είναι τα Ψυχοσάββατα; Ωφελούν τους κεκοιμημένους; | Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής Χαριλάου Θεσσαλονίκης

 10. Ο/Η Anastasia λέει:

  Στις 20/12/2015 ημέρα Κυριακή επιτρέπεται να τελεστεί τρίμηνο μνημόσυνο;

 11. Ο/Η ierapostoli λέει:

  Πιθανόν. Θα ρωτήσετε τον ιερέα της ενορίας σας.

 12. Παράθεμα: Κυριακή της Ορθοδοξίας 20 Μαρτίου 2016. Έρανος για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή σε όλους τους ορθόδοξους ναούς της Ελλάδας. | Ορθόδοξη Ιεραποστολή

 13. Παράθεμα: Κυριακή της Ορθοδοξίας 20 Μαρτίου 2016. Έρανος για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή σε όλους τους ορθόδοξους ναούς της Ελλάδας. | Sevgi Denizleri

 14. Παράθεμα: Ψυχοσάββατα 2017. Πότε είναι και τι κάνουμε - Χώρα Tου Αχωρήτου

 15. Παράθεμα: Τι είναι τα Ψυχοσάββατα; Ωφελούν τους κεκοιμημένους; Πρέπει να κάνουμε μνημόσυνα; | Σημεία Καιρών

 16. Παράθεμα: Τι είναι τα Ψυχοσάββατα (2019); Ωφελούν τους κεκοιμημένους ; Πρέπει να κάνουμε μνημόσυνα ; | Σημεία Καιρών

 17. Παράθεμα: Στις 6 Μαρτίου το Α’ Ψυχοσάββατο – Τι είναι τα Ψυχοσάββατα; Οι άνθρωποί μας περιμένουν… | Σημεία Καιρών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s