UPDATE 21/03 – O Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στις φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι. Συναντήσεις με υπεύθυνους Ιεραποστολής από Αρχιεπισκοπή Αμερικής και OCMC ( USA ). Ευλογία σε 75 ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής και σε 750 ιερόπαιδες του Ναϊρόμπι.


Την Κυριακή, 20η Μαρτίου 2011  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Ριρούτα του Ναϊρόμπι, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κένυας κ. Μακαρίου

Στην Ευχαριστιακή Σύναξη προσήλθε ο Εξοχώτ. Πρέσβης της Κύπρου κ. Άγης Λοίζου και η Εριτ.κα.Επιτετραμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ναιρόμπι.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος χειροτόνησε εις Πρεσβύτερον τον Διάκονο κ. Θεόφιλον Everia, Ιεροσπουδαστή της Πατριαρχικής Σχολής Κένυας «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ «, προς τον οποίο απηύθυνε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες, ως επίσης εδώρησε και ασημένιο σταυρό ευλογίας.

Μετά την απόλυση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας παρετέθη εόρτιο γεύμα, ενώ η ενοριακή χορωδία απέδωσε ύμνους και αφρικάνικα τραγούδια.


Σημειώνεται ότι στην Ενοριακή Κοινότητα του Αγίου Νικολάου λειτουργεί Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.

( http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=600 )

Την Παρασκευή, 18η Μαρτίου 2011  ο  Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, ετέλεσε την Ακολουθία της Β΄Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Ναιρόμπι, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο.

Στην προσευχητική σύναξη παρέστησαν ο Εξοχωτ. Πρέσβης της Κύπρου στην Κένυα κ.Άγης Λοίζος, ο Εντιμ. Γεν.Πρόξενος της Κύπρου στο Ναϊρόμπι, η Επιτετραμένη της Ελληνικής Πρεσβείας, οι ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Κένυας και πλήθος γηγενών πιστών, ως και Ελλήνων, Ρώσων καί άλλων ομοδόξων που διαβιούν στην Κενυατική πρωτεύουσα.

Εξ αφορμής της παρουσίας του Κυπρίου Πρέσβεως ο Μακαριώτατος εξέφρασε τόσο την ευγνωμοσύνη του παλαιφάτου Πατριαρχείου προς την πολιτική ηγεσία, την Εκκλησία και τον λαό της Κύπρου για την συναρωγή προς το επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο, όσο και την ευχή για σύντομη και δίκαιη επίλυση του εθνικού ζητήματος της μεγαλονήσου.

Εν συνεχεία εδέχθη τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Τρωάδος κ. Σάββα, υπεύθυνο του τομέα ιεραποστολικής δράσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μετά του Αιδ. Πρωτοπρ. π.Μαρτίνι Ρίτσι ( Orthodox Christian Mission Center ) και συζήτησε μαζί τους θέματα αφορώντα στην ιεραποστολή, ευχαριστών την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την συνεισφορά της υπέρ των εμπεριστάτων αφρικανών αδελφών.

( http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=598 )

Την 19η Μαρτίου 2011  ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο, επεσκέφθη την Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ » στο Ναιρόμπι.

Μετά την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναού του Αγίου Μακαρίου και την προσφώνηση του Σεβ.Μητροπολίτου Κένυας ο Μακαριώτατος ωμίλησε στους 75 ιεροσπουδαστές, καθώς και στους 700 περίπου ιερόπαιδες που προσήλθαν στον χώρο της Σχολής από διάφορες Ενορίες του Ναιρόμπι και της ευρύτερης περιοχής για να λαβουν την Πατριαρχική ευλογία.

Πρός όλους η Α.Θ.Μ. προσέφερε δώρα, ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής και συνέφαγε με τους ιεροσπουδαστές, οι οποίοι τραγούδησαν και έψαλαν πρός τιμήν του Σεπτού Προκαθημένου του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή του Μακαριωτάτου συνέπεσε με την επέτειο συμπληρώσεως τεσσαράκοντα ετών από της καταθέσεως του θεμελίου λίθου της Πατριαρχικής Σχολής από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο καί Εθνάρχη Κύπρου Μακάριο Γ’ το έτος 1971.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακ.Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Αιδεσιμ.Πρωτοπρ.κ.Αθηνόδωρο Παπαευρυπιάδη, υπεύθυνο της Εξαρχίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Κύπρο και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων της νέας Εξαρχίας στην Μεγαλόνησο.

( http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=599 )

Ενισχύστε το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στη Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας και μέσω της ΜΚΟ οργάνωσής του, Φως της Αφρικής, Light of Africa.

Επίσης και μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

https://ierapostoli.wordpress.com/2011/03/20/orthodox_mission_kenya/ )

Να σημειώσουμε ότι από τα 40.000.00ο κατοίκους της Κένυα, 45% ανήκουν στην πανσπερμία προτεσταντικών και πεντηκοστιανών αιρέσεων ( κατακερματισμένα σε εκατοντάδες «εκκλησίες – αιρέσεις ) , 33% στο ρωμαιοκαθολικισμό, ενώ οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί κυμαίνονται περίπου στο μισό με ένα εκατομμύριο πιστούς, δηλαδή περίπου το 1-2 % του πληθυσμού της. Υπάρχουν και μουσουλμάνοι και άλλες θρησκείες ντόπιες ή εισαγόμενες και αυτό δείχνει την τεράστια  προσπάθεια που πρέπει να κάνει η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία για να μεταλαμπαδεύσει το Σώμα του Χριστού σε όλη την Κένυα και την Αφρική.

Ο δρόμος που έχουμε για να μεταδοθούν τα Μυστήρια της Εκκλησίας και η καρδιακή προσευχή του Ιησού Χριστού στη Κένυα και σε όλο το κόσμο είναι μακρύς, με προσευχή, με ταπείνωση. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς με τις μεσιτείες του και τις προσευχές του ας ενδυναμώνει τους Ορθόδοξους Ιεραποστόλους και ας τους στηρίζει, μαζί με την Ορθόδοξη πίστη, στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Κένυα : ένα μικρό αφιέρωμα από το περιοδικό ΠΑΝΤΑ Έθνη, ενόψει της ποιμαντικής περιοδείας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου στη Κένυα. Το “Κύριε των Δυνάμεων” από τη χορωδία των ιεροσπουδαστών της Κένυας, στα σουαχίλι, αγγλικά και αρχαία ελληνικά !

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κένυα-Kenya, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε