ΠανΕλλήνια, ΠανΟρθόδοξη συγκίνηση, αγωνία, προσευχή για το ΕλληνΟρθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ! Όλα καλά στο μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης του Σινά.


Οι συγκλονιστικές εξελίξεις στην Αίγυπτο ( μετά την Τυνησία ) έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Νειλοχώρα. Με αγωνία και προσευχή για όλον τον Αιγυπτιακό λαό, αλλά και με ξεχωριστή αγωνία, συγκίνηση και προσευχή για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου, για το  Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, για τον Πατριάρχη μας κ. Θεόδωρο και τους ιερασπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Μέγας Αθανάσιος , τους συνεργάτες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, για το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, για την τύχη γενικά των Χριστιανών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων ισλαμικών στοιχείων.

Οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, μέσα από το μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, στέλνουμε την αγάπη μας, την προσευχή μας σε όλους τους Αιγυπτίους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, και ιδιαίτερα στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, στη Σύνοδο του Πατριαρχείου, στους Έλληνες , Αιγύπτιους και Αφρικανούς Ορθόδοξους Χριστιανούς που ζουν στην Αίγυπτο. Ο Θεός να τους προστατεύσει και να φέρει τη γαλήνη, την ηρεμία  σε όλο το λαό της Αιγύπτου.

Η αγωνία για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής συγκλονίζει όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, τους πιστούς που αποτελούν την Ορθόδοξη Αφρικανική Εκκλησία, τους απανταχού της γης Έλληνες και Ορθόδοξους Χριστιανούς. Παρακάτω θα δείτε συγκεντρωμένα δημοσιεύματα σχετικά με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, με δηλώσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας  κ. Θεοδώρου, ο οποίος μένει εκεί, πιστός θεματοφύλακας του Πατριαρχείου , της Ορθοδοξίας  και του Ελληνισμού.

Σε απόλυτη ετοιμότητα οι μοναχοί στο Σινά

«Στην περιοχή του Σινά -όχι στο μοναστήρι- έχουν δυστυχώς διεισδύσει διάφορα στοιχεία και προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια σε πόλεις, όπως στο Σαρμ Ελ Σέιχ (το γνωστό κοσμοπολίτικο θέρετρο) και στο Ελ Τορ (την παραθαλάσσια πόλη Ραϊθώ με το ιστορικό σιναΐτικο μετόχι)» ανέφερε σε δηλώσεις του στην Ελευθεροτυπία ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός. «Επενέβη, όμως, ο στρατός και τώρα υπάρχει ησυχία. Στη μονή η ανησυχία μας αφορά ανθρώπους που έχουν βγει από τις φυλακές ή προέρχονται από διάφορες φυλές του βόρειου Σινά. Το μοναστήρι όμως φυλάσσεται πάντα από αστυνομικούς, τώρα και από το στρατό. Ωστόσο, οι πιο αποτελεσματικοί φύλακές του ήταν πάντα και παραμένουν οι Βεδουίνοι. Το αγαπούν και το προστατεύουν πιο πολύ από όλους».

 

Ο φόβος των επεισοδίων οδήγησε τις μοναχές, που βρίσκονται απομονωμένες στην όαση Φαράν, στο εκεί γυναικείο μοναστήρι, να μεταβούν στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή ήταν η τροφοδοσία. Κινήθηκαν όμως κάποια αυτοκίνητα και τώρα δεν υπάρχουν ελλείψεις.

 

Ο Σεβασμιώτατος ρωτήθηκε ακόμη αν γνωρίζει κάτι για τη λεηλασία στο μουσείο του Πορτ Σάιντ, που περιείχε ευρήματα από το Σινά. «Τα ευρήματα αυτά είναι κυρίως από την αρχαία Αίγυπτο, φαραωνικά μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και λίγα χριστιανικά. Δεν προέρχονται από τη Μονή του Σινά», μας εξήγησε. «Η χερσόνησος του Σινά είναι τεράστια περιοχή, μισή Ελλάδα για να καταλάβετε, και το Πορτ Σάιντ πολύ βόρεια, μακριά από εμάς. Αν λεηλατήθηκε το μουσείο, θα είναι από φυγάδες των φυλακών ή από άρπαγες. Οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική αρχή. Δεν έχουν λόγο να βάλλουν κατά μουσείων και μνημείων».

 

Και κατέληξε: «Υπάρχει ανησυχία από όλο τον κόσμο για τη Μονή του Σινά, γιατί είναι το πολυτιμότερο κειμήλιο που έχουμε. Γι` αυτό να μεταφέρετε ότι προς το παρόν υπάρχει ηρεμία. Βεβαίως, οι στιγμές αυτές του χάους είναι δύσκολες. Όταν αναλάβει την εξουσία μια αρχή, θα βρούμε μια άκρη. Προς το παρόν εν τη θαλασσοταραχή υπάρχει ηρεμία».

ΠΗΓΗ : ΠΡΟΝΑΟΣ

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: «Θα μείνω εδώ έστω και μόνος» ( ΑΜΕΝ )

Ναούς, μοναστήρια και ομογενειακά ιδρύματα στο Κάιρο επισκέπτεται από το πρωί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος που ύστερα από πολλές προσπάθειες κατάφερε τελικά χθες βράδυ να επιστρέψει στην Αίγυπτο για να βρίσκεται κοντά στο ποίμνιό του αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μαθημένος σε δύσκολες καταστάσεις από τα χρόνια της ιεραποστολικής του δράσης στην Αφρικανική ήπειρο ενθαρρύνει τους πιστούς και τους Ιερείς του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου. Μιλώντας το μεσημέρι στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε την λύπη του για την φυγή των Ελλήνων, λόγω των γεγονότων, και ξεκαθάρισε πως ακόμα και μόνος θα παραμείνει κρατώντας ανοιχτό το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

 

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ 100,3:

 

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Για μένα είναι μια φωνή κουράγιου αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τώρα που κάνω περιοδείες να δω τις Εκκλησίες μας, τα μέρη που ζουν οι Ορθόδοξοι Έλληνες Αραβόφωνοι, με σεβάστηκαν, γιατί πέρασα μέσα από φυλάκια πολύ δύσκολα. Με άφησαν απ’ όλα τα μπλόκα. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στο κέντρο του Καϊρου, που είναι ο Άγιος Νικόλαος μας, το πατροπαράδοτο μέρος της ελληνικής εκκλησίας μας εδώ, η δεύτερη έδρα μου, αλλά είναι το παλαιό κέντρο του Καϊρου, και λίγα μέτρα απ’ εδώ αρχίζει το Αλ ζχάρα.

Ακούγονται φωνές και πυροβολισμοί και τώρα θα δω με τι τρόπο θα πάω στα άλλα μέρη γιατί είναι πολύ δύσκολες στιγμές. Και σήμερα θα δείξει , η σημερινή ημέρα τι θα γίνει για την Αίγυπτο.

 

Ερωτ.: Ανησυχείτε για το Πατριαρχείο;

 

Πατρ.Αλεξανδρείας: Όχι γιατί μας σέβονται πάρα πολύ. Εξάλλου έχουμε μείνει 2000 χρόνια. Και μόνο που ακούγανε το πρωί οι στρατιώτες στα φυλάκια, Yunnan, Έλληνας Πατριάρχης, με πολύ σεβασμό και μπορώ να πω και με υπόκλιση άνοιγαν να περάσω και να με προφυλάξουνε.

 

Ερωτ.: Σας στεναχωρεί Μακαριώτατε που οι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα;

 

Πατρ.Αλεξανδρείας: Στεναχωριέμαι, κλαίω και πληγώνεται η καρδιά μου γιατί όταν πάω στις λειτουργίες θα συναντήσω 20 άτομα – 50 άτομα. Έλεγα, δόξα τω θεό μείνανε και αυτοί… Αλλά αυτή είναι η μοίρα, τα γεγονότα… Όμως το Πατριαρχείο μας όσο θα υπάρχει ο πλανήτης της γης θα υπάρχει σε αυτό τον χώρο. Η Αίγυπτος είναι η πόρτα της Αφρικής και σαν ελληνικό Πατριαρχείο, έστω και μόνος θα υπάρχουμε σε αυτό τον χώρο.

 

Ερωτ.: Φοβάστε για τους Έλληνες που παραμένουν εκεί;

 

Πατρ.Αλεξανδρείας: Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα γιατί η σημερινή και η αυριανή μέρα τι θα φέρει. Περιμένουμε με αγωνία τα γεγονότα από τώρα μέχρι το βράδυ και τα ξημερώματα. Απλώς οι ίδιοι άνθρωποι, όπως μπορεί ο καθένας, προφυλάσσει το σπίτι του, τις πόρτες και ελπίζουμε στο έλεος του Θεού, πως δεν θα μας αφήσει. Το ότι η φωνή του λαού είναι οργή Θεού φαίνεται πάρα πολύ. Οι άνθρωποι πια είναι τόσο ταλαιπωρημένοι, πεινάνε. Τα πράγματα έχουν πάει τρεις φορές παραπάνω… Είναι και 90 εκατομμύρια και όσο να’ναι θέλουνε κάτι το καλύτερο. Γι’ αυτό και αυτή η μάζα ξεχύνεται στους δρόμους. Όμως θα φανεί από απόψε μέχρι τα ξημερώματα.

 

( http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4764 ) επιμέλεια: Νίκος Παπαχρήστου

 

Δείτε βίντεο με δηλώσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου ( Ρομφαία )

 

«Σήμερα θα είναι η πιο κρίσιμη μέρα, που θα μας δείξει τι θα γίνει και πιο θα είναι το μέλλον σ΄ αυτήν την όμορφη Νειλοχώρα», τόνισε στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.

 

Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΆΛΤΕΡ και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει συσκότιση εδώ για να μην δίνουμε προσοχή, πυροβολισμοί ακούγονται και βεβαίως φασαρίες».

Δείτε την συνέχεια στα βίντεο που ακολουθούν:

( http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7160:2011-02-01-19-35-06&catid=33:2009-12-18-08-37-34 )

 

Στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ μίλησε σήμερα το πρωί ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Καϊρο.

 

«Περιμένουμε τις εξελίξεις από ώρα σε ώρα, βρίσκομαι εδώ για να δώσω κουράγιο σε όλους τους Έλληνες και στο αραβόφωνο ποίμνιο μας. Οι Έλληνες μας είναι όλοι καλά.», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος για το Πατριαρχείο, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Όχι, διότι 2 χιλιάδες χρόνια τώρα μας σέβονται, το μοναδικό ίδρυμα που θα παραμείνει στην Αίγυπτο ανέπαφο είναι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας».

 

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία από ότι την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων της Αιγύπτου.

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Βήμα FM

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον δημοσιογράφο Παύλο Τζίμα, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο τις τελευταίες ημέρες.

 

Ο κ. Θεόδωρος μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι «είναι μια πολύ δύσκολη μέρα, είναι η πιο κρίσιμη ημέρα για την Αίγυπτο. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στο κέντρο του Καϊρου, περιμένουμε γιατί εδώ είναι το κέντρο του Ισλαμικού κόσμου».

 

Να αναφερθεί, ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος έκανε γνωστό, ότι ίσως αύριο συναντήσει και τον Άζγαρντ τον Ύπατο Ιμάμη, τον αρχηγό του Ισλαμικού κόσμου.

 

«Οι ναοί μας είναι καλά, έχουμε και το περίφημο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που δίπλα βρίσκεται το Κοπτικό Μουσείο. Εκεί είναι αρκετή δύναμη στρατού, Δόξα τω Θεώ δεν έχουν πειράξει τίποτỨ, πρόσθεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄.

 

( http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7151:-q-q&catid=33:2009-12-18-08-37-34 )

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, μέσα από αυτή τη κρίση, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας να παραμείνει αλώβητο και να συνεχίσει το ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό του έργο σε όλη την Αφρική, προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Αίγυπτος, Egypt, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s