Διψούν για την Ορθόδοξη Πίστη στη Σιέρρα Λεόνε. 3 years Orthodox mission in Sierra Leone ! Πικρία για την αδιαφορία των περισσοτέρων Ορθοδόξων Χριστιανών για την Ορθ. Ιεραποστολή και την αδιαφορία για την εξάπλωση αιρέσεων σε Ορθόδοξες χώρες !


Στη Σιέρρα Λεόνε η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει παρουσία τα 3 τελευταία χρόνια. Στην Επισκοπή της Σιέρρα Λεόνε υπάγονται και άλλα 5 κράτη, στα οποία δεν υπάρχουν Ορθόδοξες κοινότητες, δηλαδή η Λιβερία, η Γουινέα Μπισάου, η Γουινέα, η Γκάμπια και η Σενεγάλη.Μας πονά και μας πικραίνει η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της πλειοψηφίας των Ορθοδόξων για την Ιεραποστολή, ενώ είναι η ΚΥΡΙΑ ΕΝΤΟΛΗ που δόθηκε στους Αποστόλους : Πορευθέντες, μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος ( Ματθ, κεφ 28 ).


Μας πονά γιατί οι ιεραποστολικές ειδήσεις δεν ενδιαφέρουν τους περισσότερους αυτοαποκαλούμενους συνειδητούς Ορθόδοξους Χριστιανούς Η έλλειψη καλλιέργειας ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στελέχη να επανδρώσουν τα ιεραποστολικά κλιμάκια,να μην υπάρχουν οι αναγκαίες δωρεές για τη λειτουργία του ιεραποστολικού, φιλανθρωπικού και εκπαιδευτικού έργου των Ορθοδόξων Ιεραποστολών. Αντιθέτως στις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής οργιάζουν οι σχισματικές και αιρετικές ομάδες,  οι παραχριστιανικές και παραθρησκευτικές ομάδες, έχουν οργανωμένες ιεραποστολές οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι προτεστάντες, οι πεντηκοστιανοί, οι αντβεντιστές, οι μορμόνοι, οι μουσουλμάνοι, οι μάρτυρες του Ιεχωβά…

Είναι ΝΤΡΟΠΗ του ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ, γιατί οι λαοί μαθαίνουν έναν Χριστιανισμό χωρίς Μυστήρια, χωρίς εσωτερική προσευχή, ένα αλλοιωμένο χριστιανισμό. ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΑΙ. Μας απασχολούν οι διοικητικές έριδες, τα εκκλησιαστικά κουτσομπολιά, οι πανηγύρεις ναών, οι ενθρονίσεις, τα ταξίδια ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, οι διάλογοι κλπ ΟΧΙ ΟΜΩΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗ ΓΗ... Πόσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν ότι τρεις τουλάχιστον  Ορθόδοξες χώρες ( Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία ) αντιμετωπίζουν ΠΡΟΒΛΗΜΑ με την διείσδυση ΑΙΡΕΣΕΩΝ ; Έγινε καμία Πανορθόδοξη Σύνοδος για τον κίνδυνο να χαθούν ψυχές σε ακραίες παραχριστιανικές σέκτες ; Σε μια χώρα της Αφρικής, στη Ζάμπια, 1 στους 20 κατοίκους της ( περίπου 800.000 στα  13.000.000  ) επηρεάζεται από την εταιρία Σκοπιά   και  συμμετείχε στην ετήσια παρωδία του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή, στη τελετή προσέλκυσης ισόβιων πλασιέ της εταιρίας Σκοπιά , τη στιγμή που στη χώρα αυτή υπάρχουν μόνο 5000 Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Νοιάζεται κανείς ; Πονά κανείς ; Ασχολείται κανείς, πέραν των λίγων ανθρώπων που επανδρώνουν τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές ;

Είναι ο Χριστός και η Ορθοδοξία «προνόμιο» των Ορθόδοξων λαών ; Οι άλλοι λαοί , τα 6.7 δισεκατομμύρια  ανθρώπων που δεν ξέρουν την   Ορθοδοξία , δεν έχουν δικαίωμα να μάθουν γι’ αυτήν ; Αλλά τι να λέμε τώρα ; Όταν το ποσοστό των πολιτικών γάμων στην Ελλάδα έφτασε το 40%, όταν υπάρχουν Ρώσοι (!!!) που θέλουν ναό του Απόλλωνα στη Γαύδο, όταν οι περισσότεροι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη είναι ΑΚΑΤΗΧΗΤΟΙ, τι περιμένουμε ; Πονάει κανείς ; Νοιάζεται κανείς ; Τα πρώτα και ΚΥΡΙΑ θέματα στις τοπικές και Πανορθόδοξες Συνόδους θα έπρεπε και ΠΡΕΠΕΙ να είναι :

1) Η επανακατήχηση των βαπτισμένων Ορθόδοξων πιστών και η αντιαιρετική τους ενημέρωση ( μελέτη Αγίας Γραφής και Πατέρων Εκκλησίας ) σε Ελλάδα, Κύπρο, Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη

2) Σχέδιο ανάπτυξης ΚΟΙΝΗΣ Ορθόδοξης Ιεραποστολικής δράσης  και Ευαγγελισμού των εθνών για 10 χρόνια, με

α) Εκπαίδευση και αποστολή  Ορθόδοξων Ιεραποστόλων ( κληρικών και λαϊκών ) στα ήδη υπάρχονται κλιμάκια και Μητροπόλεις σε όλο το κόσμο.

β) Σχέδιο ιεραποστολικής ανάπτυξης στις χώρες που δεν έχουν οργανωμένες Ορθόδοξες κοινότητες ή έχουν μικρές ορθόδοξες κοινότητες, με κύριο στόχο την Ασία που κατοικούν οι μισοί άνθρωποι της γης.

γ) Οργανωμένη Ορθόδοξη κατήχηση μέσω διαδικτύου σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, από κοινή Ορθόδοξη Ιστοσελίδα, με μελέτη Αγίας Γραφής, ερμηνεία δύσκολων χωρίων της, επιστημονική -θεολογική προσέγγιση των Πατέρων της Εκκλησίας.

δ) Έκδοση βιβλίων και ετήσιων περιοδικών σε τοπικές γλώσσες με Ορθόδοξη κατήχηση ( προτεινόμενο βιβλίο το ΕΦΟΔΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου ) και ανάρτησή τους στο διαδίκτυο.

ε) Οργανωμένη προσέγγιση, ενημέρωση, κατήχηση των μεταναστών στις Ορθόδοξες χώρες ή ακόμα και των τουριστών, επισκεπτών σε μοναστήρια, βυζαντινές Εκκλησίες για το ποια είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Ιησού Χριστού και τι πιστεύει.

 

3 χρόνια Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη Σιέρρα Λεόνε, από έναν Ορθόδοξο Ιεραποστόλο, τη στιγμή που οι χριστιανικές αιρέσεις και παραθρησκείες στέλνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες μισσιονάριους…


Όταν πριν από τρία ακριβώς χρόνια ο π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ο γνωστός Ελληνοαυστραλός Ιεραπόστολος της Κένυας –όπου επί οκτώ χρόνια είχε επιτελέσει θαυμαστά ιεραποστολικά και εκπαιδευτικά έργα– έφθανε στη Σιέρρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ήταν στη χώρα εκείνη ο μόνος Ορθόδοξος. Στο πρώτο διάστημα στις Θείες Λειτουργίες που τελούσε στο ισόγειο ενός άθλιου οικήματος, που είχε νοικιάσει, συμμετείχαν μόνον ένας Ορθόδοξος Αφρικανός από την Κένυα κι ένας επισκέπτης από την Ελλάδα. Όμως η μοναξιά του στον άγνωστο τόπο για την ορθή πίστη δεν έκαμψε τον π. Θεμιστοκλή. Οι προσπάθειές του και ο ιεραποστολικός του ζήλος έφεραν πλούσιους καρπούς.

Όταν πριν από τα Χριστούγεννα ο υπογράφων επισκέφθηκε πάλι τον π. Θεμιστοκλή, ένιωσε ότι ζούσε στο χώρο των θείων θαυμάτων, της πλούσιας ευλογίας του Θεού. Μετά από λιγότερο από τρία χρόνια ιεραποστολικής δράσης του π. Θεμιστοκλή, τώρα πια το ορθόδοξο ποίμνιο της Σιέρρα Λεόνε αριθμεί πάνω από πεντακόσιους βαπτισμένους Ορθοδόξους, υπάρχουν ήδη τρεις Αφρικανοί ιερείς – δύο ντόπιοι κι ένας από το Κονγκό – υπάρχουν τρεις με τέσσερις κατηχητές, λειτουργούν ήδη τρία ορθόδοξα σχολεία – ένα Δημοτικό, ένα Νηπιαγωγείο κι ένα Γυμνάσιο με συνολικό αριθμό μαθητών πλέον των χιλίων πεντακοσίων – κτίζονται τρεις Ορθόδοξοι Ναοί, ενώ ένα Λύκειο και ένα Παιδαγωγικό Κολλέγιο πανεπιστημιακού επιπέδου για δασκάλους και νηπιαγωγούς θα αρχίσουν να λειτουργούν από τον προσεχή Οκτώβριο.

Τέλος ένα νεοσύστατο χωριό με δέκα περίπου νεόκτιστα σπίτια προσφέρουν στέγη και χριστιανική αγάπη σε εξήντα περίπου αναπήρους λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Φριτάουν.

Η Θεία Λειτουργία της πρώτης Κυριακής που βρεθήκαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου μας προσέφερε μία συγκλονιστική εμπειρία.

Αντί των δύο ορθοδόξων πιστών που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία πριν από τρία περίπου χρόνια, αυτή τη φορά αντικρίσαμε ένα ορθόδοξο εκκλησίασμα 250-300 πιστών που συμμετείχαν ενεργώς στη Θεία Λειτουργία, έψαλλαν όλοι μαζί τους ορθοδόξους ύμνους στην αγγλική -το «Άγιος ο Θεός…» και στην ελληνική-, παρακολουθούσαν με προσοχή τα τελούμενα από τον π. Θεμιστοκλή και τους δύο Αφρικανούς ιερείς προφανώς εντυπωσιασμένοι από την κατάνυξη που ήταν διάχυτη μέσα στο ναό.

Είχε ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τη στάση των 50-60 μικρών παιδιών που καθισμένα στο αριστερό εμπρόσθιο τμήμα του ναού παρακολουθούσαν με δέος, θαρρείς, τους ιερείς τους. Ομολογούμε ότι δεν έχουμε δει πιο ήσυχα παιδιά σε ορθόδοξο ναό. Ποιός ξέρει – ο Θεός ασφαλώς γνωρίζει – ποιές διεργασίες ψυχικές συνέβαιναν μέσα τους.

Τα 4-5 παιδιά 10-12 ετών που διακονούσαν στο ιερό και κρατούσαν τις λαμπάδες και τα εξαπτέρυγα φαίνονταν ότι είχαν πλήρη συναίσθηση της τιμής που τους έκαναν οι ιερείς να τους αναθέσουν ένα τέτοιο διακόνημα και να φορούν τους λευκούς χιτώνες. Πειθαρχούσαν απόλυτα στις υποδείξεις του Μάικλ (Μιχάλη), ενός λίγο μεγαλυτέρου τους που φαινόταν ότι ήταν πιο έμπειρος περί τα τελετουργικά. «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» τον ρωτήσαμε μετά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. «Θέλω να γίνω ιερέας στην Εκκλησία μας» ήταν η απάντησή του. Πόθος που φαίνεται ότι σιγοκαίει στην καρδιά του μικρού νεόφυτου Ορθοδόξου και τρέφεται από τα μυστήρια της Εκκλησίας μας που βλέπει να τελούνται μπροστά στα μάτια του κάθε Κυριακή. Τέτοιες στιγμές αφουγκράζεται κανείς τα μυστικά βήματα του Σωτήρος Χριστού στις καρδιές των πιστών.

 

Η Κυριακή 20 Νοεμβρίου ήταν μεγάλη ημέρα για τη νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία της Σιέρρα Λεόνε. Δεκατρία παιδιά, μαθητές του Γυμνασίου, είχαν κατηχηθεί από καιρό από τον Κυριάκο, έναν άξιο και πολλά υποσχόμενα εικοσάχρονο ιθαγενή κατηχητή, για την πνευματική πρόοδο του οποίου έχει υψηλές προσδοκίες ο π. Θεμιστοκλής. Ο κατηχητής αυτός πριν από μέρες είχε επισκεφθεί τους γονείς των παιδιών, για να συζητήσει μαζί τους για την επικείμενη βάπτισή τους, και πήρε τη συγκατάθεσή τους.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου λοιπόν, μετά τη Θεία Λειτουργία, στο Βαπτιστήριο πίσω από το Ναό, δεκατρία λευκοφορεμένα παιδιά προσήλθαν για να βαπτισθούν με επίγνωση της σημασίας της απόφασής τους όπως έδειχνε η κατάνυξή τους.

Αρκετοί από τους γονείς τους, πολλοί από τους συμμαθητές τους και πλήθος πιστών αλλά και αλλοδόξων – αλλοθρήσκων παρακολουθούσαν την τελετή με πολύ ενδιαφέρον. «Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού Στέφανος, Παύλος, Γεώργιος, Κωνσταντίνος κλπ». Έτσι ένας αόρατος και μυστικός δεσμός δημιουργήθηκε μεταξύ των νεόφυτων αυτών μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σιέρρα Λεόνε και των μελών της Ορθόδοξης Αποστολικής Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε το Άγιο Χρίσμα για να ολοκληρωθεί η ένταξη των νέων αυτών μελών στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Φαίνεται ότι πολύ εντυπωσιάστηκαν οι αλλοδαποί και οι αλλόθρησκοι παρευρισκόμενοι στο ιερό μυστήριο. Μία κυρία μετά τις βαπτίσεις – προφανώς μητέρα ενός νεοφώτιστου – πλησίασε τον γράφοντα «Κύριε, θέλω κι εγώ να βαπτισθώ Ορθόδοξη» ήταν η παράκλησή της. Λίγο αργότερα δε, μία άλλη κυρία ντυμένη στα παραδοσιακά ρούχα της φυλής της, κρατώντας από το χέρι το δωδεκάχρονο γιο της μας πλησίασε «Εγώ – είπε κατά λέξη – είμαι Μουσουλμάνα, αλλά θέλω να βαπτίσετε Ορθόδοξο Χριστιανό το παιδί μου», και ρωτώντας τον ίδιο το γιο της «Ναι, θέλω να βαπτισθώ Ορθόδοξος», ήταν η άμεση διαβεβαίωσή του.

 

Ακολούθησε γεύμα με τους νεοφώτιστους στην πρώτη θέση των τραπεζιών, λίγο πιο πίσω κάθισαν οι γονείς τους, η Διευθύντρια του Σχολείου τους – Ορθόδοξη Χριστιανή κι αυτή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια – οι Ιερείς και οι Κατηχητές της Εκκλησίας μας. Τη σχολική αίθουσα διαρρύθμισαν κατάλληλα και τα πλούσια φαγητά είχαν ετοιμάσει – εργαζόμενοι όλη τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή – ο Δαβίδ με τις δύο αδελφές του – όλοι πρώην Μουσουλμάνοι και τώρα συνεργοί θερμοί του Ιεραποστόλου τους π. Θεμιστοκλή – με χρήματα ευσεβών Χριστιανών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι χρηματοδότησαν και την προσφορά πλουσίων δώρων προς τους νεοφώτιστους.

Ένας επισκέπτης από την Ελλάδα – προσκυνητής θα λέγαμε καλύτερα στην πρωτοχριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία της Σιέρρα Λεόνε – απηύθυνε στους νεαρούς νεοφώτιστους λόγο αγάπης αδελφικής: «Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σιέρρα Λεόνε πανηγυρίζει για μία ακόμη φορά. Σήμερα εμείς οι παλαιότεροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αγαπητοί μου μικροί αδελφοί, σας υποδεχόμαστε στη μεγάλη οικογένεια των Ορθοδόξων Χριστιανών. Τώρα η Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα σας είναι ακόμη ολιγάριθμη, αλλά είναι θαύμα ότι μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια είσθε κιόλας αρκετά μεγάλος αριθμός πιστών. Σας υποδεχόμαστε σήμερα με χαρά και δοξολογία στο Θεό στη Μία Αγία Ορθόδοξη Αποστολική Εκκλησία μας, την Εκκλησία που ίδρυσαν οι Απόστολοι του Χριστού. Σήμερα στη βάπτισή σας ντυθήκατε τους λευκούς χιτώνες της αγνότητος, ντυθήκατε τον ίδιο το Χριστό. «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε» σας υπενθύμιζε η Εκκλησία μας κατά τη μεγάλη ώρα της βάπτισής σας. Αγαπητά μας παιδιά, μικροί μας αδελφοί, κρατήστε αυτήν την αγνότητα κι αυτήν την υπόσχεσή σας στο Σωτήρα Χριστό. Σας χρειάζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της πατρίδας σας αγνούς, θερμούς πιστούς, με αγάπη για το Χριστό και τους ομοεθνείς πλησίον σας. Κι αυτοί οι πλησίον σας έχουν πολλή ανάγκη από την ορθόδοξη μαρτυρία και τη βοήθειά σας».

 

Το ποίμνιο της νεοσύστατης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σιέρρα Λεόνε αναπτύσσεται ραγδαίως με τη Χάρη του Θεού. Οι άνθρωποι στη χώρα εκείνη, είτε είναι ετερόδοξοι Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι, φαίνεται ότι διψούν για την αληθινή πίστη. Οι κάτοικοι της ενδοχώρας της Σιέρρα Λεόνε μαθαίνουν για την παρουσία και τη δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πρωτεύουσά τους, τη Φριτάουν, και τηλεφωνούν από τις άλλες πόλεις. «Ελάτε και σε μας, λένε, θέλουμε κι εμείς να γνωρίσουμε την Ορθοδοξία». Πώς να προλάβει ο π. Θεμιστοκλής τις τόσες πνευματικές ανάγκες, ενώ συγχρόνως πρέπει να εποπτεύει τις οικοδομικές εργασίες σε ναούς και σχολικά κτίρια της Ιεραποστολής;

Οι δύο νεοχειροτονημένοι Ορθόδοξοι Αφρικανοί ιερείς κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη λατρευτική και πνευματική ζωή της Εκκλησίας.

Ήδη άλλοι τρεις κατηχητές – ένας καθηγητής, ένας δημοσιογράφος κι ένας μηχανικός – θέλουν να χειροτονηθούν και γι’ αυτό θέλουν να μάθουν περισσότερα. Κατά την τελευταία επίσκεψή μας στη Σιέρρα Λεόνε φέραμε εκεί πολλά φυλλάδια και αρκετά βιβλία για την Ορθοδοξία στην Αγγλική και τα δώσαμε στους ιερείς και τους κατηχητές. Όλα έγιναν ανάρπαστα. Τα διάβασαν σε λίγες μέρες και μας εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τον πλούτο και το βάθος της σκέψης των Πατέρων της Εκκλησίας μας. «Δώστε μου και άλλα αντίτυπα αυτού ή εκείνου του βιβλίου να τα δώσω στους “ιερείς” της προηγούμενης “εκκλησίας” μου (Πεντηκοστιανών). Τους λέγω τι διάβασα για την Ορθόδοξη Θεολογία και λατρεία στα βιβλία που μου δώσατε και απορούν. Πρώτη φορά ακούμε τέτοια πράγματα, μου είπαν» μας ανέφερε επί λέξει ο π. Στέφανος, ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας της Σιέρρα Λεόνε.

 

Και δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Σιέρρα Λεόνε που διψούν, όπως φαίνεται, για την ορθόδοξη πίστη. Ήδη η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου προήγαγε το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Σιέρρα Λεόνε σε Ιερά Επισκοπή της Σιέρρα Λεόνε, η οποία στο εξής περιλαμβάνει έξι (6) χώρες ήτοι, τη Σιέρρα Λεόνε, τη Λιβερία, τη Γουινέα Μπισάου, τη Γουινέα, την Γκάμπια και τη Σενεγάλη, όπου εκτός της Σιέρρα Λεόνε δεν υπάρχουν στα άλλα κράτη ορθόδοξοι πιστοί. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι αυξάνει η ευθύνη για τον Ευαγγελισμό και των υπολοίπων χωρών. Επομένως είναι επείγουσα ανάγκη να στελεχωθεί η Επισκοπή της Σιέρρα Λεόνε με αρκετούς ντόπιους ιερείς, με πολλούς κατηχητές, με καταρτισμένους πιστούς. Ποιος όμως θα προετοιμάσει αυτούς τους ιερείς, κατηχητές και καταρτισμένους πνευματικά αφρικανούς πιστούς για τον ορθόδοξο ευαγγελισμό των έξι αυτών χωρών; «Ο μεν θερισμός πολύς, οι δε εργάται ολίγοι» είναι συγκλονιστικός ο λόγος του Κυρίου. Είναι όμως ο λόγος του αυτός αφυπνιστικός για τους Ορθοδόξους της εποχής μας;

 

Η Επισκοπή της Σιέρρα Λεόνε χρειάζεται επειγόντως Έλληνες ιερείς, μοναχούς, συνεργάτες λαϊκούς που θα μεταβούν για μικρά ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα εκεί να τη βοηθήσουν στις μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται στη Δυτική Αφρική. Και βεβαίως οι νεοφώτιστοι αδελφοί μας στη Σιέρρα Λεόνε, αλλά και σε άλλες αγγλόφωνες και γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής, χρειάζονται βιβλία περί Ορθοδοξίας στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα. Κάνουμε έκκληση σε όσους θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν στη μετάφραση βιβλίων για την ορθόδοξη πνευματικότητα και λατρεία ώστε αυτά να βοηθήσουν τους νεοφώτιστους αδελφούς μας στην Αφρική, Ασία και σε άλλα μέρη της γης. Αλλά, επαναλαμβάνουμε, πάνω από όλα χρειάζεται η Εκκλησία στη Σιέρρα Λεόνε Έλληνες ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς συνεργάτες.

 

Ο δυνάμενος χωρείν χωρείτο.

Κωνσταντίνος Χριστομάνος

http://www.iersyn.gr/news79.php )

Στείλτε την αγάπη σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σιέρρα Λεόνε μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς Αιτωλός Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες ΕΔΩ.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Σιέρρα Λεόνε - Sierra Leone and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s