Αδελφή Νεκταρία, η μοναχή-σύμβολο στη μάχη κατά της φτώχειας και του αναλφαβητισμού στην Ινδία !


Για περίπου 30 χρόνια, η μοναχή Νεκταρία προσφέρει στέγη, τροφή και εκπαίδευση σε ορφανά παιδιά της Ινδίας, στην περιοχή της Καλκούτας, και φαγητό σε άπορους ηλικιωμένους και ευπαθείς. Με τη δράση της, έχει γίνει σύμβολο στον αγώνα κατά της φτώχειας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και του αναλφαβητισμού στη χώρα που έχει δοκιμαστεί από πολλές καταστροφές και σήμερα μαστίζεται από τον κορονοϊό.

Κάθε πρωί, 100 άπορα παιδιά λαμβάνουν γάλα και μπισκότα έξω από τον ελληνορθόδοξο ναό της Καλκούτας, ενώ κάθε μεσημέρι 100 ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες, κρατώντας ο κάθε ένας το μπολ του, σερβίρεται μια μερίδα φρεσκομαγειρεμένου φαγητού.

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, 150 ορφανά παιδιά έχουν βρει μια νέα οικογένεια στα δύο ορφανοτροφεία της περιοχής, ενώ σε κοντινή απόσταση μαθητές φοιτούν σε γυμνάσιο, όπου λαμβάνουν αγγλική εκπαίδευση. Επίσης, σε απομακρυσμένα χωριά έξω από την Καλκούτα, πέντε σχολεία και ιατρεία προσφέρουν μόρφωση και περίθαλψη στους φτωχούς αγρότες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν έργο της ελληνορθόδοξης ιεραποστολής, στην οποία προσφέρει έργο η αδελφή Νεκταρία. […]

Το 2010, η αδελφή Νεκταρία προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου αγγλικού σχολείου μέσης εκπαίδευσης, το οποίο απευθυνόταν όχι μόνο στα παιδιά του ορφανοτροφείου, αλλά και σε άλλα παιδιά της περιοχής, που φοιτούν με χαμηλά δίδακτρα. Καθώς, όμως, το κτίριο, εξαιτίας των μικρών χώρων του, δεν πληρούσε όλες τις προδιαγραφές για να λειτουργεί ως σχολείο, η μοναχή, με την υποστήριξη μιας μικρής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που έχει έδρα τις ΗΠΑ, της «Fili» (fili-inc.com), ξεκίνησαν ένα μεγάλο αγώνα συγκέντρωσης χρημάτων για να φτιάξουν ένα νέο σχολείο.

Σήμερα, στο νέο κτίριο λειτουργούν το ισόγειο, ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος, ενώ η συγκέντρωση πόρων από δωρεές συνεχίζεται, προκειμένου να κατασκευαστεί και τρίτος όροφος. Στο σχολείο φοιτούν περισσότερα από 700 παιδιά.

Η πανδημία του κορονοϊού που μαστίζει την Ινδία δημιούργησε εμπόδια στη λειτουργία των ορφανοτροφείων: η προμήθεια πρώτων υλών γίνεται με δυσκολία και το προσωπικό (μάγειρες, κηπουροί, καθαριστές και άλλοι βοηθοί) δεν μπορεί να μετακινηθεί για να εργαστεί. Το αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα παιδιά να αναλάβουν όλα τα καθήκοντα: μαγειρεύουν, καθαρίζουν και προσέχουν τα μικρότερα.

Επίσης, η τηλεκπαίδευση έφερε οικονομικές δυσχέρειες στο σχολείο, καθώς μειώθηκαν κατά πολύ τα δίδακτρα. Η αδελφή Νεκταρία, η οποία γύρισε στο μεταξύ στην Ελλάδα για να ανανεώσει το διαβατήριό της, εξαιτίας του λοκντάουν στην Ινδία, δεν κατάφερε να επιστρέψει στη βάση της. Σήμερα, συντονίζει τη λειτουργία των δομών από την Ελλάδα, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων παιδιών τού ορφανοτροφείου.

Η κατάσταση με την πανδημία είναι εκτός ελέγχου

Σχολιάζοντας την πανδημία που χτυπάει ανελέητα τη χώρα, «που αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα της», όπως λέει χαρακτηριστικά, η αδελφή Νεκταρία εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ινδία. «Δεν υπάρχουν πλέον κλίνες στα νοσοκομεία, δεν υπάρχει οξυγόνο, δεν υπάρχουν φάρμακα. Οι θάνατοι καθημερινά είναι αναρίθμητοι και η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Προσεύχομαι ο Θεός να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει αυτή τη λαίλαπα και η Παναγία μας να προστατεύσει τα παιδιά μας».

Εκτός από την πανδημία, την περιοχή της Καλκούτας χτύπησε πριν από ένα χρόνο ο δυνατότερος κυκλώνας στον κόλπο της Βεγγάλης. Οι καταστροφές που άφησε πίσω του ήταν τεράστιες: ξηλώθηκαν στέγες, ξεριζώθηκαν δέντρα, έσπασαν πόρτες και παράθυρα. Επίσης, καταστράφηκαν τα σπίτια εργαζόμενων στα ορφανοτροφεία, όπως του φύλακα, τον οποίο προσπαθεί να υποστηρίξει η αδελφή Νεκταρία, χτίζοντάς του ένα νέο σπίτι όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Τραγικές ιστορίες εκμετάλλευσης παιδιών

Ρωτάμε την αδελφή Νεκταρία ποιες στιγμές θυμάται πιο έντονα από τα 30 χρόνια που έχει περάσει στην Ινδία. Περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ιστορία δύο αδελφών που διέμεναν στο ορφανοτροφείο. Η μαμά τους είχε πεθάνει και ο πατέρας τους είχε εξαφανιστεί. «Κάποια στιγμή, ήρθε ο πατέρας τους να τα πάρει για λίγο, με πρόφαση τη ρύθμιση περιουσιακών στοιχείων και δεν τα γύρισε ποτέ. Μετά μάθαμε ότι τις είχε παντρέψει με ηλικιωμένους. Αυτό με πόνεσε πολύ, γιατί τα είχα αγαπήσει αυτά τα κορίτσια. Από τότε συνειδητοποίησα τι γίνεται με το τράφικινγκ και αποφάσισα να είμαι πολύ προσεκτική όταν κάποιοι γονείς εμφανίζονται ξαφνικά».

Από όλες τις χώρες που έχει επισκεφθεί με την ιεραποστολή, η αδελφή Νεκταρία θεωρεί ότι η πιο δύσκολη είναι η Ινδία. «Είναι επιφυλακτικοί στις ξένες ιεραποστολές και ο ινδουισμός είναι αλληλένδετος με τη χώρα». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, τα δύο ορφανοτροφεία δέχονται παιδιά ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους. «Όλα τα παιδάκια είναι παιδιά του Θεού και έχουν την ίδια αξία στα μάτια μου».

Παρά τις δυσκολίες, η αδελφή Νεκταρία συνεχίζει να προσφέρει το έργο της στη χώρα, όπου ζει τόσα χρόνια. «Υπερισχύει η αγάπη, το καθήκον, το θέλημα του Θεού και όλα τα άλλα τα υπερπηδάς».

Επόμενος στόχος της είναι, όταν συγκεντρωθούν οι σχετικοί πόροι ώστε να αποπερατωθεί ο τρίτος όροφος του αγγλικού σχολείου, να ιδρύσει ένα οφθαλμιατρείο στο χώρο του ελληνικού ναού στην Καλκούτα, αλλά και να επισκευάσει και να συντηρήσει το ελληνικό νεκροταφείο, που αποτυπώνει την ιστορία της ελληνικής παροικίας και για χρόνια ήταν εγκαταλειμμένο.

Η ενίσχυση του έργου της ιεραποστολής γίνεται διαδικτυακά μέσω του fili-inc.com ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση FILI, 6430 Bose Lane, San Jose, CA 95120, USA.

( https://www.oodegr.com/oode/ierapostoli/xwres/india/nektaria_1.htm )

( https://www.in.gr/2021/05/01/world/adelfi-nektaria-monaxi-symvolo-sti-maxi-kata-tis-ftoxeias-kai-tou-analfavitismou-stin-india/ )

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Support Theotokos Orphanages in India. Emergency needs! Soutenez les orphelinats Theotokos en Inde. Besoins d’urgence !

We humbly ask for your continued support for the orphans at The Theotokos Girls’ and Boys’ Orphanages. : https://www.fili-inc.com/donate/

This entry was posted in America, Asia, Australia, Canada, England - Αγγλία, Ασία, Ασία, Asia, Αμερική, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, ΗΠΑ - USA, Ινδία-India, Κύπρος - Cyprus, Καναδάς, Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ecumenical Patriarchate, Σιγκαπούρη-Singapore and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Αδελφή Νεκταρία, η μοναχή-σύμβολο στη μάχη κατά της φτώχειας και του αναλφαβητισμού στην Ινδία !

  1. Ο/Η Mπαμπατσικος Γεωργιος λέει:

    Αγια γυναικα

  2. Παράθεμα: Υγειονομική κρίση στην Ινδία. Τραγική η κατάσταση και για τους Ορθόδοξους αδελφούς στην Ινδία ( μοναχή Νεκταρία- Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτ

  3. Παράθεμα: Υγειονομική κρίση στην Ινδία. Τραγική η κατάσταση και για τους Ορθόδοξους αδελφούς στην Ινδία ( μοναχή Νεκταρία- Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s