Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Κολομβία : φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο σε μια χώρα που μαστίζεται από εμφυλίους πολέμους.


Η Ορθόδοξη Εκκλησία γίνεται ολοένα και πιο γνωστή σε όλο το κόσμο. Άνθρωποι κάθε φυλής και έθνους προσέρχονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς να υπάρχουν Ορθόδοξοι ιεραπόστολοι να τους διδάξουν τα της  Ορθοδόξου πίστεως, μετά από αναζήτηση και περιπλάνηση σε άλλες θρησκείες ή χριστιανικές αιρέσεις. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η πορεία των Κολομβιανών προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, με μικρή οικονομική συμπαράσταση από την Ελλάδα και άλλες χώρες, χωρίς μέσα, χωρίς ναούς, χωρίς έντυπα και βιβλία.Και ήταν στο σχέδιο του Θεού να διακονούν οι Κολομβιανοί ιερείς τους Ορθόδοξους Έλληνες και τους άλλους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε Βενεζουέλα, Μεξικό και Κούβα ! Από όλο το κόσμο ακούγεται η κραυγή προς τους υποψηφίους Ορθοδόξους ιεραποστόλους  και προς όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς : «Ελάτε και βοηθήστε μας, προσφέρετε κάτι από τα υλικά αγαθά σας» !!!

ScannedImage-2

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

Eυρισκόμενος στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και λίγο προ της ορκωμοσίας του ο Κολομβιανός Αρχ. π. Ιωσήφ Σαράβια επισκέφθηκε τα γραφεία του «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ» στην Πάτρα και μας ενημέρωσε για το έργο που επιτελείται στην χώρα του.

Σεμνός κληρικός με ένθεο ζήλο μας μετέφερε τις προσδοκίες των ομοεθνών του με μειλίχιο και πειστικό τρόπο και όντως μας συγκίνησε. Τον παρακαλέσαμε να μας γράψει λίγα λόγια για το περιοδικό ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ, τα οποία παραθέτουμε.

Προς Ιερ. Σύνδεσμο «ο Πρωτόκλητος», Πάτρα

«Η Ιεραποστολή στην Κολομβία, την πιο βορεινή χώρα της Νοτίου Αμερικής, ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μεξικού και Κεντρώας Αμερικής κ. Αθηναγόρας επισκέφθηκε την χώρα στο τέλος του περασμένου αιώνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1996 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είχε για όλη την Βόρεια και Νότια Αμερική μόνο μία Αρχιεπισκοπή, με έδρα την Νέα Υόρκη. Εκείνη την χρονιά πήρε την πολύ θετική απόφαση να δημιουργηθούν αντί μίας, τέσσερις Αρχιεπισκοπές, μία για το Καναδά, μία για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μία για την Κεντρική Αμερική και μία τέταρτη για την Νότια Αμερική.

Η Αρχιεπισκοπή της Κεντρικής Αμερικής έχει ως έδρα την πόλη του Μεξικού και περιλαμβάνει το Μεξικό, όλες τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, τα νησιά της Καραϊβικής ( πχ Μαρτινίκα ) , την Κολομβία και την Βενεζουέλα.

Από τα παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε ότι στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως και στην Κολομβία, η παρουσία της Εκκλησίας ήταν μέχρι τότε σχεδόν ανύπαρκτη.

Στην Κολομβία υπηρετούμε επτά Ιερείς και ένας διάκονος, όλοι Κολομβιανοί ιθαγενείς. Έχουμε τέσσερις ενορίες, στις πόλεις Μπογκοτά, Μενταγίν, Κούκουτα και Κάλη.

ScannedImage

Στην Μπογκοτά έχουμε ένα σπίτι, στο οποιο στεγάζονται τα γραφεία της Αρχιερατικής Περιφέρειας, και υπάρχει παρεκκλήσιο προς τιμήν της Συνάξεως των Αγίων Αρχαγγέλων. Εδώ υπηρετούμε ο γράφων, ο π. Μιχαήλ, δάσκαλος φιλοσοφίας σε Γυμνάσιο και Λύκειο, και ο ηλικιωμένος π. Κυριάκος, ο οποίος επί σαράντα χρόνια δίδασκε θρησκευτικά σε σχολεία. Εδώ υπάρχει η μεγαλύτερη κοινότητα Ορθοδόξων Χριστιανών, που συμπεριλαμβάνει την μικρή κοινότητα των Ελλήνων, των Αράβων, όπως επίσης και μετανάστες που τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει από Σλαβικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και Κολομβιανούς που έχουν ασπαστεί την Ορθόδοξο Πίστη.

Στην πόλη του Μεντεγίν δεν έχουμε Ναό και η Κοινότητα αναγκάζεται να νοικιάζει μία μικρή αίθουσα που λειτουργεί ως παρεκκλήσιο προς τιμή του Αγίου Αποστόλου Μάρκου, όπου πραγματοποιούνται οι Ιερές Ακολουθίες και τελούνται τα Ιερά Μυστήρια. Εδώ υπηρετούν ο π. Δαβίδ και ο π. Δημήτριος. Ο ηλικιωμένος π. Δαβίδ, ο οποιος έχει βαθύτατη πνευματικότητα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία ενορία ενάρετων Κολομβιανών αφοσιωμένων στην Εκκλησία, που έχουν ασπαστεί την Ορθοδοξία. Έχουν ως φιλανθρωπικό έργο ένα μικρό γηροκομείο και ένα νηπιαγωγείο, με το σκοπό όχι μόνον να υπηρετήσουν συνανθρώπους με ανάγκες, άλλα κυρίως να δίνουν καθημερινά στα μέλη της κοινότητος ευκαιρίες να ασκούν τις αρετές της προσφοράς και της αυταπαρνήσεως.

ScannedImage-3

Στην πόλη Κάλη υπηρετεί ο π. Χρυσόστομος, ο οποίος από μικρός είχε τον πόθο να γίνει Ιερέας. Είναι δραστήριος και μορφωμένος κληρικός με αγάπη στο λειτούργημα του. Στην ενοικιαζόμενη κατοικία του λειτουργεί παρεκκλήσι προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Στο χώρο αυτό δέχεται τους Χριστιανούς μας και τελεί τα Μυστήρια και τις Κατηχήσεις.

Ασκεί φιλανθρωπικό έργο σε ένα μικρό οίκημα, σε μια φτωχή προσφυγική συνοικία της πόλεως. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κολομβία είναι η τρίτη χώρα του κόσμου με περισσότερους εσωτερικούς πρόσφυγες, λόγω του σαρανταπεντάχρονου ανταρτοπόλεμου που έχει μέχρι σήμερα ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της.

Στην πόλη Κουκουτά υπηρετεί ο π. Σεραφείμ, ο οποιος παράλληλα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ελλήνων, που διαμένουν στις πόλεις του γειτονικού κράτους της Βενεζουέλας. Εκεί έχουμε ένα μεγάλο σπίτι, στο οποιο λειτουργεί γηροκομείο με 38 γέροντες και στεγάζει το παρεκκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου. Ο δραστήριος και εργατικότατος π. Σεραφείμ φροντίζει καθημερινά για την σίτιση εκατό και πλέον ανθρώπων και δύο φορές την εβδομάδα μαζί με τους Χριστιανούς μας διανέμει τροφή στους ρακένδυτους, άστεγους κατοίκους που διαβιούν μέσα στους υπονόμους και τις γέφυρες της πόλεως.

Έκτος από τις προαναφερόμενες τέσσερις ενορίες, έχουμε Ορθοδόξους Χριστιανούς και σε άλλες πόλεις, όπως στην Περέιρα, στην Μπουκαραμάγκα, στην Μπαρανκίγια κ.α., οι οποίοι μας παρακαλούν να τους επισκεφθούμε και να δημιουργηθούν κι εκεί ενορίες.

Σας ευχαριστούμε βαθύτατα για την σημαντική βοήθεια που μας έχετε παράσχει μέχρι τώρα, ως και γι’ αυτήν την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους αγαπητούς εν Ελλάδι αδελφούς την ταπεινή προσπάθεια της Εκκλησίας μας στην Κολομβία.

Παίρνω την ευκαιρία να ζητήσω τις προσευχές όλων των αναγνωστών για την εξάπλωση της αληθινής πίστεως μας στην Λατινική Αμερική, η οποία διψά βαθύτατα για τα σωτήρια νάματα της αληθινής Ορθοδόξου Χριστιανοσύνης. Ευχόμαστε να συνεχίζετε το θεάρεστο έργο σας προς δόξαν Θεού και σωτηρία πολλών ανθρώπων.

15-7-2009

Με την εν Χριστώ αγάπη

Αρχιμ. Ιωσήφ Σαράβια

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να στείλουν την αγάπη τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κολομβίας, ας την καταθέσουν στον Ιεραποστολικό Σύλλογο Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ της Πάτρας, με ένδειξη «για την Ορθ. Εκκλησία Κολομβίας» .

Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Ο Πρωτόκλητος ,
Μιαούλη 68, Πάτρα , Ελλάδα,Τ.Κ.26222
τηλ.2610-329737, και στον λογαριασμό της Εμπορικής Τραπέζης : 32338682.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ… ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΝΑΟΥΣ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ, ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ… Πως νοιώθουμε, άραγε, εμείς όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ελλάδος και της Κύπρου, όταν βλέπουμε αυτό το έργο, που επιτελείται από λίγους ανθρώπους, με λίγα μέσα ;Πως νοιώθουμε όταν βλέπουμε να διακονούν τους Έλληνες του εξωτερικού Κολομβιανοί Ορθόδοξοι ιερείς, γιατί οι Νεοέλληνες σε όλο το κόσμο αδιαφορούν ( στη πλειοψηφία τους )  για τον Ιησού Χριστό και την Ορθόδοξη πίστη, βουτηγμένοι μέσα στα υλικά αγαθά και τις πρόσκαιρες απολαύσεις της ζωής  ; Πως νοιώθουμε εμείς να εκκλησιαζόμαστε σε μεγάλους ναούς ( ίσως μόνο 2-3 φορές το χρόνο ) και αυτοί οι νεοφώτιστοι Ορθόδοξοι της Κολομβίας να συγκεντρώνονται σε παρεκκλήσια και  σπίτια ; Ευκαιρία για να «καυχηθούμε» ή μήπως ευκαιρία για μια αυτοκριτική που δεν βοηθάμε ( οι περισσότεροι , τουλάχιστον ) την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κολομβίας και της Βενεζουέλας ;

This entry was posted in America, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κολομβία-Colombia, Λατινική Αμερική ( Central and South America ), Μεξικό-Mexico, Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ecumenical Patriarchate, Φως των Εθνών and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Κολομβία : φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο σε μια χώρα που μαστίζεται από εμφυλίους πολέμους.

 1. Ο/Η πετρος λέει:

  καλημερα σας!!!ειμαι ελληνας και θα ηθελα να εγκατασταθο μονημα στην κολομβια σε μια απο της πολης που εχει ορθοδοξους.που μπορο να ρωτισο τι χριαζετε?ευχαριστο!!!

 2. Ο/Η ierapostoli λέει:

  Πληροφορίες :

  Μητρόπολη Μεξικού ( εκεί υπάγεται η Κολομβία )

  Ταχ. διεύθυνσις: Agua Caliente Esq. Saratoga, Colonia Lomas, Hipodromo, Naucalpan, Edo de Mexico, C.P. 53900 Mexico. Τηλ. +52+55-5294.4460, Fax + 52+55-5294.2678.

  Κολομβία: Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος• Ἀρχιμ. Δαμιανός Πεχλιβανίδης.
  13. Ἱερός Ναός Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου ἐν Μπογοτά. Iglesia Ortodoxa Griega de la Dormicion de la Teotocos. Ταχ. διεύθυνσις: Calle 103 No. 23-45, Carrera Septimo 2934, Bogota, Colombia. Ἱερατ. Προϊστάμενος: Ἀρχιμ. Δαμιανός Πεχλιβανίδης. Ἐφημέριος: Αἰδεσ. Μιχαήλ Garcia Garcia. Διάκονος: Ἱερολ. Ἀνδρέας Chavarro. Πρόεδρος καί Μέγας Εὐεργέτης: Ἄρχων Χρῆστος Ἀρβανίτης.
  14. Ἱερός Ναός Ἁγ. Μάρκου ἐν Μετεγίν. Iglesia Ortodoxa Griega de San Marcos. Ταχ. διεύθυνσις: Carrera 81. No. 46-50, Medellin, Colombia. Ἱερατ. Προϊστάμενος: Αἰδεσ. Σεραφείμ Βαλένσια Μορένο. Οἶκος Εὐγηρίας δέκα γερόντων.
  15. Ἱερός Ναός Ἁγίας Τριάδος ἐν Κάλι. Iglesia Ortodoxa Griega de Santa Trinidad. Ταχ. διεύθυνσις: Calle 36, No. 29-01, Barrio San Pedro Claver, Autopista Simon Bolivar, Cali, Colombia. Ἐφημέριος: Πρεσβ. Χρυσόστομος Αrias Jaramillo. Ὁ Ἱερός Ναός προσφέρει πρόγραμμα ἡμερησίου συσσιτίου ἀπόρων τῆς περιοχῆς.
  16. Ἱερός Ναός εἰς Περέιρα. Ἱερατ. Προϊστάμενος• Πρεσβ. Χρυσόστομος Arias Jaramillo. Οἶκος νεολαίας, προσφέρων στέγην καί παιδείαν εἰς δώδεκα νέους.
  17. Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Δημητρίου ἐν Κούκουτα. Capilla de San Demetrio. Ταχ. διεύθυνσις: Avenida 11 No. 15-95, Barrio de Contento, Cucuta, Colombia. Ἱερατ. Προϊστάμενος: Αἰδεσ. Ἰωάννης Izquierdo Fonseca. Οἶκος Εὐγηρίας ὑπηρετῶν 60 τροφίμους ἐν Κούκουτᾳ. Ταχ. Διεύθυνσις: Avenida 11 No. 15-95, Barrio de Contento, Cucuta, Colombia. Διευθυντής: ὁ ὡς ἄνω ἱερεύς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s