Αρχιμανδρίτης ΧΑΡΙΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΙΣ, ΑΟΚΝΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ


Από το μπλογκ του Ιερού ναού Αγίας Βαρβάρας Πατρών αναδημοσιεύουμε ένα μικρό αφιέρωμα στον ηρωικό Ορθόδοξο ιεραπόστολο, στο Κογκό της Αφρικής, π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη. Η Εκκλησία μας προβάλλει αυτές τις σεπτές μορφές Ιεραποστόλων, Αγίων,Πατέρων και Μαρτύρων σε καθημερινή βάση, για να στρέψει την προσοχή μας σ’ Εκείνον που τους ενέπνευσε αυτό το πνεύμα αυτοθυσίας και αγάπης στους ανθρώπους αυτούς. Είναι τα αιώνια πρότυπα αγιότητας που προβάλλει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας σε ένα κόσμο που έχει μάθει να «θεοποιεί» και να προβάλλει ως «πρότυπα» πολιτικούς, φιλοσόφους, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές ( και δεν είναι κακό, όταν αυτά τα πρότυπα έχουν προσφέρει αρκετά στο τομέα τους,όταν έχουν ήθος –  κακό είναι η αρρωστημένη και μονόπλευρη αφοσίωση σε αυτά και μάλιστα με εκδικητική διάθεση για τους όποιους  » αντιπάλους» ! ). Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού. Δίκαιοι εις τον αιώνα ζώσι !  Τα Χανιά και η Πάτρα ας χαίρονται και ας αγάλλονται για τον μακαριστό π. Χαρίτωνα. Και , με τις προσευχές του στον Τριαδικό Θεό, μπροστά στο θρόνο Του, ας προσεύχεται και ας παρακαλεί για τα παιδιά του στο Κογκό που υποφέρουν από αρρώστιες και από τον φοβερό πόλεμο. Και τα δάκρυα του από τον ουρανό για τα αφρικανόπουλα ( που τόσο αγάπησε ) ας γίνουν βροχή για να ριζώσει η ειρήνη και η αγάπη στη Κεντρική Αφρική !

p1030627

Αρχιμανδρίτης ΧΑΡΙΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΙΣ, ΑΟΚΝΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ο π Χαρίτων γεννήθηκε στις 17-8-1908 στο Παλαιλώνιο Χανίων Κρήτης. Από μικρή ηλικία έδειξε σημεία του προορισμού του. Δεκαεπταετής μιλούσε στην πλατεία του χωριού του . Μετά τη λήψη του πτυχίου του από τη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών , κήρυξε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Το 1940 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου και το 1945 Ιερεύς στην Έδεσσα. Μετά την Κατερίνη όπου από το 1947 υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας , ήλθε στην Πάτρα το 1958 και για 15 χρόνια έδωσε μαρτυρία «Πίστεως και Αγάπης» ως λειτουργός του Υψίστου , ως φιλόστοργος πατέρας, ως σύμβουλος, ως δραστήριος εργάτης της Χριστιανικής προσπάθειας.

Το 1972 με όμιλο Χριστιανών επιστημόνων και διανοουμένων, ίδρυσε το Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» .

Το 1973 με την συνταξιοδότησή του ως Ιεροκήρυκας , κλείνει ένα μεγάλο πολύεδρο, πολύμορφο και δημιουργικό έργο , που τον καταξίωσε στον Ελλαδικό χώρο.

Η μεγάλη και σημαντική απόφαση.

Σε ηλικία 65 ετών, στις 9-7-73 ο π. Χαρίτων με αποστολικό ζήλο, πορεύεται στην Αφρική για τον Χριστό, στον τόπο, που άφησε την τελευταία του πνοή ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, την Κανάγκα του Κονγκό.

Αναλώθηκε στο να κηρυχθεί «το ευαγγέλιον πάση τη κτίσει» η ορθοδοξία εις την οικουμένη». Στην Κανάνγκα ο π. Χαρίτων παρέμεινε συνεχώς 25 χρόνια μέχρι την κοίμησή του.

Ο Θεός ευλόγησε το αγιαστικό , λατρευτικό, διδακτικό, κατηχητικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό του Έργον. Η Θ. Λειτουργία, που με ιεροπρέπεια και κατάνυξη επιτελούσε , προσήλκυε τους ιθαγενείς στην Ορθοδοξία.

Βρήκε 30 Ορθοδόξους και με την Χάρη του Θεού, κατόπιν κατηχήσεως, δια του Αγ. Βαπτίσματος τους χάρηκε αυξανόμενους σε 30.00 και πλέον.

Δώδεκα πνευματικά του τέκνα Ορθόδοξοι ιθαγενείς αξιώθηκαν της τιμής να γίνουν κληρικοί.

Πλήρης ημερών και έργων αγαθών λευκανθείς εις αγώνας κατακτήσεως της αγιότητος κοιμήθηκε εν Κυρίω «ανώδυνα και ειρηνικά» την Κυριακή 29-3-1998 που η εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον συγγραφέα της Κλίμακας αφού κοινώνησε για τελευταία φορά των Αχράντων Μυστηρίων.

Ετάφη κατά την επιθυμία του πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγ. Ανδρέου που με αίμα και ιδρώτα ανήγειρε και αναπαύεται στην αφρικανική γη κηρύσσων την Εκκλησία της Αναστάσεως , την Ορθοδοξία.

Επί του τάφου του αναγράφονται σε μαρμάρινη πλάκα τα τελευταία του λόγια:

«Χριστός Ανέστη…! Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας , Σε όλη την Αφρική, σε όλη την Αφρική…Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας…!

Από το μπλογκ του Ιερού ναού Αγίας Βαρβάρας Πατρών :

 (    http://agiabarbarapatras.blogspot.com/2008/11/blog-post_21.html    ) 

 Καρπός του έργου του μακαριστού γέροντα είναι ο Ιεραποστολικός Σύλλογος της Πάτρας, ο Πρωτόκλητος. Ευχόμαστε και προσεύχομαστε να διαδοθεί η Ιεραποστολική ιδέα σε όλη την Πελοπόννησο, και κυρίως στη Πάτρα, και να αναδειχθούν άξιοι συμπαραστάτες, συνεργάτες του Πρωτόκλητου, αλλά και πνευματικά αναστήματα αγιότητας ( άνδρες και γυναίκες ) που θα σπεύσουν στην Αφρική να προσφέρουν στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή, στους αφρικανούς αδελφούς μας, τους εν Χριστώ αδελφούς μας.

Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Ο Πρωτόκλητος

Μιαούλη 68, Πάτρα , Ελλάδα,Τ.Κ.26222
τηλ.2610-329737, και στον λογαριασμό της Εμπορικής Τραπέζης : 32338682.

Ο Πρωτόκλητος  εκδίδει σε τριμηνιαία βάση το ιεραποστολικό περιοδικό ΦΩΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ . Όποιος αδελφός επιθυμεί να το λαμβάνει ας απευθυνθεί στη παραπάνω διεύθυνση με επιστολή, ή να στείλει τη διεύθυνση με φαξ στο 2610329390 ή στο εμαιλ του  Ορθοδόξου ιεραποστολικού Συλλόγου Πρωτόκλητος :  protoklitos@gmail.com

This entry was posted in Αφρική, Africa, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s