Νέος Ορθόδοξος ναός Αγίας Αικατερίνης στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.Nieuwe Orthodoxe Kerk St. Catharina in Amsterdam.New Orthodox Church of Saint George in Dilbeek.


Το όραμα του Μητροπολίτου Βελγίου ξαναζωντάνεψε μετά από δύο αιώνες την ενορία της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή του Άμστερνταμ.Με μεγάλη λαμπρότητα και συγκίνηση τελέσθηκε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016 η πρώτη Θεία Λειτουργία στον νεοαποκτηθέντα Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Άμστερνταμ. Μετά από περίπου δύο αιώνες λειτουργεί και πάλι η ορθόδοξη ενορία την οποία είχαν ιδρύσει Σμυρναίοι έµποροι και άλλοι Έλληνες από τη Χίο και τη Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφία:

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων ιερέων από την περιοχή της Ολλανδίας και του Βελγίου. Λίγο πριν το τέλος της Θείας Ευχαριστίας αναγνώσθηκε η εγκύκλιος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου για την αρχή της Ινδίκτου η οποία είναι και αφιερωμένη στο περιβάλλον.

Με το πέρας τη Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βελγίου ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους σ’ αυτή τη μεγάλη και εξέχουσας σημασίας ημέρα για την ορθόδοξη κοινότητα της Ολλανδίας αλλά και όλης της Ιεράς Μητροπόλεως. Ευχαρίστησε επίσης τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο κ. Αλέξανδρο Κουφουδάκη. Τόνισε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε για την απόκτηση του κτιριακού συγκροτήματος και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη από οικονομική ενίσχυση για την εξόφληση και την ανακαίνιση των κτηρίων, τα οποία έχουν αποκτηθεί με δάνειο.

Μεγάλη επίσης είναι και η ανάγκη από πιστούς οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά για τις ανάγκες του Ναού. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βλαδίμηρου π. John Behr, ο οποίος θα βρίσκεται στο Άμστερνταμ ως καθηγητής ορθοδόξου θεολογίας σε Πανεπιστήμιο της πόλης, καθώς και τον π. Michael Bakker εκπρόσωπο της Ρωσικής ενορίας του Αγίου Νικολάου. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει τον κ. Αλεξανδρίδη, ο οποίος εδώ και χρόνια αγωνίστηκε για την ίδρυση της ενορίας στην περιοχή, καθώς επίσης και όλο το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Στην συνέχεια προσκάλεσε όλους τους νέους να εκκλησιάζονται στην ορθόδοξη ενορία και να συμμετάσχουν στη σύναξη των νέων η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Να αναφερθεί εδώ ότι το κτήριο της εκκλησίας είναι πρώην προτεσταντικός Ναός που βρίσκεται στην ιστορική πόλη της Zaandam (βόρεια της πόλης του Άμστερνταμ) και χτίστηκε το έτος 1906. Σχεδιάστηκε από τον Jan Jansonius και είναι µεγάλης αξίας, λόγω της αρχιτεκτονικής µε χαρακτηριστικά Art Nouveau.

Παράπλευρα του Ναού βρίσκεται το πρεσβυτέριο και η αίθουσα δεξιώσεων.

Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση σε αίθουσα του Ναού.

Τώρα οι Έλληνες έχουν τον δικό τους Ναό, αλλά και ιερέα στο Άμστερνταμ!

 

http://www.orthodoxia.be/Archives/Eidiseis/2016/Paraklisi_gia_Amsterdam.html

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ASTEN ( 10 Σεπτεμβρίου )

http://www.orthodoxia.be/Documents/2016/Panigiris%20moni%20AstenGR.pdf

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΑΠΟΚΤΗΘΕΝΤΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ DILBEEK

http://www.orthodoxia.be/Documents/2016/Thyranoixia_Dilbeek_GR1.pdf

INGEBRUIKNAME EIGEN KERK ORTHODOXE PAROCHIE VAN DE HEILIGE GEORGIOS DILBEEK

http://www.orthodoxia.be/Documents/2016/Thyranoixia_Dilbeek_NL1.pdf

http://www.orthodoxia.be/NLkerk/indexB.html

http://www.orthodoxia.be/FRkerk/indexA.html

This entry was posted in Βέλγιο-Belgique-België, Ευρώπη, Netherlands- Holland and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Νέος Ορθόδοξος ναός Αγίας Αικατερίνης στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.Nieuwe Orthodoxe Kerk St. Catharina in Amsterdam.New Orthodox Church of Saint George in Dilbeek.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s