Βαπτίσεις, χειμερινή νεανική κατασκήνωση στην Ορθόδοξη Εκκλησία Κορέας ( Orthodox Church of Korea, baptisms )


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΕΑΣ,  Γεγονότα από την ζωή της  Ορθόδοξης Μητροπόλεως Κορέας

Σεούλ. Σύμφωνα με την παράδοση της αρχαίας Εκκλησίας, την οποία ακολουθεί η Ορθόδοξος Εκκλησία της Κορέας, παραμονές των Χριστουγέννων στο παρεκκλήσιο του αγίου Μαξίμου του Γραικού έγιναν οι βαπτίσεις των νεοφωτίστων μελών της. Τις βαπτίσεις τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος, βοηθούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Ου, προϊστάμενο του Καθεδρικού ναού Αγίου Νικολάου της Σεούλ.

korea4

korea5

Ουλσάν. Στον ναό του αγίου Διονυσίου έγινε από τον Σεβ. Μητροπολίτη π. Αμβρόσιο η βάπτιση ενός ακόμη Κορεάτη. Στο Μυστήριο συμμετείχαν ο αιδεσ. π. Νικόλαος Γαλιλαίος και ο π. Ιλαρίων Τζόνγκ. Ο π. Νικόλαος προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία της Κορέας από διετίας περίπου, ειδικότερα δε στον ναό αγίου Διονυσίου στο Ουλσάν, όπου δεν υπάρχει μόνιμος εφημέριος.

korea2

korea3

Συνάντηση γνωριμίας
Στο πλαίσιο της γενικότερης Ορθοδόξου ιεραποστολικής προσπάθειας που γίνεται από την Εκκλησία της Κορέας, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καπυόνγκ συνάντηση γνωριμίας με τους Κορεάτες που κατοικούν στην περιοχή του Μοναστηριού. Οι περίοικοι προσεκλήθησαν να επισκεφθούν την Μονή και να πληροφορηθούν για την ζωή σ’ αυτό, αλλά και για την Ορθόδοξο Εκκλησία, γενικότερα.

Στην συνάντηση περιλαμβανόταν και ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από Ορθόδοξους εκκλησιαστικούς ύμνους που παρουσίασαν μέλη της χορωδίας του Καθεδρικού ναού Αγίου Νικολάου της Σεούλ.

korea6

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος συμμετείχαν και καθηγητές παραδοσιακής κορεατικής μουσικής με παραδοσιακά όργανα. Σ’ αυτό εψάλει ο γνωστός ύμνος του αγίου Νεκταρίου προς την Θεοτόκο: «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» με παραδοσιακή προσωδία, ο «Ύμνος της Αγάπης», σύνθεση της χοράρχου κας Γαβριέλας Κιμ επάνω στα λόγια του Αποστόλου Παύλου (Α Κορ. 13, 1-13), καθώς και παραδοσιακά κορεατικά άσματα.

Επακολούθησε δεξίωση στην Τράπεζα του Μοναστηριού, που είχε διακοσμηθεί κατάλληλα με φωτογραφίες από τους Ορθοδόξους ναούς της Κορέας και στιγμιότυπα από την ζωή και την δράση της εκεί Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τους καλεσμένους υποδέχθηκε και ξενάγησε ο πνευματικός της Μονής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης π. Σωτήριος.

korea8

Καθ’ όλη την συνάντηση επικράτησε θερμή και εγκάρδια ατμόσφαιρα. Όλοι οι περίοικοι έμειναν τόσο ευχαριστημένοι, ώστε αποφασίσθηκε παρόμοια ευκαιρία να έχουν και πάλι την ερχόμενη Άνοιξη.

Κυκλοφορία ψηφιακού δίσκου

korea71Η Ιερά Μητρόπολις Κορέας, στο πλαίσιο της ιεραποστολικής της δραστηριότητας, κυκλοφόρησε ψηφιακό δίσκο (CD) με ύμνους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στα κορεατικά, υπό τον τίτλο «Κατευθυνθύτω η προσευχή μου». Τους ύμνους ψάλλει η χορωδία του Καθεδρικού ναού Αγίου Νικολάου της Σεούλ υπό την διεύθυνση της κας Γαβριέλας Κιμ.

Ο ψηφιακός αυτός δίσκος περιέχει δέκα οκτώ αντιπροσωπευτικούς ύμνους της Εκκλησίας μας με παραπομπές στην Αγία Γραφή, κυρίως όσων δεν προέρχονται από τους Ψαλμούς, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η Ορθόδοξη λατρεία αντλεί το περιεχόμενό της από την Αγία Γραφή. Μεταξύ των ύμνων περιλαμβάνεται και ο γνωστός «Αγνή Παρθένε Δέσποινα», που έχει συνθέσει ο Άγιος Νεκτάριος πρός τήν Θεοτόκο, ο οποίος στην αρχή ψάλλεται από παιδική χορωδία με το γνωστό μέλος, αλλά αργά κατά τον «αριστοκρατικό» παραδοσιακό κορεατικό τρόπο, και στο τέλος χορωδιακά και με την συνοδεία παραδοσιακών κορεατικών οργάνων.

Τον δίσκο συνοδεύει ενημερωτικό φυλλάδιο στην ελληνική, αγγλική, κορεατική και ρωσική γλώσσα. Ο δίσκος αυτός, όπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος, «είναι ο πρώτος μιας σειράς δίσκων που θα ακολουθούσουν, με σκοπό την γνωριμία των Κορεατών με τον μεγάλο μουσικό θησαυρό της βυζαντινής παράδοσης. Κατά την εκτίμηση των ειδικών, η βυζαντινή μουσική έχει μεγάλη συγγένεια με την παραδοσιακή κορεατική μουσική. Γι’ αυτό και μπορεί να συνοδευτεί άνετα από παραδοσιακά όργανα της Κορέας». Τούτο παρέχει την βεβαιότητα ότι ο ψηφιακός αυτός δίσκος, που είναι ο πρώτος στο είδος του στην Κορέα, «θα εκτιμηθεί δεόντως από τους φιλόμουσους Κορεάτες» με την ελπίδα «η μουσική να γίνει η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της κορεατικής καί της ορθόδοξης βυζαντινής κληρονομιάς».

Η Κατασκήνωσή μας
Μια ανοιχτή, Ορθόδοξη αγκαλιά αγάπης στην άκρη του κόσμου. Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009, απόγευμα, και στο Ορθόδοξο Φιλανθρωπικό Κέντρο της πόλης Τσούντσον επικρατεί ένας μικρός πανικός. Φωνές, γέλια, χαρές, αγκαλιές, φιλιά, ακόμα και ματάκια υγρά μπορεί να διακρίνει κανείς, καθώς τα παιδιά από τις διάφορες ενορίες μας ξανανταμώνουν για πρώτη φορά μετά την καλοκαιρινή Κατασκήνωση του Αυγούστου. Με πόση λαχτάρα περίμεναν τη μέρα αυτή! Και να που τώρα το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η χειμωνιάτικη Κατασκήνωση είναι εδώ!

Μετά τις πρώτες συγκινήσει ξεκινάει ἡ παρουσίαση του καθημερινού προγράμματος καθώς και η ξενάγηση στους χώρους του κτηρίου που θα μας φιλοξενήσει όλες αυτές τις μέρες. Τα παιδιά ακούνε με πολλή προσοχή τις οδηγίες σχετικά με τα διάφορα μέρη του προγράμματος και την σωστή τήρησή τους. Κι αφού απαντηθούν οι τυχόν απορίες τους, τελειώνει αυτή η σύντομη ενημερωτική εκδήλωση με την παραλαβή των προσωπικών τους ντοσιέ με τα μαθήματα αγγλικών που θα παρακολουθούν καθημερινά από τις 09:00 έως τις 12:00 το μεσημέρι.

korea9

Κάθε πρωί στις 8:00 ο γλυκύφθογγος ήχος της καμπάνας καλεί όλους μας για προσευχή στον ναό του Αγίου Βόριδος, που πρόσφατα αγιογραφήθηκε από την ομάδα εθελοντών αγιογράφων με υπεύθυνο τον κ. Σώζο Γιαννούδη. Η Πλατυτέρα, με ανοιχτή την μητρική Της αγκαλιά μας καλωσορίζει όλους στον οίκο του Θεού. Τα παιδιά, ηλικίας από 8 έως 18, Ορθόδοξα και μη Ορθόδοξα, ανάβουν το κεράκι τους καθώς εισέρχονται στο Ναό, παίρνουν το ειδικό φυλλάδιο με τις καθημερινές Ακολουθίες και συμμετέχουν στην ανάγνωση των προσευχών και των ψαλμών κι όλα μαζί ψάλλουν την Δοξολογία και το Απολυτίκιο του αγίου Βόριδος. Είναι να θαυμάζει κανείς το πόσο γρήγορα μαθαίνουν τα Κορεατόπουλα τους ύμνους της Εκκλησίας μας και πόσο όμορφα και μελωδικά τους αποδίδουν! Τέλος, γίνεται από τον π. Ιερεμία Τζο σύντομη, ειδικά προετοιμασμένη, ανάπτυξη του αγιογραφικού αναγνώσματος.

Μετά το πρωινό γεύμα ακολουθεί η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας επί τρεις ώρες με τα απαραίτητα ενδιάμεσα διαλείμματα. Φέτος είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να μας συνδράμει στο έργο αυτό και ο π. Νικόλαος Γαλιλαίος, οδοντίατρος, που ήρθε στην Κορέα προ διετίας περίπου και διακονεί στον Ιερό Ναό του αγίου Διονυσίου στο Ουλσάν.

Στη 1:00 μ.μ. έχουμε το μεσημβρινό γεύμα και αμέσως μετά τα παιδιά απολαμβάνουν την ελεύθερη ώρα τους, οργανώνοντας αθλοπαιδιές και παίζοντας διάφορα παιχνίδια στον προαύλιο χώρο του Κέντρου.

Στις 3:00 μ.μ. περίπου κάνουν τον απογευματινό τους περίπατο με επισκέψεις σε διάφορα αξιοθέατα της πόλεως, μουσεία κ. α. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, 10-13 βαθμούς υπό το μηδέν, κάνουν πατινάζ στον παγωμένο ποταμό και ψαρεύουν, ανοίγοντας τρυπούλες στον πάγο, ένα πολύ δημοφιλές χόμπι των Κορεατών κατά τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες. Σ’ όλες αυτές τις εξορμήσεις τα παιδιά συνοδεύει ο  ακούραστος π. Ιερεμίας. Μετά τα παιδιά επιστρέφουν στο Κέντρο με έκδηλη τη χαρά στα κατακόκκινα προσωπάκια τους.

Στις 7:00 μ.μ. σερβίρεται το βραδινό φαγητό που έχουν ετοιμάσει εθελόντριες κυρίες με περισσή αγάπη και προσοχή ὑπό την φροντίδα της Πρεσβυτέρας Αναστασίας. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ένα εντυπωσιακό γεγονός που πραγματικά προβληματίζει θετικά όλους τους μη Κορεάτες. Όταν σερβίρεται το φαγητό, που συνήθως περιλαμβάνει ρύζι βραστό με λαχανικά «λουσμένα» στο κόκκινο πιπέρι, και μετά την προσευχή, τα Κορεατόπουλα αρχίζουν να τρώνε, χωρίς ποτέ να διαμαρτυρηθούν ότι το φαγητό δεν είναι νόστιμο, η ότι δεν τους αρέσει η ότι θα προτιμούσαν κάτι άλλο. Τρώνε ο,τιδήποτε περιέχει το μενού και επιστρέφουν το πιάτο τους καθαρό σαν πλυμένο.

Κι αυτό το φαινόμενο παρατηρείται όχι μεμονωμένα, αλλά παντού και πάντοτε! Βλέποντάς το, δεν μπορεί κανείς να αποφύγει τις συγκρίσεις…

Τις επόμενες ώρες, πριν το κλείσιμο της ημέρας, παίζουν διάφορα ομαδικά η επιτραπέζια παιχνίδια, οργανώνουν διαγωνισμό ταλέντων, γνώσεων, μαθαίνουν ύμνους και τραγούδια, παρακολουθούν ειδικά επιλεγμένες βιντεοταινίες κ.α.

Στις 10:00 μ.μ. χτυπάει και πάλι η καμπάνα για τη βραδινή προσευχή, που γίνεται σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κτηρίου. Το θυμίαμα και το απαλό φως των κεριών, που μέσα στο μισοσκόταδο φωτίζει τα ιερά πρόσωπα του Κυρίου και της Παναγίας μας, δημιουργεί μιά κατανυκτική ατμόσφαιρα και ωθεί τις ψυχές ν’ ανέβουν ψηλά και να δοξολογήσουν τον Ουράνιο Πατέρα και Δημιουργό του παντός για τα πλούσια δώρα, που η αγάπη Του μας χάρισε και τούτη τη μέρα.

Τα παιδιά, το ένα μετά το άλλο, διαβάζουν προσεχτικά την ακολουθία του Αποδείπνου, σε σύντομη μορφή, και, τελειώνοντας, ψάλλουν όλα μαζί μελωδικότατα τον ύμνο προς την Μητέρα του Θεού: «Την ωραιότητα της παρθενίας σου» και προσκυνούν την ιερή εικόνα της.

Στις 11:00 μ.μ., με τις καρδιές γεμάτες από ευλογημένες, χαρούμενες και εποικοδομητικές εμπειρίες κλείνουμε την ημέρα μας.

Τό βράδυ της παραμονής της αναχωρήσεώς μας, καθισμένοι όλοι, μικροί και μεγάλοι, κυκλικά στο πάτωμα της μεγάλης αίθουσας, με σβηστά τα φώτα κι έχοντας στο μέσον ένα φωτεινό σχήμα Σταυρού διαμορφωμένο με αναμμένα μικρά, στρογγυλά λυχναράκια, κάνουμε τον απολογισμό των ημερών που πέρασαν. Ειλικρινά είναι πολύ συγκινητικά τα όσα ακούστηκαν από τα παιδιά σχετικά με τα κατασκηνωτικά βιώματά τους. Ακόμα κι εκείνα που δεν ήταν Ορθόδοξα, που είχαν έρθει από την μακρινή πόλη Daejon και συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Ορθόδοξη κατασκήνωση, είπαν πως εύχονταν να μη τελείωναν οι μέρες αυτές και πως με λαχτάρα θα περιμένουν να ξαναέρθουν στην καλοκαιρινή μας κατασκήνωση.

Το τελευταίο κατασκηνωτικό μας πρωινό μας χάρισε μια θαυμάσια έκπληξη, που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Πηγαίνοντας στο ναό για την πρωινή μας προσευχή, αντικρίσαμε ένα κατάλευκο και συνάμα πανέμορφο τοπίο. Όλα γύρω μας ήταν ντυμένα στα λευκά- το κτίριο, η αυλή, ο ναός, τα γύρω χωράφια, τα βουνά, το ποτάμι, όλα είχαν μια απίστευτη μαγεία, καθώς το χιόνι άστραφτε στο πρωινό φως του ήλιου.

korea1

Πριν την αναχώρησή μας από την Κατασκήνωση, σε μια απλή τελετή προς τιμήν των γονέων που ήρθαν να παραλάβουν τα παιδιά τους, δόθηκαν οι Βεβαιώσεις παρακολούθησης των μαθημάτων σ’ όλα τα παιδιά. Αναχωρήσαμε δίνοντας την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε και πάλι όλοι μαζί το καλοκαίρι.

Έτσι έκλεισε με τη Χάρη του Θεού και την ευλογία του Μητροπολίτη μας κι αυτή η χειμερινή κατασκήνωση στην πόλη Τσούντσον της Κορέας. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας γνωρίζουμε ότι οι αριθμοί των Τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους μπορούν να κατατίθενται οι δωρεές των συνεργατών και φίλων του ιεραποστολικού έργου, για την Ορθόδοξη Μητρόπολη της Κορέας ( και τις Ορθόδοξες ιεραποστολές της  Άπω Ανατολής γενικότερα ) είναι:
α) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθ. λογαριασμού 040/296124-56
β) Εμπορική Τράπεζα, αριθ. λογαριασμού    126/32693598

Για την κατάθεση οποιασδήποτε δωρεάς, σας αποστέλλεται απόδειξη εισπράξεως, που εκπίπτει της φορολογίας. Σε περίπτωση μη λήψεως της αποδείξεως, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το Γραφείο του Ιδρύματος (τηλ.: 210-7710732), ώστε να σας αποσταλεί η σχετική απόδειξη.

Πατριαρχικόν Ίδρυμα Ορθοδόξου ιεραποστολής Άπω Ανατολής Γουναροπούλου 3, Άνω Ιλίσια-Ζωγράφου, 15771, τηλέφωνο 2107710732 και φαξ : 2107780541

Ιεραποστολικό περιοδικό : Οδοιπορικό Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Ανατολή

(  http://orthodox.or.kr/greek/Greek%20Magazine.htm )

Μέρες λειτουργίας γραφείων : Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη ( εκτός εορτών ) και ώρες 10:00 -12:30 και 17:00 – 19:00

This entry was posted in Ασία, Asia, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Νότια Κορέα, Korea, Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ecumenical Patriarchate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s