Πάνω από 200 βαπτίσεις Ορθοδόξων Χριστιανών στη Γκάνα. Επείγουσα ανάγκη για κατασκευή σχολείου σε χωριό της Γκάνας.


Γκάνα : Μια χώρα της Αφρικής που ανακάλυψε την Ορθόδοξη Εκκλησία πριν 25 περίπου χρόνια. Και οι ανάγκες της Ορθόδοξης Επισκοπής Γκάνας μεγάλες, όπως και κάθε άλλης ορθόδοξης ιεραποστολής. Στο τελευταίο τεύχος του Ιεραποστολικού Ταχυδρόμου, του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής, μαθαίνουμε τις δραστηριότητες της  Ορθόδοξης Ιεραποστολής, το τελευταίο τετράμηνο του 2008,  στη Γκάνα και στην Ακτή Ελεφαντοστούν, με την ελπίδα στο Κύριο μας ότι θα βρεθεί Ορθόδοξος Ιεραπόστολος και για την Ακτή Ελεφαντοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλές χώρες της Αφρικής περιμένουν έναν Ορθόδοξο ιεραπόστολο για να θεμελιωθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία και σε αυτές.ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ, ΕΠΙΣΗΣ, ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΓΚΑΝΑΣ, όπως θα δείτε παρακάτω.

106_30

ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΚΑΝΑΣ

Προς τον Πρόεδρο  και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Τρυγόνος 3-5 Κυψέλη

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, του Πανελληνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής,

Με την επιστολή αυτήν σας διαβιβάζω ένα ακόμη δελτίο τύπου και αντίγραφα φωτογραφιών, πληροφορώντας τον Όμιλο Σας περί του προσφάτου τετραμήνου ταπεινής διακονίας εις την Ιεράν Επισκοπή Γκάνας.

Αν κρίνετε κάτι σκόπιμο προς δημοσίευση στο περιοδικό «Ιεραποστολικός Ταχυδρόμος» προς ενημέρωση του φιλόθεου αναγνωστικού κοινού, ημπορείτε να το πράξετε.

Παρακαλώ πολύ να προσεύχεσθε για όλους μας, αδελφοί μου, για την κατά Θεόν προκοπή εις το έργον της ιεραποστολικής διακονίας μας.

Καλή Τεσσαρακοστή. Καλό αγώνα. Καλή δύναμη.

Με αγάπη Ιησού Χριστού tου Κυρίου ημών

Ο Επίσκοπος Γκάνας

Παρουσιάζουμε παρακάτω τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου του έτους 2008, στην Ιερά Επισκοπή Γκάνας.

Την Τρίτη, 2α Σεπτεμβρίου 2008, και μετά από οκτάμηνο κατήχηση 150 περίπου κατηχουμένων οι οποίοι διαμένουν στην κεντρική επαρχία της Γκάνα, τελέσθηκε ομαδική Βάπτισις των στο χωριό Ακροπόν.

Παρόντες οι Ιερείς της περιοχής με τον αρχιερατικό επίτροπο π. Ιάκωβο, οι οποίοι συμμετείχαν στα Ιερά Μυστήρια Βαπτίσματος και Χρίσματος, καί βοηθούσαν τον Επίσκοπο, ο οποίος έφθασε πολύ πρωί από την Άκκρα για το σκοπό αυτό.

Την Κυριακή, 7η Σεπτεμβρίου, επισκεφτήκαμε το χωριό Teacher Mantey στο οποίο τελέσαμε την Θεία Λειτουργία και ακούσαμε από τον δάσκαλο του Ορθόδοξου Δημοτικού Σχολείου μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την μη ύπαρξη σχολικού κτιρίου.

Οι πρώτες τάξεις του δημοτικού παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε προσωρινό σκέπαστρο με κλαδιά από φοινικόδεντρα και οι μεγαλύτερες τάξεις μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος. Μας παρεκάλεσαν, αν είναι δυνατόν, να κάνουμε κάτι και γι᾽ αυτούς.

Τους προτρέψαμε να προσευχηθούν θερμά στο Θεό για το δίκαιο αυτό αίτημά τους και να πιστέψουν ότι Εκείνος κάτι θα κάμει.

«Πάντα δυνατά τώ πιστεύοντι…»

Από τις 9 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, επισκεφθήκαμε και πάλι την χώρα Ακτή του Ελεφαντοστούν (IVORY COAST).

106_29

Σκοπός μας η συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και εργολάβο για τα σχέδια του υπό ανέγερση Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου μας, του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην χώρα αυτή. Διαπιστώσαμε ότι προέχει αμέσως είναι να περιφραχθεί το οικόπεδο το οποίο δωρήθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αμπιτζάν από τον καθηγητή του εκεί Πανεπιστημίου prof. Mr. Kouadio Moya, με κτιστό μαντρότοιχο, πράγμα το οποίο ζητήσαμε από τον εργολάβο να κάμει, έως ότου περατωθούν τα σχέδια του Ιερού Ναού και να κατατεθούν προς έγκριση στο ανάλογο πολεοδομικό γραφείο.

Το Σάββατο, 20η Σεπτεμβρίου, τελέσαμε τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου του νέου μας Γυμνασίου στο χωριό Ντομεάμπρα (Domeabra) της ανατολικής επαρχίας της Γκάνα, του οποίου η ανέγερση άρχισε προ οκταμήνου (Φεβρουάριος 2008).

Παρόντες όλοι, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας της Γκάνα, ο τσιφ της περιοχής ο οποίος μας δώρισε το μεγάλο οικόπεδο, ο Ιερέας μας π. Ανδρέας, οι δάσκαλοι του Σχολείου με τους μαθητές και φυσικά όλοι οι γονείς.

Στο εν λόγω χωριό πλέον έχουμε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο κάτω από την επίβλεψη και καθοδήγηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!

Θερμές ευχαριστίες στους δωρητές, που ήταν και πάλι το Φιλανθρωπικό Σωματείο Η ΑΓΑΠΗ.

Το Σάββατο, 27η Σεπτεμβρίου, τελέσθηκαν ομαδικές Βαπτίσεις κατηχουμένων στη νεόφυτη Ενορία των Στυλιτών Αγίων στο χωριό Πέκι της επαρχίας Βόλτα της Γκάνα.

Ο αρχιερατικός επίτροπος π. Αλέξιος και ο εφημέριος π. Μακάριος τέλεσαν αυτές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην εν λόγω Ενορία παρουσιάζεται πρόοδος και η Ορθόδοξη πίστη εξαπλώνεται μεταξύ των ιθαγενών της περιοχής, χάρις στον ζήλο του νέου μας Ιερέως.

Κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο συνεχίσθηκαν στην Ιερατική Σχολή Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους ήδη υπάρχοντες Ιερείς της Ιεράς Επισκοπής μας.

Αυτά είναι μηνιαία στα οποία συμμετέχουν ανά τέσσερις Ιερείς.

Ο πρώτος κύκλος τελείωσε αρχές Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο κύκλοι το επόμενο έτος, Θεού θέλοντος.

Κρίνονται απαραίτητα για την θεολογική κατάρτιση των ήδη υπαρχόντων Ιερέων και την εκπαίδευσή τους και στον τομέα Θείας Λατρείας. Καθημερινώς τελούνται όλες οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Η πρόοδος των εκπαιδευθέντων Ιερέων είναι αισθητά βελτιωμένη, πράγμα το οποίο δίδει στους ίδιους χαρά και ενισχύει τον ζήλο τους κατά την άσκηση των εφημεριακών καθηκόντων τους στις Ενορίες της υπαίθρου.

Η Πανήγυρις του Αγίου Νικολάου τελέστηκε στην Τέμα το Σάββατο, 6η Δεκεμβρίου. Η ευλάβεια του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και των συνεργατών του ανήγειραν τον ιερόν αυτόν Ναόν και ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού θρόνου προσφάτως εγκαινίασε.

Παρόντες όλοι, οι εκπρόσωποι της εταιρείας TSAKOS GROUP, οι ενορίτες του καθεδρικού Ιερού Ναού από την Άκκρα, οι ναυτικοί των ελληνικών πλοίων που βρισκόντουσαν αυτήν την μέρα στο λιμάνι, οι μαθητές των γύρω από την περιοχή σχολείων και ο φιλέλληνας Τσιφ της περιοχής με τους συμβούλους του.

Μετά την Θεία Λειτουργία και την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου, αναπέμφθηκε δέηση «υπέρ των εν θαλάσσει καλώς πλεόντων και εμπορευομένων αδελφών μας» εν μέσω μεγάλης συγκινήσεως, αντικρύζοντας τον Ατλαντικό ωκεανό και τα παραπλέοντα πλοία από την ακτή της χώρας της Γκάνα, πολλά των οποίων σίγουρα θα ήταν ελληνικά.

Εβδομαδιαία Συνάντηση των Ορθοδόξων Ενοριών Ανατολικής επαρχίας της Γκάνα στο χωριό Αντέσου. Ομαδικές Βαπτίσεις κατηχουμένων πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Θέμα των καθημερινών ομιλιών που αναπτύχθηκαν από τους ελαχίστους προσοντούχους Ιερείς και Κατηχητές μας «Το Άγιο δωδεκαήμερο στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας». Το Σάββατο, 13η Δεκεμβρίου, βαπτίσθηκαν από τους Ιερείς οι κατηχούμενοι της τελευταίας περιόδου στο ποτάμι του χωριού.

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΓΚΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΙΚΡΗ Ή ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΑΡΓΙΕΣ … ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ  ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΓΚΑΝΑΣ ( και όλων, σχεδόν των αφρικανικών κρατών ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 5 ΚΑΙ 7 ΑΣΤΕΡΩΝ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΝΥΧΤΙΕΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ … ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΟΥΣ ΝΑΟΥΣ …

ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΓΚΑΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΑΠΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΕΝΔΡΑ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ , ΜΠΟΥΧΤΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΤΑ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ…

ΟΣΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ Ή ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΚΑΝΑΣ, σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής ή ακόμα και στα κατά τόπους παραρτήματα του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

Πανελλήνιος Χριστιανικός όμιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής(παραρτήματα σε Αθήνα, Λειβαδιά, Θήβα, Ιτέα, Χρισσό , Καρδίτσας, Φαρσάλων ) :Λογαριασμοί :
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με αριθμό: 143/540.033-38
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με αριθμό: 86347601.
( http://www.ierapostoli.gr/parartimata.htm )

Σας υπενθυμίζουμε ότι , εάν επιθυμείτε να προσφέρετε ένα ποσό για συγκεκριμένο λόγο σε συγκεκριμένη Ορθόδοξη ιεραποστολή, πρέπει να στέλνετε στον εκάστοτε ιεραποστολικό φορέα την απόδειξη της τράπεζας, αναγράφοντας που θέλετε να προσφερθούν τα χρήματά σας ( πχ για σχολείο στο χωριό Teacher Mantey της Γκάνα, για βαπτίσεις στη Γκάνα, για ναό στην Ακτή Ελεφαντοστούν κλπ ) .

This entry was posted in Côte d'Ivoire- Ακτή Ελεφαντοστούν, Αφρική, Africa, Γκάνα, Ghana, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ιεραποστολικός Ταχυδρόμος, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s