Ανάγκη δημιουργίας του πρώτου ολοκληρωμένου Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Κέντρου στην Μοζαμβίκη (Μπέϊρα).


ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ – ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ

Αξιότιμοι κύριοι,

σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή, με τις πατρικές ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, για να σας γνωστοποιήσω τους στόχους της νεοσύστατης Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης στα πλαίσια της συνεχούς ανθρωπιστικής προσφοράς και διακονίας των ζωτικών αναγκών του λαού της περιφερείας μας.

 

Η Μοζαμβίκη είναι μία από τις πτωχότερες χώρες του κόσμου σύμφωνα με σχετικό κατάλογο που είχε δημοσιεύσει ο ΟΗΕ καθώς όπως υπολογίζεται το 70% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η μάστιγα του HIV/AIDS, που σύμφωνα με μελέτες έχει μολύνει το 21% του γενικού πληθυσμού αλλά και τα εκτεταμένα κρούσματα ελονοσίας τα οποία εξαιτίας της έλλειψης βασικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνήθως είναι θανατηφόρα.

Στα σχέδια της σημερινής Επισκοπής Μοζαμβίκης είναι η ουσιαστική μέριμνα για την εξεύρεση και κατάρτιση ικανών στελεχών, για τη άμεση δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Κέντρου στην Μοζαμβίκη (Μπέϊρα), το οποίο παράλληλα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της περιοχής και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με την υγεία.

Για αυτό και ήδη έχει προγραμματιστεί η ανέγερση μίας (1) γενικής παθολογικής κλινικής σε συνδιασμό με την παράλληλη ανέγερση ενός (1) ορφανοτροφείου στη πολύπαθη περιοχή της Μπέιρα . Ωστόσο όπως ήδη σας αναφέραμε, η Μοζαμβίκη σε σχετικό κατάλογο του ΟΗΕ είναι μια από τις πτωχότερες χώρες του κόσμου γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια της ανέγερσης των ανωτέρω κτιριακών εγκαταστάσεων.

Για αυτό το σκοπό, σας παρακαλούμε για την εκδήλωση της αλληλεγγύης από την πλευρά σας για την εξεύρεση πόρων και διευκόλυνσης απόκτησης υλικοτεχνικής υποδομής για την εξυπερέτηση των καθημερινών μας αναγκών, οι οποίες περιλαμβλανουν ιδιαίτερα για την δημιουργία κλινικής μονάδας τόσο τις λειτουργικές υποδομές (φως, νερό, συντήρηση και καθαρισμός κτιρίων), όσο και τα υλικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θεραπείας και διάγνωσης (εμβόλια για την ελονοσία και φαρμακευτική αντιμετώπισή της).

Εν κατακλείδι σας εκφράζω την εκ βαθέων ευγνωμοσύνη και τις εκ των προτέρων ευχαριστίες εμού προσωπικά και του λαού της Μοζαμβίκης για την κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή αυτή, και, όπως και για την από μέρους σας ευγενή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση και συμβολή ατόμων ή ομάδων για τους σκοπούς αυτούς,καθώς και την κοινητοποίηση για την εξεύρεση στελεχών, κυρίως κληρικού, για την ενίσχυση της ιεραποστολής και ιδιαίτερα για την ανάλυψη καθηκόντων στο ιεραποστολικό Κέντρο της Μπέιρα.

Για οποιαδήποτε επικοινωνία, μπορείτε να απευθυνθείτε στα e-mail fatherkostas@yahoo.gr και b.ioannis.mazambique@gmail.com , όπως επίσης να καλέσετε στο τηλ.νούμερο +0258 21490481 (Επισκοπείο Μοζαμβίκης).

Με βαθειά εκτίμηση και φιλικούς ασπασμούς

Ο Μοζαμβίκης Ιωάννης

Χαράς ευαγγέλια για την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης! Η νέα πνευματική περίοδος τής εν Μοζαμβίκη Εκκλησίας άρχεται με σημαντικά νέα.
Κατ’ αρχήν, με απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, απεσπάσθη ήδη και βρίσκεται στο Μαπούτο ο Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος, πολυταλαντούχος κληρικός, ο οποίος δέχθηκε να συνδράμει το έργο του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου.
Με την ευχή πάντα και την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο κ. Ιωάννης διόρισε την προηγούμενη εβδομάδα τον π. Κωνσταντίνο Εφημέριο του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού, αλλά και Αρχιερατικό Επίτροπο της Επισκοπής, ώστε να υπάρξει συν-Κυρηναίος τόσο στο λειτουργικό, όσο και στο διοικητικό έργο.

Συνάμα, αξιοποιώντας ο κ. Ιωάννης τα πολλά προσόντα που περικοσμούν τον π. Κωνσταντίνο, τού ανέθεσε χρέη Δασκάλου της Ελληνικής Μητρικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Σχολείο της Παροικίας, δίπλα στην Επισκοπή, επί της οδού Αv. Ahmed Toure No. 59. Τα μαθήματα αφορούν σε όσους (παιδιά και μεγαλύτερους) επιθυμούν να προσλάβουν στοιχεία του Ελληνικού Πολιτισμού. Προς τούτο, συγχρόνως με τα μαθήματα των Ελληνικών, θα παραδίδονται και μαθήματα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, Μουσικής, Θεάτρου και Eλληνικής Μαγειρικής.Εννοείται, όλα τα μαθήματα θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Εκτός των ανωτέρω, μια άλλου είδους πρωτοβουλία έτυχε ευμενών σχολίων αμέσως μόλις υλοποιήθηκε: Άρχισε στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας η χρήση, εκτός της Ελληνικής Γλώσσας, τριών άλλων γλωσσών: Πορτογαλικών, Αγγλικών και Ρωσικών, καθώς εκτιμήθηκε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για το πολύγλωσσο εκκλησίασμα του Μαπούτο.
Εξάλλου, την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να αναχωρήσουν για την Κένυα τρεις Χριστιανοί Ορθόδοξοι Μοζαμβικάνοι, για να σπουδάσουν στην Θεολογική Ακαδημία της Κένυας. Και με αυτό τον τρόπο, ευελπιστεί ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης, να ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό της Επισκοπής του με νέους ανθρώπους, οι οποίοι, μόλις επιστρέψουν από τις σπουδές τους, θα δώσουν  νέα πνοή και ορθόδοξη μαρτυρία στην Μοζαμβίκη.
Και κάτι επιπλέον: Ήδη τέθηκε αυτές τις ημέρες σε κυκλοφορία ένα φύλλο, εν είδει εφημερίδας, γραμμένο από τον π. Κωνσταντίνο στα πορτουγέζικα, που αφορά σε γνωριμία των πιστών με το ευαγγελικό ανάγνωσμα της κάθε Κυριακής, μαζί με ανακοινώσεις της Επισκοπής. Πρόκειται για το «Φως Χριστού«. Δείτε, μ’ ένα κλικ στον τίτλο, ευθύς παρακάτω, το φύλλο της χθεσινής Κυριακής:

Παρακαλούμε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, μοναστήρια, ναούς, αδελφότητες, ιεραποστολικούς συλλόγους και Ορθόδοξους Χριστιανούς να συντρέξουν και να βοηθήσουν το ιεραποστολικό ξεκίνημα της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης. Σας παρακαλούμε να προσεύχεστε θερμά στον Τριαδικό Θεό να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι- ιεραπόστολοι και οι δωρητές για την Ορθόδοξη ιεραποστολή στη Μοζαμβίκη και σε όλο το κόσμο.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Μοζαμβίκη-Mozambique, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε