Μεσογαίας Νικόλαος: «Ήρθε η ώρα ο λαός να δείξει την δύναμή του» !


Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

«Όλοι είμαστε κομμάτια της Ελλάδας και φταίμε όλοι, εγώ νομίζω ότι και εγώ φταίω προσωπικά. Η δική μου αγωνία αφού δεν μπορώ να αλλάξω τους άλλους, είναι να βρω το μερίδιο της δικής μου συμμετοχής σ΄ αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο «Βήμα FM».

 

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος με απλό λόγο απάντησε σε διάφορα επίκαιρα ερωτήματα, ενώ υπογράμμισε ότι εάν δεν είχε κατασπαταληθεί η εκκλησιαστική περιουσία θα είχαμε εξοφλήσει το σημερινό χρέος.

Στην αρχή της συνομιλίας όταν ο δημοσιογράφος απευθυνόμενος προς τον κ. Νικόλαο, υπογράμμισε ότι ξεχωρίζει ως Μητροπολίτης μέσα στην Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας απάντησε: «Εγώ το να ξεχωρίσω τον εαυτό μου από την Εκκλησία δεν θα το κάνω, προτιμώ μισός και κουτσουρεμένος μέσα στην Εκκλησία, παρά ακέραιος εκτός. Εμένα με μεθάει η Εκκλησία, εγώ τα έδωσα όλα για την Εκκλησία και έλαβα συνειδητά μια απόφαση.»

Ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Νικόλαος για το εάν τελικά πληρώνετε, ανέφερε ότι «σήμερα πληρώνομαι δυστυχώς, πληρώθηκα πρώτη φορά ως Επίσκοπος. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν είχα ΑΦΜ, δεν ήθελα να έχω σχέση με το σύστημα και τελικά το σύστημα με έκανε δημόσιο υπάλληλο ενώ δεν ήθελα».

«Ξέρω προσωπικά τέσσερεις Μητροπολίτες που το 100% του μισθού τους, πηγαίνουν στα ιδρύματα τους. Εμείς τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα τα κρατάμε με αίμα», πρόσθεσε ο κ. Νικόλαος.

«Είμαι υπέρ του χωρισμού με το Κράτος»

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ερωτηθείς για την σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας, τόνισε: «Θα σας πω πως νιώθω, όχι πως σκέφτομαι. Εγώ είμαι πολύ υπέρ του χωρισμού ότι και αν σημαίνει αυτό ο χωρισμός, όπως στην Κύπρο δεν υπάρχει σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας, έχει κανένα πρόβλημα η Κύπρος; Η μόνη χώρα που έχει αυτό το πράγμα για ιστορικούς λόγους, είμαστε εμείς».

«Χάθηκαν τα πάντα και κυρίως η σχέση με το λαό, βγήκε ότι είμαστε περισσότερο κράτος. Τώρα τι φοβίζει και ποιους φοβίζει, αυτό είναι ένα άλλο πράγμα. Εγώ πάντως το θέλω και φαίνεται ότι πάρα πολύ καλό», υπογράμμισε ο κ. Νικόλαος.

«Η περιουσία της Εκκλησίας κατασπαταλήθηκε»

Επίσης αναφερόμενος στην περιουσία της Εκκλησίας, τόνισε ότι «το 1833 πήραν από την Εκκλησία το 96% της Εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ δεσμεύθηκε το υπόλοιπο 3% και έμεινε το 1%. Εάν δεν δινόταν τόσο μεγάλο ποσοστό και έμεινε ένα 30% περίπου στην Εκκλησία, σήμερα θα μπορούσαμε να εξοφλήσουμε το χρέος.»

«Δυστυχώς η περιουσία της Εκκλησία κατασπαταλήθηκε εις βάρος του πολίτη, εις βάρος του λαού, τι κρίμα…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικόλαος.

Ερωτηθείς εάν πρέπει να φορολογηθεί η Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας έδωσε σαφείς απαντήσεις τονίζοντας ότι «αυτοί που λένε να μην πληρώσει κανένας γιατί είναι χαράτσια, ζητούνε να πληρώσει η Εκκλησία ένα χαράτσι. Γιατί; Για να μην δώσει ανάσα στον φτωχό λαό; Ο κόσμος ζητά συνεχώς έχει φτάσει στο αμήν, έχει στεγνώσει που να απευθυνθεί; Όλοι ζητάνε από εμάς, είναι τραγική η κατάσταση».

«Ξαφνικά μας ζητείτε να πληρώσουμε αυτόν τον έκτακτο φόρο και τελικά μας είπαν ότι είναι και μόνιμος, για το σπίτι που μένουμε. Σαν να είναι το Κράτος φτωχότερο και από τους φτωχούς. Φτάσαμε αντί τα έξοδα μας, να γίνονται για το φαγητό και τις ανάγκες μας, ότι βγάζουμε να πάνε στις δύο φοβερές λέξεις – φόρους και χρέη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νικόλαος.

Επίσης τόνισε: «Ποιος μπορούσε να φανταστεί αυτός ο υπέροχος και υπερήφανος λαός μας, θα έφτανε σ’ αυτό το κατάντημα; Να έχει δώσει και την τελευταία σταγόνα του ιδρώτα του, και παρά ταύτα να έχουμε ως λαός, διασυρθεί παγκοσμίως, Και τώρα χωρίς καμία ελπίδα και εγγύηση να διεκδικεί το κράτος, πιεστικά τα δάνεια. Είναι αυτονόητο ότι δεν αντέχουμε άλλο…»

«Θέλω να κάνω μια καλή επανάσταση»

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας σημείωσε ότι θέλει να μιλήσει στον λαό και να πει ότι δεν αντέχουμε άλλο, αλλά να μην παρεξηγηθεί από μερικούς ότι είναι πολιτική η φωνή.

«Θέλω να κάνω μια επανάσταση, αλλά καλή επανάσταση για να μην αποκοιμηθούμε. Δηλαδή ας φωνάξουμε στους ηγέτες μας, και να μεταφέρουμε την ανάγκη μας. Πρέπει να πούμε ότι δεν μπορούμε άλλο, βρείτε άλλες λύσεις γι΄ αυτό είστε εκεί πάνω», τόνισε ο κ. Νικόλαος.

Ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει να το καταλάβουνε ότι δεν είναι μόνο οφειλέτες στους δανειστές τους, αλλά είναι οφειλέτες και στο λαό που τάχθηκαν να υπηρετήσουν».

«Ήρθε η ώρα που ο λαός πρέπει να δείξει το διαμέτρημα της δύναμης του, να κάνει γνωστά τα όρια του. Όλοι μαζί ίσως πάρουμε τις τύχες μας, στα χέρια μας», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Νικόλαος.

«Αν μπορούσα θα άλλαζα την Παιδεία»

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος σε ερώτηση τι θα άλλαζε σήμερα στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων τόνισε: « Σ΄ αυτόν τον τόπο θα άλλαζα την Παιδεία, πιστεύω ότι η Παιδεία έχει αλλάξει. Αυτή τη στιγμή αυτό που παθαίνουμε σαν λαός, το πάθαμε γιατί έγιναν λάθη στην Παιδεία μας τις τελευταίες δεκαετίες».

«Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας, διότι η νοοτροπία είναι ως λαού δυστυχώς νοσηρή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικόλαος.

«Ο σκοπός της Εκκλησίας»

Κλείνοντας ο κ. Νικόλαος, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι σήμερα βλέπουν περισσότερο την Εκκλησία κοινωνικά ότι βοηθάει τους φτωχούς, ότι μαζεύει τους νέους το α’ το β’, καλά είναι όλα αυτά αλλά σκοπός της Εκκλησίας είναι να φανερώνει τον Θεό σ΄ αυτόν τον κόσμο ως αλήθεια».

( http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9351:-q-q&catid=13 )

This entry was posted in Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Μεσογαίας Νικόλαος: «Ήρθε η ώρα ο λαός να δείξει την δύναμή του» !

 1. Ο/Η ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ λέει:

  ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ , ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΟΥ.

  ΠΡΟΤΑΣΗ.

  1) Κύριοι ἐν Χριστῶ , θά σᾶς παρακαλοῦσα νά ἐλέγχετε ὅταν δημιουργοῦνται ἱεροί ναοί στήν χώρα μας (οἰκοδομική δραστηριότητα) ἤ τήν συντήρηση αὐτῶν, ΕΑΝ προέρχονται τά ὑλικά καί οἱ δημιουργικές ἐργασίες κατά τήν τακτική τοῦ Ἁγίου Βατάνζη, καί αὐτοκράτορα τοῦ Βυζαντίου, δηλαδή: ΑΠΟ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΘΑΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ. Εἰδεμή μπορεῖ ἐν ἀγνοία σας νά συμμετέχετε εἰς τήν ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, μέ ἀποτέλεσμα νά φτωχαίνει ἀκόμα περισσότερο ἡ χώρα μας.

  2) ΖΗΤΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ, ΥΠΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ἤ μεμονωμένα μέσα ἀπό μητροπόλεις: ΑΣ ΤΟ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΡΩΤΟΣ (προτείνω) ὁ σεβασμ. Μητροπολίτης ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ, ἤ κάποιος ἄλλος μητροπολίτης.

  Εἶμαι πρόθυμος νά βοηθήσω καί μέ τίς δικές μου πνευματικές εὑρεσιτεχνίες καλῆς ὀργάνωσης (γιά κάθε οἰκογένεια, κοινότητα καί δῆμο) ΔΩΡΕΑΝ φυσικά. Ἡ ἠλεκτρονική μου διεύθυνση εἶναι: aravanis_apokentrosi_poleon@yahoo.gr

  Εἶμαι βέβαιος ὅτι ἐάν ἀρχίσουμε μέ γραφεῖα «ὀρθόδοξων οἰκονομικῶν καί ὀργανωτικῶν συμβουλευτικῶν σταθμῶν» ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, (ὅπου θά ἤθελα νά σᾶς ὑποδείξω γραπτώς μεθόδους : πώς θά βοηθήσουμε τόν κόσμο, τούς δήμους καί τίς κοινότητες στήν Ἑλληνική ἐπικράτεια ) θά ἔχουμε δώσει ἕνα μεγάλο βάλσαμο στήν δοκιμαζόμενη χώρα μας ἀπό τήν οἰκονομική κρίση, πάντα βεβαίως ΜΕ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΝΟΥΜΕ μέ τήν βοήθεια τοῦ Θεοῦ.-

  ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

 2. Παράθεμα: Μεσογαίας Νικόλαος: "Ήρθε η ώρα ο λαός να δείξει την δύναμή του" ! » Greece on WEB

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s