Αιτή: Νέα διανομή 146 τόνων τροφίμων (αξίας 200.000 ευρώ ) σε 4.000 οικογένειες από τον Ορθ.Ιερ.Σύνδεσμο «Αγιο Κοσμά Αιτωλό» Θεσσαλονίκης


Μετά τη πρώτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Αιτής από την Εκκλησία της Ελλάδος και την ΜΚΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, σήμερα παρουσιάζουμε τη νέα ανθρωπιστική βοήθεια του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Συνδέσμου «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» σε 4.000 οικογένειες σε προάστιο της πρωτεύουσας της Αιτής, μέσω της Ορθόδοξης Ιεραποστολής- Εκκλησίας της Αιτής.  146 τόνοι τροφίμων μοιράστηκαν σε 4.000 περίπου οικογένειες, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, αξίας περίπου 200.000 ευρώ που η αγάπη των Ορθοδόξων Χριστιανών συγκέντρωσε μέσα σε 1,5 περίπου μήνα.

Δεν ξεχνούμε και τη μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλαν στην Αιτή οι ορθόδοξες Εκκλησίες Αμερικής, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Ι. ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

(Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας)

«Επείνασα και εδώκατε μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατε με…» (Ματθ. 29, 35)

Με την χάρη και τη βοήθεια του Θεού αξιωθήκαμε να φέρουμε σε πέρας μια ακόμα ανθρωπιστική αποστολή, η οποία προστέθηκε στο σύνολο άλλων 26 που πραγματοποίησε κατά τα είκοσι έτη λειτουργίας του ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος στα κράτη της Αφρικής και της Ασίας.

Η πρωτοβουλία του Δ.Σ. και των μελών του Ι. Συνδέσμου να στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο σεισμόπληκτο λαό της Αϊτής υπήρξε επίπονη και επικίνδυνη λόγω της δυσλειτουργίας του κράτους στο οποίο απευθυνόταν. Χρειάστηκαν είκοσι μέρες για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αγοράς, αποστολής και διανομής της βοήθειας. Απαιτήθηκε πολλή υπομονή και επιμονή για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών μηχανισμών δύο πτωχών κρατών, της Αϊτής και του Αγίου Δομίνικου. Οι προσευχές στο Κύριο μας και οι παρακλήσεις προς την Παναγία μας έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα.

Εκατόν σαράντα έξι τόνοι διακόσια κιλά (146.200) ανθρωπιστικής βοήθειας αγοράστηκαν από τον Άγιο Δομίνικο και διανεμήθηκαν σε περισσότερες από τέσσερεις χιλιάδες (4.000) οικογένειες στη συνοικία Πέτιονβιλ της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς στην Αϊτή. Συγκεκριμένα αγοράστηκαν και μοιράστηκαν τα παρακάτω αγαθά:

* 17 τόνοι ρύζι

* 40 τόνοι εμφιαλωμένο νερό

* 3,5 τόνοι γάλα σε σκόνη

* 10,25 τόνοι ψάρι σε κονσέρβες

* 13,5 τόνοι μακαρόνια

* 13,6 τόνοι φασόλια

* 14,5 τόνοι λάδι

* 10,25 τόνοι αλεύρι

* 17 τόνοι ζάχαρη

* 6,6 τόνοι αλάτι

Το ύψος της όλης δαπάνης για την αγορά των αγαθών, την αποστολή τους και τα έξοδα της τετραμελούς αντιπροσωπείας, που μετέβη για τον σκοπό αυτό στην Αϊτή, ανήλθε στο ποσό των 215.685,40 ευρώ.

Οι δυσκολίες άρχισαν από την πρώτη κιόλας ημέρα μετάβασής μας στην πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, αν και ήμασταν εφοδιασμένοι με συστατική επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και με όλα τα απαραίτητα τραπεζικά έγγραφα. Αρχικά προέκυψαν προβλήματα από την τράπεζα με την οποία θα συνεργαζόμασταν. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Ήμασταν άγνωστοι σαν Οργανισμός και σαν Εκκλησία, καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τα κράτη της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Αϊτής αλλά και άλλων γειτονικών χωρών.

Η μεγάλη διακίνηση ναρκωτικών από τα κράτη αυτά προς την Β. Αμερική και τις χώρες της Ευρώπης παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Χρειάστηκε λοιπόν μια ολόκληρη εβδομάδα γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας και καθημερινής παρουσίας μας στην τράπεζα για να μπορέσουμε να κάνουμε σταδιακή ανάληψη όλων των χρημάτων, με τα οποία θα γινόταν η αγορά των αγαθών.

Στη συνέχεια ανέκυψαν προβλήματα κατά την φόρτωση και την ασφαλή μεταφορά των αγαθών. Υποχρεωθήκαμε να προσλάβουμε δύο αξιωματικούς της αστυνομίας, τους οποίους μας συνέστησε ο Έλληνας Πρόξενος, για να συνοδεύσουν τα έξι φορτηγά αυτοκίνητα με την ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι τα σύνορα.

Παρήγορο ήταν για μας ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας, στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται όλα τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, έστειλε τον π. Τιμόθεο και τον ιεροσπουδαστή Χριστόφορο Τσάπρο για να προετοιμάσουν την αποστολή, και να μας ενημερώνουν σχετικά.

Ο π. Τιμόθεος ασχολήθηκε με την διερεύνηση των τιμών των αγαθών στον Άγιο Δομίνικο, ο δε Χριστόφορος με την συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων για την εισαγωγή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή.

Καταλυτική ωστόσο για την ολοκλήρωση της αποστολής υπήρξε η προσωπική παρουσία και παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεξικού κ. Αθηναγόρα, τόσο για το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού στον Άγιο Δομίνικο, οπότε και αποδεσμεύτηκαν τα χρήματα, όσο και για την αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στα δύο αυτά κράτη.

Οι επαφές του Σεβασμιωτάτου με τον νομικό σύμβουλο του Προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας και στη συνέχεια με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Αϊτής ανοίγουν νέες προοπτικές για την Εκκλησία μας (παραχώρηση οικοπέδων για την ανέγερση Ι. Ναών και Σχολείων, ανάπτυξη ιεραποστολικού έργου και φιλανθρωπίας κ.λπ.).

Δοκιμάσαμε πράγματι μεγάλη πικρία όταν επί πέντε ημέρες η ανθρωπιστική βοήθεια παρέμενε στα σύνορα της Αϊτής. Δυστυχώς, τον δοκιμαζόμενο λαό της χώρας αυτής επέλεξαν πολλοί για να πλουτίσουν. Εισάγουν αγαθά με το πρόσχημα ανθρωπιστικής βοήθειας και στη συνέχεια τα διοχετεύουν στο εμπόριο. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Προστασίας του Πολίτη κ. Πιέρ Λουί Πένσινα μας ανέφερε ότι ένας «πάστορας», λίγες ημέρες πριν την άφιξή μας, εισήγαγε δύο κοντέινερς ως ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά τελικά εντοπίστηκαν να πωλούνται στη μαύρη αγορά. Επίσης, σε κοντέινερ που έφθασε από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ως ανθρωπιστική βοήθεια εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Άλλα ιδρύματα και οργανώσεις βρίσκουν την ευκαιρία να εισαγάγουν διάφορα προσωπικά είδη, όπως αυτοκίνητα, εργαλεία, οικοδομικά υλικά κ.λπ., προς ίδιον όφελος και όχι για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αϊτής, για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση αλλά και τη διαφθορά ανωτάτων υπηρεσιακών παραγόντων, δύο μήνες μετά τον σεισμό άρχισε να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους σε όλες γενικά τις οργανώσεις που εισάγουν ανθρωπιστικές βοήθειες στη χώρα. Στα γρανάζια αυτού του γραφειοκρατικού ελέγχου πέσαμε κι εμείς, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε για πέντε ημέρες τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Αϊτή μετά τον σεισμό

Αναφορικά τώρα με την όλη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, μονολεκτικά μπορούμε να πούμε ότι ο λαός της Αϊτής αίρει τον σταυρό του. «Κύριος οίδεν» τι μέλλει γενέσθαι. Ήδη, στην Αμερική και σε γειτονικά κράτη πραγματοποιούνται διεθνή συνέδρια με τη συμμετοχή πρώην αρχηγών κρατών και ανθρωπιστικών οργανώσεων προς αντιμετώπιση της σίτισης και στέγασης δύο εκατομμυρίων σεισμοπλήκτων. Ο Πρόεδρος της χώρας απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις στους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να εγκατασταθούν στα χωριά. Μεγάλο είναι το κύμα των μεταναστών που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και ζουν ρακένδυτοι σε γειτονικές χώρες. Το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο που τραβήχτηκαν καταγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την απελπιστική διαβίωση των ανθρώπων.

Η ελπίδα για το μέλλον πολλών Αϊτινών χάθηκε. Έσβησε το χαμόγελό τους. Έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Ηλικιωμένοι που σώθηκαν από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου πεθαίνουν από καρδιακά επεισόδια. Σε αυτό συμβάλλουν και οι συχνοί μετασεισμοί και το ψυχολογικό σοκ που υπέστησαν. Παρατηρήσαμε μικρά παιδιά να τρομάζουν και να τρέχουν στο άκουσμα δυνατών κρότων και θορύβων. Μανάδες που έχασαν παιδιά, δεν θέλουν να παρηγορηθούν. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει έστω και έναν νεκρό. Ο κ. Πιέρ Λουί Πένσινα, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Προστασίας του Πολίτη, ένας εξαίρετος άνθρωπος, μας ανέφερε ότι έχασε επτά μέλη από την οικογένειά του.

Ο κατάλογος των θυμάτων είναι ατέλειωτος και συγκλονιστικός. Οι περιγραφές του τρόπου με τον οποίο χάθηκαν νέοι άνθρωποι σοκάρουν. Ένας Αϊτινός Πρέσβης μας ανέφερε ότι 600 περίπου παιδιά θάφτηκαν την ώρα που πραγματοποιούσαν εορταστική εκδήλωση σε μια πενταόροφη Τεχνική Σχολή. Οι δε γονείς αρνούνται την απομάκρυνση των τσιμέντων με μπουλντόζες, γιατί ελπίζουν, παρά την όποια αποσύνθεση των πτωμάτων, να βρουν ο καθένας το δικό του παιδί και να το θάψουν μόνοι τους.

Δεν περιγράφονται οι εικόνες που αντικρίζει κανείς κατά την απομάκρυνση των τσιμέντων των κατεδαφισμένων οικιών, μέσα στα οποία έχουν θαφτεί τριακόσιοι δεκαεπτά χιλιάδες (317.000) άνθρωποι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της Αϊτής. Η υγρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου αυτής, η άπνοια, η μαζική διαβίωση σε καταυλισμούς, η απουσία στοιχειώδους καθαριότητας και η αφόρητη δυσοσμία των πτωμάτων καθιστούν την πόλη χειρότερη από την κόλαση. Έτσι μάλιστα την χαρακτήρισε ένας ιθαγενής οδηγός που μας εξυπηρετούσε: «Η ζωή μας εδώ είναι χειρότερη κι από την κόλαση!»

Η ζωή στην πόλη του Πορτ-ο-Πρενς σήμερα

Πραγματικά, αδυνατούμε να αναφερθούμε στη διαβίωση των οχτακοσίων και πλέον χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στους καταυλισμούς. Δημόσιοι υπάλληλοι που μια στιγμή ήταν αρκετή για να χάσουν τα σπίτια τους, απλοί άνθρωποι του φθηνού μεροκάματου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονται ο ένας δίπλα στον άλλον να βρουν καταφύγιο σε αντίσκηνα. Τους έμειναν μόνο τα ρούχα που φορούσαν και δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Ανήμποροι να προγραμματίσουν τη ζωή και να οραματιστούν το μέλλον τους, αναμένουν καθημερινά τη διανομή συσσιτίου από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σε διάφορα σημεία της πόλης αντικρίζει κανείς ατέλειωτες ουρές ανθρώπων να περιμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο να πάρουν λίγα τρόφιμα, που κι αυτά δυστυχώς δεν επαρκούν. Την εβδομάδα που βρισκόμασταν στο Πορτ-ο-Πρενς και διανέμαμε τη βοήθεια μάς ανέφεραν ότι το 70 % των οργανώσεων έφυγαν και δεν επέστρεψαν ποτέ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχίες στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέθεσε σε υπουργούς την πραγματοποίηση επισκέψεων σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής προς αναζήτηση βοήθειας. Σποραδικά βεβαίως συναντήσαμε υπευθύνους μικρών θρησκευτικών οργανώσεων, κυρίως των Η.Π.Α., που παραμένουν στην περιοχή και βοηθούν τον λαό.

Χαρήκαμε πραγματικά όταν συναντήσαμε μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων από την Ευρώπη, την Τουρκία, το Κόσσοβο, το Πακιστάν, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Βεβαίως, όλες αυτές οι χώρες έχουν δικούς τους ανθρώπους στη χώρα και αποσκοπούν σε οφέλη, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

Το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο

Εδώ και δέκα χρόνια με τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεξικού κ. Αθηναγόρα αναπτύχθηκε μικρό ιεραποστολικό έργο κυρίως στην περιοχή του Πέτιονβιλ, όπου λειτουργούσαν και τα δύο Σχολεία. Ο αριθμός των Ορθοδόξων Χριστιανών δεν ξεπερνά τα χίλια άτομα, εκ των οποίων άλλα χάθηκαν με τον σεισμό και άλλα εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα.

Όπως μας ανέφεραν οι δύο ιερείς μας, ο π. Παύλος και ο π. Βαρνάβας, η έλλειψη Ιεραποστολικού Κέντρου και Ι. Ναού και η μη επαρκής χρηματοδότηση συνετέλεσαν μέχρι σήμερα στην αδράνεια των ιδίων και του όλου έργου. Ο π. Παύλος περιορίστηκε στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσι της οικίας του, ο δε π. Βαρνάβας στη μέριμνα λειτουργίας των δύο Σχολείων, στα οποία φοιτούσαν 750 μαθητές. Παλαιότερα τα Σχολεία ήταν περισσότερα και οι μαθητές ξεπερνούσαν τους 1.500. Είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν στο εξής και τα δύο Σχολεία, καθώς το ένα έχει υποστεί σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημίες, το δε άλλο έχει πολλές ελλείψεις και κατεστραμμένους τους βοηθητικούς χώρους. Στο δεύτερο Σχολείο της ενορίας του Τιμίου Προδρόμου αποθηκεύσαμε όλα τα τρόφιμα και από εκεί πραγματοποιήθηκε η διανομή τους.

Ο καταυλισμός της Ιεραποστολής


Δίπλα στο Σχολείο της ενορίας του Τιμίου Προδρόμου υπήρχε ένα οικόπεδο που αγοράστηκε τον Απρίλιο του 2005 με δωρεά μιας μακαριστής ευεργέτιδας του Ι. Συνδέσμου, για την ανέγερση Ι. Ναού και Δημοτικού Σχολείου. Τα σχέδια εκείνα δεν τελεσφόρησαν λόγω οικονομικών δυσχερειών. Σε αυτό το οικόπεδο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας παραχώρησε την άδεια εγκατάστασης σκηνών σε οικογένειες Ορθοδόξων Χριστιανών και σε ετερόδοξους της περιοχής. Έτσι, σήμερα, ζουν εκεί περίπου 3.000 άνθρωποι. Εκεί κοντά υπάρχουν κι άλλοι καταυλισμοί.

Η διαβίωση των ανθρώπων μέσα στα αντίσκηνα είναι αφόρητη. Η σκιά των ψηλών δέντρων δεν επαρκεί για όλο τον καταυλισμό. Η έλλειψη χώρων πρώτης ανάγκης, η έλλειψη νερού, φαρμάκων, τροφίμων και ενδυμάτων είναι πραγματικότητα. Οι αρρώστιες πολλές και επικίνδυνες. Ποτέ δεν τους παρασχέθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κι αυτό διότι οι καταυλισμοί των συνοικιών δεν υπάγονται στο σχεδιασμό στήριξης από τις γνωστές μεγάλες οργανώσεις. Με πρωτοβουλία των ιερέων μας Έλληνες ιατροί επισκέφθηκαν τον καταυλισμό μια μόνο φορά.

Μοναδική τροφή των κατοίκων σε όλους τους καταυλισμούς είναι το ρύζι, ενίοτε δε τα μακαρόνια. Πολλές φορές ελλείψει αγαθών παραμένουν νηστικοί ή τρώνε μέρα παρά μέρα. Μικροί και μεγάλοι απλώνουν διαρκώς το χέρι σε όποιον συναντούν, ζητώντας βοήθεια.

Επειδή η περιοχή του Πέτιονβιλ έχει υποστεί ελάχιστες ζημίες από τον σεισμό, συγκεντρώνει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της πρωτεύουσας. Στη συνοικία αυτή συναντά κανείς ατέλειωτες ουρές γυναικών να πουλά η κάθε μια την πραμάτεια της. Το εμπόριο για την αγορά αγαθών γίνεται από τον γυναικείο πληθυσμό στα πεζοδρόμια των δρόμων. Άλλη πουλάει τρόφιμα, άλλη φρούτα, άλλη παπούτσια, ρούχα…ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Υπάρχουν βεβαίως λίγα μικρά σούπερ μάρκετ, από τα οποία ψωνίζουν μόνο οι πλούσιοι. Το 95 % των ανθρώπων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν υπάρχει μεσαία τάξη ανθρώπων στην Αϊτή.

Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας


«Μάννα εξ ουρανού» ήταν για τους σεισμόπληκτους η βοήθεια που διένειμε για τρεις ημέρες ο Ι. Σύνδεσμος. Από τις 03:00 τα μεσάνυχτα σχηματίζονταν ουρές χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Σχολείο της ενορίας του Τιμίου Προδρόμου. Μικροί και μεγάλοι περίμεναν υπομονετικά ώρες ολόκληρες για να πάρουν τα τρόφιμα. Όπως μάθαμε, τους ικανοποιούσε το γεγονός ότι τους μοιράζαμε τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια μαγείρευαν όπως αυτοί ήθελαν, και όχι μαγειρεμένα φαγητά. Τον πρώτο καιρό, η κυβέρνηση και οργανώσεις του γειτονικού Αγίου Δομίνικου παρείχαν μαγειρεμένη τροφή στους σεισμοπλήκτους. Σήμερα μαγειρεμένη τροφή διανέμουν τα Ηνωμένα Έθνη. Πληροφορηθήκαμε ότι μεγάλες ποσότητες τροφίμων που φτάνουν στο κράτος, αποθηκεύονται σε εγκαταστάσεις του αεροδρομίου με απώτερο σκοπό τη διανομή τους από την κυβέρνηση. Κανείς δεν γνωρίζει την τύχη αυτών των βοηθειών. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να διανείμουμε μόνοι μας τη βοήθεια.

Στη διανομή ήταν παρόντες τρεις υπάλληλοι της Υπηρεσίας που προαναφέραμε μαζί με τον κ. Πιέρ Λουί Πένσινα, οι οποίοι επόπτευαν κάθε μας ενέργεια. Θαύμασαν την αποφασιστικότητά μας και την υπομονή με την οποία αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες που ανέκυψαν. Θα ήταν παράλογο να επιτρέπαμε τη διανομή μιας τόσο μεγάλης βοήθειας σε υψηλόβαθμους υπαλλήλους του κράτους, για τους οποίους ακούγονται και λέγονται πολλά. Από την Παρασκευή 26 Μαρτίου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 28 Μαρτίου περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι γεύτηκαν την αγάπη των Ελλήνων δωρητών και ευεργετών που μας εμπιστεύθηκαν να πραγματοποιήσουμε την αποστολή αυτή, ενισχύοντας ο καθένας κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του την όλη προσπάθεια.

Είπαμε και στην αρχή ότι, η αποστολή δεν ήταν απλά δύσκολη αλλά και επικίνδυνη. Έχουν συμβεί πάρα πολλά τους δύο αυτούς μήνες στην Αϊτή. Δεν γράφονται και δεν πρέπει να γράφονται για να μην αποθαρρύνονται οι έχοντες ακόμα λίγο φιλότιμο και λίγη αγάπη στην ψυχή τους. Κι εμείς δυστυχώς βιώσαμε άσχημες καταστάσεις και πικραθήκαμε από περιστατικά που μας συνέβησαν, όμως δεν ωφελεί να τα μνημονεύσουμε.

Κλάψαμε και πονέσαμε για τον λαό της Αϊτής. Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε δεν θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση και μιας νέας αποστολής, αν το επιθυμούν οι δωρητές και ευεργέτες του Συνδέσμου μας. Ο Ι. Σύνδεσμος με τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στάθηκε αρωγός στο έργο της Ι. Μητροπόλεως Μεξικού και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας. Η πορεία αγάπης δεν σταματά εδώ, θα συνεχιστεί. Η αποστολή της βοήθειας αυτής άνοιξε διάπλατα για την Ορθοδοξία τις πόρτες δύο κρατών και οι προοπτικές που προδιαγράφονται είναι ευοίωνες. Άλλωστε τώρα μας γνώρισαν έμπρακτα οι κρατούντες και της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Αϊτής. Στο εξής κάθε διαδικασία απλουστεύεται για μας.

Θεωρήσαμε, λοιπόν, χρέος μας να γνωστοποιήσουμε τα παραπάνω, που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια του Συνδέσμου προς τους σεισμόπληκτους της Αϊτής, ενημερώνοντας με τον τρόπο αυτό και ευγνωμονώντας και πάλι όλους εσάς, τους επωνύμους και ανωνύμους μικρούς και μεγάλους ευεργέτες και δωρητές για την έμπρακτη αγάπη σας και την εμπιστοσύνη σας στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε.

Δείξατε συναντίληψη και με το υστέρημά σας – μέσα σε βαθιά οικονομική κρίση που περνάει και η δίκη μας χώρα – καταστήσατε δυνατή αυτήν την αποστολή. Το ξέρουμε, δεν λύσαμε το πρόβλημα. Δώσαμε όμως σε χιλιάδες ανθρώπους χέρι βοηθείας, ώστε να ελπίζουν στο Θεό και να συνεχίσουν να παλεύουν στη ζωή τους.

Είμαστε όμως ευγνώμονες και προς την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και τον προϊστάμενο αυτής κ. Καραφωτιά Μερκούριο, που στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθειά μας.

Χρέος μας είναι να μην εγκαταλείψουμε το Ορθόδοξο μικρό ποίμνιο και τον λαό γενικότερα της Αϊτής. Καθήκον μας και άμεσος σκοπός μας θα πρέπει να είναι η ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου στο Πορτ-ο-Πρενς και στη συνέχεια η ανέγερση Δημοτικού Σχολείου.

Ο Θεός να δώσει να γίνεται πάντοτε το Άγιο θέλημά Του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

( http://www.iersyn.gr/announcements_haiti.php )

Νέες προσφορές αγάπης για την Αιτή μέσω του ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ μπορείτε να προσφέρετε ΕΔΩ.

ε

This entry was posted in Αϊτή - Haiti, Ελλάδα - Greece, Λατινική Αμερική ( Central and South America ), Μεξικό-Mexico and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε