Η Ανάσταση σε Χονγκ Κονγκ, Νότια Αφρική, Σιγκαπούρη και Ινδονησία. Kriste o tsogile! Ka nnete o tsogile!


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ-ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΚΑΙ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ –  Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στο Χόνγκ Κόνγκ.

Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια τελέσθηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Λουκά στο Χόνγκ Κόνγκ οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος.

Ορθόδοξοι πιστοί διαφόρων εθνικοτήτων συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες και έδωσαν ξεχωριστό χρώμα σε αυτές με την πολύγλωσση εκτέλεση των κατανυκτικών ύμνων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ κ.Νεκτάριος, μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών της κάθε ημέρας, εξηγούσε το νόημα του εορταστικού γεγονότος της κάθε Ακολουθίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ειδικές παρουσιάσεις για τα παιδιά.

Την φετινή χρονιά η Ακολουθία της Αναστάσεως και η ευφρόσυνη Αναστάσιμη θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στο Ναό της Ρωμαιοκαθολικής Μοναχικής Κοινότητας των Canossian Sisters. Η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Απω Ανατολής ζήτησε την παραχώρηση του Ρωμαιοκαθολικού Ναού για την τέλεση της Αναστάσιμης Λειτουργίας ώστε να εξυπηρετηθούν κατά τόν καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες των Ορθοδόξων πιστών.

Μετά το πέρας της Αναστάσιμης θείας Λειτουργίας παρατέθηκε αναστάσιμη εορταστική τράπεζα, στην οποία συνέφαγαν οι πρόσφυγες που προστατεύει η Ιερά Μητρόπολις και τα μέλη και οι επισκέπτες της Ορθοδόξου Κοινότητος Χόνγκ Κόνγκ.

7 Απριλίου 2010

Εκ της Ιεράς ΜητροπόλεωςΧονγκ Κονγκ

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ ΜΕ ΒΑΠΤΙΣΗ ΝΕΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ


Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, καθώς και η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΝΟΡΙΑ.

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, κατά την Κυριακή του Αγίου Πάσχα, στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Γιοχάνεσμπουργκ από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’, συλλειτουργούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ.

Στο κατάμεστο από Έλληνες, Κυπρίους και γηγενείς ορθοδόξους Ιερό Ναό παρέστησαν η Εριτ. Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κα.Βασιλική Γούναρη, οι κ.κ.Αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι αδελφοτήτων, συλλόγων και σωματείων κ.α.

Στη συνέχεια όλοι μαζί με τον Μακαριώτατο έψαλαν τους αναστάσιμους ύμνους, αντήλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης και έλαβαν τα πατροπαράδοτα πασχαλινά αυγά. Μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας παρετέθη εόρτιο δείπνο από την Ενοριακή Κοινότητα Παντανάσσης.

Στο πασχάλιο μήνυμά Του ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων τόνισε: «…είναι εκ Θεού ευλογία η αποδημία μου το φετινό Πάσχα στη Νότια Αφρική, όπου λάμπει με τη σοφία της και τη μαρτυρία του αγώνα της για την ελευθερία της σκέψης, η χαρισματική μορφή του Νέλσονος Μαντέλα. Και επ’ αφορμή της εδώ παρουσίας μου είναι χρήσιμο να σκεφθούμε τι έχουν πετύχει οι άνθρωποι της Αφρικής με τους αγώνες τους, αλλά και πόσα ακόμα βήματα πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διατρέχοντας απ’ άκρου εις άκρον τη Μαύρη Ήπειρο συναντώ κοινωνίες που κατ’ όνομα μόνο στηρίζονται στην αρχή της ισότητας. Στην πραγματικότητα όμως δεν προστατεύονται αποτελεσματικά θεμελιώδη δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην ειρήνη, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ευτυχία…Αν όλοι κατανοήσουμε ότι ο Χριστός μας υπέφερε, θανατώθηκε και αναστήθηκε γιά όλους ανεξαρτήτως τους ανθρώπους αυτού του κόσμου, που μπορεί να έχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά έχουν κοινό προορισμό, την αγιαστική εξύψωση της ανθρώπινης ύπαρξης ως εικόνας και ομοίωσής Του, τότε θα βρει χώρο στις κοινωνίες μας η ανοχή, η κατανόηση, ο σεβασμός, η αγάπη…

…Πέρασε πλέον η εποχή που μπορούσαν κάποιοι να επιβληθούν στους υπολοίπους επικαλούμενοι την φυλετική τους υπεροχή ή το μονοπώλιο στην αλήθεια. Πέρασε πλέον η εποχή που μπορούσαν κάποιοι θεληματικά να απομονωθούν και εγωϊστικά να ζήσουν μέσα στην τρυφή. Ζούμε πλέον στην εποχή όπου το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης δεν έχει καταλύσει μόνο τα σύνορα των αγορών και των κερδών, αλλά έχει καταλύσει και τα σύνορα των προβλημάτων και των αγωνιών.

Είναι ανάγκη λοιπόν να εργαστούμε για τον αληθινό φωτισμό των ανθρώπων. Έχουμε χρέος να συγκρουστούμε με το δογματισμό και να ακολουθήσουμε το δύσβατο, αλλά ασφαλή δρόμο της πίστης στον Αναστάντα Κύριο. Σ’ Εκείνον που κατ’ εξοχήν θεμελίωσε τις πανανθρώπινες αξίες. Αυτές τις αξίες λησμονήσαμε και οδηγήσαμε τον κόσμο μας σε κρίσεις πάσης φύσεως, όπως και αυτήν που στη παρούσα χρονική στιγμή διέρχεται η παγκόσμια κοινότητα».

Κατά τον Εσπερινό της Αγάπης η ΑΘΜ χοροστάτησε στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Τζέρμιστον. Προηγουμένως υπεδέχθη στα προπύλαια του Ναού το Άγιο Φως, το οποίο αφίχθη το πρωινό της ιδίας ημέρας στην Ν.Αφρική από την Αθήνα. Ακολούθησε πασχάλια συνεστίαση στους παρακειμένους χώρους της Ελληνικής Κοινότητος Τζέρμιστον, όπου ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνωμιλήσει με όλους, εν όψει της περατώσεως της πολυημέρου ποιμαντικής Του περιοδείας στην Νότιο Αφρική, την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 5η Απριλίου 2010.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=476)

Kriste o tsogile!Ka nnete o tsogile!

The Paschal greeting: Christ is risen! Indeed he is risen! in North Sotho.

In previous years we have tried to take members of our Mamelodi congregation to Holy Week and Easter services at St Nicholas in Brixton, but since our Toyota Venture was stolen, and with the increased cost of travel, this year it was not possible.

We went as a family to Brixton for the Paschal Vigil, beginning at 11:15, and left after the Agape meal at 3:00 am, getting home at 4:00. And then went to Mamelodi, where for the first time we had a Pascha service — the Readers Service or Obednitsa. We usually meet in a school classroom, but often the schools are locked on public holidays during the school holidays, so we met in the home of Christina Mothapo (aged 84, in the centre of the picture). She is the oldest member of our congregation.

Pascha in Mamelodi 2010

One of the advantages of meeting in a house is that members of the family who do not usually come to church when we meet in a classroom join in. The disadvantage is that most Mamelodi houses are small, and so it is a bit of a squash.

And at the end we gave everyone Easter eggs, as St John Chrysostom says, both to those who have fasted and those who have disregarded the fast.

http://khanya.files.wordpress.com/2010/04/pasmam1.jpg?w=500&h=375 )

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ ΜΕ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.

Iεραποστολικά νέα απο το Cilacap της Κεντρικής Ιάβας.


Με την επιστολή αυτή ο π. Ματθαίος:

-Μας ενημερώνει ότι περιμένουν την σχετική άδεια από την τοπική αυτοδιοίκηση για την κατασκευή ενός ναού και μας παρακαλεί να προσευχηθούμε για το θέμα αυτό.

-Ευχαριστεί τους φίλους της Ιεραποστολής για την οικονομική βοήθεια που του στείλαμε με την οποία .

-Αρχισαν οι διορθώσεις του σπιτιού μιάς φτωχής γυναίκας ,της κυρίας Paulinas, και οι εργασίες θα συνεχιστουν και μετά το Πάσχα.

-Τέλειωσε την κατασκευή της οικίας του Yunus (που είναι μέλος της Ορθόδοξης Κοινότητας), και έγινε και ο Αγιασμός στο σπίτι.

-Μας ενημερώνει δε ότι υπάρχει ανάγκη αγοράς μιας αλιευτικής βάρκας για την πολύ φτωχή οικογένεια Musa ,που ζεί από την αλιεία και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ούτε να νοικιάσει ούτε να αγοράσει την βάρκα,η οποία στοιχίζει από 15000000-18000000 ρουπίες(1 ευρώ=11οοο ρουπίες)


Στη Βασιλεία των Ουρανών η κ.  Μαρίνα. Ο Θεός να την αναπαύσει.

5 Νέες Βαπτίσεις Κατηχουμένων στο Boyollali της Κεντρικής Ιάβας.

Πρωτοχριστιανικές εμπειρίες ζήσανε οι Κατηχούμενοι της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Boyollali της Κεντρικής Ιάβας.Ακολουθώντας πιστά την Ορθόδοξη Παράδοση ,βαπτίστηκαν μετά την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου.

Πέντε νέα μέλη προστέθηκαν στην Ορθόδοξη κοινότητα της μαρτυρικής Εκκλησίας της Ινδονησίας

Εικόνες από τις Ακολουθίες του Επιταφίου και της Αναστάσεως στο Gunung Gedangan του Μοjekerto της Ανατολικής Ιάβας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και ειδήσεις στο μπλογκ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ.

This entry was posted in Archbishopric of Johannesburg and Pretoria- South Africa - Mητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, Ινδονησία- Ιάβα, Σιγκαπούρη-Singapore, Χονγκ Κονγκ-Hong Kong and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s