Ιεραποστολική επίσκεψη στη Σιέρρα Λεόνε ! Missionary Journey to Sierra Leone !


Με τη βοήθεια του Θεού και τις ευλογίες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γουινέας κ. Γεωργίου και Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, πραγματοποιήθηκε από 23 Μαίου έως 9 Ιουνίου 2017 ιεραποστολική επίσκεψη στη Σιέρρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής από κλιμάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο υποφαινόμενος, δύο μοναχές από την ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου Φλωρίνης και ο κ. Κωνσταντίνος Χριστομάνος, ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου εκ Θεσσαλονίκης.


Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του εκεί ιεραποστόλου π. Θεμιστοκλή Αδαμοπούλου. Σκοπός της αποστολής ήταν η προσφορά βοηθείας στο δύσκολο και πολύπλευρο έργο που επιτελείται εκεί και ειδικά η κατάρτιση των ιερέων σε θέματα Τελετουργικής, δεδομένου ότι στη Σιέρρα Λεόνε δεν υπάρχει ορθόδοξη λειτουργική παράδοση, αφού η Ορθοδοξία έχει ζωή μόλις δέκα χρόνων.

Στο διάστημα της εικοσαήμερης περίπου παραμονής μας προσπαθήσαμε, όσο μπορούσαμε, να ανταποκριθούμε στον σκοπό της επισκέψεώς μας. Έγιναν αρκετά μαθήματα προς τους ιερείς σε θέματα σχετικά με την αξία του ιερατικού λειτουργήματος, με την τέλεση των ιερών Ακολουθιών του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, καθώς και τη γενικώτερη τάξη και ευπρέπεια του Ι. Ναού. Οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των ντόπιων ιερέων.

Παράλληλα, οι μοναχές προσπάθησαν να διδάξουν σε κυρίες πως να ζυμώνουν πρόσφορα για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Δυστυχώς οι ιερείς στην Αφρική αναγκάζονται πολλές φορές να λειτουργήσουν με κοινό ψωμί (φραντζόλα) που αγοράζουν από φούρνο! Τους έδειξαν ακόμα πως να κάνουν τα κόλλυβα. Επίσης αγοράσαμε μια ραπτομηχανή, με την οποία ράψαμε καλύμματα για τις Άγιες Τράπεζες, στολές για ιερόπαιδες και άλλα εκκλησιαστικά είδη.

Εκτός απ’ αυτά έγιναν κηρύγματα σε ναούς, κατηχητικά μαθήματα σε συνάξεις της νεολαίας και διαλέξεις στο Παιδαγωγικό Κολλέγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας από τον κ. Χριστομάνο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας φιλοξενηθήκαμε στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Freetown. Στο χώρο αυτό εκτός από τα κτήρια φιλοξενίας υπάρχει και ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος κτίστηκε με δωρεά που δόθηκε μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Στεγάζεται επίσης και το Κολλέγιο (Παιδαγωγική Σχολή) που αναφέραμε προηγουμένως, ένα αξιόλογο ίδρυμα της Εκκλησίας μας με υψηλό επίπεδο σπουδών, στο οποίο φοιτούν 135 περίπου σπουδαστές. Είναι επίσης υπό ανέγερση και νηπιαγωγείο μαζί με οικοτροφείο για άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.

Σε μια άλλη περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας, το Syke Street, υπάρχει το δεύτερο Ορθόδοξο Κέντρο, που περιλαμβάνει τον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ελευθερίου, ο οποίος έγινε με δωρεές της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, καθώς επίσης και Σχολείο με 2000 περίπου παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και σχολικό κτήριο με 16 αίθουσες, που έγινε με δωρεές κυρίας από την Αθήνα μέσω της ιδίας Αδελφότητος.

Το τρίτο Κέντρο βρίσκεται στο Waterloo που απέχει 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Στο μέρος αυτό υπάρχει ο ναός της Αναστάσεως του Κυρίου και του Αγ. Μωυσέως του Αιθίοπος, δωρεά κι αυτός της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Εκεί βρίσκεται η δεύτερη σχολική μονάδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, στην οποία φοιτούν άλλα 500 παιδιά. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται μικρά σπιτάκια, στα οποία φιλοξενούνται ανάπηρα θύματα του εμφυλίου πολέμου, που έπληξε τη Σιέρρα Λεόνε κατά τα έτη 1991-2000.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Σιέρρα Λεόνε κάναμε και δύο σημαντικές επισκέψεις. Η μία ήταν στη Σχολή Τυφλών Παιδιών, ένα κρατικό ίδρυμα για τυφλά παιδιά, τα οποία εγκατέλειψαν οι συγγενείς τους. Τα παιδιά αυτά φοιτούν στη Σχολή και φιλοξενούνται σε οικοτροφείο που υπάρχει μέσα στο ίδρυμα. Το οικοτροφείο ενισχύεται με τρόφιμα από την ορθόδοξη ιεραποστολή, μια και το κράτος δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του. Μας συγκίνησαν πολύ τα τυφλά παιδιά με τα ωραία τραγούδια τους, καθώς και με τις ευχαριστίες τους προς όσους στέλλουν τρόφιμα από την Ελλάδα, όπως η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Ο π. Θεμιστοκλής πρότεινε στους υπευθύνους να αναλάβει τη διεύθυνση και συντήρηση της Σχολής η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επίσκεψη στο σχολείο των τυφλών
Η άλλη επίσκεψη ήταν σε μια συνοικία της πρωτεύουσας, την Kroo bay, που θεωρείται από τις φτωχότερες και πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κόσμου. Η επίσκεψη αυτή ήταν μια από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής μας. Οι συνθήκες διαβιώσεως δεν περιγράφονται. Οι άνθρωποι ζούν μέσα σε παράγκες, χωρίς χώρους υγιεινής και συστήματα αποχετεύσεως, με αποτέλεσμα σ’ όλη την περιοχή να υπάρχει μια αφόρητη δυσωδία. Θεωρείται η «Αφρική της Αφρικής». Με πολύ δυσκολία και προφυλάξεις περπατήσαμε στα λασπωμένα και βρόμικα μονοπάτια της και επισκεφθήκαμε το σχολείο και την κλινική, που ήταν σε άθλια κατάσταση. Ήταν απίστευτα αυτά που βλέπαμε. Όταν φύγαμε, είχαμε την αίσθηση ότι γυρίσαμε από την κόλαση. Ο π. Θεμιστοκλής σκέφτεται να ζητήσει από το κράτος να παραχωρήσει στην Εκκλησία μας το σχολείο, για να έχει την ευθύνη της συντηρήσεως και της λειτουργίας του.

Πολλές υπήρξαν οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες μας. Ζήσαμε το θαύμα της γεννήσεως μιάς Εκκλησίας. Είδαμε πως η Χάρις του Θεού, χωρίς τα ανθρώπινα υλικά μέσα που χρησιμοποιούν οι άλλες ομολογίες, ελκύει τις ψυχές στη μόνη αληθινή Εκκλησία, την Ορθοδοξία, υπερνικά όλα τα εμπόδια και ανοίγει δρόμους, για να διαδοθεί το Ευαγγέλιο.

Βλέποντας κανείς από κοντά αυτές τις δυσκολίες, αισθάνεται χρέος να προσεύχεται εντονώτερα για το έργο των ιεραποστόλων μας και να το ενισχύει με κάθε τρόπο.

Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου

Συντόμευση προς την ανάρτηση: https://ierapostoles.gr/?p=17088

 

This entry was posted in Africa, Αφρική, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Σιέρρα Λεόνε - Sierra Leone and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε