Μαλάουι: Συσσίτια, ορφανά, ασθενείς, φυλακισμένοι στη φροντίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας !


Πέρασε άλλη μια μέρα και όλοι μας κάναμε ένα ακόμα  βήμα  προς  την  αιωνιότητα. Περιδιαβαίνοντας τα μπλογκς του  wordpress πέφτει το μάτι μου σε άρθρα διάφορα και σε μπλογκς που δεν σου δίνουν προοπτική αιωνιότητας, αλλά στείρας άρνησης. Τι, άραγε, πετυχαίνουν ; Μήπως και τόσοι άλλοι δεν πολέμησαν τον Χριστό και την Εκκλησία Του ; Μήπως, εδώ και 2.000 χρόνια, δεν προσπαθούν να γκρεμίσουν την Εκκλησία με χίλια δύο τεχνάσματα και αμφισβητήσεις; Που είναι όλοι αυτοί τώρα ; Χώμα, οστά, σκόνη, σκουλήκια … Μήπως και αυτοί δεν θα μπουν, μαζί με όλους μας, σε  δύο μέτρα γης κάτω από το χώμα ; Και ποιος είναι γι’αυτούς ο προορισμός μας ; Γιατί γεννηθήκαμε και ήρθαμε σε αυτό το κόσμο ; Για να ζήσουμε, να διασκεδάσουμε, να χαρούμε και να πονέσουμε, και να εξαφανιστούμε μετά ; Αυτός είναι ο κύκλος μας ; Αν ναι, τότε έχουν δίκιο που γεμίζουν με δηλητήριο τις ψυχές κάποιων  ανθρώπων με αρνητικά δημοσιεύματα ! Αν, όμως, υπάρχει ο Θεός της Αγάπης ( που είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει, γιατί είναι ο ΩΝ, ο αποκεκαλυμμένος Τριαδικός Θεός ) πόσο κρίμα είναι να τον περιφρονούν !

scannedimage-26

Πόσο κρίμα είναι να μην τον αποδέχονται στη ζωή τους ! Πόσο κρίμα είναι να γράφουν ( μέρα -νύχτα ) πολεμώντας ένα ( κατ’ αυτούς ) «ψέμα», μια ( κατ’ αυτούς ) «απάτη» ! Δεν είναι θλιβερό κανείς να «σκιαμαχεί» ; Δεν είναι ανόητο να πολεμάς κάτι που  «δεν υπάρχει» ; Η καλύτερη διαφήμιση του Χριστού και της Εκκλησίας ( όσο κι αν ακούγεται περίεργο ) είναι όλοι αυτοί που τον χτυπούν καθημερινά ! Ποτέ , στα τόσα χρόνια, που είμαι δάσκαλος, δεν είχα τόσες απορίες μέσα στη τάξη για τον Χριστό, την Εκκλησία, τα Μυστήρια, την μετά θάνατον ζωή ! Τελικά, καλύτερη διαφήμιση των Αγιαστικών πράξεων και Μυστηρίων της Εκκλησίας δεν υπάρχει από τα διάφορα αντιθρησκευτικά και αντιεκκλησιαστικά μπλογκ ! Υπό αυτήν την έννοια να τους ευχαριστήσουμε εκ βάθους καρδιάς, πραγματικά, γιατί οι νέοι άνθρωποι, οι νεώτερες γενιές ψάχνουν ηθικά και πνευματικά στηρίγματα ( τα οποία αγνοούν μέσα σε μια κοινωνία ψεύτικη, γυάλινη, αγχωτική, απρόσωπη ) και τα βρίσκουν ,μετά  από έρευνα,  στη ζεστασιά των Πατέρων και της Ορθόδοξης  Εκκλησίας ! Και αυτό είναι το μεγαλύτερο θαύμα !

Εμείς, ως μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε έργα αγάπης. Και αν το Μαλάουι ακούστηκε για τις «υιοθεσίες» επώνυμης τραγουδίστριας, εμείς θα προβάλλουμε τα «υιοθετημένα» της Ορθόδοξης Ιεραποστολής :  άνθρωποι πεινασμένοι, φυλακισμένοι, ορφανά, ασθενείς του AIDS ! Κι όλα αυτά από ΕΝΑΝ άνθρωπο, από έναν έγγαμο ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνάδελφο εκπαιδευτικό! Την ώρα που όλοι μας σπαταλάμε χρόνο σε διαμάχες οικογενειακές, κληρονομικές , πολιτικές, ιδεολογικές, αθλητικές, θρησκευτικές , σε πολύωρες διασκεδάσεις , απρόσωπες και χωρίς συναίσθημα ηδονές και άμετρες αγορές της υπερκατανάλωσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία προβάλλει ζωντανά πρότυπα ανθρώπων ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ και ΑΓΑΠΗΣ !

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ
ΜΑΛΑΟΥΙ
Blautyre, 20 Οκτωβρίου 2008

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, χαίρετε!
Λάβαμε την οικονομική βοήθεια της Αδελφότητας σας προς την Ιεραποστολή του Μαλάουι, των 10.000 ευρώ, για συσσίτια και τις φιλανθρωπικές μας δραστηριότητες.

Σας ευχαριστούμε πολύ. Αυτή σας η κίνηση μας έδωσε πολύ κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε να βοηθάμε στο κράτος αυτό με τη μεγάλη φτώχεια, τα προβλήματα και την εξαθλίωση.

Η προσφορά της Εκκλησίας μας, απευθύνεται στον κάθε δυσκολεμένο ιθαγενή, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις σε πιο θρήσκευμα ανήκει. Μόνο κριτήριο είναι για μας το αν πάσχει ο συνάνθρωπος μας, όποιος και αν είναι…

Η πείνα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ! Η Εκκλησία μας διοργανώνει συσσίτια εβδομαδιαίως, έξω από τον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου στο Blautyre. Είναι περίπου 400 άτομα αυτοί που έρχονται κάθε Σάββατο και με ευγνωμοσύνη παραλαμβάνουν λίγο αλεύρι, ρύζι ή ένα σαπούνι και σπανιότερα λίγο κρέας. Εκτός από αυτό, συσσίτια οργανώνουμε και σε άλλες περιοχές όπως στο Ντιράντι, στο Μουλάντζι, στο Καμπότζι και αλλού.

scannedimage-25

Οργανώνουμε επισκέψεις συμπαράστασης σε διάφορες φυλακές της χώρας. Oι συνθήκες εκεί μέσα είναι πάρα πολύ δύσκολες. Οι φυλακισμένοι προσμένουν τους ανθρώπους της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με λαχτάρα. Φαντάζουν στα μάτια τους σαν άγγελοι που έρχονται για μια στήριξη και μια μικρή βοήθεια. Μια κούπα αλεύρι, ένα σαπουνάκι, μια κούπα ρύζι είναι γι’ αυτούς  πολύτιμα.

Στις φυλακές στη Ζόμπα, στη Βούμπουε και στο Τσιτσίρι, συνήθως οι έγκλειστοι φροντίζουν μόνοι τους τη διατροφή τους και προκειμένου να μη στερηθούν το ωμό ρύζι που τους φέραμε κάποια φορά, παρακαλούσαν να τους το αφήσουμε και να το φάνε αφού προηγουμένως το μουλιάσουν στο νερό, για να μαλακώσει…!

Βοήθεια φιλανθρωπική φέρνουμε τακτικά στην περιοχή Ντιράντι, όπου βοηθάμε μια ομάδα 104 ορφανών παιδιών. Προσφέρουμε αλεύρι (το βασικό είδος διατροφής τους) και ενημερώνουμε για την Ορθοδοξία τις οικογένειες που τα ανέλαβαν, όπως επίσης βοηθάμε και στηρίζουμε σε εκείνη την περιοχή ανθρώπους που πάσχουν από AIDS.

Εκτός από διανομή τροφίμων και οργάνωση συσσιτίων, αγοράζουμε και δίνουμε μεταχειρισμένα ρούχα σε πολύ φτωχούς ανθρώπους.

Συχνά παρακαλούν πάμφτωχοι άνθρωποι να καλύψουμε τα φάρμακα για κάποια θεραπεία τους και προσφερόμαστε να το κάνουμε αφού δεν τους καλύπτει άλλη ασφάλεια!

Η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας είναι συνεχόμενη, αφού οι ανάγκες είναι ατελείωτες. Με αυτές τις δραστηριότητες ξέρουμε ότι ανακουφίζονται πολλές οικογένειες. Γνωρίζουμε βέβαια ότι μεγαλύτερο δώρο που έχουμε για να τους δώσουμε είναι η αληθινή, Ορθόδοξη πίστη μας.

Σ’ αυτόν τον τομέα δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή κάνοντας βαπτίσεις, κατόπιν συστηματικής και προσεκτικής κατήχησης. Δε δίνουμε τόση σημασία στον αριθμό των νεοφώτιστων, όσο στο να είναι συνειδητοί Ορθόδοξοι χριστιανοί, να τα παν καλά με τον αγώνα τους ( προσευχή και Μυστηριακή ζωή ) και να γίνουν οι ίδιοι φάροι Ορθοδοξίας για τους γύρω τους. Άλλωστε έτσι δε διαδόθηκε ο Χριστιανισμός;

Εκτός από τις συστηματικές κατηχήσεις προς τους νεοφώτιστους και ενδιαφερόμενους, γίνεται επίσης συστηματική κατήχηση για τους κατηχητές μας.

Το Ορθόδοξο τυπογραφείο και μεταφραστικό κέντρο που ιδρύσαμε και με προσοχή διατηρούμε, αυτόν το χώρο υπηρετεί. Δηλαδή τυπώνει, ανατυπώνει και μεταφράζει στην τοπική διάλεκτο τσιτσέουα, Ορθόδοξα έντυπα που μπαίνουν σε όλο και περισσότερα σπίτια ώστε να γνωρίσουν την Ορθοδοξία.

Με λίγα λόγια σας ενημερώσαμε για το πού διοχετεύονται τα χρήματα που μας προσφέρετε. Βέβαια οι ανάγκες του πάσχοντα συνανθρώπου μας ιθαγενή είναι ατέλειωτες, μα αυτό δε μας εμποδίζει από το να οραματιζόμαστε και κάποια πιο διαχρονική βοήθεια προς αυτούς, όπως είναι το έργο υποδομής με το οποίο η Εκκλησία μας θα εξασφαλίσει την συνέχιση κάθε φιλανθρωπικής δραστηριότητας που τώρα εδραιώνεται.

Ναοί, βαπτιστήρια, αναγνωστήρια και άλλοι χώροι, προϋποθέτουν γενναιόδωρους δωρητές και ανθρώπους που με ενδιαφέρον θα αγκαλιάσουν τον οραματισμό και σχεδιασμό δράσης της Εκκλησίας μας σ’ αυτή τη χώρα…

Κλείνοντας την επικοινωνία μας θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι με τις προσευχές σας το έργο της Εκκλησίας μας απλώνεται και προοδεύει. Ευχαριστούμε για όλα.

Με αγάπη Χριστού

π. Ερμόλαος Ιατρού

Άλλη μια διαφωτιστική επιστολή που δημοσιεύτηκε στο τριμηνιαίο Ορθόδοξο περιοδικό ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, τεύχος 203, Οκτώβριος -Δεκέμβριος 2008. Το περιοδικό αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους όσους το ζητήσουν με εμαιλ  ή  φαξ.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να ενισχύσουν το ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Μαλάουι, παρακαλούνται να στείλουν την αγάπη τους μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Ορθόδοξες Ιεραποστολές : Πως μπορούμε να τις ενισχύσουμε ;

Αδέλφια, μη σταματάτε να προσφέρετε. Κάθε μέρα εξοικονομήστε κάποιο μικρό ή μεγάλο ποσό ( κόβοντας περιττά έξοδα ) και προσφέρετε τα στον άγνωστο αδελφό μας στο Μαλάουι ή σε όποια άλλη χώρα του κόσμου, μέσω της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Χαρίζετε ζωή και με τις προσευχές σας μπορείτε να χαρίσετε και Αιώνια Ζωή στα πλάσματα αυτά του Θεού, θύματα της στυγνής αποικιοκρατίας και της εκμετάλλευσης ! Προσευχηθείτε να βρεθούν και άλλοι εργάτες του Ορθόδοξου Ευαγγελισμού των Εθνών, και για το Μαλάουι και για τις άλλες χώρες.

Προσευχηθείτε για τους αδελφούς μας τους Νεοέλληνες, όπου γης, να έρθουν πιο κοντά στον Θεό της Αγάπης, να αλλάξουν τη ζωή τους, να την μεταμορφώσουν, να της δώσουν προοπτική ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ και ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ, μέσω της Αγάπης στον Τριαδικό Θεό και στο πλησίον, ανεξαρτήτου φυλής ή θρησκεύματος.  Γιατί χωρίς Χριστό και Εκκλησία η ζωή τους, με τα τόσα προβλήματα, θα γίνει ανυπόφορη, προβληματική, αδιέξοδη. Και όσο περισσότερο απομακρύνονται από τον Θεό, τόσο χάνουν τη χάρη του Βαπτίσματος και του Χρίσματος, γιατί Εκείνος φεύγει σεβόμενος την ελεύθερη βούλησή μας να Τον απορρίψουμε. Αλλά, μετά γιατί παραπονιόμαστε που η ζωή μας γίνεται ΚΟΛΑΣΗ και όλα μας πηγαίνουν ΣΤΡΑΒΑ ; Γιατί παραπονιόμαστε, τότε, που όλα μας φαίνονται βαρετά, εχθρικά, ανιαρά, άνοστα ( πρόσωπα ή καταστάσεις ) και δεν μπορούμε να την παλέψουμε ; Αλλά Εκείνος περιμένει ΠΑΝΤΑ με ανοιχτές τις αγκάλες ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, τον πρώτο και τον έσχατο, με ανοιχτές τις αγκάλες του Σταυρού, με το Σώμα Του και το Αίμα Του, με τις ταφόπλακες σπασμένες ! Χριστός Ανέστη και τώρα και πάντα ! Καλή Ανάσταση, αδέλφια, Καλό Παράδεισο !

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Μαλάουι,Malawi, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s