Νιγηρία : 2 νέοι Ορθόδοξοι ναοί εις ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ ! ( Orthodox Church of Nigeria )


Δύο νέοι Ναοί θεμελιώθηκαν με τη χάρη του Θεού στη Μητρόπολη Νιγηρίας από τον Σεβασμιότατο κ. Αλέξανδρο κατά τον μήνα Νοέμβριο.

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008 έγινε αγιασμός για την επανέναρξη των εργασιών ανοικοδομήσεως του ιερού Ναού της Γεννήσεως του Κυρίου και του αγίου Ευσταθίου στο χωριό Umuho- Okabia, της Πολιτείας Ιmo της Νιγηρίας.

getattachment1

Πριν μερικά χρόνια και μέσα από πολλές δυσκολίες αγοράσθηκε ένα κομμάτι γης στο οποίο είχε ξεκινήσει η ανέγερση του Ναού. Είχαν μπει τα θεμέλια και ξεκίνησε το χτίσιμο που όμως σταμάτησε λόγω ελλείψεως χρημάτων. Για σχεδόν τρία χρόνια η εκκλησιαστική κοινότητα συναθροίζονταν στον ανοιχτό αυτό χώρο κάτω από τον καυτό ήλιο η τη δυνατή βροχή για να γίνουν μέτοχοι « ζωής αιωνίου», με τη βεβαιότητα ότι  κάποια μέρα οι προσευχές τους θα εισακούγονταν.

Και όντως «ο κόπος αυτών ουκ έστιν κενός εν Κυρίω». Οι προσευχές τους εισακούσθηκαν. Κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, τρία αδέλφια αποφασίζουν στην μνήμη των γονέων τους, του μακαριστού π. Χρήστου και της πρεσβυτέρας Ευσταθίας Κομνηνού, να χτίσουν ένα Ναό. Να στήσουν ένα «θυσιαστήριο» σαν κι αυτό που συνειδητά και με αφοσίωση υπηρέτησε επί δεκαετίες ο πατέρας τους με τη διακριτική παρουσία και στήριξη της πρεσβυτέρας του.

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008, ο Θεός μας αξίωσε να θεμελιώσουμε έναν ακόμα Ναό στην πόλη Umudioka της Πολιτείας Anambra της Νιγηρίας. Τον Ναό της Παναγίας της Κεχαριτωμένης (Υπαπαντή) και του Oσίου Νήφωνος Επισκόπου Κωνσταντιανής της κατ’ Αίγυπτον.

Και πάλι «εις μνημόσυνον αιώνιον», αφού χτίζεται στη μνήμη του μακαριστού και προσφιλούς αδελφού Αρχιμανδρίτη Νήφωνος Βιντζηλαίου, τον οποίο τόσο γρήγορα κάλεσε κοντά του ο Κύριος. Δύσκολη η μάχη με τον καρκίνο. Μεγάλη η πίστη του όμως, μεγάλη και η υπομονή του. «Εν χειρί Θεού» τώρα ο π. Νήφων συνεχίζει να ζει στις καρδιές όλων όσων τον γνώρισαν, άκουσαν τον λόγο του, ακούμπησαν στο πετραχήλι του. Συνεχίζει και θα συνεχίζει να ζει και κοντά μας, εδώ στη Νιγηρία, στην Εκκλησία που ο πνευματικός του πατέρας, Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Αβραμιώτης και τα πνευματικά του παιδιά αποφάσισαν να χτίσουν στη μνήμη του.

getattachment

15 και 16 Νοεμβρίου 2008. Μέρες χαράς, ανείπωτης χαράς για δεκάδες ανθρώπους χιλιόμετρα μακριά. Πανηγύρι, χοροί και τραγούδια στις τελετές θεμελίωσης των δύο αυτών Ναών. Αλλά και θερμή προσευχή για την ανάπαυση εκείνων που έγιναν η αίτια της δικής τους χαράς. Τραγούδι και χορός. Ευχαριστία, αίνος και δοξολογία για το πέρασμα του παπα-Χρήστου, της πρεσβυτέρας Ευσταθίας και του παπα-Νήφωνα στα χέρια του Θεού. Για τη ζωή που αξιώθηκαν να ζήσουν, γι’ αυτό που ήταν, γι’ αυτό που πρόσφεραν όχι μόνο στους «εγγύς», αλλά και στους «μακράν».

Ο θάνατος του Κυρίου τους, «αθανασίας γέγονεν πρόξενος». Θα τολμούσα να πω ότι το ίδιο και ο δικός τους! Αφού όποιος στα μέρη αυτά πραγματικά την αναζητά, θα μπορεί με μία κίνηση να την κατακτήσει. Με μία απλή κίνηση. Γυρνώντας το πόμολο της εξώπορτας. Και ανοίγοντας την πόρτα αυτών των Ναών, θα ανοίγεται μπροστά του η δυνατότητα της σωτηρίας, της αιώνιας ζωής. Στο χέρι του καθενός η κατάκτησή της.

Και κάπου εκεί, αθόρυβα, αθέατα, θα στέκονται «οι αίτιοι». Αν τα μάτια της ψυχής μας είναι καθαρά θα μπορούμε να διακρίνουμε τον παπα-Νήφωνα και τον παπα-Χρήστο μπροστά στο θυσιαστήριο, στον θρόνο του Αρνίου, λαμπάδες καιόμενες στην αιώνια λειτουργία των έσχατων. Και πιο πέρα, κάπου εκεί και η Πρεσβυτέρα για το πρόσφορο, για τα καντήλια, για το θυμιατό… Αν τα μάτια της ψυχής μας μάς το επιτρέπουν.

Νήφωνος Ιερομόναχου, Χρήστου πρεσβυτέρου και Ευσταθίας πρεσβυτέρας, αιωνία η μνήμη!

Ο Νιγηρίας Αλέξανδρος

Το παραπάνω άρθρο υπάρχει στο Ορθόδοξο ιεραποστολικό περιοδικό ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ, τεύχος 108, Οκτώβριος -Δεκέμβριος 2008.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να προσφέρουν κάτι από την αγάπη τους στη Μητρόπολη Νιγηρίας ( που περιλαμβάνει 4 κράτη της Αφρικής, Μπενίν, Τόγκο, Νιγηρία και Νίγηρα ), ας την στείλουν μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πληροφορίες μπορούν να βρουν εδώ

Πληροφορίες, informations about Orthodox Church of Nigeria

Άρθρα σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Νιγηρίας

Ευλογημένες ψυχές που εκτός από τα μνημόσυνα, τη προσευχή στη Πρόθεση σε κάθε Θεία Λειτουργία, τα τρισάγια, δίνουν, προσφέρουν : Ένας ναός στη Νιγηρία, ένα σχολείο στο Κογκό, συσσίτια στη Τανζανία, ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ των κεκοιμημένων αδελφών μας !

Ω, μεγαλείο αγάπης ! Ω, θρίαμβος της Ανάστασης ! Εις μνημόσυνον αιώνιον από τις αγνές καρδιές των ανθρώπων της Νιγηρίας !  Ποιος δεν λυγίζει μπροστά στο μεγαλείο της ΑΓΑΠΗΣ που συνδέει το ΤΩΡΑ με την ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ; Ποιος δεν συγκινείται όταν βλέπει την αγάπη της ζώσας Εκκλησίας για τη θριαμβεύουσα, που δεν είναι μόνο μέσα στη μερίδα των κεκοιμημένων στη Θεία Ευχαριστία, αλλά είναι παρούσα και σε έργα ΑΓΑΠΗΣ της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής ;

Δίκαιοι εις τον ΑΙΩΝΑ ΖΩΣΙ !

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Νιγηρία, Nigeria, Πάντα τα Έθνη, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε