Άνοιγμα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στα νησιά Σαμόα και Τόνγκα ; Όχι… Διαβάστε το γιατί !


«Στό­χος και όραμά του είναι να προχωρήσει στα νησιά Σαμόα και Τόνγκα, όπου τον περιμένουν οι δύο πρώτοι αυτόχθονες υποψήφιοι ιερείς, για να οδηγήσουν το λαό στη νέα πίστη. Εμπόδιο του; Η έλλειψη οικονομικών πόρων… »  Απόσπασμα από το άρθρο του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής και αναφέρεται στην ιεραποστολή του Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας  στη Νέα Ζηλανδία και στα νησιά Φίτζι… Αλλά οι οικονομικοί πόροι λιγοστοί … Ο Θεός να ευλογήσει !

Orthodox Christian mission in Fiji Islands.

Orthodox Christian mission in Fiji Islands.

«Έσεσθέ μοι μάρτυρες… και έως εσχάτου της γης» (Πραξ. 1,8)

 

Στο νότιο Ειρηνικό ωκεανό, Ν.Α. της Αυστραλίας και κάτω από τον Τρο­πικό του Αιγόκερω, εκτείνεται η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, η οποία στη γλώσσα των αυτόχθονων Μαορί λέγεται Αστεαρόα, που σημαίνει Γη του μεγάλου λευκού σύννεφου. 1800 χλμ. βόρεια της Ν. Ζη­λανδίας, μεταξύ Μελανησίας και Πολυνη­σίας, απλώνονται τα περισσότερα από 300 νησιά του ομώνυμου αρχιπελάγους, που φέρουν το όνομα Νησιά Φίτζι. Και η Ν. Ζη­λανδία και τα Νησιά Φίτζι είναι νησιωτικά κράτη της Ωκεανίας, τα οποία από τον 18ο αι. γνώρισαν την έντονη παρουσία Ευρω­παίων μεταναστών, κυρίως Άγγλων, Σκο­τσέζων, Ιρλανδών και Ολλανδών. Το 2012 η Ελληνική Ομογένεια στη Ν. Ζηλανδία, κυρίως κρητικής καταγωγής, γιόρτασε τα 50 χρόνια ζωής και δημιουργίας της στη Ν. Ζηλανδία, όπου οι Έλληνες γενικά απο­λαμβάνουν απεριόριστης τιμής και εκτίμη­σης από την Κυβέρνηση και τους λοιπούς Ευρωπαίους και Μαορί «συμπατριώτες» τους για το δημιουργικό τους πνεύμα, τη φιλειρηνική συμβίωσή τους με όλους, την υποταγή τους στους νόμους του αυστηρού Αγγλικού Δικαίου και τη «μυθική ομορφιά της μικρής και μακρινής τους πατρίδας»! Η Ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στα λύκεια και στα Πανεπιστήμια, ενώ έχει καθιερωθεί ως δεύτερη ξένη γλώσσα και στα δημοτικά σχολεία!

Το 1970 ιδρύθηκε η Ιεραποστολική Ιερά Μητρόπολη Ν. Ζηλανδίας, η οποία αποσπάσθηκε από την Ιερά Αρχιε­πισκοπή Αυστραλίας, όπου υπαγόταν μέχρι τότε. Περιλαμβάνει τη Ν. Ζηλανδία και τα νησιά-κράτη Φίτζι, Τόνγκα και Σαμόα μαζί με τα μικρότερα νησιωτικά συμπλέγ­ματα γύρω από αυτά. Το 2005 εστάλη ως Μητροπολίτης Ν. Ζηλανδίας και Έξαρχος Ωκεανίας ο σεβάσμιος και χαριέστατος Ιεραπόστολος κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ Τσούκος, για να στηρίξει τους ήδη υπάρχοντες Ορθοδόξους Χριστιανούς Έλληνες, Ρώ­σους, Ρουμάνους, Κινέζους και όλης της διασποράς, ανεξαρτήτως της εθνικότητας, και να εκχριστιανίσει τους αυτόχθονες, κυρίως των Ν. Φίτζι.

Η Ιερά Μητρόπολη στη Νέα Ζηλανδία, πλαισιούμενη από Έλληνες ιερείς και μοναχούς, είναι ήδη πολύ καλά οργανωμένη και αγκαλιάζει κατά τα ελληνικά πρότυπα όλους τους ορθόδοξους στη χώρα. Έντονη ιεραποστολική εργα­σία γίνεται στα νησιά Φίτζι, όπου ήδη υπάρχουν οι πρώτοι Φιτζιανοί ορθόδοξοι ιερείς και λαϊκοί, οι οποίοι περιβάλλουν με απέραντη αγάπη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη τους κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟ, που ανταλλάσει την έδρα του στο Γουέλινγκτον με τα Ν. Φίτζι, κάτω από δύσκολες για την ηλικία του πολιτιστικές, κλιματολογικές και κοινωνικές συνθήκες ζωής, για να απλώσει το μήνυμα του Ευαγγελίου εκεί όπου ακόμη δεν άκουσαν για την αγάπη του Χριστού στον άνθρωπο, που κορυφώ­θηκε και ολοκληρώθηκε στο ματόβρεχτο σταυρό του Γολγοθά.

Ήδη στο Sabeto του μεγάλου νησιού ΒΙΤΙ ΛΕΒΟΥ έχει ιδρυθεί Ιεραποστολικό Κέντρο, ένα πολύ απλό και ταπεινό κτιριακό συγκρότημα με Ι. Ναό αφιερωμένο στην Αγ. Παρασκευή, με Βαπτιστήριο και με ιδιαίτερο χώρο κατήχησης των κατηχούμενων ντόπιων κατοίκων. Πρόσφατα θεμελιώθηκε, κοντά στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος, ένα Ορφανοτροφείο για τις ανάγκες των ορφανών παιδιών της τριτοκοσμικής αυτής περιοχής με βιοτικό επίπεδο κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ο ιεραπόστολος Σεβασμιώτατος κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ με την πολλή του αγάπη, το γλυκό του χαμόγελο, την αδιάλειπτη προσευχή του και την αφοπλιστική του απλότητα, μαζί με τους συνεργάτες του, κηρύττει τον Χριστό και οδηγεί τους κα­λοπροαίρετους  Φιτζιανούς στο δρόμο της σωτηρίας και της απολύτρωσης, με την πίστη στον Τριαδικό Θεό και τα Μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας.

Στό­χος και όραμά του είναι να προχωρήσει στα νησιά Σαμόα και Τόνγκα, όπου τον περιμένουν οι δύο πρώτοι αυτόχθονες υποψήφιοι ιερείς, για να οδηγήσουν το λαό στη νέα πίστη. Εμπόδιο του; Η έλλει­ψη οικονομικών πόρων απαραίτητων για να συνοδεύσει το λόγο του με τα ανάλογα έργα. Έχει να αντιμετωπίσει εκεί φτώχεια που παλεύεται μόνον αν Έλληνες φίλοι του ιεραποστολικού έργου της Εκκλη­σίας ανά την οικουμένη στηρίξουν και ενισχύσουν οικονομικά τους ιεραπο­στόλους, που δίνουν την καρδιά τους και θυσιάζουν τα δικαιώματα της ζωής τους, για να κηρυχθεί το όνομα του Χρι­στού μέχρι τα πέρατα της γης. Ως εκεί που ανατέλλει ο ήλιος. Και το υπέροχο: Όπου Έλληνας ορθόδοξος ιεραπόστολος, εκεί και η υπερήφανη ελληνική σημαία θυμίζει σε όλους την όμορφη πατρίδα μας, που δεν έπαψε να δίνει στην παγκόσμια οικογένεια ευεργέτες και αγίους.

Την Ιεραποστολική αυτή Μητρόπολη στην «εσχατιά της γης» (Πραξ. 1 ),  επι­σκέφθηκε Κλιμάκιο της Διακονίας των Κρατουμένων «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά», της Αδελφότητας «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ», με επικεφαλής τον υπεύθυ­νο και συντονιστή των δράσεων της Διακονίας Αρχιμ. Γερβάσιο Ιωάν. Ραπτόπουλο. Με την επίσκεψη αυτή γί­ναμε αυτόπτες μάρτυρες του κόπου, του ενθουσιασμού και της ιεραποστολικής φλόγας του Σεβασμιωτάτου Ιεραποστόλου κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ και των συνεργατών του, Ελλήνων και ντόπιων, στο απόμερο αυτό ηφαιστειογενές κομμάτι της γης. Συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του επισκεφθήκαμε Φυλακές της Μητροπολιτικής του περιφέρειας και στη Ν. Ζηλανδία και στα Ν. Φίτζι. Φυλακές και ανδρών και γυναικών.

Παντού μας υποδέχθηκαν με έκδηλη χαρά όχι μόνον ως Ορθόδοξους Χριστιανούς αλλά και ως Έλληνες. Με το πέρασμα μας από τους κοινωνικά αποκλεισμένους αυτούς χώρους δώσαμε το μήνυμα της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο και το χρέος του ανθρώπου να είναι ευάρεστος στο Θεό και στην κοινωνία του.

Τελειώνοντας την αποστολή μας στη μακρινή αυτή ιεραποστολική Μητρόπολη, 23.000 χλμ. αεροπορικώς μακριά από τη Ελλάδα, κλείσαμε μέσα στις μνήμες μας την ιερή μορφή του σεμνού και ευ­λαβούς και ταπεινού ιεραποστόλου Μη­τροπολίτη κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ευχόμενοι το έργο του να βρει υποστηρικτές και συνε­χιστές από την Ελλάδα. Για να οδηγηθεί όλος ο λαός στην ΑΛΗΘΕΙΑ. Στο ΦΩΣ. Στη ΖΩΗ.

Ο θερισμός είναι πολύς. Οι εργάτες είναι πάντα λίγοι. Ας ευχηθούμε να βγουν εργάτες από μας τους ίδιους. Είναι ασύ­γκριτη η τιμή να διακονεί κανείς το Ευαγγέλιο.

Για την ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕ­ΝΩΝ «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά» της Αδελφότητας «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ».

Παπαδοπούλου Κρυσταλλένια

Αντιπρόεδρος

Πανελλήνιος Χριστιανικός όμιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής

(παραρτήματα σε Αθήνα, Λειβαδιά, Θήβα, Ιτέα, Χρισσό , Καρδίτσας, Φαρσάλων ) :

Λογαριασμοί :

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με αριθμό: 143/540.033-38

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με αριθμό: 86347601.

http://www.ierapostoli.gr/%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B6%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9/

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Άνοιγμα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στα νησιά Σαμόα και Τόνγκα ; Όχι… Διαβάστε το γιατί !

  1. Ο/Η Θ. Ρηγινιώτης λέει:

    Μια απλή ερώτηση: περίπου τι ποσό χρειάζεται για το μεγάλο βήμα στα νησιά Σαμόα και Τόνγκα; Ξέρουμε;

  2. Ο/Η ierapostoli λέει:

    Δεν γνωρίζουμε. Δεν το αναφέρει αυτό το άρθρο. Αν μπορεί κάποιος ας μας ενημερώσει επίσημα ή μέσω κάποιου
    ορθόδοξου ιεραποστολικού συλλόγου.

Σχολιάστε

Σημεία Καιρών

"Γρηγορείτε και προσεύχεσθε..."

Περιθώριο

Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Teología Ortodoxa

Una Santa, Católica y Apostólica Iglesia Ortodoxa de Cristo

Notes from my personal diary

Sofia Kioroglou's musings

Ῥωμηῶν Ἐνημέρωση

Η ενημέρωση συντίθεται κομμάτι-κομμάτι.