Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη νέα Επισκοπή Κισαγκάνι (ΦΩΤΟ, romfea.gr ). Orthodox Patriarch of Alexandria in Kisagani of Congo.


Μετά την ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτου Κανάγκας Θεοδοσίου και την ανακοίνωση ως Πατριαρχικού Επιτρόπου στην Επισκοπή Γκόμα του Κογκό του αρχιμανδρίτου Χαρίτωνος Musungayi, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναχώρησε από την Κανάγκα και επισκέφθηκε το Κισαγκάνι στο ανατολικό Κογκό, την έδρα της νεοϊδρυθείσης Επισκοπής Κισαγκάνι.

Τον συνόδευσαν οι Μητροπολίτες Αμαθούντος Νικόλαος, Κατάγκας Μελέτιος, Κινσάσας Νικηφόρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεόδωρος. Επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Γεράσιμος Ντούνης μετά της συζύγου του, ο εκ Κύπρου αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κωνσταντίνου και εκ Πατρών ο αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Σταματόπουλος και ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος.

Στο αεροδρόμιο του Κισαγκάνι τον υποδέχθηκαν ο Κυβερνήτης, η Δήμαρχος της πόλεως, λοιπές Αρχές της περιοχής, οι Έλληνες του Κισαγκάνι και ιθαγενείς Ορθόδοξοι, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που πρώτη φορά επισκέφθηκε την περιοχή.

Ο Πατριάρχης και η συνοδία του μαζί με τις Αρχές πορεύθηκαν στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ελληνικής Κοινότητας Κισαγκάνι, όπου έγινε θερμή υποδοχή από τους Έλληνες και Ιθαγενείς Ορθοδόξους, καθώς και από αντιπροσωπεία Ορθοδόξων ιθαγενών από την πόλη της Μπούνια μαζί με τον Εφημέριό τους αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Νtumba.

Κατά τη Δοξολογία έψαλε χορωδία Ορθοδόξων νέων και ο Πάτριάρχης ανέπεμψε δέηση.

Ο εφημέριος του Κισαγκάνι π. Ιάκωβος Abanakyelo στην προσφώνησή του ευχαρίστησε τον πνευματικό Πατέρα όλης της Αφρικής για το ενδιαφέρον και τη μεγάλη αγάπη του, η οποία οδήγησε τα βήματά του στο Κισαγκάνι, στην πρώτη Πατριαρχική επίσκεψη στην περιοχή.

Τον ευχαρίστησε για την ίδρυση της Επισκοπής Κισαγκάνι με την οποία η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα. Ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Κοινότητα και τον Μητροπολίτη Κινσάσας Νικηφόρο και μνημόνευσε την προσφορά του αειμνήστου Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνατίου.

Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην παρουσία των Ελλήνων στην Αφρική, στη συμβολή τους στην ανέγερση Ι. Ναών και σχολείων, στη συμπαράστασή τους στο έργο της Ιεραποστολής και ιδιαιτέρως στην περιοχή του Κισαγκάνι.

Ευχαρίστησε τον Κυβερνήτη και τη Δήμαρχο τονίζοντας ότι προσβλέπει με ελπίδα στη συνεργασία τους με τη νέα Επισκοπή που η Ι. Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ίδρυσε. Τέλος, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον ιθαγενή εφημέριο π. Ιάκωβο για τον ιεραποστολικό του ζήλο στην εξάπλωση της Ορθοδοξίας. 

Κατά την έξοδο από τον Ι. Ναό ομάδα νεαρών ιθαγενών χόρεψε αφρικανικούς χορούς.

Ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση και σύσκεψη του Πατριάρχου με τους τοπικούς παράγοντες για τον καλύτερο συντονισμό και τη διοργάνωση της νέας Επισκοπής, ενώ η επίσκεψη του Πάπα και Πατριάρχου στο Κισαγκάνι ολοκληρώθηκε με την παράθεση γεύματος από την Ελληνική Κοινότητα στο Πολιτιστικό της Κέντρο.

Η ημέρα αυτή θεωρείται για την περιοχή ιστορικό γεγονός, διότι για πρώτη φορά επισκέπτεται Πατριάρχης στο Κισαγκάνι.

https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/27283-o-patriarxis-alejandreias-sti-nea-episkopi-kisagkani-foto

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?lang=en

More Orthodox Mission News :

https://orthodoxmission2018.blogspot.com/

Κυριακή της Ορθοδοξίας, 17 Μαρτίου 2019 : Λιτάνευση των Εικόνων, δίσκος για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή ! Sunday of Orthodoxy March 17, 2019 !Dimanche de l’orthodoxie 17 mars 2019 !

https://orthodoxmission2018.blogspot.com/2019/02/10-2019-sunday-of-orthodoxy-march-10.html

Τι είναι τα Ψυχοσάββατα ( 2019 ) ; Ωφελούν τους κεκοιμημένους ; Πρέπει να κάνουμε μνημόσυνα ;

https://orthodoxmission2018.blogspot.com/2019/02/2019_10.html

This entry was posted in Africa, Congo, Αφρική, Αφρική, Africa, Αμερική, Ελλάδα - Greece, ΗΠΑ - USA, Κύπρος - Cyprus, Κογκό, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s