Ορθόδοξη ερμηνεία στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο , κεφ 1: 15-16 , απόσπασμα από το βιβλίο του κ.Σ. Σάκκου, Ερμηνεία στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, τόμος Α’ , Θεσσαλονίκη 2008 ( OXA Χριστιανική Ελπίς, ΟΧΑ Απολύτρωσις )


Από το νέο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ κ. Στέργιου Σάκκου ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ , ΤΟΜΟΣ Α’ , ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1-8, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΧΑ Χριστιανική Ελπίς , Θεσσαλονίκη, 2008, σελίδες 400, λαμβάνουμε την ερμηνεία στο χωρίο Λουκ, 1: 15-16 που αναφέρεται στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Λουκ : 1,15 :  Έσται γαρ μέγας ενώπιον του Κυρίου, και οίνον και σίκερα ου  μη  πίη,  και Πνεύματος  αγίου  πλησθήσεται  έτι  εκ  κοιλίας  μητρός  αυτού.

Πολλοί καλούνται μεγάλοι από τους ανθρώπους, αλλά είναι ασήμαντοι στα μάτια του Θεού. Ο Ιωάννης θα αναδειχθεί μέγας ενώπιον του Κυρίου, διότι θα ευαρεστήσει τον ίδιο τον Θεό και με την ζωή και με την διδασκαλία του (πρβλ. Μθ 5,19). Το μεγαλείο του φάνηκε, πράγματι, τόσο στην αγιότητα του όσο και στην αποστολή του. Η ζωή του ήταν ζωή επίγειου αγγέλου και η διδασκαλία του εμπνευσμένη από το Πνεύμα το άγιο. Ο Ιωάννης, κατά την μαρτυρία του Κυρίου (βλ. Μθ 11,11), είναι ο μεγαλύτερος άνδρας που γεννήθηκε ποτέ από γυναίκα. Είναι μεγαλύτερος από όλους τους πατριάρχες και τους προφήτες, διότι αξιώθηκε να δει και να βαπτίσει «τον κηρυττόμενον», όπως ψάλλουμε στο απολυτίκιο της γιορτής του.

Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται η τάξη των ναζίρ η ναζιραίων, των αφιερωμένων στον Θεό. Ήταν έγγαμοι. Η αφιέρωση τους φαινόταν εξωτερικά από το ότι δεν έκοβαν τα μαλλιά τους και δεν έπιναν κρασί ούτε άλλα μεθυστικά ποτά. Αυτό συνέβαινε συνήθως για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα (βλ. Αρ 6,1-21). Ορισμένοι ωστόσο έμειναν ισόβια ναζιραίοι, όπως ο Σαμψών και ο Σαμουήλ. Σ ‘ αυτούς θα συγκαταλεχτεί και ο εκλεκτός γιος του Ζαχαρία, διότι σύμφωνα με την αποκάλυψη του αγγέλου « οίνον και σίκερα ου μη πίη» .  Επιπλέον, ο Ιωάννης θα ζήσει με ισόβια άσκηση και παρθενία.

Η έκφραση « Πνεύματος Αγίου πλησθήσεται» απαντά συχνά στην Καινή Διαθήκη και ιδιαίτερα στα κείμενα του Λουκά. Σημαίνει «θα πλημμυρίσει από Πνεύμα άγιο» και δείχνει πολύ εύστοχα ότι το άγιο Πνεύμα διαποτίζει και κατακλύζει ολόκληρη την ύπαρξη του άνθρωπου στον οποίο χορηγείται. Ο Ιωάννης θα αρνηθεί το μεθύσι του κρασιού, αλλά θα ζει την μέθη του Αγίου Πνεύματος που θα πληρώνει την ύπαρξη του (βλ. Εφ 5,18 ) . Ο προφητικός αυτός λόγος βρήκε πολύ σύντομα την εκπλήρωση του. Στην συνάντηση της Ελισάβετ με την παρθένο Μαρία ο Ιωάννης έτι εκ κοιλίας μητρός αυτού, ήδη από την κοιλιά της μάνας του, πληρώνεται από το άγιο Πνεύμα και σκιρτά μπροστά στην Θεοτόκο και το κυοφορούμενο βρέφος της (βλ. Λκ : 1,41).

( Υ.Γ  Το χωρίο αυτό είναι κόλαφος προς τις αιρετικές ομάδες των ευαγγελικών, προτεσταντών,  πεντηκοστιανών , μαρτύρων του Ιεχωβά κλπ που απορρίπτουν τον νηπιοβαπτισμό. Ήδη από κυοφορούμενο βρέφος ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είχε γεμίσει με Άγιο Πνεύμα, χωρίς να μπορεί να πιστέψει , πράγμα που σημαίνει ότι η χάρις και η ευλογία και τα χαρίσματα του Θεού μεταδίδονται και στα βρέφη και στα μικρά παιδιά ! )

1,16 :  και  πολλούς  των  υιών  Ισραήλ επιστρέψει επί  Κύριον τον  Θεόν  αυτών.

Η λέξη Κύριος μεταφράζει στα ελληνικά το εβραϊκό τετραγράμματο όνομα του ενός και μοναδικού Θεού Γιαχβέ. Οι Εβραίοι προσδιόριζαν τον Θεό και με άλλα ονόματα, όπως: Αδωνάι, Σαβαώθ, Ελωχίμ. Επειδή δε από ευλάβεια απέφευγαν να προφέρουν το όνομα Γιαχβέ, το έγραφαν μαζί με κάποιο από τα άλλα ονόματα του Θεού, χωρίς να το προφέρουν. Συνήθως έγραφαν «Γιαχβέ Ελωχίμ», που σημαίνει «Κύριος ο Θεός».

Στην Καινή Διαθήκη το όνομα αυτό αποδίδεται στον Ιησού Χριστό. Σύμφωνα με το μήνυμα του αγγέλου, ο γιος του Ζαχαρία θα αναγγείλει την έλευση της βασιλείας του Θεού και με το κήρυγμα της μετανοίας θα επαναφέρει πολλούς από τους Ισραηλίτες στον Κύριον τον Θεόν τους, δηλαδή στον Ιησού Χριστό. Ο στίχος αυτός, λοιπόν, αποτελεί μία από τις αγιογραφικές μαρτυρίες που βεβαιώνουν ότι ο Ιησούς είναι ο ενανθρωπήσας Γιαχβέ και αποδεικνύουν την Θεότητα Του (πρβλ. Ιω 20,28 Πρξ 20,28 ).

Προς όλους θα απευθύνει ο Ιωάννης το μήνυμα της επιστροφής. Θα το αποδεχθούν όμως όχι όλοι, αλλά πολλοί. Αυτοί ασφαλώς θα γευθούν την χαρά της λυτρώσεως (βλ. στ. 14).

(   http://www.apolytrosis.gr/web/guest/Loukas )

Η τιμή του βιβλίου είναι 18 ευρώ και μπορείτε να το ζητήσετε σε όλα τα Ορθόδοξα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία, είτε μέσα από το διαδίκτυο :

(     http://www.apolytrosis.gr/web/guest/bibliopvleio )

(     http://www.jesusportal.org/bookstore/ )

Είναι από τα λίγα Ορθόδοξα ερμηνευτικά έργα πάνω στην Αγία Γραφή που είναι σε απλή γλώσσα, απόλυτα κατανοητή σε όλους.

This entry was posted in Ορθοδοξη μελέτη της Αγίας Γραφής, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ορθόδοξη ερμηνεία στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο , κεφ 1: 15-16 , απόσπασμα από το βιβλίο του κ.Σ. Σάκκου, Ερμηνεία στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, τόμος Α’ , Θεσσαλονίκη 2008 ( OXA Χριστιανική Ελπίς, ΟΧΑ Απολύτρωσις )

 1. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Pilote91 ΤΙ ΕΙΝΑΙ αυτά τα επόμενα που γράφεις;
  «( Υ.Γ Το χωρίο αυτό είναι κόλαφος προς τις αιρετικές ομάδες των ευαγγελικών, προτεσταντών, πεντηκοστιανών , μαρτύρων του Ιεχωβά κλπ που απορρίπτουν τον νηπιοβαπτισμό. Ήδη από κυοφορούμενο βρέφος ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είχε γεμίσει με Άγιο Πνεύμα, χωρίς να μπορεί να πιστέψει , πράγμα που σημαίνει ότι η χάρις και η ευλογία και τα χαρίσματα του Θεού μεταδίδονται και στα βρέφη και στα μικρά παιδιά ! )
  Αυτό αν το κατάλαβες καλά ειναι ΚΑΤΑ του νηπιοβαφτισμού.
  Επειδή αν ένα βρέφος γεμίζει πνεύμα από την κοιλιά της μάνας, άρα και ο Χριστός ο ίδιος είχε γεμίσει παρομοια, άρα οι ορθόδοξοι κακώς δεν βαφτίζονται σε ηλικία 30 ετών όπως και ο Χριστός, εφόσον δεν χρειάζονται το βάφτισμα για να έχουν το άγιο πνεύμα.
  Ας καταργηθεί λοιπόν ο νηπιοβαφτισός.

  Γιώργος

 2. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Μάλλον πρέπει να ξεμπερδέψεις πολλά πράγματα μέσα στο μυαλό σου.
  1) Άλλο το βάπτισμα του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, όπου έχουμε εμφάνιση του Τριαδικού Θεού, και άλλο το βάπτισμα των Χριστιανών που σημαίνει ένταξη στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού, ώστε ο πιστός να μετέχει της χάριτος του Θεού μέσω των Μυστηρίων της Εκκλησίας. Και ο πλέον αμαθής καταλαβαίνει ότι ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΑΣΧΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

  2)Στη περίπτωση αυτή, πριν τη δημιουργία της Εκκλησίας, το Άγιο Πνεύμα χορηγείται σε έκτακτες περιπτώσεις δικαίων. Επίσης, χορηγήθηκε στους πρώτους μαθητές την ημέρα της Πεντηκοστής, πάλι ως έκτακτο γεγονός. Στη συνέχεια, ακολουθούνται συγκεκριμένες εκκλησιαστικές διαδικασίες, τα Μυστήρια, που τελούνται από διαδόχους των Αποστόλων, αυτούς που έχουν κανονική χειροτονία και Ορθόδοξη πίστη.

  2) Το Άγιο Πνεύμα το λαμβάνει ο πιστός ( κάθε ηλικίας , από 1 μηνών μέχρι πάνω από 100 ετών ) μέσω του Αγίου Βαπτίσματος και του Χρίσματος. Εσύ, δηλαδή, και οι όμοιοί σου » βαφτιστήκατε» όλοι στην ηλικία των 30 ετών, σύμφωνα με το παράδειγμα του Ιησού Χριστού;

  3) Φυσικά, και εσύ, έχεις πέσει στην παγίδα των αιρέσεων από βαθύτατη ΑΓΝΟΙΑ των ποικίλων εννοιών κάθε λέξης της ελληνικής γλώσσας. Φυσικά οι ιδρυτές των αμερικανόφερτων αιρέσεων είναι λογικό να μην γνώριζαν την πολυσημία των ελληνικών λέξεων. Εσείς, όμως, πως δικαιολογείστε να μην ΚΑΤΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ότι σας έχουν εξαπατήσει με παραφράσεις και κακές μεταφρασεις της Καινής Διαθήκης, και σας έχουν κάνει είτε πλασιέ είτε υποχείριά τους πειθήνια ;

  Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα καταργήσει τον νηπιοβαπτισμό, γιατί δεν θέλει να αφήσει τα βρέφη και τα παιδιά έκθετα στη δράση των πονηρών πνευμάτων. Θέλουμε να δίνουμε στα παιδιά μας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που χαρίζει ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ ( Ιωαν, 6:40-60 ). Δεν τους δίνουμε ούτε κριτσίνια των πεντηκοστιανών, ούτε γαλέτες- ψευτοεμβλήματα της Σκοπιάς . Εσείς ,εάν νομίζετε διαφορετικά, αφήστε τα αβάπτιστα και χωρίς Θεία Κοινωνία.

 3. Ο/Η Γιώργος λέει:

  πιλοτος 91
  Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα καταργήσει τον νηπιοβαπτισμό, γιατί δεν θέλει να αφήσει τα βρέφη και τα παιδιά έκθετα στη δράση των πονηρών πνευμάτων.

  Ενώ οι ΓΝΗΣΙΟΙ Πρώτοι Χριστιανοί δεν είχαν τις φανταστικές τρομοφοβίες στις οποίες εκτίθεστε εσείς και δεν βάφτιζαν ποτέ νήπια.

  Βρίσκετε δικαιολογίες ΑΝΤΙθεϊκές, ΑΝΤΙγραφικές και ΑΝΤΙχριστιανικές για να ξεγελάτε τα μικρά παιδιά που δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
  Τους ‘περνάτε’ το σκοτάδι σας χωρίς να τα ρωτήσετε, εφόσον ούτε και καταλαβαίνουν.
  Η δικτατορική σας αυθαιρεσία δεν έχει όρια.
  Κάνετε θρησκευτική αναβίωση του Μεσαίωνα χωρίς να το καταλαβαίνετε.

 4. Ο/Η Γιώργος λέει:

  πιλοτος91
  Φυσικά, και εσύ, έχεις πέσει στην παγίδα των αιρέσεων από βαθύτατη ΑΓΝΟΙΑ των ποικίλων εννοιών κάθε λέξης της ελληνικής γλώσσας.

  Αυτά να τα πεις στην προγιαγιά σου που πήγαινε στο ‘κρυφό σχολιό’.
  Οταν μιλάς για τριάδες θεοτήτων που σ’ έβαλαν ‘φέσι’ σκοταδιστές πατέρες σου και εσύ το τυφλο-παπαγαλίζεις, καλύτερα να μη μιλάς για Ελληνικά.
  Και να τα πείς στους καθολικούς αιρετικούς με το Filioque.
  Η το πιστεύεις και εσύ ο ‘Ελληνομαθής’ το Filioque και δεν το θεωρείς αιρετική διδασκαλία των καθολικών;

 5. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Το να σε πείσω για την αξία του νηπιοβαπτισμού δεν έχει τόση σημασία. Το γνωρίζουν καλά τα παιδιά εκείνα που, με τη χάρη του Θεού, κοινωνούν τακτικά, προσεύχονται και ευλογούνται.

  Βέβαια προτιμώ χίλιες φορές τα παιδιά μου να μετάχουν στη Θεία Ευχαριστία ( και όταν μεγαλώσουν ) να διαλέξουν τον ίδιο δρόμο ή κάποιον άλλο, παρά να τα βγάζω στο πεζοδρόμιο για να μοιράζουν Σκοπιά και Ξύπνα.

  Προτιμώ χίλιες φορές τα παιδιά μου να Κοινωνάνε το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού, παρά να τους επιβάλλω από τη δικτατορία του Μπρούκλιν την απαγόρευση στη μετάγγιση αίματος που δίνει ΖΩΗ.

  Προτιμώ χίλιες φορές τα παιδιά μου να βαπτίζονται, όπως τόσοι οικογενειακοί οίκοι στη Καινή Διαθήκη ( δηλαδή, ανάμεσά τους και παιδιά ), παρά να είναι ΙΣΟΒΙΟΙ ΠΛΑΣΙΕ στο θρησκευτικό ΜΕΣΑΙΩΝΑ της Σκοπιάς, των ψευδοπροφητών. Τα παιδιά μου ακούνε και άλλες απόψεις. Δεν ακούνε τις ομιλίες που γράφονται στην Αμερική από ένα Διοικητικό Συμβούλιο μιας αμερικάνικης εταιρίας , ούτε χάνουν χρόνο στον να υπηρετούν μια αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία και τις επιδιώξεις της.

  Ο μεσαιώνας και η δικτατορία, βρίσκονται ΑΛΛΟΥ και όχι στην Ορθόδοξη Εκκλησία ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ, δημιουργώντας τους ΚΟΜΠΛΕΞ, συμπλέγματα είτε ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ, είτε κατωτερότητας. Ο Μεσαιώνας και η δικτατορία, στην ολοκληρωτική της μορφή, βρίσκονται στην εταιρία Σκοπιά. Γι’ αυτό και χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το κόσμο την εγκαταλείπουν καθημερινά και τους μόνους που παρασέρνει είναι όσους ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τις ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΕΣ της μεθόδους.

  Είναι η χειρότερη ΑΙΡΕΣΗ όλων των εποχών, που ιδρύθηκε για να πολεμήσει τον Χριστιανισμό, με τόσες αντιγραφικές και αντιχριστιανικές διδασκαλίες. κ. Γιώργο, καληνύχτα και καλές … πωλήσεις στο θρησκευτικό σας μάρκετινγκ . Εξάλλου ο Αρμαγεδώνας πλησιάζει από το 1975 … και ακόμα να έρθει. Στο μεταξύ, η εταιρία Σκοπιά κτίζει και άλλα τυπογραφεία , ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ … Είναι τόσο πολύ «χριστιανική» !!!

 6. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Δημοσιεύω αυτή την απάντηση για να δείτε το ήθος των ψευδομαρτύρων του Ιεχωβά…
  Του φταίξανε οι προγιαγιάδες μας που ήταν υπόδουλοι στους Τούρκους και πλήρωσαν με το αίμα τους την ελευθερία του κ. Γιώργου, για να μπορεί να μοιράζει ελεύθερα τα περιοδικά της αμερικάνικης εταιρίας Σκοπιάς.

  Δείτε πως μιλάει υποτιμητικά για τον Τριαδικό Θεό, που πιστεύουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια Χριστιανοί, διαφόρων δογμάτων.
  Δείτε πως μιλάει υποτιμητικά για τους Πατέρες της Εκκλησίας … Φυσικά έχει στα ώπα-ώπα τους δικούς τους «πατέρες» της Σκοπιάς, δηλαδή ανθρώπους που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ καθόλου αρχαία ελληνικά, άρα μελετάνε τη Γραφή από κακές μεταφράσεις. Δείτε πόσο μίσος υπάρχει στα λόγια του, πόσο ο οπαδικός θρησκευτικός φανατισμός της Σκοπιάς έχει διαποτίσει κάθε πτυχή της ύπαρξής του. Δεν τον ενοχλεί ότι πέφτει σε κατάκριση, καταλαλιά σε βάρος συνανθρώπων του! Κάνει τον καρδιογνώστη και κρίνει ΕΞ’ΟΨΕΩΣ, με φαρισαϊκή υποκρισία. Ενοχλείται με τα Μυστήρια της Εκκλησίας, όπως άλλωστε ενοχλούνται και τα πονηρά πνεύματα.

  Η μεγαλύτερη επιτυχία του πονηρού είναι αυτή. Υποτίμησε μέσω ψευτοχριστιανικών ομάδων τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, υποβίβασε το Άγιο Πνεύμα, τον Άλλον Παράκλητο σε «ενεργή δύναμη του Ιεχωβά», απαγόρευσε την παρωδία της «θείας κοινωνίας» στους περισσότερους μάρτυρες της Σκοπιάς, της σύγχρονης ειδωλολατρίας, όπου στη θέση του Θεού υπάρχει το ΔΣ μιας ανώνυμης εκδοτικής εταιρίας ! Το κακό για σένα,κ. Γιώργο, είναι τα πάρα πολλά παιδιά μελών της Σκοπιάς, παρά τη συστηματική πλύση εγκεφάλου ( για χρόνια ), παρά τις απειλές αποκοπής κλπ, σταματούν να είναι ΠΛΑΣΙΕ αθεολόγητων εντύπων. Και τώρα τρέχετε να σταματήσετε τις διαρροές … και μέσω Ίντερνετ !

  Το «Ξύπνα» να το πεις στον εαυτό σου και σε όλους τους δυστυχείς εκείνους που ακόμα πιστεύουν τα παραμύθια και τις ψευτοαπειλές της Σκοπιάς !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s