ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ, Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.


Aναδημοσιεύουμε από τo blog -Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ το άρθρο-Πεντηκοστή και Ιεραποστολή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου

…..Το γεγονός της Πεντηκοστής ,η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας, μιλάει αδιάκοπα για την ιεραποστολική, οικουμενική διάστασή της.

Το χαρακτηριστικότερο σημείο της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος είναι ότι » ώφθησαν αυτοίς διαμεριζόμεναι γλώσσαι ωσεί πυρός ,εκάθισέ τε εφ΄ένα έκαστον αυτών και επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου ,και ήρξαντο λαλείν ετέραις γλώσσαις καθώς το Πνεύμα εδίδου αυτοίς αποφθέγγεσθαι»(Πράξ.2:3-4).

Με αυτό τον πύρινο τρόπο έπεφταν όλα τα εθνικιστικά και γλωσσικά φράγματα και διακηρυσσόταν ότι ο ορίζοντας του χριστιανικού κηρύγματος δεν ήταν η Ιουδαία ,αλλά ο κόσμος ολόκληρος.Το γεγονός της Πεντηκοστής αποκαλύπτει με μεγαλειώδη τρόπο τον οικουμενικό χαρακτήρα της Εκκλησίας.

Απ΄αυτά τα λίγα,είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι φοβερή αντινομία αποτελεί αφενός μέν η Ορθόδοξη Εκκλησία να επιμένει να χαρακτηρίζεται ως η κατεξοχήν Εκκλησία της Πεντηκοστής και αφετέρου να μένει κλεισμένη στα δώματα των φόβων και των δισταγμών για την οικουμενική της ευθύνη και στην πράξη της να υιοθετεί μιά τοπικιστική ,επαρχιώτικη τακτική. Μια Εκκλησία ,η οποία πρακτικώς αρνείται τις αμεσότερες συνέπειες της Αναστάσεως και της Πεντηκοστής,πώς μπορεί να γίνει πιστευτή ότι είναι ορθόδοξη; Γι ΄αυτό ακριβώς το εκ πρώτης όψεως ρεαλιστικό ερώτημα :»Μπορεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος να σκέπτεται σήμερα για εξωτερική Ιεραποστολή;» αντιστρέφεται αδυσώπητα, για όποιον θέλει να σκέπτεται με ορθόδοξα κριτήρια,στο ερώτημα-απάντηση :»Είναι δυνατόν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος να μην σκέπτεται την εξωτερική Ιεραποστολή;»

Tο άρθρο περιέχεται στο βιβλίο του Aρχιεπισκόπου Αλβανίας -Έως εσχάτου της γης-

Δέκα ενήλικοι αλλόθρησκοι βαπτίστηκαν χριστιανοί στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού

Στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού, εκεί όπου την Άνοιξη του 50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος βάφτισε την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, τη Λυδία, σήμερα το μεσημέρι, ανήμερα της μνήμης της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος τηρώντας ένα έθιμο πολλών ετών βάφτισε χριστιανούς ορθόδοξους δέκα  ετερόδοξους  από  την  Αλβανία.

Συγκινητικές οι στιγμές που εκτυλίχθησαν στον κατάφυτο ιερό χώρο του υπαίθριου βαπτιστηρίου, όταν οι ανάδοχοι των δέκα νεοφώτιστων τους έβαλαν το λάδι σφραγίζοντας έτσι μια σημαντική στιγμή για την ζωή των νέων χριστιανών.


Η Λυδία καταγόταν από τα Θυάτειρα και ήταν έμπορος πορφύρας. Στην όχθη του ποταμού Ζυγάκτη, έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης των Φιλίππων, η θεοσεβής Λυδία μαζί με άλλες γυναίκες ακούει προσεκτικά τη διδασκαλία του Απόστολου Παύλου και με ανοικτή τη φωτισμένη καρδιά της αποδέχεται τη σωτήρια διδασκαλία.

Αμέσως κατεβαίνει στα τρεχούμενα νερά του νέου Ιορδάνη και βαπτίζεται μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας της.

Ο κ. Προκόπιος, στο τέλος της βάφτισης των ενηλίκων, αφού αναφέρθηκε στη ζωή της Αγίας Λυδίας, ευχήθηκε στους νεοφώτιστους να έχουν την πορεία της, σε όλη τους την ζωή.

«Γίνεστε με χαρά δεκτοί στους κόλπους της εκκλησίας μας. Αυτός είναι ο Χριστιανισμός. Χωρίς διακρίσεις και φραγμούς. Σας παρακαλώ να ενθυμείστε πάντα αυτή την ημέρα της βάπτισής σας. Την μεγάλη αυτή τιμή και να είστε πάντα πιστά παιδιά της εκκλησίας. Όλοι εμείς θα είμαστε πάντα κοντά σας», τόνισε ο κ. Προκόπιος.

Πηγή : Ρομφαία

This entry was posted in Αλβανία - Albania, Ελλάδα - Greece, Ορθοδοξη μελέτη της Αγίας Γραφής and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s