500 αιρέσεις και παραθρησκείες λυμαίνονται την περιοχή του Κολουέζι. Η ησυχία, η ηρεμία,η γαλήνη του Αγίου Όρους αναγκαιότητα για όλους τους λαούς !


Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο από την παραμονή 2 Αφρικανών Ορθόδοξων αδελφών μας στο Άγιο Όρος μας «έρχεται» ξανά εκείνη η  θλίψη για το πως κατάφεραν τα πονηρά πνεύματα να διαλύσουν τον Χριστιανισμό, με το πείσουν τους ανθρώπους να δημιουργούν δικές τους «εκκλησίες», με νέες, ατομικές διδασκαλίες και ψευτοχαρίσματα και ψεύτικες προφητείες τρομοκράτησης των μελών τους, με κατάργηση των Μυστηρίων όλων !

…Θλίψη γιατί το βιβλίο της Καινής Διαθήκης έχει γίνει έρμαι0 στα χέρια ψευδοπροφητών, ψευτοχαρισματικών και ψευτοποιμένων που εμφανίστηκαν μέσα στο σαπρό υπόβαθρο, αρχικά του ρωμαιοκαθολικισμού και προτεσταντισμού, και στη συνέχεια μέσα στο βαλτώδες τοπίο αμερικανόφερτων αιρέσεων- σεκτών ( τύπου πεντηκοστιανών, αντβεντιστών, μαρτύρων Ιεχωβά, μορμόνων, σαϊεντολόγων, ενωτικής «εκκλησίας» Μουν κλπ )

Θλίψη, όμως, και γιατί η Ορθοδοξία είναι παρούσα σε διαλόγους με όλο αυτό το κακό «συναπάντημα» το οποίο ουδεμία διάθεση αλλαγής δείχνει και δυσφημεί  διαρκώς τον Χριστιανισμό ( αφού τον έχει μετατρέψει σε ιδεολογία ) , αλλά είναι ΑΠΟΥΣΑ ( εν πολλοίς ) από τον Ευαγγελισμό των Εθνών, από τη Ορθόδοξη μαρτυρία της μυστηριακής ζωής και του ησυχασμού. Θλίψη για την παρουσία δεκάδων σχισματικών ( αυτοαποκαλούμενων ) ορθόδοξων ή ανεξάρτητων ομάδων, έξω από το Σώμα της Εκκλησίας, που επιτείνουν τη σύγχιση.

Μας λυπεί το γεγονός ότι ακόμα  δεν υπάρχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ιστοσελίδα Ορθόδοξης κατήχησης σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, με κείμενα ερμηνείας της Γραφής από Ορθόδοξη και Πατερική σκοπιά ( με τη βοήθεια των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και γλωσσομαθών μελών για να μην υπάρχουν μεταφραστικά λάθη ), ώστε να μπορεί ο κάθε άνθρωπος σε κάθε γωνιά του πλανήτη να μάθει για την Εκκλησία του Ιησού Χριστού, την πρωτοχριστιανική πίστη, την «άπαξ παραδοθείσα τοις αγίοις πίστη» ( Ιούδα, 3 )

Εμείς προσευχόμαστε και ελπίζουμε. Να δώσει ο Κύριος και άλλους εργάτες στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή και τα μέσα εκείνα, ώστε να κηρύξει «πάντα τα έθνη» Ιησούν Χριστό Εσταυρωμένο και Αναστημένο, μακριά από τις υστερικές κραυγές των πεντηκοστιανών ή ανυπόφορες πιέσεις του αμερικάνικου μάρκετινγκ της εκδοτικής εταιρίας Σκοπιά ή των μορμόνων !

Πάτερ Κοσμά, μη πάυσεις να πρεσβεύεις για το ποίμνιό σου

Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μια μεγάλη εορτή της Αγίας μας Εκκλησίας. Την ημέρα αυτή εορτάζουμε την αναστήλωση των ιερών εικόνων, οι οποίες μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αφαιρέσεώς τους από τους Ιερούς Ναούς επανήλθαν οριστικά και με τιμή. Σήμερα κατ’ επέκτασιν, την ημέρα αυτή εορτάζουμε και τη νίκη της Ορθοδοξίας κατά των αιρέσεων, της αθεΐας, της ειδωλολατρείας και γενικότερα του πνευματικού σκότους και της πλάνης.

Στην Εκκλησία μας συνηθίζεται την Κυριακή, μετά την τέλεση της Θ. Λειτουργίας να ακολουθεί Λιτανεία, στην οποία συμμετέχει πλήθος πιστών Χριστιανών, που ο κάθε ένας κρατά στα χέρια του από μια εικόνα, συνήθως τον Άγιο στον οποίο έχει μεγάλη ευλάβεια. Το τυπικό αυτό τηρείται ακριβώς και στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Κολουέζι στο Κονγκό και μάλιστα με μεγάλη κατάνυξη. Όλο το εκκλησίασμα, άνδρες, γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, ακόμα και τα μικρά παιδιά, κρατούν από μια εικόνα κατά την έξοδό τους από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ψάλουν το τροπάριο: «Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν Αγαθέ…». Προηγείται το τάλαντο, ακολουθούν τα μικρά παπαδάκια κρατώντας τα εξαπτέρυγα και τον Τίμιο Σταυρό, ακολουθούν οι ψάλτες, δηλαδή τα 30 παιδιά του Οικοτροφείου της Ιεραποστολής, το ιερατείον με το Ιερό Ευαγγέλιο και ιερές εικόνες και ακολουθεί το πλήθος των πιστών. Η πομπή περνάει πρώτα δίπλα από τον τάφο του μακαριστού παπα-Κοσμά, εξέρχεται από την κεντρική πύλη της Ιεραποστολής στον κεντρικό δημόσιο δρόμο, κάνει μια μεγάλη στροφή και κατόπιν εισέρχεται πάλι στον Ιερό Ναό από την κύρια είσοδό του. Στο διάστημα της Λιτανείας γίνονται τρεις στάσεις κατά τις οποίες εκφωνείται το Σύμβολο της Πίστεως και οι αντίστοιχες αιτήσεις. Στο τέλος, εντός του Ιερού Ναού ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κατάνγκας κ. Μελέτιος διαβάζει το Συνοδικό της Ορθοδοξίας και το εκκλησίασμα αναφωνεί το: «Μακουμπούσιο μιλέλε» (αιωνία η μνήμη) ή το Ανάθεμα.

Κατά την ημέρα αυτή η ιερά Λιτανεία τελείται και στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, την τάξη και το τυπικό της οποίας ακριβώς έχει παραλάβει και τηρεί η προαναφερομένη Ιεραποστολή του Κολουέζι, η οποία ως γνωστόν λειτουργεί με την ευλογία και την πνευματική στήριξη του Καθηγουμένου της Ιεράς αυτής Μονής, Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου.

Φέτος στην καθιερωμένη ιερά Λιτανεία της Μονής, συμμετείχαν και δύο Αφρικανοί νέοι από το Κολουέζι φιλοξενούμενοι της Ιεράς Μονής, ο Πορφύριος και ο Ευστράτιος. Τους έστειλε ο Επίσκοπος Κατάνγκας κ. Μελέτιος στην Ελλάδα να σπουδάσουν θεολογία και βυζαντινή μουσική. Πολλές οι εντυπώσεις τους από την πρώτη επαφή και γνωριμία με την Ελλάδα και τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όπως κατόπιν ομολογούσαν, νόμιζαν ότι ευρίσκονται στον Παράδεισο. Ευρισκόμενοι σ’ ένα αμιγώς ορθόδοξο περιβάλλον και μάλιστα αποτελούμενο από μοναχούς, εχαίροντο την κάθε στιγμή της εδώ διαμονής τους, εντός ή εκτός της εκκλησίας.

Στο Κολουέζι ως γνωστόν υπάρχουν περί τις 500 αιρέσεις. Καλβινιστές. Λουθηρανοί, Ταμπερνάκλ, Μεθοδιστές, Πεντηκοστιανοί (με πολλές παραφυάδες), Ευαγγελικοί, Μορμόνοι, Συναγωγή της Σιών, Συναγωγή της Ιερουσαλήμ, Γκαραγκάζι, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Παπικοί, Εκκλησία Ροκ του Χριστού, Κάρμεν και πλήθος άλλες, που εκδηλώνουν την «πίστη» τους κάθε μια με διαφορετικό τρόπο. Σε κάθε τετράγωνο υπάρχουν μία ή δύο τέτοιες «εκκλησίες». Έτσι, τις Κυριακές κυρίως, όταν διέρχεσαι έξω από αυτούς τους οίκους, μπορεί ν’ ακούς άλλους να κλαίνε ομαδικά, άλλους να φωνάζουν ομαδικά, αλλού τον παστέρ (ποιμένα) τους να ωρύεται κυριολεκτικά από μικροφώνου, προσπαθώντας να τους υποβάλλει και να προκαλέσει υστερία με τις κραυγές του, αλλού μια υψίφωνο να τραγουδάει, αλλού το πλήθος να παραληρεί φωνάζοντας με κλειστά μάτια και κουνώντας κεφάλι και χέρια, προσπαθώντας έτσι να…. προσελκύσει τη Θεία Χάρη για να τους κάνει κάποιο θαύμα κ.λπ.

Τα παιδιά, ο Πορφύριος και ο Ευστράτιος, ζώντας αυτές τις καταστάσεις στο Κολουέζι και βλέποντας τον κόσμο να παραπαίει πνευματικά, θλίβονται και στεναχωρούνται. Κάνοντας δε σύγκριση με το πνεύμα της αγιορειτικής ησυχίας και γαλήνης που εδώ πρωτόγνωρα βιώνουν, έχουν την αίσθηση ότι πράγματι ζουν στον Παράδεισο όπως προείπαμε.

Φέτος λοιπόν, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ευρισκόμενοι στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπως και όλο το εκκλησίασμα, συμμετείχαν και αυτοί στη Λιτανεία κρατώντας ιερές εικόνες. Παρατηρήσαμε ότι τα βλέμματα των παρισταμένων κοιτούσαν έντονα την εικόνα που κρατούσε ένας απ’ αυτούς. Πλησιάσαμε και κοιτάξαμε με κάποια απορία κι εμείς. Διαπιστώσαμε, ομολογουμένως με κάποια συγκίνηση, ότι δίπλα στην εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, κρατούσε και μια μεγαλύτερη, μια φωτογραφία κολλημένη στο ξύλο με τον μακαριστό παπα-Κοσμά.

Η ενέργεια αυτή ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εκδηλώσει ο νεαρός Αφρικανός την ευλάβεια και την αγάπη του στο πρόσωπο του μακαριστού παπα-Κοσμά.

Δεν είπε τίποτα, δεν έγραψε κάποιον εγκωμιαστικό λόγο. Η πράξη, αυτή και μόνη, ήταν ένα σιωπηλό κήρυγμα αγάπης, τιμής και ευλαβείας στο εικονιζόμενο πρόσωπο του μακαριστού Ιεραποστόλου. Όσοι έχουμε ζήσει στην Ιεραποστολή του Κολουέζι κι έχουμε δει τις εκδηλώσεις αγάπης και αφοσιώσεως των εκεί Χριστιανών πιστών, δεν εκπληττόμαστε με την ενέργεια του νεαρού αυτού παιδιού. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Κολουέζι καθημερινά. Το πρωί που θα έλθουν στην εκκλησία, πρώτα θα περάσουν να προσκυνήσουν τον τάφο του παπα-Κοσμά ή να του αφήσουν λίγα λουλούδια ή να του πουν νοερά τα προβλήματά τους και να ζητήσουν τη μεσιτεία του. Στο σπίτι τους ή στις καλύβες τους, θα δεις στον τοίχο δίπλα στις εικόνες των Αγίων και τον παπα-Κοσμά. Το όνομα δε Κοσμάς είναι το πλέον διαδεδομένο.

Δοξάζουμε τον Κύριο για τη μεγάλη του δωρεά στην πόλη (και τώρα Επισκοπή) του Κολουέζι, στην Αφρική, και γενικότερα στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή, μιάς τέτοιας προσωπικότητας, που τείνει ή μάλλον έχει ήδη γίνει ένα σύμβολο. Και από τέτοια σύμβολα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας, το Έθνος μας, η Εκκλησία μας.

Μακαριστέ παπα-Κοσμά, μη παύσεις να πρεσβεύεις για το ποίμνιό σου. Ο σπόρος που εσύ έσπειρες, βοήθησε να πολλαπλασιαστεί εις τριάκοντα, εξήκοντα και εκατόν.

Αιωνία η μνήμη σου. Μακουμπούσιο μιλέλε.

π. Ν.Γ.

( http://www.iersyn.gr/news85.php )

Όσοι επιθυμούν να μεταδοθεί  η  Ορθόδοξη πίστη ( και )στη γεμάτη αιρέσεις και παραθρησκείες περιοχή του Κολουέζι, ας καταθέσουν την αγάπη τους μέσω του Ορθόδοξου Ιεραποστολικου Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες ΕΔΩ.

( http://www.iersyn.gr/e-donation.php )

Ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Δημοτικού Σχολείου και κατοικίας ιερέως στο χωριό Μπάμπα-Κοσμά της επαρχίας Κατάνγκα του Κονγκό. (Το έργο δυστυχώς βρίσκεται σε στασιμότητα λόγω δυσκολίας ανεύρεσης χρημάτων).

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 παρά τις ελλείψεις,
άρχισε να λειτουργεί  το Δημοτικό Σχολείο με  120 μαθητές

This entry was posted in Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αφρική, Africa, Επισκοπή Κολουέζι-Κογκό, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κογκό,Congo and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to 500 αιρέσεις και παραθρησκείες λυμαίνονται την περιοχή του Κολουέζι. Η ησυχία, η ηρεμία,η γαλήνη του Αγίου Όρους αναγκαιότητα για όλους τους λαούς !

  1. Παράθεμα: Ιδού ο κόσμος των “ευαγγελικών-πεντηκοστιανών” ψευτοπροφητών, ψευτοχαρισματικών! Ιδού, αγαπητοί, που οδηγεί το “μόνο η Γραφή”! 21

Σχολιάστε