Ολόκληρο χωριό κτίζεται στο τόπο θυσίας του π. Κοσμά Γρηγοριάτη ( Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός )


Από παλαιότερο τεύχος του Ορθόδοξου ιεραποστολικού περιοδικού Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης πληροφορούμαστε για τη κατασκευή διαφόρων έργων στο τόπο που θυσιάστηκε ο ιεραπόστολος π. Κοσμάς Γρηγοριάτης, από αγάπη για τους αδελφούς του Αφρικανούς .Προχωρούν τα έργα στο χωριό Baba-Kosmas

mag_c_061

Μεγάλη ήταν η χαρά μας με τα νέα που έφθασαν από το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Κολουέζι του Κογκό για την πορεία των έργων στο χωριό Baba-Kosmas.

Όπως γράψαμε και παλαιότερα, ο Σύνδεσμος μας ανέλαβε εδώ και έναν χρόνο την εκπλήρωση ενός οφειλόμενου χρέους τιμής και αγάπης προς τον μάρτυρα Ιεραπόστολο του Ζαΐρ π. Κοσμά Γρηγοριάτη, ανεγείροντας Ι. Ναό προς τιμήν του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού και συγκρότημα με πρεσβυτέριο, Δημοτικό Σχολείο, Λύκειο, Πνευματικό Κέντρο, κατοικίες δασκάλων και Πολυκλινική.

kongo09

Το εγχείρημα της ανεγέρσεως συγκροτήματος πνευματικών ιδρυμάτων αποσκοπεί στην πνευματική και κοινωνικοανθρωπιστική βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού της περιοχής Σοφουμουάνγκο. Βρίσκεται 60 χλμ. βόρεια της συμπρωτεύουσας Λουμπουμπάσι προς Λικάσι, όπου βρήκε αιφνίδιο θάνατο σε τροχαίο ο μακαριστός παπα-Κοσμάς στις 27 Ιανουαρίου 1989.

Το μικρό χωριό με τις χορτοκαλύβες ελπίζουμε ότι σε λίγα χρόνια θα αναπτυχθεί πάρα πολύ, διότι θα μετοικήσουν εκεί και οι κάτοικοι των γύρω χωριών λόγω της λειτουργίας των Σχολείων και της Πολυκλινικής. Έτσι και η Εκκλησία μας θα μπορέσει να ασκήσει καλύτερα το κατηχητικό της έργο.

Στην περιοχή λειτουργούν δύο μεγάλα ορυχεία τα οποία ανέλαβαν και την διάνοιξη του ασφαλτόδρομου Λουμπουμπάσι – Λικάσι. Το κράτος επιδοκιμάζει το μεγάλο έργο που αναλάβαμε σε συνεργασία με την Ι. Επισκοπή Κολουέζι.

Οι εργασίες ανεγέρσεως του Ι. Ναού έχουν προχωρήσει σημαντικά παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν λόγω της περιόδου των βροχών. Στις αρχές Ιουνίου ξεκίνησε και η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου. Επείγει όμως και η ανέγερση του πρεσβυτερίου για να εγκατασταθεί εκεί Ιερέας για τις ανάγκες των ήδη βαπτισμένων Χριστιανών μας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με την Ιεραποστολή του Κολουέζι ο Θεοφιλέστατος μας είπε χαρακτηριστικά: «Χειροτονήσαμε ιερέα πριν πέντε μήνες έναν ευλαβέστατο οικογενειάρχη, τον Διάκονο π. Ζαχαρία. Αυτόν προτιθέμεθα να τοποθετήσουμε εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στο χωριό Baba-Kosmas, που παράλληλα με τα ιερατικά καθήκοντα θα εποπτεύει και τον περιβάλλοντα χώρο».

kongo08

Πατέρες και αδελφοί, κάνουμε έκκληση στην αγάπη σας όπως σταθείτε συνοδοιπόροι και αρωγοί στην προσπάθεια συνεχίσεως και ολοκληρώσεως των έργων προς δόξαν του Κυρίου και Θεού μας και προς αιωνία μνήμη του Ιεραποστόλου π. Κοσμά.

Στην συνέχεια, παραθέτουμε την επιστολή που λάβαμε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κολουέζι κ. Μελέτιο:
Αξιότιμον κ. Πρόεδρον του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο ν Ασλανίδη

Δια του παρόντος ιεραποστολικού ημών γράμματος επιθυμούμε και πάλι να σας μεταφέρουμε τις ευχές του σεπτού μας Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου αλλά και όλων των αγωνιζομένων βαπτισμένων Χριστιανών μας, οι οποίοι αγωνίζονται τον «καλόν αγώνα της πίστεως» και της ορθής βιωτής.

Το θέμα που μας απασχολεί άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά. Στον τόπο όπου μαρτύρησε και θυσιάσθηκε ο μακαριστός παπα-Κοσμάς Γρηγοριάτης, ήδη κτίζεται Ι. Ναός και πρεσβυτέριο. Ο τόπος αυτός έγινε πλέον ιερός και άγιος όχι μόνο για τους Χριστιανούς μας άλλα γενικότερα για κάθε περαστικό.

Σ’ αυτόν τον τόπο θέλουμε ν’ ανυψωθεί ένα Δημοτικό και αργότερα ένα Λύκειο για να σπουδάζουν τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, τα οποία είναι αναρίθμητα και έχουν πόθο για σπουδές, αλλά δεν έχουν Σχολείο κοντά στις φτωχικές τους κατοικίες. Η δαπάνη αυτού του Σχολείου ανέρχεται στις εκατόν είκοσι χιλιάδες δολάρια Αμερικής (120.000$).

Ελπίζουμε ότι ο Σύνδεσμος σας θα ακούσει τις απεγνωσμένες ικεσίες μας και θα ευαισθητοποιήσει συγχρόνως και άλλους για να γίνει αυτό το ευλογημένο έργο.

Αναμένοντας την απάντηση σας διατελούμε μετά πολλών ευχών.

+ Ο Κολουέζι Μελέτιος

http://www.iersyn.gr/magazines/agkosmas%20c-06.pdf )
Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να στηρίξουν οικονομικά το έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Επισκοπή Κολουέζι του Κογκό και να βοηθήσουν το κτίσιμο των Σχολείων στη περιοχή όπου θυσιάστηκε ο π. Κοσμάς Γρηγοριάτης, μπορούν να καταθέσουν τη βοήθειά τους σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς του Ι.Σ Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός : ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
235/296004 – 49

ALPHA BANK
479 – 002101 – 029168

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
5231 -013724 – 415

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
52839521

Αυτό είναι το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλο το κόσμο. Έργο εποικοδομητικό, έργο αθόρυβο, έργο αγάπης, το οποίο κρύβουν οι επαγγελματίες συκοφάντες και λασπολόγοι, που καθημερινά βγάζουν τα ιδεολογικά και προσωπικά τους απωθημένα κατά της Εκκλησίας. Ο Θεός να τους λυπηθεί. Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ας μη στεκόμαστε στις όποιες κομπλεξικές ή κατευθυνόμενες επιθέσεις ολίγων απρόσωπων ανθρώπων, αλλά ας στηρίξουμε με έργα αγάπης τους αδελφούς μας που υποφέρουν σε όλο το κόσμο, ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος ή θρησκεύματος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν επιθυμεί να κάνει στρατιές οπαδών, μελών, αλλά να χαρίσει Αγάπη και Αιώνια Ζωή, σε όποιον θέλει να γνωρίσει την εν Χριστώ ελευθερία και ζωή.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Επισκοπή Κολουέζι-Κογκό, Κογκό,Congo and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ολόκληρο χωριό κτίζεται στο τόπο θυσίας του π. Κοσμά Γρηγοριάτη ( Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός )

  1. Παράθεμα: Διαβάστε το νέο τεύχος του περιοδικού “ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ” « Orthodox Mission-Ορθόδοξη Ιεραποστολή

  2. Παράθεμα: 500 αιρέσεις και παραθρησκείες λυμαίνονται την περιοχή του Κολουέζι. Η ησυχία, η ηρεμία,η γαλήνη του Αγίου Όρους αναγκαιότητα για όλους τους

  3. Παράθεμα: 28 χρόνια από τον θάνατο του Θεσσαλονικιού ιεραποστόλου του Κονγκό π. Κοσμά Γρηγοριάτη. | Ορθόδοξη Ιεραποστολή -Orthodox Mission -Mission Οrthodoxe – Misión Orto

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s