Ανάγκες για οικοτροφείο, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, μικρό λεωφορείο,σχολεία και πηγάδια πόσιμου νερού στις Ορθόδοξες ενορίες της Γκάνας.


Πολλές οι ανάγκες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής – Εκκλησίας στη Γκάνα. Από παντού ακούγονται αιτήματα για εξοπλισμό σχολείων, ίδρυση νέων, δημιουργία πηγαδιών πόσιμου νερού. Συγκινητικές είναι και οι ομαδικές  βαπτίσεις στα ποτάμια και στους ναούς.Η μόνη ελπίδα των ορθοδόξων κοινοτήτων της Γκάνα είναι η αγάπη των Ορθοδόξων Εκκλησιών,των απλών Ορθοδόξων Χριστιανών,  στο λεγόμενο Δυτικό κόσμο. Και είμαστε σίγουροι ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί κατανοούν τις ανάγκες των Ορθοδόξων Ιεραποστολών σε 80 χώρες του κόσμου

Χρονικό 10ήμερης ιεραποστολικής εξόρμησης στη Γκάνα

Ημέρα 1η, Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011: Με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ φτάσαμε στη Γκάνα μαζί με ομάδα προσκυνητών από την Ελλάδα και την Κύπρο, όλοι φίλοι της Ιεραποστολής. Το ταξίδι μεγάλο, διήρκησε 18 ώρες. Από την πρώτη στιγμή αισθανθήκαμε την αλλαγή του κλίματος. Αφήσαμε στην πατρίδα τον χειμώνα και μας υποδέχτηκε η ζέστη, η υγρασία και η σκόνη από τη Σαχάρα. Μας υποδέχτηκαν επίσης οι ιθαγενείς κληρικοί, ο Πρόξενος της Ολλανδίας που είναι Ορθόδοξος και η Κύπρια επιχειρηματίας Άντρη Μαραγκού, που ζει στην Άκκρα τα τελευταία 17 χρόνια. Για να φτάσουμε στον Καθεδρικό Ναό χρειάστηκε να διανύσουμε απόσταση 15 χιλιομέτρων, όμως η διαδρομή λόγω των δημοσίων έργων, των χιλιάδων αυτοκινήτων, ποδηλάτων, μηχανών και ανθρώπων, διήρκησε γύρω στα 90 λεπτά. Αφού πήραμε την πρώτη εμπειρία της τρομακτικής κίνησης στους δρόμους της πρωτεύουσας φτάσαμε στον προορισμό μας. Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός, αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, κτίστηκε με φροντίδα Αμερικανών Ορθοδόξων πριν από 20 χρόνια. Το Επισκοπείο λιτό και απέριττο, βρίσκεται πίσω από το Ιερό του Καθεδρικού, κτίστηκε με φροντίδα του Επισκόπου Γκάνας κ. Παντελεήμονος και εγκαινιάστηκε το 2002. Παραπλεύρως, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός έκτισε διώροφο κτίριο με πέντε δωμάτια φιλοξενίας εθελοντών Ιεραποστόλων, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, κουζίνα και γραφείο. Στις αίθουσες γίνονται τα σεμινάρια των κληρικών, των κατηχητών και των υποψηφίων προς ιερωσύνη. Η νύκτα δύσκολη. Παντού κουνούπια, ορατός κίνδυνος για ελονοσία, η οποία είναι η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών στη Γκάνα.

Ημέρα 2η, Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011: Αφίχθηκαν οι Αρχιερείς, Ο Σεβασμιώτατος Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, ο Σεβασμιώτατος Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελλών κ. Δημήτριος, ο Σεβασμιώτατος Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ και ο Θεοφιλέστατος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης. Το απόγευμα τελέσαμε ομαδικές βαπτίσεις στο Βαπτιστήριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού. Ακολούθησε ο Εσπερινός. Η χορωδία του Καθεδρικού έψαλλε όμορφα και ενθουσίασε όλους τους προσκυνητές. Το απόγευμα διακόπηκε απροειδοποίητα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αναστάτωσε τις προετοιμασίες της ενθρονίσεως. Ζέστη και υγρασία. Πολύ δύσκολες οι συνθήκες χωρίς ανεμιστήρες. Η διακοπή ρεύματος διήρκησε τρεις μέρες.

Ημέρα 3η, Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011: Και πάλι χωρίς ηλεκτρισμό. Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό δεν είχαμε ούτε φώτα, ούτε ανεμιστήρες. Ανοίξαμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Η Θεία Λειτουργία με τη χάρη του Θεού έγινε χωρίς άλλα τεχνικά προβλήματα. Ακολούθησε η τελετή της ενθρόνισης. Στη συνέχεια τράπεζα αγάπης, χοροί και τραγούδια στην αυλή του Καθεδρικού.

Ημέρα 4η, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011: Οι προσκυνητές ταξίδεψαν στην πόλη Ίνια, όπου και το ομώνυμο φρούριο στο οποίο γινόταν το σκλαβοπάζαρο. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο της γης, όπου τέμνεται ο ισημερινός με το μεσημβρινό. Στη μεγάλη αίθουσα των κατηχητικών έγινε η πρώτη σύναξη του Ιερού κλήρου, συζητήσαμε τα προβλήματα και δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές. Ακολούθησε γεύμα με όλους τους κληρικούς και τις πρεσβυτέρες τους.

Ημέρα 5η, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011: Ταξιδέψαμε στην πόλη Λάρτε, εκεί που ξεκίνησαν οι κατηχήσεις και έγιναν οι πρώτες βαπτίσεις. Οι παλαιοί κληρικοί μάς είπαν πως ο Μητροπολίτης Ειρηναίος πήγαινε εκεί με ταξί για να τους κατηχήσει και να βαπτίσει. Πρώτος σταθμός ο Ιερός Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Δοξολογία και ομιλία. Επίσκεψη στην Τεχνική Σχολή Άγιος Πέτρος, συνάντηση με τη μαθητιώσα νεολαία και τον σύλλογο καθηγητών, ξενάγηση στους χώρους της σχολής, ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της και τις άμεσες ανάγκες, που είναι η ανέγερση οικοτροφείου, αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγορά μικρού λεωφορείου για τις μετακινήσεις των μαθητών. Στη συνέχεια επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην παραθαλάσσια πόλη Τέμα. Ο Ιερός Ναός κτίστηκε από τον καπετάνιο Παναγιώτη Τσάκο και εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη μας το 2008. Τελέσαμε και επιμνημόσυνη δέηση προς ανάπαυση της ψυχής της θυγατέρας του κ. Τσάκου, της αγαπημένης του Μαρίας. Οι συνεργάτες του καπετάνιου μας φιλοξένησαν στο σπίτι τους, όπου και γευματίσαμε.

Ημέρα 6η, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011: Ταξιδέψαμε στην πόλη Μπρεμάς. Προσκύνημα και δέηση στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου. Εν πομπή με ψαλμωδίες μεταβήκαμε στις όχθες του ποταμού Βόλτα και τελέσαμε ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων. Πνευματική ανάταση, κατάνυξη, συγκίνηση. Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Πολλοί νέοι βούτηξαν στο νερό. Ένας ο τυχερός. Επιστροφή στον Ιερό Ναό, λιτό γεύμα με εξωτικά φρούτα από τα δέντρα της παρακείμενης ζούγκλας, χοροί και τραγούδια. Συνάντηση με τους αρχηγούς των φυλών, γενικό αίτημα η ανέγερση σχολείου για τις ανάγκες της κοινότητας και ενός πηγαδιού για πόσιμο νερό.

Ημέρα 7η, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011: Συνάντηση με τη νεολαία, τους κατηχητές και τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Αναχώρησε ο π. Νεκτάριος για την πρωτεύουσα των Η.Π.Α. Παρέμεινε στην Άκκρα για δέκα μέρες και οργάνωσε σεμινάρια για τους ιερείς και τους κατηχητές. Φεύγοντας μας άφησε πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δύο εκτυπωτές που έφερε μαζί του από την Αμερική, δωρεά των ενοριτών του.

Ημέρα 8η, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011: Συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με τους συνεργάτες και με τους λιγοστούς Έλληνες που ζουν στη Γκάνα. Δέκα τον αριθμό.

Ημέρα 9η, Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011: Ταξιδέψαμε στην Κεντρική Γκάνα. Υποδοχή στην είσοδο της πόλης Γκομόα από τους πιστούς και τους αρχηγούς των φυλών. Εν πομπή υπό τον ήχο των τυμπάνων φτάσαμε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Και στη συνέχεια διασχίσαμε το δάσος και μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή φτάσαμε στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Τελέσαμε τα θυρανοίξια του νεόδμητου Παρεκκλησίου και στη συνέχεια τη Θεία Λειτουργία. Παρά τη ζέστη και την υγρασία συγκεντρώθηκαν γύρω από το Παρεκκλήσι εκατοντάδες πιστοί. Έφτασαν εκεί από όλες τις ενορίες για την ετήσια συνάντησή τους, που διαρκεί τρεις ημέρες. Επιστροφή στον κυρίως Ιερό Ναό. Προσφωνήσεις από τους τοπικούς άρχοντες. Και πάλι γενικό αίτημα η ανέγερση μικρού Σχολείου και ενός πηγαδιού για πόσιμο νερό. Στη συνέχεια η κάθε ενορία παρουσίασε το δικό της εορταστικό πρόγραμμα. Διανομή συσσιτίου σε όλους τους παρευρισκομένους, δώρα και γλυκά σε όλα τα παιδιά. Αργά το απόγευμα επιστροφή στην πρωτεύουσα. Και πάλι η κατάσταση στους δρόμους φρικτή.

Ημέρα 10η, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011: Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό. Αποχαιρετισμός και ανταλλαγή δώρων. Όλοι σκυθρωποί. Στο αεροδρόμιο συγκίνηση και δάκρυα και από τους προσκυνητές και από τους Αφρικανούς. «Να μας ξανάρθετε σύντομα», φώναζαν οι Αφρικανοί, «μην μας ξεχνάτε». Μα πώς να σας ξεχάσουμε απαντούσαν οι προσκυνητές, έχετε ήδη κατακτήσει ένα κομμάτι της καρδιάς μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

http://www.iersyn.gr/news84.php

Προσφέρετε ΣΗΜΕΡΑ κιόλας την αγάπη σας στην Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γκάνας, μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, για να μπορέσει να εξοπλίσει τα σχολεία, να κτίσει νέα σχολεία , να ανοίξει πηγάδια πόσιμου νερού. Πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

O πληθυσμός της Γκάνας ξεπερνά τα 24.000.000 κατοίκους. Από αυτούς μερικές δεκάδες  χιλιάδες είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά κυριαρχούν οι ετερόδοξοι, καθώς και νεώτερες αμερικανόφερτες σέκτες , αλλά και άλλες θρησκείες τοπικές ή το Ισλάμ. Παραθέτουμε τα στοιχεία, για να κατανοήσουμε όλοι ότι πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειες και τις προσευχές μας για να μετεφέρουμε τη μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα έθνη. 6,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και πίστης. Και από τους άνω των 300.000.000 Ορθοδόξων Χριστιανών, πόσοι από εμάς ξέρουμε τα δόγματα της Εκκλησίας μας ή συμμετέχουμε στα Μυστήρια ή προσευχόμαστε ; Αρκετά αδρανήσαμε και αδιαφορήσαμε.

Είναι η ώρα των έργων. Το τάλαντο της Ορθόδοξης πίστης και Εκκλησίας που μας χαρίστηκε από τον Κύριο, ΠΡΕΠΕΙ να το πολλαπλασιάσουμε. Δεν αρκούν, πια, οι ομιλίες μέσα στους 4 τοίχους των ναών. Πρέπει να βγούμε στα έθνη, είτε σε αυτά που έρχονται στις Ορθόδοξες χώρες είτε με την προετοιμασία Ορθοδόξων ιεραποστόλων για ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ. Αν αυτό δεν γίνει ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ σε όλο το πλήρωμα της Ορθόδοξης  Εκκλησίας μας, τότε θα θρηνούμε πάνω στα ερείπια ενός κούφιου θρησκευτικού συστήματος αιρέσεων, σεκτών, παραθρησκειών, νεοπαγανισμού, αθεϊας, αποκρυφισμού, ψευτοθρησκειών.

Οι αιρέσεις και οι σέκτες έχουν ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ, τηλεοπτικά προγράμματα και ραδιοφωνικά στο διαδίκτυο, αιρετική κατήχηση σε όλες τις γλώσσες με παρερμηνεία του Ευαγγελίου, δεκάδες χιλιάδες φυλλάδια, βιβλία, περιοδικά κλπ  και εμείς  οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί περί άλλα τυρβάζουμε, και αφήνουμε τα Έθνη έρμαια ψευτοπροφητών, ψευτοχαρισματικών, ψευτοαναγεννημένων και ψευτοδιδασκάλων ! Οι δικοί μας Ιεραπόστολοι θα είναι ευτυχισμένοι αν έχουν μερικά λειτουργικά βιβλία ή κατήχηση σε φωτοτυπίες !!! Ας ξυπνήσουμε,, αδέλφια Ορθόδοξοι Χριστιανοί !!!

This entry was posted in Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αφρική, Africa, Γκάνα, Ghana, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε