Συνέντευξη του Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας. Επίκειται χειροτονία του πρώτου Φιτζιανού ορθόδοξου ιερέα.


Από το εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων Ρομφαία μεταφέρουμε συνέντευξη του Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιου, ο οποίος ευρίσκεται στη Ρόδο για τη χειροτονία του πρώτου Ορθόδοξου ιερέα για τα νησιά Φίτζι, του νεοφώτιστου κ. Βαρθολομαίου.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος στη Ρόδο

Γράφει η συνεργάτης μας, Πέγκυ Ντόκου

Στη Ρόδο βρίσκεται ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος για τις καλοκαιρινές διακοπές του αλλά και με αφορμή την χειροτονία του πρώτου Ορθόδοξου ιερέα από τα νησιά Φίτζι, ονόματι Βαρθολομαίος.

Η χειροτονία θα γίνει από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας, στη Μονή Θάρρι τον προσεχή μήνα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο νέος κληρικός θα μείνει στη Ρόδο για να ασκήσει τα καθήκοντά του και κατόπιν θα μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα νησιά Φίτζι.

Η Ιερά Μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας έχει χαρακτηριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως Ιεραποστολική. Περιλαμβάνει τη Νέα Ζηλανδία, και τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού μέχρι και τα νησιά Φίτζι, Τόνγκα και Σαμόα με τα δικά τους νησιωτικά συμπλέγματα. Ιδρύθηκε το 1970 από την Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας –στην οποία υπήγετο μέχρι τότε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, μίλησε για την επίσκεψή του στην Ρόδο, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

«Ο σκοπός της επίσκεψής μας στην Ρόδο είναι να ερχόμαστε σε κάθε ευκαιρία στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, που μας δίνει χαρά, δύναμη και θάρρος προς την συνέχιση του έργου μας το οποίο που επιτελούμε εκεί μακριά στους αντίποδες της άλλης άκρης του κόσμου. Η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα που αναπτύσσεται σιγά σιγά. Οι άνθρωποι εκεί είναι καλοί και ζούμε μονοιασμένοι».

Πώς είναι το ποίμνιό σας με τους Ορθόδοξους εκεί;

Είμαστε 5.000 Έλληνες και περίπου 10.000 σλαβικής καταγωγής (Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι κ.λπ.) Από εκεί και πέρα, έχουμε ξεκινήσει να επεκτεινόμαστε και στο ντόπιο στοιχείο, τους καθαρά Νεοζηλανδούς που είναι είτε Αγγλοσαξονικής προελεύσεως είτε Μαορί που είναι ιθαγενείς.

Υπάρχουν προβλήματα στη Νέα Ζηλανδία με την Διασπορά;

Εκεί διαγράφεται ευοίωνο το μέλλον για την Ορθοδοξία. Πολλοί γηγενείς εκφράζουν την επιθυμία να ασπαστούν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό που τους εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη. Ήδη βαφτίσαμε και αρκετούς γηγενείς από τα νησιά Φίτζι τα οποία βρίσκονται στο νοτιο – ανατολικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού και απέχουν τρεις ώρες από τη Νέα Ζηλανδία, αεροπορικώς.

Έχετε στήριξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας στηρίζει πολύ και υπολογίζει στην Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας. Το Πατριαρχείο επιθυμεί να βρίσκεται παντού και να έχει το προβάδισμα σε τέτοιες περιοχές, καθότι υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της Διασποράς με τα άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία (Ρωσίας, Σερβίας κ.λπ.)

Εμείς προσπαθούμε να είμαστε οργανωμένοι και να προσφέρουμε όσο μπορούμε στους Ορθόδοξους και σε όσους επιθυμούν να ασπαστούν την θρησκεία μας.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος:

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, υπέρτιμος και έξαρχος Ωκεανίας κ. Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Αδαμάντιος Τσούκος) γεννήθκε στην Λάρδο της Ρόδου το 1938. Σπούδασε στην Πατμιάδα του Γένους Σχολή και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής Αφρικής στην Κένυα και στο Ζαϊρ.

Στις 15 Ιουλίου 2005 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επίσκοπος Ερυθρών, ως Βοηθός παρά τω Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο και στις 13 Οκτωβρίου του ιδίου έτους εκλέχθηκε παμψηφεί στην Μητρόπολη της Νέας Ζηλανδίας.

ΟΣΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ, ΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ.

This entry was posted in Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Νέα Ζηλανδία, Φίτζι - New Zealand,Fiji,Samoa,Tonga, Ωκεανία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε