H θρησκευτική κατάσταση στο Κονγκό και η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Συνεχίζουμε την έρευνά μας σε διάφορες χώρες της γης και παρουσιάζουμε τη θρησκευτική κατάσταση στο Κογκό ( πρώην Ζαίρ ) , στο οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει παρουσία από τη δεκαετία του 1970, με αρκετές ιεραποστολές και κάποιους ηρωικούς Ιεραποστόλους. Παρά τη παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας τα τελευταία 30-40 χρόνια στην αχανή αυτή χώρα των 70.000.000 κατοίκων, αριθμητικά οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν καταγράφονται στις στατιστικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πολλές τοπικές «εκκλησίες», μια από τις οποίες αυτή  του «προφήτη» Simon Kimbangu ( την ίδρυσε τον 20ο αιώνα ) αριθμεί σε 3.000.000 μέλη ( αν και άλλες στατιστικές αναφέρουν μικρότερους αριθμούς ), ενώ άλλες θρησκείες και τοπικά θρησκευτικά κινήματα αριθμούν πολλές χιλιάδες μέλη, όπως βλέπετε στο σχετικό άρθρο από την αγγλική Wikipedia. Επίσης, στο Κογκό δραστηριοποιείται μια «βυζαντινή καθολική ορθόδοξη εκκλησία» ( με έγγαμους επισκόπους ) καθώς και ορθόδοξες κοινότητες που ακολουθούν το παλιό ημερολόγιο και σχετίζονται με τους ΓΟΧ της Ελλάδος.

http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_the_Democratic_Republic_of_the_Congo

Πόσοι, άραγε, είναι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Κογκό ; 100.000 ; Ή και παραπάνω ;

Παρά τη σημαντική, όμως, πνευματική πρόοδο και την δημιουργία δεκάδων ορθοδόξων εκκλησιών σε όλο το Κονγκό, η Ορθόδοξη Εκκλησία υστερεί σημαντικά σε αριθμούς ακόμα και από τις νεοφανείς αφρικανικές αιρέσεις του Κογκό και τις ακραίες χριστιανικές αιρέσεις.

Με πενιχρά μέσα ( υλικά και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ) οι λίγοι Ορθόδοξοι Ιεραποστόλοι «παλεύουν» – στη κυριολεξία- με την πανσπερμία χριστιανικών και παραχριστιανικών ομολογιών, καθώς και με τις άλλες θρησκείες. Ο προβληματισμός, όμως, υπάρχει. Πως μπορεί ένας «προφήτης» να ιδρύει μια νέα «εκκλησία» , όπως η ονομαζόμενη «Κιμπάνγκουιστ church» και να αποκτά τόση επιρροή σε εκατομμύρια ανθρώπους, και η αληθινή Εκκλησία του Ιησού Χριστού, η Ορθόδοξη, να υστερεί αριθμητικά ;  Το «ποιοτικά», όπως αναφέρουμε και στα άλλα άρθρα, δεν μπορούμε να το δούμε εμείς, παρά μόνο ο Θεός.

Προβληματιστήκαμε, λοιπόν, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ; Πως μπορούμε να πλησιάσουμε τους κατοίκους του Κονγκό και να τους μιλήσουμε για την Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ; Είμαστε στο 2013 και το 95% των κατοίκων του Κονγκό, πιθανόν, να μην έχουν ακούσει ποτέ για την Ορθόδοξη Εκκλησία ! Και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πιθανόν, να συγχέει τον Χριστιανισμό με τις παλιές ανιμιστικές – παγανιστικές θρησκείες ! Γιατί οι άλλοι μπορούν και η Ορθόδοξη Εκκλησία φαίνεται να υπολείπεται, παρά τη σημαντική πρόοδο τα τελευταία 40 χρόνια ;

Υπάρχει αρραγής ενότητα μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών του Κονγκό ; Σκεφτήκαμε ποτέ πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη Ορθόδοξου Πανεπιστημίου στη Κινσάσα ; Σκεφτήκαμε ποτέ πώς μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη επιτυχία στο Ιεραποστολικό έργο και σε αυτή τη χώρα ; Και πως βοηθούν οι αρχέγονες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ευρώπης το ιεραποστολικό έργο στο Κονγκό και στις άλλες χώρες ; Μόνο οικονομικά  ( και τώρα σε περίοδο κρίσης οι πόροι- δωρεές για τις ιεραποστολές μειώνονται ) ; Γιατί υστερούμε σε ανθρώπινο δυναμικό ; Γιατί υστερούμε σε ιεραποστόλους και κατηχητές ; Δεν πρέπει, άμεσα, μέσα στο 2013, να προβληματισμούμε ; Πότε περιμένουμε να κηρύξουμε τα «πιστεύω» της πρωτοχριστιανικής, αρχαίας, Ορθόδοξης Εκκλησίας στα έθνη ; Γιατί κάποιοι άνθρωποι βαπτίζονται Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά στη συνέχεια, λόγω έλλειψης κατήχησης, χάνονται στη πανσπερμία των χριστιανικών ομολογιών και αιρέσεων ;

Πάει και ο Ιανουάριος του 2013 ( σχεδόν ) και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν έχουν κάνει σχεδιασμό για το πως θα βοηθήσουν ( εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων ) το ιεραποστολικό έργο. Ούτε απολογισμός για το 2012. Να δούμε τις ελλείψεις, τις παραλείψεις, τα λάθη μας, να βρούμε ή να μιμηθούμε τρόπους επικοινωνίας με τους λαούς της Αφρικής και όλου του κόσμου.

Δεν αρκεί να παραμείνουν οι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ενωμένοι με την Ορθόδοξη Εκκλησία,αλλά πρέπει να δοθεί η Ορθόδοξη Μαρτυρία σε ετερόδοξους και αλλόθρησκους και άθεους,σε όλους, κι αν δεν ικανοποιούνται από τον ησυχασμό και τα Μυστήρια και τα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι δικαίωμά τους να κάνουν ότι θέλουν. Αλλά πρέπει, επιτέλους, να ακούσουν τι έχει να πει η Ορθόδοξη Εκκλησία στα έθνη. Γιατί να τα ακουν οι ετερόδοξοι αντιπρόσωποι στους θρησκευτικούς διαλόγους και δεν πρέπει να τα ακουν ή να τα μαθαίνουν οι απλοί  Χριστιανοί που ανήκουν στις άλλες ομολογίες ;

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s