Την ώρα που καίγονται τα σπίτια μας, εμείς ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ! Ανοιχτή επιστολή προς τους Επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας!


Παναγιώτατε, Μακαριώτατε, Σεβασμιότατοι Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι,

Μητροπολίτες, Επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σεβαστοί πατέρες,

με σεβασμό και αγωνία απευθύνω αυτήν την ανοιχτή επιστολή προς εσάς, που είστε οι πνευματικές κεφαλές της Εκκλησίας μας.

Η Ελλάδα μας περνάει μια μεγάλη πνευματική και οικονομική κρίση, η οποία κορυφώθηκε με την ιδιότυπη οικονομική ( και σύντομα πνευματική ) υποδούλωση σε εξωθεσμικά και εξωελλαδικά οικονομικά κέντρα :

– εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες γνωρίζουν μείωση του εισοδήματός τους , πράγμα που πλήττει κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως τους οικογενειάρχες ( και περισσότερο τις πολύτεκνες οικογένειες ), και τους συνταξιούχους και όσους έχουν δάνεια στεγαστικά.

– ραγδαία είναι η αύξηση της ανεργίας , ιδίως στους νέους, ενώ τα πράγματα προμηνύονται δυσάρεστα και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, λόγω της επικείμενης αύξησης των απολύσεων, της μείωσης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και των άλλων μέτρων που επιβάλλονται για το «καλό» μας.

– η απελπισία , η αγωνία και η κατάθλιψη κυριεύει μεγάλα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού, ενώ αυξάνονται οι αυτοκτονίες και η εγκληματικότητα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι ναρκομανείς, οι αλκοολικοί και όσοι καταφεύγουν σε εξαρτησιογόνες ουσίες ή ψυχοναρκωτικά, οι άστεγοι, όσοι στερούνται ακόμα και τη καθημερινή τους τροφή, άρα μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης είτε σωματικής είτε πνευματικής.

-λόγω της οικονομικής ανέχειας ή της ανασφάλειας χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν ή οδηγούνται σε μαρασμό και λουκέτο, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας σε οικογενειάρχες που έχουν παιδιά ανήλικα ή παιδιά που σπουδάζουν. Οι νέοι δεν έχουν διέξοδο ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

– λόγω της οικονομικής ύφεσης έχουν μειωθεί δραματικά οι δωρεές προς τα κοινωφελή ιδρύματα που συντηρεί η Εκκλησία, ενώ υπάρχει κίνδυνος μείωσης και των δωρεών προς ΜΚΟ, προς σωματεία που στηρίζουν την φιλανθρωπική, εκπαιδευτική δραστηριότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Ελλάδα αλλά και σε περίπου 80 χώρες του κόσμου μέσω της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που υπάρχει στα χείλη πολλών είναι : ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ να ενδιαφερθούν για τα μέλη της Εκκλησίας που υποφέρουν και βρίσκονται σε οικονομικό ή πνευματικό αδιέξοδο ;

Ποιον οικογενειάρχη ή πολύτεκνο ή άνεργο ή υποψήφιο άνεργο, άστεγο ή μεροκαματιάρη ή μικροεπαγγελματία ενδιαφέρουν τα θέματα που απασχολούν τις Διαρκείς συνόδους των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών ;

– Ποιον ενδιαφέρουν με ποιους συναντήθηκε ο τάδε Επίσκοπος, σε ποιές ακολουθίες χοροστάτησε και ποιους ναούς επισκέφτηκε, όταν δεν μπορεί να βγάλει οικονομικά το μήνα και δεν μπορεί να προσφέρει στα παιδιά του όσα πρέπει ;

– Τι εικόνα σχηματίζει για την Εκκλησία ο μέσος πολίτης όταν βλέπει τους Προκαθημένους τοπικών Εκκλησιών να συναντώνται ή να συντρώγουν με επισήμους, με μεγαλόσχημους, ενώ ο ίδιος αδυνατεί να συντηρήσει τον εαυτό του ή την οικογένειά του, λόγω ανεργίας ;

– Τι εικόνα σχηματίζει για την Εκκλησία ο μέσος πολίτης όταν ακούει ή βλέπει περιττές πολυτέλειες μέσα στους ναούς, λαμπρές υποδοχές και παράτες, και  αυτός υποφέρει ;

– Ποιον ενδιαφέρουν οι διάφορες «θεολογικές συζητήσεις» με τον Πάπα ή τους ετερόδοξους και τα διάφορα συνέδρια, όταν μπορεί από στιγμή σε στιγμή να χάσει τη δουλειά του ή το σπίτι του, επειδή αδυνατεί να ξεπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο ;

– Ποιον ενδιαφέρουν οι βαθυστόχαστες θεολογικές αναλύσεις και τα λόγια κηρύγματα από τον άμβωνα, όταν ο μέσος πολίτης δεν βλέπει στο πρόσωπο του Επισκόπου ή του ιερέα ή του μέσου Ορθόδοξου Χριστιανού ( τρομάρα μας ) την εικόνα του ταπεινού Ιησού Χριστού, που συνέπασχε με όσους πονούσαν και υπέφεραν ;

– Ποιον ενδιαφέρουν οι νέες χειροτονίες , τα εγκαίνια νέων ναών, οι αγιογραφήσεις, όταν χιλιάδες νέοι έχουν πέσει στα ναρκωτικά ή στον αλκοολισμό και αργοπεθαίνουν και δεν βλέπουν την Εκκλησία δίπλα τους ; Ποιον ενδιαφέρουν οι διαμάχες μεταξύ Επισκόπων ή για διάφορα μεγάλα θεολογικά ζητήματα, όταν οι αυτοκτονίες αυξάνονται και οι νέοι μας ψάχνουν ψεύτικους παραδείσους στην αθεΐα, στον νεοπαγανισμό, στις διάφορες εισαγόμενες παραθρησκείες και χριστιανικές σέκτες ; Που είναι η Εκκλησία να κηρύξει « Ιησού Χριστό», την «εσταυρωμένη Αγάπη», και να μοιράσει αγάπη ;

Ναι, βγήκε – πράγματι-ένα ανακοινωθέν για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας ( που το διαβάσαμε εμείς και εμείς ) ύψους 97.000.000 ευρώ σε όλη την Ελλάδα – χώρια τα όσα στάλθηκαν σε πάνω από 80 χώρες του κόσμου, για την κάλυψη εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών αναγκών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά πάλι ο μέσος πολίτης βλέπει με καχυποψία την Εκκλησία, λόγω εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας που είναι άγνωστη στο μέσο Έλληνα, βλέπει με καχυποψία τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο υποφαινόμενος ακούει, συχνά πυκνά, παράπονα γιατί η μόνη επαφή ορισμένων συμπολιτών μας με την Εκκλησία είναι τα «τυχερά» για τη τέλεση ορισμένων Ακολουθιών ή ακούει αιτήματα για να παραχωρήσει η Εκκλησία την «περιουσία» τους στο λαό, τώρα που υπάρχει οικονομική κρίση, ανεργία, ανέχεια κλπ.

Ναι, έπρεπε να συγκληθεί άμεσα Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης, να συσκεφθούν οι Μητροπολίτες Δωδεκανήσων, να γίνουν ιερατικές συνάξεις, με ένα και μοναδικό ΘΕΜΑ : πως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος θα σταθεί δίπλα σε όσους υποφέρουν, σε όσους μένουν άνεργοι, να δώσει ένα όραμα, μια ελπίδα ( τον Ιησού Χριστό) σε όλο το κόσμο και-κυρίως- στους νέους :

1) Να γίνει άμεσα εξοικονόμηση πόρων στις Μητροπόλεις και ενορίες, υπέρ των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Οι Επίσκοποι, οι ιερείς και οι ευκατάστατοι πιστοί να προσφέρουν ότι θέλουν από τα έσοδά τους υπέρ των ευαγών ιδρυμάτων στην Ελλάδα ή υπέρ των προγραμμάτων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

2) Να συσταθούν στις ενορίες επιτροπές καταγραφής πολιτών που αντιμετωπίζουν – αποδεδειγμένα- οικονομικά προβλήματα ( ανέργων, αστέγων, πολυτέκνων, οικογενειών όπου υπάρχουν προβλήματα υγείας, κλπ )

3) Να δημιουργηθεί γραμμή υποστήριξης σε κάθε Μητρόπολη ( με κοινό τηλεφωνικό αριθμό- χωρίς χρέωση ) όπου ψυχολόγοι- συνεργάτες της κάθε Μητρόπολης και έμπειροι Πνευματικοί θα απαντούν σε όποιον άνθρωπο βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας και απόγνωσης, για διάφορους λόγους. Να δημιουργηθεί, επίσης, ειδική ιστοσελίδα πρόληψης αυτοκτονιών.

4) Να γίνει άμεση καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας και να δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς και το που θα διοχετεύονται τα έσοδα από αυτήν, δηλαδή, στην άμεση ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

5) Να δημιουργηθούν ομάδες αλληλεγγύης σε κάθε ενορία που θα προσφέρουν μια πρώτη μορφή βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καλοκαιρινές διακοπές, όταν ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δεν υπάρχουν περιθώρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας, κυρίως νέοι, βρίσκονται σε αδιέξοδο και αναζητούν τρόπους διαφυγής, και στέκονται μακριά από την Εκκλησία.

6) Να ζητήσουν τη βοήθεια των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ειδικότερα να προβάλλουν ( κυρίως μέσω ιστοσελίδων σε διάφορες γλώσσες ) τα μεγάλα θρησκευτικά προσκυνήματα της Ελλάδος, τους τόπους που αναφέρονται στη Καινή Διαθήκη ( πχ τους αποδέκτες των επιστολών του Παύλου ), τα μοναστήρια, τα άλλα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και να προσκαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες Ορθοδόξους Χριστιανούς από όλο το κόσμο να γνωρίσουν τον Θεολογικό Πλούτο της Ελλάδος, φέτος το καλοκαίρι ( ας ζητήσουν από τη λαλίστατη εξουσία να ξαναδεί το θέμα της βίζας με τις Ορθόδοξες χώρες ).

7) Να καταγραφούν οι αδικίες απέναντι στους απλούς ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης, ειδικότερα των αδυνάτων, και να ζητηθεί ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της αδικίας από την εξουσία.Να πληρώσουν όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους και όχι όπως κατέβει στην εξουσία και τους διεθνείς κερδοσκόπους.

Η οικονομική κρίση είναι το μεγάλο «στοίχημα» για την Ελλαδική Εκκλησία, είτε στις Παλιές, είτε στις Νέες Χώρες, είτε στη Κρήτη, είτε στα Δωδεκάνησα, για τον κάθε Επίσκοπο, τον κάθε ιερέα, το κάθε μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ίσως, κάποιος να φέρει αντίρρηση, να αντιλέξει ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος των Επισκόπων και των ιερέων. Σε όσους έχουν αντιρρήσεις, απαντά ο ίδιος ο Χριστός : « πείνασα και μου δώσατε να φάω, διψούσα και μου δώσατε να πιω, άρρωστος ήμουν και με φροντίσατε …» ( Ματθ, 25 : 31-46 )

Με την ελπίδα ότι θα εισακούσετε τη φωνή αγωνίας

ενός απλού μέλους της Εκκλησίας.

Προσκυνώ τη δεξιά σας.

Υ.Γ Αυτή η επιστολή είναι η μια όψη του νομίσματος.

Αύριο, πρώτα ο Θεός, θα ακολουθήσει δεύτερη επιστολή για θέματα πνευματικής υφής, που – πάλι- αποτελεί κραυγή αγωνίας. Η τριλογία θα τερματιστεί με επιστολή προς την ΕΞΟΥΣΙΑ που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ, δηλαδή στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, και που αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις ευθύνες της για τη λεηλασία των οικονομιών του ελληνικού λαού τα τελευταία 30 χρόνια.

Θέλει να εκφράσει την οργή και αγανάκτηση του μέσου πολίτη που βλέπει τα όνειρά του να γκρεμίζονται, που βλέπει τα παιδιά του να πολτοποιούνται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, που βλέπει την τρίτη ηλικία να εκλιπαρεί για τα ψίχουλα των κόπων της, που βλέπει τη μάνα να προσπαθεί να φροντίσει το άρρωστο παιδί της κλπ.

Η επιστολή τερματίζεται απότομα, γιατί ένα μέρος του λαού θα στηθεί να δει τα ματς και τους τελικούς των ριάλιτυ με αγωνία. Κατάφεραν και αλλοτρίωσαν τον ελληνικό λαό και τον έκαναν να μην μπορεί να αντισταθεί…Κατάφεραν και τον εκπόρνευσαν, ώστε να βλέπει να κόβουν τη σύνταξη στη μάνα του ή τον πατέρα του, να απολύουν τον ίδιο ή το παιδί του, αλλά εκείνος να ψάχνει για τα νέα DVD «καλλιτεχνικών μοντέλων»…

Υ.Γ Ξέρουμε ότι υπάρχουν Μητροπολίτες, ιερείς που ήδη εφαρμόζουν σε μικροκλίματα κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις. Το θέμα είναι η γενικότερη προσπάθεια και όχι μεμονωμένες προσπάθειες. Και αυτά δεν θα γίνουν προς το θεαθήναι, όπως κάνουν οι σέκτες, αλλά από πραγματική Αγάπη… Γιατί αλλιώς θα αποτύχουν οικτρά…

This entry was posted in Ελλάδα - Greece and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Την ώρα που καίγονται τα σπίτια μας, εμείς ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ! Ανοιχτή επιστολή προς τους Επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

  1. Ο/Η Misha λέει:

    Mπράβο φίλε Νίκο.
    Μπράβο κι επιτέλους!

  2. Ο/Η pilotos91 λέει:

    Αγαπητέ,
    προσευχή και προσευχή και προσευχή χρειαζόμαστε. Πιστεύω ότι οι Επίσκοποι
    θα ακούσουν τη φωνή μας, που ουσιαστικά είναι φωνή πολλών απλών
    συμπολιτών, που στέκονται μακριά από την Εκκλησία, αλλά χωρίς να
    έχουν αρνητική ή εχθρική στάση.

  3. Παράθεμα: Αναστολή λειτουργίας του μπλογκ εις ένδειξη διαμαρτυρίας. « Orthodox Mission-Ορθόδοξη Ιεραποστολή

Σχολιάστε