Ορθόδοξη Ανάσταση – Πάσχα στο Μαλάουι!Khristu Wauka!Zoonadi Wauka!


Μπλαντάιρ 12-4-2010, Αγαπητά μέλη και φίλοι του Ι. Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», Χριστός Ανέστη.

Με τη χάρη του Θεού αξιωθήκαμε και φέτος όλοι μας να ζήσουμε και να εορτάσουμε την κοσμοσωτήρια Ανάσταση του Κυρίου μας. Το «Χριστός Ανέστη» το είπαμε, το φωνάξαμε, το απαντήσαμε και συνεχίζουμε να το λέμε για 40 ημέρες και να γλυκαίνεται το στόμα, το πρόσωπο, η καρδιά και η ζωή μας.

Βέβαιοι, ότι όλοι σας εορτάσατε την «Εορτή των Εορτών» στην Ορθόδοξη Πατρίδα μας με πλούσιες και ποικίλες ευλογίες, σας γράφουμε για να σας μεταφέρουμε λίγο από το πασχαλινό κλίμα που ζήσαμε την φετινή Ανάσταση εδώ στο Μαλάουι.

Μέσα στην αληθινά πολυπολιτισμική χώρα του Μαλάουι, όπου ζούμε, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και φέτος σεμνά και ταπεινά ακολούθησε τον Κύριό μας μέσα από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και το φριχτό Του Πάθος, μέχρι τη λαμπρή Του Ανάσταση.

 

Το νεοφώτιστο ποίμνιό μαζί με τους κατηχουμένους είχε πολλές ευκαιρίες να πλησιάσει λίγο πιο κοντά στην αλήθεια, στη γλύκα και την παρηγοριά που σκορπά η Εκκλησία μας σ’ όλα της τα παιδιά.

 

Το μεταφραστικό γραφείο δούλευε υπερωρίες για να μεταφράζει και να τυπώνει πλήθος εντύπων, τόσο για τους πιστούς, μα ιδιαίτερα για τους κατηχητές και για τον κλήρο.

Ο ιερέας Νεκτάριος, ο ιερέας Νικόδημος και ο διάκονος Σωφρόνιος χρειάζονται τόση μεγάλη βοήθεια να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να αφομοιώσουν τον πλούτο της ορθόδοξης παράδοσης, ώστε να τον μεταδώσουν και σε άλλους.

 

Όσοι ιθαγενείς είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου κοίταζαν με περιέργεια και με θαυμασμό τα δρώμενα. Τόσες συνήθειες και έθιμα ντύνουν την αόρατη πίστη και αγάπη και λατρεία της κάθε ψυχής προς τον αγαπημένο της Νυμφίο μέσα στην Εκκλησία μας.

Γιατί το ένα, γιατί το άλλο; γιατί στολίζουμε τον Επιτάφιο; γιατί κάνουμε την περιφορά του; γιατί τοποθετούμε την εικόνα της Ανάστασης μετά; γιατί τσουγκρίζουμε τα αυγά; και τόσα άλλα. Τόσες ερωτήσεις για τόσα θέματα που στην Ελλάδα θεωρούνται αυτονόητα. Συχνά βγαίνει από τα χείλη διαφόρων νεοφωτίστων: «Τι όμορφη που είναι η Ορθόδοξη Πίστη!»

 

Εμείς στην Ελλάδα συχνά γιορτάζουμε την Ανάσταση, τσουγκρίζουμε τα αυγά και χαιρόμαστε καθώς τηρούμε την παράδοσή μας. Εδώ αυτές οι πράξεις έχουν και άλλο βάρος. Το κόκκινο πασχαλινό αυγό είναι αληθινή γιορτή, είναι «πανηγύρι» για έναν που πεινάει, που πεινάει αληθινά!

 

Κάποια ιθαγενής μεταξύ άλλων κάποτε είπε: «Όποτε στο σπίτι μου η μαμά έδινε – μόνο στα παιδιά – να φάνε αυγό, ήταν σπουδαίο γεγονός!». Συνήθως δε θυσίαζαν το αυγό να το φάνε σαν αυγό, αλλά περίμεναν να γίνει κότα και για να το εκτιμήσουν αυτό τα παιδιά τους έλεγε: «Τώρα εσύ έφαγες μια ολόκληρη κότα!». «Μα πώς έφαγα κότα, αφού αυγό έφαγα» απαντούσαν αυτά. «Αν περιμέναμε, το αυγό θα μας έδινε κότα!» ήταν η απάντηση.

6.500 πασχαλινά αυγά έτοιμα προς διανομή

 

Το φετινό Πάσχα η ιεραποστολή μας μοίρασε 6.500 αυγά! Οι νεοφώτιστοι τσούγκρισαν τα κόκκινα αυγά, φώναξαν το «Khristu Wauka», απάντησαν «Zoonadi Wauka» και χαμόγελα χαράς χαράχτηκαν στα χείλη τους και χαίρονταν την αναστάσιμη χαρά.

 

Η φιλανθρωπική δράση της ιεραποστολής μας χάρη σε σας αυτές τις ημέρες αυξήθηκε. Το μήνυμα της Ανάστασης έφτασε σε κάθε πιστό και κατηχούμενο, αλλά και σε κάθε αλλόθρησκο μαζί με πλούσια δώρα.

 

Άλλη μια φορά νοιώθουμε την ευγνωμοσύνη και θερμά ευχαριστούμε όλους εσάς για τα 10.000 ευρώ που ευγενικά μας προσφέρατε και τα διαθέσαμε, ώστε να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προσφορές αγάπης.

 

Μοιράσαμε αυγά, καλαμποκάλευρο και ρουχισμό σε παιδάκια στις παρακάτω νεοΐδρυτες ενορίες.

Στο Καμπότζι και στο Ντιράντι, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου υπηρετούν ο ιερέας Νεκτάριος και ο διάκονος Σωφρόνιος.

 

Στο Μουλάνζι, όπου ανεγείρεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Άννης και είναι υπεύθυνος ο ιερέας Νικόδημος.

 

Στο Παλόμπε, όπου ανεγείρεται ο Ιερός Ναός των Αρχαγγέλων και υπεύθυνος είναι ο κατηχητής Αντώνιος.

 

Στη Ναμουέρα, όπου υπεύθυνος είναι ο κατηχητής Αθανάσιος και σε άλλες ακόμη περιοχές: στο Τσιραζούλου, στη Λουσάνζα, στο Λιλάνγκουε και αλλού.

Ανήμερα του Πάσχα, με την επιμέλεια του ιθαγενή Βασίλη το πασχαλινό γεύμα, δύο καζάνια με κοτόπουλο και πατάτες, μοιράστηκε στη φτωχογειτονιά στο Ντιράντι και στις φυλακές στο Τσιτσίρι και όλοι χάρηκαν πολύ.

Το φωτογραφικό υλικό που σας στέλνουμε αδυνατεί να παρουσιάσει το κλίμα που επικρατούσε σε κάθε φιλανθρωπική εξόρμηση. Οι ευχές και οι ευχαριστίες που πήρατε όλοι οι δωρητές από τα στόματα των ευεργετημένων ιθαγενών αδελφών μας δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ήταν.

 

Εκτός από το φιλανθρωπικό έργο αυτών των ημερών έχουμε να σας ενημερώσουμε και για τις εργασίες στους δύο Ιερούς Ναούς που ανεγείρονται. Ο ναός προς τιμήν της Αγίας Άννης στο Μουλάνζι και ο ναός προς τιμήν των Αρχαγγέλων στο Παλόμπε ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί. Θα σας στείλουμε φωτογραφίες στην επόμενη επικοινωνία μας. Μέχρι τότε ευχόμαστε όλοι να είστε καλά και ο Θεός να σας σκεπάζει με τις πλούσιες ευλογίες Του. Παρακαλούμε να μας θυμάστε πάντα στις προσευχές σας.

 

Χριστός Ανέστη!

 

π. Ερμόλαος Ιατρού

( http://www.iersyn.gr/news64.php )

Παλαιότερες επιστολές του π. Ερμολάου από το Μαλάουι

Φιλανθρωπικό έργο στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μαλάουι

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΖΑΜΠΙΑΣ

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΛΑΟΥΙ

 

Μπαλαντάιρ, 20 Ιανουαρίου 2010

 

Αγαπητά μέλη του Ιεραποστολικού Συνδέσμου,

χαίρετε εν Κυρίω.

 

Μόλις λάβαμε το e-mail σας και σπεύδουμε να απαντήσουμε. Ειλικρινά, κάθε φορά που έχουμε γράμμα σας χαιρόμαστε ιδιαιτέρως, διότι σας νιώθουμε φίλους, αδελφούς και συμπαραστάτες εδώ, σε ότι επιτελείτε προς δόξαν Θεού. Περιττό να αναφέρω και πάλι ότι είστε οι μόνοι που μας συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν τόσο πολύ και εύχομαι με όλη μου την καρδιά ο Θεός να σας ευλογεί πλουσιοπάροχα.

 

Επίσης, σας υπερευχαριστώ, που μου γράφετε, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα καταβάλετε την τρίτη δόση για τον Ιερό Ναό της Θεοπρομήτορος Άννης. Ετοιμαζόμουν να σας γράψω κι εγώ γι’ αυτό, αλλά με προλάβατε. Ο Ι. Ναός προχωράει κανονικά. Σήμερα βάφουμε τα ξύλα της σκεπής με ειδικό λάδι και φάρμακο για τους τερμίτες. Σε δύο-τρεις μέρες θα τοποθετηθεί η σκεπή. Το καλύτερο ωστόσο νέο είναι ότι αυτός ο Ι. Ναός θα έχει τον δικό του ιθαγενή ιερέα, τον π. Νικόδημο. Είναι πολύ καλός και όλα δείχνουν ότι η ενορία θα προκόψει.

Επίσης και ο Ι. Ναός των Αρχαγγέλων στο Παλόμπε προχωράει πολύ γρήγορα. Εκεί υπάρχει ο κατηχητής Αντώνιος, σαράντα πέντε ετών, δάσκαλος στο επάγγελμα, που προορίζεται για κληρικός. Ελπίζω φέτος να χειροτονηθεί διάκονος.

 

Σας παρακαλώ πολύ, εάν μπορείτε, στείλτε μας και την δεύτερη δόση γι’ αυτήν την εκκλησία. Έως τώρα μας δώσατε δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €) γι’ αυτήν. Δύο χιλιάδες ευρώ στοίχισε το οικόπεδο και τα υπόλοιπα έχουν ήδη ξοδευτεί. Προχτές σας έστειλα με e-mail φωτογραφίες από την πρόοδο του έργου.

 

Σε μία από αυτές διακρίνεται το φορτηγό της Ιεραποστολής, τεσσάρων τόνων, που ως τώρα μας βοηθάει πάρα πολύ. Γλιτώνουμε πολλά μεταφορικά. Στοίχισε δέκα χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (10.500€ ). Μήπως κάποιος ευλογημένος άνθρωπος θα μπορούσε να καλύψει το ποσό; Προσπαθήστε παρακαλώ.

 

Αδελφοί μου αυτά είχα να σας γράψω. Σας αγαπάμε, σας σκεφτόμαστε και φυσικά προσευχόμαστε για εσάς διότι χωρίς εσάς δεν θα είχαμε πρόοδο εδώ.

Με αγάπη Χριστού

π. Ερμόλαος Ιατρού

( http://www.iersyn.gr/letters.php#km )

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΖΑΜΠΙΑΣ

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΛΑΟΥΙ

 

Μπαλαντάιρ, 22 Φεβρουαρίου 2010

 

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

 

Το e-mail σας, που λάβαμε σήμερα, μας έδωσε μεγάλη χαρά. Συγκινηθήκαμε και ενισχύθηκε το ηθικό μας, όταν διαβάσαμε ότι ο δωρητής σας δέχθηκε να μας χτίσει νηπιαγωγείο και αίθουσα σχολής ραπτικής (και άλλων δραστηριοτήτων) στην ενορία της Αγίας Άννης στο χωριό Μουλάνζι. Μακάρι και του χρόνου να συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα, ώστε και στις άλλες ενορίες μας να έχουμε νηπιαγωγεία και σχολές.

 

Ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο μας υποσχέθηκε ότι θα το τελειώσει μέχρι το Πάσχα. Ας ελπίζουμε… Έτσι, Θεού θέλοντος, το Πάσχα η ενορία της Αγίας Άννης στο Μουλάνζι θα έχει και εκκλησία έτοιμη και νηπιαγωγείο με σχολή ραπτικής. Θα σας στείλουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό καθώς και DVD, ώστε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι το επιτελούμενο έργο.

Συγχαρητήρια για τις προσπάθειές σας για την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Αϊτής. Σας θαυμάζουμε γιατί διακονείτε ακούραστα τον πλησίον. Ευχόμαστε ο Θεός να σας ευλογήσει και ενισχύσει και σε αυτή την προσπάθεια.

Με αγάπη Χριστού

π. Ερμόλαος Ιατρού

( http://www.iersyn.gr/letters.php#km2 )

Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας στην Ορθόδοξη ιεραποστολή στο Μαλάουι, μέσω του ιεραποστολικού συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

This entry was posted in Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Μαλάουι,Malawi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε