Βοηθήστε μας όπως μπορείτε. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία, Επιστολή του π. Ιωνά Γρηγοριάτη.


Μεταφέρουμε από την ιστοσελίδα του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» Θεσσαλονίκης την παρακάτω επιστολή του π. Ιωνά Γρηγοριάτη. Κάνουμε έκκληση σε όσους Ορθόδοξους Χριστιανούς μπορούν, να ενισχύσουν οικονομικά  την ιεραποστολική του προσπάθεια. Κάνουμε έκκληση σε όσους Ορθόδοξους ιερείς και θεολόγους έχουν γνώση των ανατολικών θρησκειών και ειδικότερα του βουδισμού, να προσφέρουν ιδέες στον π. Ιωνά, και ορθόδοξα θεολογικά  κείμενα για την Ιεραποστολή στο κινεζόφωνο κόσμο.

Αδελφοί μου

Για μια ακόμα φορά εκφράζω την βαθειά ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξη σας, που χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να σταθεί η Εκκλησία μας εδώ στην Ταϊβάν.

Προχωράμε σιγά-σιγά. Είναι τόση η δουλειά και η ευθύνη αλλά και η δική μου αδυναμία που η σκέψη για αυτά με συντρίβει. Ελπίζω μόνο στον Θεό και την αγάπη σας.

Βαπτίσαμε μερικούς ανθρώπους. Τους παρακάλεσα να σας γράψουν και εσείς μεταφράστε τα ώστε να έχετε συνεργασία διαφορετική από την δική μου. Σας έγραψε η Πελαγία και ο νεοβαπτισθείς Ιωσήφ. Στο μέλλον θα έχετε περισσότερα από άλλους.

Ο Ιωσήφ σας έγραψε, εγώ μονο σας παρακαλώ να προσεύχεστε για την γυναίκα του, να γίνει και αυτή σιγά-σιγά Ορθόδοξη. Είναι προτεστάντισσα, πήγαινε σε μια εκκλησία κάποιου πάστορα Λη. Όταν ήρθε στην Εκκλησία μας τρόμαξε, είδε τις εικόνες νόμισε όπως της έλεγαν ότι προσκυνάμε είδωλα. Αλλά σιγά-σιγά άρχισε να καταλαβαίνει, της εξήγησα για το θυμίαμα, φοβόταν και φαντάζεστε την έκπληξή της όταν της είπα ότι ο Προφήτης Μαλαχίας (κεφ. 1, στίχος 11) αναφέρει ότι θα έρθει καιρός που τα έθνη θα έχουν θυσιαστήρια και θα προσφέρουν θυμίαμα στον Θεό, αυτό που κάνουμε τώρα. Σιγά-σιγά ξέκοψε από την εκκλησία της και έρχεται στην δική μας. Μακάρι να βρει την δύναμη και να κάνει το τελικό βήμα. Ουδέποτε την πίεσα, πάντα σέβομαι τις πεποιθήσεις της και έχει αρχίσει να το εκτιμά, συγκρίνοντας το πόσο την πιέζουν οι πάστορες να ξαναγυρίσει.

Ο άνδρας της δεν άντεχε πλέον και δεν μπορούσα να του αρνηθώ να γίνει Ορθόδοξος. Βαπτίστηκε με την κορούλα του την οποία κρατούσε στην αγκαλιά του βρισκόμενος μέσα στην κολυμβήθρα και βοηθώντας με στην κατάδυση.

Εδώ ο κόσμος δεν ξέρει την πίστη μας, αλλά όταν αρχίζει να την γνωρίζει συγκινείται πολύ. Η μαμά, για παράδειγμα, συμφωνούσε για την βάπτιση του παιδιού της και μας και βοηθούσε την ώρα του μυστηρίου. Η ίδια όμως δυσκολεύεται να αλλάξει. Προέρχεται από βουδιστική οικογένεια, με αδελφή σε βουδιστικό μοναστήρι, μόνη αυτή Χριστιανή, όλοι οι φίλοι της προτεστάντες, την επέρριψαν και οι γονείς της, δεν είναι εύκολο προς το παρόν να αλλάξει. Αλλά ελπίζουμε.

Για τον στρατιωτικό που σας έγραψα ότι βαπτίσαμε, έρχεται στην Εκκλησία συχνά και γονατίζει και προσεύχεται. Αυτός μας αποκάλυψε πώς έγινε Ορθόδοξος. Επειδή ήταν πολύ θερμός προτεστάντης, και ήθελε να βοηθήσει, τον έστειλαν οι προτεστάντες στην Ρωσία, να πάει να προσηλυτίσει Ορθοδόξους. Αλλά όταν μπήκε σε Ορθόδοξο ναό, του ήρθε μια παράξενη αίσθηση γαλήνης. Ένοιωσε ότι εδώ είναι η χάρη του Θεού και ότι εδώ δεν είναι αιρετικοί. Αυτό τον αναστάτωσε και επιστρέφοντας στην Ταϊβάν έψαξε και μας βρήκε από το διαδίκτυο. Συγκλονίστηκε πολύ ακούγοντας για τον Θεό ότι είναι αγάπη και όχι καταδίκη και δικαστής των αμαρτωλών (εκτός του πάστορα που δίδασκε τα τοιαύτα, σαν και να μην ήταν και αυτός αμαρτωλός) και σιγά-σιγά με πολύ κατήχηση έγινε με όλη του την καρδιά Ορθόδοξος, ίσως να μας βοηθήσει στο μέλλον.

Όπως πολλές φορές είπα, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι γνωστή στον κινεζικό κόσμο. Αλλά αυτό είναι το όνειρο της ζωής μου. Να την κάνω γνωστή και κατανοητή.

Τι νόημα έχει να μεταφράσεις μια ακολουθία όταν δεν καταλαβαίνουν τίποτα!!! Τι είναι κανόνας; Άντε να μεταφράσεις την λέξη ακροστιχίδα… κάθισμα….. ειρμός…. ή γιατί οι κανόνες δεν έχουν Ωδή 2η (γιατί είναι πένθιμη, η Ωδή του Μωυσέως) κ.τ.λ…άντε να τα πεις στον Κινέζο.

Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε τις έννοιες προσιτές και κατανοητές πράγμα πολύ δύσκολο, με πίνακες με σχήματα, κτλ που να μπορούν οι Κινέζοι να καταλαβαίνουν.

Προκηρύξαμε διαγωνισμό στο ίντερνετ με θέμα τα κοινά και προσιτά στοιχεία της κινεζικής κουλτούρας και σκέψης, με την Ορθόδοξη θεολογία, και δίνουμε βραβεία 30.000, 20.000 και 15.000 ταϊβανέζικα δολάρια.

Ελπίζουμε αν μη τι άλλο να ψάξουν να διαβάσουν και να γράψουν. Είναι ένας τρόπος διαφήμισης. Θα προκηρύξουμε και άλλους διαγωνισμούς.

Πρέπει ο κόσμος να μάθει για τον αληθινό Θεό της αγάπης, που είναι η Αγία Τριάδα και να μη νομίζει ότι η Εκκλησία μας είναι άνθρωποι με μακριές γενειάδες, μαύρα ρούχα, μαύρα καπέλα, σαν τον θεό της κινεζικής κόλασης.

Η δουλειά στο ίντερνετ αρχίζει να αποδίδει κάτι. Έχουμε κατά μέσο ορό περίπου 650-700 επισκέψεις την ημέρα, πράγμα σημαντικό για μια μικρή Εκκλησία.

Έφτιαξα και ένα μπλογκ στα ελληνικά, όχι για να διαφημίσω την ιεραποστολή, αλλά για να δείξω τη ζωή εδώ στην Ταϊπέι με βίντεο και φωτογραφίες και να ζητήσω την θεολογική βοήθεια –που ζητώ απ’ όλους– ιδέες κ.τ.λ. Δυστυχώς, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, δεν έχει ιδέα από θεολογία, που είναι τρόπος ζωής, δεν νοιάζεται, οι απαντήσεις μερικές φορές είναι απογοητευτικές. Για παράδειγμα εκφράζουν «εθνική περηφάνια!» που έχουμε ιεραποστολή στην Ταϊβάν και απαντούν σαν «φίλαθλοι» ή οπαδοί κόμματος και όχι σαν Χριστιανοί. Σκέπτομαι να κλείσω το μπλογκ, θα συνεχίσω προς το παρόν λίγο ακόμα, μήπως και ξυπνήσουν κάποιες συνειδήσεις. Η διεύθυνση του μπλογκ είναι: www.asian-aroma.com. Βέβαια, κύρια ιστοσελίδα μας παραμένει το: www.theological.asia

Παρακαλώ τον Θεό να μας βοηθήσει να μεταφέρουμε την Εκκλησία κάπου στο κέντρο της πόλης, σε ισόγειο χώρο, ώστε να είναι προσιτή σε πολύ κόσμο, κυρίως σε φοιτητές. Βέβαια οι τιμές των ενοικίων είναι απαγορευτικές, αλλά… ποιος μπορεί να γνωρίζει το θέλημα του Θεού και τι μπορεί να μας φέρει;

Σας παρακαλώ προσευχηθείτε θερμά να βρεθούν τα χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Επίσης προσευχηθείτε για τα θύματα της μεγάλης τραγωδίας από τον τυφώνα που πέρασε από την Ταϊβάν, για όλους εκείνους που πέθαναν και θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από την λάσπη. Να σκεφτείτε ότι οι επιζήσαντες θέλουν να σταματήσουν τις μπουλντόζες που σκάβουν, γιατί έτσι κι αλλιώς οι άνθρωποί τους είναι νεκροί. Διαρκώς βρίσκουν ανθρώπινα μέλη (χέρια, κεφάλια, πόδια…) και θέλουν να τους αφήσουν εν ειρήνη… Προσευχόμαστε για όλους αυτούς. Κάναμε τρισάγιο και όταν το επιτρέψει η κυβέρνηση ίσως πάμε στο μέρος που είναι το θαμμένο χωριό για να προσευχηθούμε.

Σας παρακαλώ δώστε μας ιδέες, στείλτε μας θεολογικά άρθρα, βοηθήστε μας όπως μπορείτε, ας μη χάσουμε την ευκαιρία…

Το Βυζάντιο δεν έκανε ιεραποστολή στους Άραβες και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; …

Σας ευχαριστώ που ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος καταλαβαίνει και πονάει την Ιεραποστολή και βοηθάει πάντα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Εύχομαι ο Κύριος να το ανταποδώσει σε όλα τα μέλη και φίλους του Σωματείου, που από μέρους τους και με τις μικρές τους δυνάμεις στηρίζουν από τα μετόπισθεν το έργο.

Με αγάπη Χριστού

π. Ιωνάς

( http://www.iersyn.gr/news49.html )

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να ενισχύσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ταϊβάν , μπορούν να καταθέσουν την αγάπη τους στον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης ( με την ένδειξη : για την Ταϊβάν ). Πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Ειδήσεις από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ταϊβάν

This entry was posted in Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Ασία, Asia, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Ταϊβάν, Taiwan, Χονγκ Κονγκ-Hong Kong and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε