Η δράση των Ορθόδοξων παπάδων -μοναχών στο Κολουέζι του Κογκό !


Από παλαιότερο τεύχος του Ορθ. Ιεραποστολικού περιοδικού Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης πληροφορούμαστε για τις δραστηριότητες των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων ( ιερέων και μοναχών ) στην Επισκοπή Κολουέζι του Κογκό. Σε μια εποχή που μαίνεται ο πόλεμος κατά των ιερέων ( παπάδων ), των μοναχών, της Εκκλησίας γενικότερα, από διάφορα παραπολιτικά και  εκδοτικά κέντρα, σε συνεργασία με αντιεκκλησιαστικές και παραθρησκευτικές νεοποχίτικες ομάδες και αιρέσεις  ( κέντρα και ομάδες που  έχουν αποκτήσει υπέρμετρη εξουσία και έξω από τα συνταγματικά πλαίσια ), από ετερόκλητες συμμαχίες, με άγνωστα κίνητρα και συμφέροντα,  με απίστευτο μίσος και εμπάθεια και αντιθρησκευτικό φανατισμό , είναι καιρός να ακουστεί και η θετική πλευρά της Εκκλησίας. Μια συνεισφορά που δεν παίζεται από τα ΜΜΕ γιατί δεν έχει μέσα της τη σκανδαλολογία ή δεν φέρνει τηλεθέαση σε ένα κοινό που έχει, πλέον, συνηθίσει τη πολιτική της κλειδαρότρυπας, των ριάλιτυ σόου και του εύκολου κέρδους. Ενός κοινού που ενθουσιάζεται από τους κούφιους τηλεαστέρες, ενός κοινού που βυθίζεται μέσα στα απόνερα της προσωπικής του αλλοτρίωσης, που εντυπωσιάζεται από την κενότητα των ΜΜΕ και την ψευδολογία τους.

 

scannedimage-6

Ιστορικά Ιεραποστολικά στοιχεία της Επισκοπής Κολουέζι

 

Το Ιεραποστολικό έργο στην Επισκοπή ξεκίνησε με τον νυν Μητροπολίτη Ν. Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο Τσούκο, και μετέπειτα, το 1976, με τον δραστήριο και δυναμικό π. Κοσμά Γρηγοριάτη, αδελφό της Ι. Μονής Οσιου Γρηγορίου Αγίου Όρους, ο οποίος εργάστηκε σκληρά επί μία δωδεκαετία, συγκρότησε και ενεργοποίησε ουσιαστικά την Ιεραποστολή, και το 1989 ετελειώθη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Αυτόν διεδέχθη ο νυν Επίσκοπος Κολουέζι κ. Μελέτιος Γρηγοριάτης, ο οποίος με την Χάρη του Θεού συνεχίζει επί 19 έτη το δημιουργικό έργο της Ιεραποστολής.

 

Οργάνωση

Ενορίες Επισκοπής: 105, Ιερείς: 36, Διάκονοι: 8, Υποδιάκονοι: 10, Μοναχοί: 3 (Έλληνες Ιεραπόστολοι), Μοναχές: 2 (αυτόχθονες), Δόκιμες Μοναχές: 6 (αυτόχθονες), Αρχιερατικός Επίτροπος της Επισκοπής: π. Θεόφιλος Κατάγκ.

Σε όλη την Κατάνγκα υπάρχουν 34 κτιστοί Ι. Ναοί, 51 πλινθόκτιστοι και 20 σε χορτοκαλύβες, όπου συνάζονται οι Κογκολέζοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Όπου υπάρχει Ιερεύς, δίπλα από τον Ι. Ναό υπάρχει το πρεσβυτέριο (οικία του Ιερέως), βαπτιστήριο για τις ομαδικές Βαπτίσεις των ενοριτών, και των άλλων πιστών των πλησιέστερων Ενοριών, που γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, και μεγάλο εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο τις απογευματινές ώρες λειτουργεί ως Γυμνάσιο και Λύκειο.

 

Δραστηριότητες
Η πόλη του Κολουέζι (όπου είναι η βάση του Ιεραποστολικού έργου), το Λουμπουμπάσι (η σπουδαιότερη πόλη μετά την Κινσάσα) και το Λικάσι είναι τα βασικά κέντρα για την ανάπτυξη του όλου έργου, στην περιοχή της Κατάνγκα όπου εκτείνεται η Ιερά Επισκοπή.

Η όλη δραστηριότητα της Ιεραποστολής ανεπτύχθη και επεξετάθη κυρίως στο Κολουέζι, όπου υπήρχαν οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητος, η οποία ήκμασε επί μία εικοσαετία.

Ο καθεδρικός Ι. Ναός της Ιεραποστολής είναι ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κολουέζι, κτίσμα του 1974 των αποδήμων Ελλήνων, που αποπερατώθηκε από τον μακαριστό παπά-Κοσμά και εξωραΐσθηκε από τον νυν Επίσκοπο.

Όπισθεν του Ι. Ναού ευρίσκεται ο τάφος του παπα-Κοσμά, που αποτελεί πηγή εμπνεύσεως και ευλογίας για τους πιστούς.

Κατά την διάρκεια όλου του έτους βαπτίζονται από 1.200 έως 1.500 κατηχούμενοι, οι οποίοι διδάσκονται τα της Ορθοδόξου πίστεως από ένα έως δύο ή και τρία έτη.

Υπάρχουν υπό ανάπτυξη και πολλές νέες μικρές εστίες κατηχουμένων με κάποιον υπεύθυνο, ο οποίος καθοδηγείται σε όλα από το κέντρο της Επισκοπής.

Στην περιοχή της Κατάνγκα υπάρχουν δύο μεγάλα αγροκτήματα, όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται στις φυτείες και στην κτηνοτροφία.

Στην θέση Μανίκα του Κολουέζι υπάρχει το Ιατρείο των «Αγίων Αναργύρων», που εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργατών και των Χριστιανών της Ιεραποστολής. Τώρα γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί με την ανοικοδόμηση μεγάλης πτέρυγας, η οποία πρέπει και να εξοπλισθεί κατάλληλα για τήν καλύτερη υγειονομική εξυπηρέτηση του κοινού.

Αγοράστηκε και περιφράχθηκε ένας μεγάλος ακάλυπτος χώρος που υπάρχει έναντι του Ιεραποστολικού Κέντρου στο Κολουέζι.

Εκπονήθηκαν επίσης σχέδια για την σταδιακή ανέγερση ενός συγχρόνου και μεγάλου Νηπιαγωγείου, μίας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, μίας βιβλιοθήκης για τους φοιτητές και άλλων αναγκαίων χώρων. Ελπίζουμε γρήγορα να αρχίσουν οι εργασίες, πράγμα το οποίο ζητούν και οι τοπικές δημόσιες αρχές.

Υπάρχει μόνιμο οικοδομικό συνεργείο, το οποίο εκτελεί τα έργα της Ιεραποστολής με ζήλο και αφοσίωση.

Στο Λουμπουμπάσι υπάρχει χώρος όπου γίνονται εγκαταστάσεις για ένα σύγχρονο τυροκομείο, όπου με επικεφαλής τον π. Κύριλλο Γρηγοριάτη θα εκπαιδεύονται οι σπουδαστές. Ήδη υπάρχει φάρμα με γαλακτοπαραγωγικά ζώα και παρασκευάζονται αρκετά είδη τυριών.

Στην θέση Ρουάσι, όπου βρίσκεται η Ενορία της Γεννήσεως του Χριστού, υπάρχει Σχολείο υπό ανέγερση και μελετώνται και άλλες δραστηριότητες.

Στον τόπο όπου σκοτώθηκε ο μακαριστός παπα-Κοσμάς ανεγείρονται Ι. Ναός στο όνομα του εθνομάρτυρος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Σχολείο και πρεσβυτέριο, με καλές προδιαγραφές, που θα συντελέσουν στην αναβάθμιση της περιοχής. Το έργο ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» της Θεσσαλονίκης με την προτροπή του προέδρου του κ. Γ. Ασλανίδη.

Υπάρχει επιτροπή από Ιερείς, Μοναχές και φοιτητές, που ετοιμάζει την προσεχή έκδοση μικρού περιοδικού της Επισκοπής, το οποιο θα αναφέρεται σε ποικίλα θέματα πίστεως, γενικού προβληματισμού κ.α.

Εκπαίδευση

scannedimage-41Σήμερα υπάρχουν συνολικά 41 εκπαιδευτήρια, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια.
Κατά την περίοδο 2006-2007 ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών έφθασε στις 10.099 και από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν
άλλα 11 Σχολεία.

Δίδονται υποτροφίες στους αριστούχους φοιτητές και οι σπουδαστές στα Ανώτατα Ιδρύματα ανέρχονται στους 50.

Όλη την σχολική περίοδο γίνονται στις αίθουσες της Ιεραποστολής, που είναι δωρεά της Ι. Μονής Ευαγγελισμού Ορμύλιας Χαλκιδικής, κατηχητικά μαθήματα σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, με προσέλευση θαυμαστή. Οργανώνονται επίσης εορτές, ομιλίες και προβολές προς ωφέλεια των παιδιών.

Υπάρχει στο Κολουέζι Μαθητικό Οικοτροφείο αρρένων με 30 μαθητές, θηλέων με 20 μαθήτριες και φοιτητών στο Λουμπουμπάσι. Τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ψαλτική τέχνη, και γίνονται μεταδότες της και στα άλλα παιδιά που προσέρχονται τον μήνα Αύγουστο στο Σεμινάριο για να μάθουν Βυζαντινή Μουσική, Τυπικό, Εκκλησιαστική Ιστορία κ.α.

scannedimage-5

Μια άλλη προσφορά της Επισκοπής στους νέους μας είναι η εκμάθηση πληροφορικής, στις ειδικά εξοπλισμένες αίθουσες που υπάρχουν.

 

Πνευματική διακονία
Κάθε χρόνο γίνονται μηνιαία Σεμινάρια για τους Ιερείς, τους κατηχητές, τους ψάλτες και τις πρεσβυτέρες καθώς και για τους διευθυντές των εκπαιδευτηρίων της Ιεραποστολής. Στα Σεμινάρια αυτά τα μέγιστα συμβάλλουν οι εξ Ελλάδος εθελοντές Κληρικοί και λαϊκοί καθώς και οι Ιερείς της Ι. Επισκοπής Κολουέζι.

Στο Λουμπουμπάσι υπάρχουν τέσσερις Ενορίες και ανάλογα Σχολεία.

Στο Επισκοπεΐο του Κολουέζι υπάρχει ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος λειτουργεί καθημερινά επτά ώρες, στα γαλλικά και σουαχίλι. Έκτος του ημερησίου προγράμματος, γίνεται πρωί και βράδυ ζωντανή μετάδοση του Όρθρου και του Εσπερινού, και τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή του Μεγάλου Αποδείπνου.

Τακτικές ραδιοφωνικές εκπομπές γίνονται επίσης στο Λουμπουμπάσι καθώς και σε άλλες πόλεις, όπως στην Καμίνα, Λουένα, Κανιάμα, Καλέμι κ.α.

Φιλανθρωπική διακονία
Καθιερωμένη φιλανθρωπική ομάδα εκ στελεχών της Ιεραποστολής επισκέπτεται τις φυλακές, διανέμει φαγητό, ενδύματα, φάρμακα.

 Το ίδιο γίνεται και σε άλλα Ιδρύματα, όπως στη Σχολή των κωφάλαλων παιδιών, την οποία έχει ανεγείρει η Ιεραποστολή.

scannedimage-411

Μελλοντική επιθυμία της Ιεραποστολής είναι να ανεγερθεί και οίκος ευγηρίας σε μεγάλο χώρο που ανήκει στην Επισκοπή, στην θέση Κάσουλο του Κολουέζι.

 Όποιος Ορθόδοξος Χριστιανός επιθυμεί να βοηθήσει το έργο της Ορθόδοξης Επισκοπής στο Κολουέζι του Κογκό, μπορεί να στείλει την αγάπη τους μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης.

http://www.iersyn.gr/support.html  ) (  http://www.iersyn.gr/magazine_subscribers.html  )

 

 

 

 

 

This entry was posted in Αφρική, Africa, Επισκοπή Κολουέζι-Κογκό, Κογκό,Congo and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η δράση των Ορθόδοξων παπάδων -μοναχών στο Κολουέζι του Κογκό !

  1. Ο/Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ λέει:

    Καλημερα σας.
    θα ηθελα σας παρακαλω να πληροφορηθω τον τροπο με τον οποιο θα μπορουσα να φανω χρησιμη στον π.Μελετιο και στο θεαρεστο εργο του στην περιοχη Κολουεζι στο Κονγκο.
    Η βοηθεια μπορει να ειναι οικονομικη η ο τι αλλου ειδους ο π.Μελετιος κρινει.

    Μετα τιμης
    Φ.Αναστασοπουλου

  2. Ο/Η pilotos91 λέει:

    Διαγράψαμε το προσωπικό σας τηλέφωνο, αφού δεν δημοσιοποιούμε προσωπικά στοιχεία.
    Θα έρθετε σε επικοινωνία τηλεφωνική με τον Ορθόδοξο ιεραποστολικό Σύνδεσμο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης,
    καθημερινά από 9 πμ έως 9 μμ, και θα συνενοηθείτε με τον πρόεδρο του, τον κ. Ασλανίδη, για το πως μπορείτε να βοηθήσετ την ορθόδοξη ιεραποστολή στο Κολουέζι του Κογκό. Ο Θεός να είναι μαζί σας και να σας δίνει πλούσιες πνευματικές ευλογίες.
    Τηλέφωνο και Fax: +302310606920
    e-mail: iersyn@iersyn.gr

Σχολιάστε