3rd day of Pastoral visit in Bukoba of Tanzania… Το μοναστήρι της Αγίας Μακρίνας φροντίζει την «Σπιναλόγκα» της Τανζανίας ( πηγή : www.romfea.gr )


Με τον εκκλησιαστικό ύμνο Χριστός Ανέστη και με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε, κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία της 20ης Οκτωβρίου 2021 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Μπουκόμπας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’, την Ποιμαντική του επίσκεψη στην Επισκοπή Μπουκόμπας, η οποία ως Φοίνιξ αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και ζει την δική της Ανάσταση.

Ο Μακαριώτατος, συλλειτουργών μετά των Θεοφ. Επισκόπων Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου, Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σιλβέστρου και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Μπουκόμπας Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χρυσοστόμου, ομίλησε στον λαό της Μπουκόμπας για τη δύναμη της Ιεραποστολής και το έργο που επιτέλεσαν όλοι όσοι πέρασαν από την Αφρικανική γη, με σκοπό τη σπορά και την καλλιέργεια του λόγου του Χριστού.

Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε ο Πατριάρχης, τα βήματα των ορθοδόξων Ιεραποστόλων δεν χάθηκαν μέσα στη ζούγκλα. Πάτησαν το χώμα, το χώμα άνθισε, έβγαλε λουλούδια πνευματικά και έγιναν δένδρα για να ξεκουράζονται στη σκιά τους οι πονεμένοι άνθρωποι. Έγιναν ποτάμια για να ξεδιψάσουνε οι διψασμένες ψυχές τόσων Αφρικανών.

Συνεχίζοντας την εμπνευσμένη πατρική προσλαλιά του, ο Πνευματικός Πατέρας ολόκληρης της Αφρικανικής Ηπείρου, απηύθυνε πνευματικές νουθεσίες στον Πατριαρχικό Επίτροπο της Μπουκόμπας π. Χρυσόστομο, τονίζοντάς του πως το χωράφι του Χριστού πρέπει να είναι καλλιεργημένο. Κι αν έλθουν ζιζάνια να μην απογοητευτεί, ο Κύριος θα είναι κοντά του, τα δάκρυα της Παναγίας μας θα είναι οι σταγόνες της βροχής που θα ποτίζουν τη γη και θα αυξάνουν τους καρπούς.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τους συλλειτουργούντες επισκόπους που βρέθηκαν κοντά του, αλλά και τον π. Χρυσόστομο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πατριάρχης, με την απόφαση τους να κατέλθουν στην Μπουκόμπα και να βοηθήσουν το εκεί Ιεραποστολικό έργο, αποδεικνύουν τους λόγους του ψαλμωδού «Οὐκ ἔστιν ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ βρῶσις καὶ πόσις» αλλά αγώνας, δάκρυα και αυτοθυσία για το συνάνθρωπο.

Προ της απολύσεως ο Προκαθήμενος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, χειροθέτησε 3 Αρχιερατικούς Επιτρόπους και 2 πνευματικούς, αμείβοντας έτσι τις προσπάθειες και τους αγώνες τους για την πρόοδο της Επισκοπής.

Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση από τις Ενορίες της Επισκοπής, αλλά και από την Νεολαία προς τιμήν του Πατριάρχου στο προαύλιο του Ναού των Αγίων Αποστολών. Έπειτα, ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Μπουκόμπα κ. Τσάρλς Μπούγκε, τον οποίο ενημέρωσε για το πολυεπίπεδο έργο του Πατριαρχείου σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την περιοχή Ικίμπα, όπου τον υποδέχθηκαν οι Ιερείς και οι κάτοικοι της περιοχής. Εκεί ο Μακαριώτατος, τέλεσε τα εγκαίνια των Κατασκηνώσεων Κασίκιζι «ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ».

Η τρίτη ημέρα της παρουσίας της Α.Θ.Μ. στην Μπουκόμπα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο Γυμνάσιο «ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΘΕΝΗΣ», όπου τον περίμεναν 200 και πλέον μαθητές και τον υποδέχθηκαν με χαρά και αγαλλίαση. Ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους μαθητές, στους οποίους ευχήθηκε να έχουν πρόοδο στα μαθήματα τους, να είναι επιμελείς για να καταφέρουν να ακολουθήσουν το τρένο της ζωής και τους διαβεβαίωσε πως πάντοτε η Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα ο Πνευματικός Πατέρας και Πατριάρχης τους Θεόδωρος θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, και πριν την αναχώρηση του από την Μπουκόμπα για το Νταρ Ες Σαλάμ, την πρωτεύουσα της Τανζανίας, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίας Μακρίνας Κιμπούγιε, όπου τέλεσε την ακολουθία της ρασοφορίας τριών δοκίμων μοναχών και τον αγιασμό της νέας πτέρυγας κελιών της Μονής.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μοναστήρι της Αγίας Μακρίνας βρίσκεται πάνω από την «Σπιναλόγκα» της Τανζανίας, τρία χωριά τα οποία κατοικούνται αποκλειστικά από ασθενείς του AIDS, την φροντίδα και την μόρφωση των οποίων έχει αναλάβει Ιεραποστολικό κλιμάκιο της Επισκοπής, αποτελούμενο από ιατρούς και εκπαιδευτικούς.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες. See more photos :

( https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/46205-anastaseos-imera-stin-episkopi-boukompas-foto )

Advertisement
This entry was posted in Africa, Bukoba -Tanzania, Bukoba- Μπουκόμπα Τανζανίας, Αφρική, Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Μπουκόμπα Τανζανίας, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Tanzania - Τανζανία, Tanzania- Mwanza and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to 3rd day of Pastoral visit in Bukoba of Tanzania… Το μοναστήρι της Αγίας Μακρίνας φροντίζει την «Σπιναλόγκα» της Τανζανίας ( πηγή : www.romfea.gr )

  1. Παράθεμα: Βοηθήστε τη δημιουργία του ιεραποστολικού κέντρου Αγίας Ευφημίας Γκεϊτας ( Επισκοπή Μπουκόμπα Τανζανίας ). | Ορθόδοξη Ιεραποστολή -Orthodox Missio

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s