Το λάθος της Ιεράς Συνόδου για τη φορολόγηση των δωρεών.


Το λάθος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με το πρόβλημα των δωρεών, σε εκκλησιαστικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα έγκειται στο εξής ( και – μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί πάνω σε αυτό οι τοπικές Εκκλησίες, τα Πατριαρχεία και οι Ορθόδοξες Ιεραποστολές, τα ιεραποστολικά σωματεία , τα φιλανθρωπικά σωματεία, όπως η Κιβωτός του Κόσμου, Φίλοι Φυλακισμένων, Διακονία Αγάπης Φυλακισμένων, ΠΕΦΙΠ ( φίλοι Πολυτέκνων,)  Θεόφιλος κλπ )  : Πράγματι  ισχύει αυτό που λέχθηκε στην Σύνοδο της Ιεραρχίας :

β) ότι οι αιτία θανάτου κτήσεις (από κληρονομία, κληροδοσία, δωρεά αιτία θανάτου) οποιουδήποτε περιουσιακού αντικειμένου (π.χ. χρημάτων η ακινήτων) με λήπτη εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο φορολογούνται με συντελεστή 0,5%

γ) ότι οι δωρεές εν ζωή με λήπτη εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο δεν φορολογούνται έως του ποσού των 1.000 ευρώ κατ’ έτος, για το δε υπερβάλλον τμήμα της αξίας τους φορολογούνται με συντελεστή 0,5 % (άρθρο 25 παρ. 5 και 16 Νομοσχεδίου)

Αλλά υπάρχει μια άλλη ρύθμιση που ανατρέπει τα προηγούμενα.

Μέχρι τώρα οι δωρεές άνω των 100 ευρώ σε εκκλησιαστικά, ιεραποστολικά και φιλανθρωπικά σωματεία εξέπιπταν 100% από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή.

ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ και ισχύει ότι οι δωρεές εκπίπτον 100% μόνο σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω των 22.000 ευρώ ( που, λογικά, λόγω του μικρού εισοδήματος δεν μπορούν να κάνουν  δωρεές ).

Από 22.000 ευρώ και πάνω, εκπίπτουν ΜΟΝΟ κατά 20% από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ για ατομικά εισοδήματα ένω των 30.000 ευρώ ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ καθόλου !

Κατά συνέπεια, η παραπάνω ρύθμιση για μηδενική φορολογία ή φορολογία του 0,5 % στις δωρεές , δεν βοηθάει στην αύξηση  ή την διατήρηση των δωρεών, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ( που αφορούν τους υποψήφιους δωρητές ) ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΕΣ, ΜΚΟ, ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ κλπ

Το αποτέλεσμα θα είναι – δυστυχώς – να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και τα φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της Εκκλησίας και των Ορθοδόξων Ιεραποστολών και των Πατριαρχείων.

Το γιατί το εξηγούμε εδώ :

Ταφόπλακα στην φιλανθρωπική, εκπαιδευτική δράση των ΜΚΟ, κοινοφελών ιδρυμάτων, Πατριαρχείων και Ορθοδόξων Ιεραποστολών.

Παρακαλούμε όσους διαβάσουν τα άρθρα αυτά να στείλουν ενημερωτικό εμαιλ στις Μητροπόλεις και στα Πατριαρχεία, καθώς – επίσης – και εμαιλ διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών, στα κόμματα και στους τοπικούς βουλευτές, γιατί – πραγματικά- το σπουδαίο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής σε πάνω από 80 χώρες, αλλά και το σπουδαίο έργο ανθρωπιστικών και φιλανθρωπικών σωματείων στην Ελλάδα ΘΑ ΠΛΗΓΕΙ, ίσως, ανεπανόρθωτα.

Προτείνουμε να ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς 100% απαλλαγής των δωρεών από το φορολογητέο εισόδημα των πολιτών, για κάθε ποσό μέχρι τα 3.000 ευρώ ( είτε μέσω τραπέζης, είτε μέσω πιστωτικής κάρτας ή μετρητών ).

This entry was posted in Ελλάδα - Greece and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Το λάθος της Ιεράς Συνόδου για τη φορολόγηση των δωρεών.

  1. Ο/Η suspect λέει:

    συγγνωμη αλλα η δωρεα γινεται για φορολογικους λογους ή γιατι αυτος που τη δινει θελει να ανακουφιστουν μερικες ψυχες;

    Προσωπικα βρισκω πολυ σωστο το μετρο της κυβερνησης. Αυτος που βγαζει 40.000 το ετος, τι θα παθει αν δωσει 100 ευρω;

    Αυτος που βγαζει 15.000 και τα 100ευρω τα ποναει οποτε ας του αναγνωριστει και φορολογικα.

  2. Ο/Η pilotos91 λέει:

    Έχετε δίκιο, εν μέρει. Απλά, εκείνος που έχει πολλά ( πχ άνω των 40.000 ευρώ το χρόνο ) θα προσφέρει περισσότερα, εάν έχει
    φορολογική ελάφρυνση και όχι μόνο 100 ευρώ. Μετράει και αυτό.

    Να σας ενημερώσω ότι δεν πλήττονται μόνο τα φιλανθρωπικά και άλλα κοινοφελή ιδρύματα της Εκκλησίας, αλλά όλα ιδρύματα πχ Παιδικά χωριά SOS, παιδικό χωριό Φιλύρου, ΜΚΟ όπως οι Γιατροί του κόσμου, οι Γιατροί χωρίς σύνορα κλπ. Επίσης, υπάρχουν φόβοι για μείωση των δωρεών προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή που συντηρεί εκατοντάδες εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, προγράμματα σε πάνω από 80 χώρες του κόσμου.

    Συνοπτικά, υπάρχει μεγάλη ανησυχία και – φοβάμαι- ότι θα την πληρώσουν οι άνθρωποι, εντός και εκτός Ελλάδος, που συντηρούνται από τέτοια προγράμματα. Σας ευχαριστούμε για την παρέμβαση. Καλή Ανάσταση προσωπική, οικογενειακή.

  3. Ο/Η Φωτεινή λέει:

    Χριστός ανέστη!

    Επειδή δεν παρακολουθώ καθόλου τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, έχω μια απορία: Ποιός θα φορολογείται; Ο φορέας που δέχεται τη δωρεά, ή ο δωρητής; Κι αν ο «δωρητής» πεθαίνει και οι κληρονόμοι του κάνουν δωρεά στη μνήμη του; Αν πάλι είναι εν ζωή κι έχει εισόδημα 23000 και δώσει 1000 ευρώ, τότε του μένουν 22000, δηλαδή το αφορολόγητο. Θα πληρώσει φόρο 0,5% επί των χιλίων, απ’ αυτά που του μένουν; Αφού τα χίλια δεν θα τα έχει πλέον επειδή θα τα έχει δωρίσει.
    Θεέ μου, τι κοινωνία είναι αυτή που φτιάχνουμε!…

  4. Ο/Η pilotos91 λέει:

    Αληθώς Ανέστη, Φωτεινή.
    Παρακολουθούμε το ζήτημα. Κατά πάσα πιθανότητα θα φορολογείται και ο φορέας που δέχεται τη δωρεά, αλλά και ο δωρητής δεν θα έχει έκπτωση 100% στις δωρεές, αλλά μόνο 20% αν έχει εισόδημα πάνω από 22.000 ευρώ, και καθόλου, εάν έχει εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.
    Πολλά κοινοφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία, ΜΚΟ, Πατριαρχεία, Ορθόδοξες ιεραποστολές και ιεραποστολικοί σύλλογοι – πιθανόν- να έχουν μείωση στις δωρεές και πολλοί συνάνθρωποί μας, εντός και εκτός Ελλάδος, θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης ή συντήρησης. Αναμένουμε τις εξελίξεις και τις διορθώσεις στο φορολογικό. Μπορείτε να στείλετε εμαιλ διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς για τις δωρεές.
    Κατά τα άλλα , η ΣΥΓΧΡΟΝΗ κοινωνία είναι δημιούργημα της ΑΘΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΕΓΩΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ, ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗ, ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ, ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΙΣ ΑΓΑΠΗ, ΣΥΓΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΠΛΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ… ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΤΩΝ ΑΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ, ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΗΣ ΔΟΞΑΣ, ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΜΑΝΤΕΙΕΣ, ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟ- ΝΕΟΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ- ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΜΟ, ΣΕΚΤΕΣ, ΑΙΡΕΣΕΙΣ… ΚΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Σχολιάστε