Η θρησκευτική κατάσταση στην Ισλανδία και η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ! Íslendingar leita að Rétttrúnaðar kristna trú! The Orthodox Christian Church á Íslandi !


Συνεχίζοντας την έρευνά μας για το θρησκευτικό τοπίο παγκοσμίως, πηγαίνουμε βόρεια, στην Ισλανδία, μία χώρα που γνώρισε την παγκόσμια οικονομική κρίση πρόσφατα. Η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι μικρή και μάλιστα παρουσιάζεται και εδώ η γνωστή διοικητική διαίρεση με καταγραφή μιας ρωσικής και μιας σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας! Ως που θα πάει αυτή η κατάσταση ; Ως πότε θα καταγράφονται στις απογραφές όχι ως μέλη της  Ορθόδοξης  Εκκλησίας, αλλά ως μέλη της  «ελληνικής» ή «ρωσικής» ή «σερβικής» ή «ρουμανικής» ή «βουλγαρικής» ορθόδοξης Εκκλησίας ; Και με έναν Ορθόδοξο ιερέα σε όλη την Ισλανδία ( και έναν άλλον που απλά επισκέπτεται την Ισλανδία ανά τακτά χρονικά διαστήματα ) , πως θα γνωρίζει την αρχαία, πρωτοχριστιανική, Ορθόδοξη χριστιανική πίστη ο λαός της Ισλανδίας ; Αντιλαμβανόμαστε ή όχι ότι η ιεραποστολική  παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως ( εν έτει 2013 μετά Χριστόν ) είναι μικρή και δεν ασκεί Ορθόδοξο Ευαγγελισμό των Εθνών ; Είναι ή δεν είναι το ΚΥΡΙΟ έργο της Εκκλησίας το Αποστολικό μαζί με το λειτουργικό ( Μυστήρια ) ; Αλλά πως θα προσέλθουν στα Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας , αν δεν έχουν ακούσει την Ορθόδοξη Μαρτυρία περί Χριστού, περί Ευαγγελίου, περί Μυστηρίων, περί νοερής-καρδιακής προσευχής ; Σήμερα ακούμε τη φωνή του Χριστού : «Φέρτε τους Ισλανδούς στο σπίτι Μου, στην Ορθόδοξη Εκκλησία» ; Αν η παρουσία των τοπικών ορθοδόξων εκκλησιών  στους Διαχριστιανικούς διαλόγους έχει τη σημασία της «μαρτυρίας» ( έτσι- τουλάχιστον- μας λένε )  της Ορθόδοξης πίστης στους ετερόδοξους, γιατί πρέπει να κρατάμε τη Μαρτυρία αυτή «κρυφή» από τα μέλη των ετερόδοξων χριστιανικών ομολογιών ;

Θεοφάνεια στην Ισλανδία

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ισλανδίας, ο πληθυσμός ανέρχονται το 2012 σε 320.000 πολίτες. Από αυτούς 20.000 δήλωσαν ότι ανήκουν σε κάποιο θρήσκευμα χωρίς να το προσδιορίζουν, ενώ περίπου 16.000 δήλωσαν ότι δεν ανήκουν σε κάποια θρησκεία.

Στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ισλανδίας δηλώθηκαν 475 άτομα και στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία  της Ισλανδίας 239 άτομα, δηλαδή το σύνολο των δηλωμένων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ισλανδίας είναι   714 Ορθόδοξοι Χριστιανοί  !

Εδώ θα δείτε όλα τα στατιστικά στοιχεία κάθε θρησκείας και κάθε χριστιανικής ομολογίας- αίρεσης, καθώς και των δύο τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

http://www.statice.is/?PageID=1180&src=/temp_en/Dialog/varval.asp?ma=MAN10001%26ti=Populations+by+religious+organizations+1998-2012+++++++%26path=../Database/mannfjoldi/Trufelog/%26lang=1%26units=Number

Και το ερώτημα ( μπήκαμε στο Φεβρουάριο του 2013 ) παραμένει :

Πότε οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα ασχοληθούν σοβαρά με την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και τον Ορθόδοξο Ευαγγελισμό των Εθνών ;

Πότε οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα ασχοληθούν ΕΝΩΜΕΝΕΣ με την Ορθόδοξη Μαρτυρία στα Έθνη και το Αποστολικό έργο, που είναι το ΚΥΡΙΟ έργο των διαδόχων των Αποστόλων, των σημερινών Επισκόπων ;

Ως πότε οι Ισλανδοί θα αγνοούν την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και τη μαρτυρία της πρωτοχριστιανικής, αρχέγονης, Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας ;

Ως πότε θα υπάρχει  μόνο ΕΝΑΣ ( 1 ) ιερέας – ιεραπόστολος για όλη την Ισλανδία, για να διακονεί τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και να δίνει τη μαρτυρία της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης σε όσους δεν πιστεύουν στο Χριστό ή σε καμία θρησκεία ή στους ετερόδοξους χριστιανούς που έχουν βαρεθεί τον κατακερματισμένο- δογματικά- δυτικό χριστιανισμό ;

Πολύ φοβόμαστε ότι ούτε φέτος θα λάβουμε καμία απάντηση για τη μικρή παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα άλλα κράτη και στα έθνη και σε όλες τις φυλές του κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό το μικρό ενδιαφέρον – γενικά- των Ορθόδοξων Χριστιανών για τα θέματα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, αφού προτιμούν ( η πλειονότητα τουλάχιστον ) άλλα εκκλησιαστικά θέματα, που δεν έχουν, όμως, πρωτεύουσα σημασία μέσα στην Αγία Γραφή…

Οι τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες ,δυστυχώς,  ομοιάζουν με το  ελληνικό πολιτικό σύστημα στο τρόπο δράσης τους και στις προτεραιότητές τους ! Δεν υπάρχει το ΟΡΑΜΑ της Οικουμενικής ( και όχι οικουμενιστικής ) Ορθοδοξίας, δεν υπάρχει η διάθεση ή, τέλος πάντων, δεν είναι σε πρώτη ΘΕΣΗ το όραμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και τα προβλήματα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής αναμένονται να μεγαλώσουν το 2013,λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στη Κύπρο, κι αν δεν βρεθούν άμεσα  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ, υπάρχει ο κίνδυνος ( Θεός φυλάξοι ! ) να ανασταλούν κάποια ιεραποστολικά, φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά έργα σε κάποιες χώρες όπου δραστηριοποιείται η Ορθόδοξη Εκκλησία ιεραποστολικά.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι Επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας ασχολούνται με διοικητικά θέματα- προβλήματα, ξοδεύουν αρκετό χρόνο σε συμμετοχή σε «επισκέψεις ειρηνικές» σε γειτονικές Μητροπόλεις ή άλλες τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες για να συμμετάσχουν σε εορτασμούς εορτασμών, απευθύνονται σε ανθρώπους που ήδη πιστεύουν και δεν έχουν δίκτυο ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ (ιερέων και θεολόγων ) και την ΕΠΑΝΑΚΑΤΗΧΗΣΗ των βαπτισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών και την ιεραποστολή σε όσους δεν πιστεύουν ή είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ! Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των ορθόδοξων περιοδικών και ιστοσελίδων ασχολούνται με τις συμμετοχές των Επισκόπων σε εσπερινούς και πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες, εντός ή εκτός των Μητροπόλεων τους, με διάφορα κοινωνικά θέματα, αλλά σπάνια ή ελάχιστα με την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ στα ελληνική ή σε άλλες γλώσσες !

Ως πότε, λοιπόν, θα περιμένουν οι Ισλανδοί και οι άλλοι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης να μάθουν για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, που διατήρησε την πίστη της ΜΙΑΣ ενιαίας Εκκλησίας μέχρι το 1054 ;

Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας συγχωρέσει !

Advertisements
This entry was posted in Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ισλανδία-Iceland, Ρωσία- Russia, Σερβία-Serbia, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η θρησκευτική κατάσταση στην Ισλανδία και η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ! Íslendingar leita að Rétttrúnaðar kristna trú! The Orthodox Christian Church á Íslandi !

 1. Ο/Η themis galousis λέει:

  ONOMAZOME THEMIS GALOUSIS GNORIZO VIZANTINI MOYSIKI, IME SINTAXIOUHOS POLITIKOS MIHANIKOS KE AFTI TIN STIGMI VRISKOME GIA LIGES IMERES STIN SOUIDIA.
  GNORIZO SOUIDIKA, AGGLIKA KE ELLINIKA IME ELEFTEROS KE EAN THELETE VOITHIA MPORO NA SAS TIN DOSO SE OPIO MEROS TOU KOSMOY INE .
  IMOYN KE EPTA HRONIA STIN ETHIOPIA , OKTO HRONIA STIN SOUIDIA KE TESSERA HRONIA STIN KYPRO.
  TORA MONIMA ZO STIN ELLADA , ALLA META HARAS MPORO NA TAXIDEPSO
  IME STIN DIATHESI SAS
  ME EKTIMISI
  THEMIS GALOUSIS

 2. Ο/Η ierapostoli λέει:

  Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με κάποιο ορθόδοξοι ιεραποστολικό σύλλογο στην Ελλάδα.
  Τα τηλέφωνα μπορείτε να τα δείτε εδώ :

  https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

  Ο Θεός να σας ευλογεί πάντοτε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s