Αγωνιώδης έκκληση Ορθόδοξου Αϊτινού φοιτητή του ΑΠΘ προς τον ελληνικό λαό. Έκκληση του Μητροπολίτη Καναδά προς τους Ελληνορθόδοξους για ενίσχυση του λαού της Αϊτής.


Mια ανοιχτή επιστολή Αϊτινού Ορθόδοξου Χριστιανού, φοιτητή στο ΑΠΘ, προς όλους τους Έλληνες( μέσω του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Θεσσαλονίκης ) να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες του. Ακολουθεί και έκκληση του Μητροπολίτη Καναδά προς τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον Καναδά  να δώσουν από το περίσσευμα της καρδιάς τους  για τον  λαό της Αϊτής.

Θεσσαλονίκη 20-1-2010

Αγαπητοί αδελφοί του Ιεραποστολικού Συνδέσμου,

χαίρετε εν Κυρίω

Με πόνο ψυχής, με ατέλειωτη πίκρα και μεγάλη απόγνωση για τους συμπατριώτες μου, γράφω για να σας ενημερώσω για το δράμα ενός λαού που ο Κύριός μας μόνο γνωρίζει στο εξής την έκβαση της πορείας του.

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεξικού κ. Αθηναγόρου εδώ και επτά χρόνια ζω στην αγιοτόκο Θεσσαλονίκη και με την βοήθεια του Ιεραποστολικού σας Συνδέσμου φοίτησα αρχικά ως ιεροσπουδαστής στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Ακαδημία (Πυλαία) και σήμερα φοιτώ στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Στα επτά αυτά χρόνια τρεις φορές επισκέφθηκα την πατρίδα μου και κάθε φορά διαπίστωνα ότι δεν υπήρχε κάποια βελτίωση της κατάστασης στη χώρα. Φτώχεια και ανέχεια την χαρακτηρίζουν. Είναι η φτωχότερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου έφερε το τελειωτικό χτύπημα.

Η όποια υποδομή είχε αρχίσει να παρουσιάζεται τα δύο τελευταία χρόνια αχρηστεύθηκε πλέον. Επικοινωνώ καθημερινά με τους δικούς μου ανθρώπους και πληροφορούμαι το μέγεθος της καταστροφής. Η μητέρα μου δεν κινδύνευσε γιατί ζει εκτός του νησιού. Ο αδελφός μου επέζησε, αν και καταστράφηκε η οικοδομή όπου διέμενε. Έχασα συγγενικά μου πρόσωπα και φίλους.

Όμως περισσότερο απ’ όλα πονάω για την εκεί Ιεραποστολή μας και για τους Χριστιανούς μας. Οι δύο ιερείς μας και οι οικογένειές τους είναι καλά στην υγεία τους, αλλά τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Ο π. Παύλος εγκαταστάθηκε προσωρινά σε ένα χωριό, φοβούμενος νέο σεισμό και τις λεηλασίες που γίνονται στην πληγείσα περιοχή. Ο π. Βαρνάβας καθημερινά ψάχνει στα νοσοκομεία για συγγενικά του πρόσωπα, που αγνοούνται.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μας, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της Αϊτής, διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς. Ανθρωπιστικές βοήθειες δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτούς, γιατί η πρόσβαση στην περιοχή είναι αδύνατη.


Τα σχολεία της Ιεράς Μητρόπολης Μεξικού έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και οπωσδήποτε θα κατεδαφιστούν. Στα σχολεία μας φοιτούσαν πολλά ορφανά παιδιά. Σ’ αυτά προστέθηκαν και άλλα που έχασαν από το σεισμό τους γονείς τους.

Προσεύχομαι στον Κύριο και Θεό μας για τους συνανθρώπους μου και παρακαλώ να τους λυτρώσει από τα δεινά που τους βρήκαν.

Ελπίζω στην δική σας βοήθεια και στη βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μη μας εγκαταλείπετε αυτές τις δύσκολες ώρες. Όπως σας έγραψε ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας, «ξεκινούμε μια πορεία αγάπης…ο αγώνας είναι μακρύς».

Σας ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια που παρέχετε εδώ και δώδεκα χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Μεξικού.

Με εκτίμηση

Χριστόφορος Σάπρο ( φοιτητή από την Αϊτή που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη )

( http://www.iersyn.gr/announcements_haiti.php )

Καταθέστε την αγάπη σας για τον λαό της Αϊτής σε έναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης.Πληροφορίες ΕΔΩ.

Συμπαράσταση Μητροπολίτη Καναδά στους σεισμοπαθείς της Αϊτής

Επιστολή συμπάθειας προς τη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά Μικαέλ Ζαν, η οποία κατάγεται από την Αϊτή, έστειλε ο μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος.

Στην επιστολή του προς κ. Ζαν ο μητροπολίτης Καναδά σημειώνει:

«Καθώς είστε γέννημα της Αϊτής, αντιλαμβάνομαι τα αισθήματά σας και τον πόνο σας. Ο πρωθυπουργός μας κ. Στίβεν Χάρπερ, η κυβέρνησή μας και ο λαός του Καναδά μοιράζονται τον πόνο του κόσμου της Αϊτης και ευχαριστώ το Θεό που όλοι χειρίζονται το ζήτημα με τον πιο κατάλληλο τρόπο.»

Με επιστολή του προς τις ενορίες του Καναδά, ο κ. Σωτήριος έκανε έκκληση «να βγάλουν δίσκο» για τους πληγέντες στην Αϊτή, τονίζοντας: «Το φτωχότερο έθνος του δυτικού ημισφαιρίου, η Αϊτή, επλήγη από φοβερό σεισμό 7,3 βαθμών Ρίχτερ. Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Ο φτωχός αυτός λαός των 10.000.000 υποφέρει αφάνταστα. Ουδείς επιτρέπεται να μείνει ασυγκίνητος.

Μιλήστε στις εκκλησιές, αλλά και σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής σας για τον σκοπό αυτό. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας αναπέμψατε δεήσεις για την υγεία των πληγωμένων και την ανάπαυση των ψυχών των φονευθέντων. Ενεργήστε με όλες σας τις δυνάμεις και σάς είμαι εκ των προτέρων ευγνώμων».

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις εκκλησίες θα σταλούν με επιταγή από την Ιερά Μητρόπολη Καναδά στην Αϊτή για ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό.

Ολόκληρη την ανακοίνωση του Μητροπολίτη Καναδά θα την αναρτήσουμε από την επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης, όταν γίνει προσβάσιμη.

Πηγή : ΑΠΕ- ΜΠΕ και Ρομφαία.

Δείτε όλες τις ειδήσεις για τον ΕΡΑΝΟ της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010 σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς που υπάγονται σε αυτήν, καθώς και ανταποκρίσεις από Αϊτή και Μητρόπολη Μεξικού στο συνεχώς ανανεούμενο άρθρο για το σεισμό της Αϊτής και την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο πολύπαθο νησί :

Ανανέωση(20/01, 01:45 )Έρανος για τους σεισμοπαθείς την Κυριακή 24/01 σε όλους τους ναούς ( Εκκλησία Ελλάδος ). Άμεση συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΙΣ Άγιος Κοσμάς Αιτωλός Θεσσαλονίκης. Φόβοι για επιδημίες ελονοσίας και χολέρας. Μάχες σώμα με σώμα για ένα κουτί τρόφιμα και νερό! Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή Αϊτής περιμένει τη βοήθεια και τη προσευχή μας. (SACRO ARZOBISPADO ORTODOXO GRIEGO DE MEXICO : Comunicado oficial, IOCC Responds to Haiti Earthquake,).

This entry was posted in America, Canada, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αμερική, Ελλάδα - Greece, Καναδάς and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to Αγωνιώδης έκκληση Ορθόδοξου Αϊτινού φοιτητή του ΑΠΘ προς τον ελληνικό λαό. Έκκληση του Μητροπολίτη Καναδά προς τους Ελληνορθόδοξους για ενίσχυση του λαού της Αϊτής.

  1. Παράθεμα: Σοκαριστική επιστολή Αϊτινού Ορθόδοξου ιερέα για την τραγωδία στην Αϊτή | Ἀντίβαρο

Σχολιάστε