Επιστολή στο μπλογκ μας του Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα. Έκκληση για ενίσχυση της Ιεραποστολής σε Μπουρούντι και Ανατολικό Κογκό.


Με μεγάλη χαρά λάβαμε επιστολή του νέου Ορθόδοξου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα που μας πληροφορεί για το δύσκολο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Μπουρούντι και στο Ανατολικό Κογκό. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να βοηθήσουμε προσευχητικά και υλικά- οικονομικά  την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στις περιοχές αυτές. Η επιστολή λέει τα εξής :

«Καλησπέρα σας και θερμά συγχαρητήρια για την βοήθειά σας προς την Ιεραποστολή. Σας γράφω από το πολύ δύσκολο και πολύπαθο Μπουρούντι.

Είμαστε νέα Επισκοπή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με πολλά προβλήματα και δυσκολίες.Θα σας παρακαλούσα, αν είναι δυνατό, να προσθέσετε και τον ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ της ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ μας στο μπλογκ σας, μήπως κάποιος θελήσει να μας βοηθήσει, γιατί ακόμα δεν έχουμε ούτε που την κεφαλή κλίναι, μια μένουμε εδώ και μια εκεί.

Προσπαθούμε να βρούμε ένα προσωρινό επισκοπείο για να οργανωθούμε, αλλά είναι πολύ δύσκολο διότι τα πάντα εδώ είναι πανάκριβα και σπάνια, γιατί είναι μικρή χώρα με την Ιεραποστολή μόλις να ξεκινάει.

Ο λογαριασμός είναι:

0026.0448.71.0100205368 στην EUROBANK :

δικαιούχος Χειμωνέτος Βασίλειος

Σας ευχαριστώ θερμότατα και εύχομαι κάθε ευλογία από τον Θεό.

Ο Επίσκοπος Μπουρούντι, Ρουάντας και Ανατολικού Κογκό

Σάββας ( Χειμωνέτος )»

Παραθέτουμε και τις ειδήσεις από την υποδοχή του νέου Επισκόπου Ρουάντας, Μπουρούντι και Ανατολικού Κογκό κ. Σάββα και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του.

Θερμή υποδοχή του Επισκόπου Μπουρούντι Σάββα στην Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μπουρούντι στην Μπουζουμπούρα.

Ο π. Δαμασκηνός με ομάδα ορθοδόξων χριστιανών και ελάχιστους Έλληνες είχαν οργανώσει την υποδοχή του νέου Επισκόπου.

Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου οι ιθαγενείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί είχαν ετοιμάσει υποδοχή με παραδοσιακούς Αφρικανικούς χορούς και τραγούδια, έγινε δοξολογία στο τέλος της οποίας ο π. Δαμασκηνός υπεύθυνος του ιεραποστολικού κλιμακίου του Μπουρούντι καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο και ευχαρίστησε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για την δημιουργία της Επισκοπής. Ο Θεοφιλέστατος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον Πανάγαθο Θεό και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας που τον αξίωσαν αυτής της τιμής και τους Έλληνες και τους Μπουρουντέζους για την υποδοχή υποσχόμενος ότι θα αναλωθεί στο Ιεραποστολικο και Κοινωνικό έργο του Πατριαρχείου στην Μαύρη Ήπειρο.

Μετά από σύντομη ξεκούραση ακολούθησε γεύμα το οποίο παρέθεσε ο π. Δαμασκηνός στους χώρους τους οποίους φιλοξενείται προσωρινά ο ίδιος και όπου θα διαμείνει ο Επίσκοπος.

Αμέσως μετά ακολούθησε ενημέρωση από τον π. Δαμασκηνό για το επιτελούμενο Ιεραποστολικό Έργο στην πάρα πολύ δύσκολη χώρα του Μπουρούντι Και στην συνέχεια επίσκεψη στο υπό κατασκευή Ιεραποστολικό Κέντρο, ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του μιας και είναι πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο και δεν προσφέρεται για την λειτουργία της Επισκοπής.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν την Επαρχία όπου προσφέρεται για Ιεραποστολή μελλοντικά.

Την επομένη επισκέφτηκαν το Ιεραποστολικό Κέντρο για επανεκτίμηση της κατάστασης. Στο Ιεραποστολικό Κέντρο θα λειτουργήσουν Σχολεία, Σχολές, Ιατρείο καθώς και ένα σιδηρουργείο και ένα μαραγκείο για της ανάγκες της Ιεραποστολής.

Αμέσως μετά ακολούθησε έρευνα για την αγορά ενός αυτοκινήτου το οποίο θεωρείται απαραίτητο για τις μετακινήσεις διότι το υπάρχων ημιφορτηγό δεν είναι σε καλή κατάσταση ενώ ένα φορτηγό που υπήρχε έχει χαλάσει και δεν επιδέχεται επισκευής.

Στην συνέχεια ο Επίσκοπος σε συνάντηση με τους συνεργάτες της Ιεραποστολής ευχαρίστησε από καρδίας το Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδωρο Β΄ για την τιμή να του αναθέσει τις χώρες του Μπουρούντι και της Ρουάντας.

Ευχαρίστησε θερμότατα την Ιεραποστολική Αδελφότητα Θεσσαλονίκης για την ηθική και υλική συμπαράσταση και ενημέρωσε τους συνεργάτες της Ιεραποστολής για την προσφορά 15.000 ΕURO από μέρους της Αδελφότητας 5.000 για τα εν εξελίξει έργα και 10.000 για την αγορά οικοπέδου για την ανοικοδόμηση του επισκοπείου.

Επίσης ενημέρωσε για την διάθεση και των άλλων ιεραποστολικών συνδέσμων και αδελφοτήτων να βοηθήσουν το Ιεραποστολικο έργο στο Μπουρούντι.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σάββας Είπε: «…Βρισκόμαστε απ΄ ότι διαπιστώνω σε μία πολύ δύσκολη και πολύπαθη χώρα όπου το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες αφρικανικές χώρες, ο δρόμος είναι μεγάλος και εμείς είμαστε ακόμη στην αρχή. Οι προσφορές αγάπης των αδελφών μας Χριστιανών από την Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σεβασμό και σύνεση και τα χρήματα να διατίθενται εκεί που πρέπει και όπως πρέπει για να αποδώσει το κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο. Εκείνο που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να δημιουργήσουμε το «στρατηγείο» μας στο Κέντρο της Πρωτεύουσας και να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε εδώ στην Μπουζουμπούρα και από εδώ ξεκινάμε τον αγώνα μας για τον άνθρωπο, για τον Αφρικανό Αδελφό μας ο οποίος μας έχει ανάγκη και μας περιμένει να απαλύνουμε τον πόνο του»

«Είδα ανάπηρους στους δρόμους. παιδιά με ψώρα, ανθρώπους που τους λείπουν αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα να μας ζητάνε να τους βοηθήσουμε, μας περιμένουν. Είμαστε ακόμη στην αρχή δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα πρέπει να αγωνιστούμε για την εξεύρεση πόρων, θα κουραστούμε και πρέπει να κουραστούμε, για την αρχή ζητάω από όλου σας δουλειά, δουλειά και δουλειά με τις ευχές του Πατριάρχου μας που μας συνοδεύουν και την αγάπη των Ελλήνων αδελφών μας, των κατά χάριν ιεραποστόλων, θα καταφέρουμε να δοξάσουμε το Όνομα του Παναγάθου Θεού και εδώ στην καρδιά της Αφρικανικής γης», συνέχισε ο Επίσκοπος Σάββας.

Ακόμη τόνισε: «Κανείς μας από εδώ και πέρα δεν θα ξεκουραστεί παρά μόνο εάν δούμε όλους αυτούς να έχουν ένα πιάτο φαγητό, το απαραίτητο φάρμακο για να μην πεθαίνουν στους δρόμους και έστω ένα ζευγάρι παντούφλες να χωρίζουν τα πόδια του από το δρόμο».

«Ο π. Δαμασκηνός με πλήρη αφοσίωση στην ιεραποστολή προσφέρει τον εαυτό του ,το ίδιο θα κάνουμε όλοι μας και εάν χρειαστεί η ξεκούραση να έρθει με το θάνατο μας έτσι θα γίνει, όποιος από εσάς μείνει δίπλα μου θα κουραστεί και θα κουραστεί πολύ θα πρέπει να αποφασίσετε ,εάν θέλετε να εργαστείτε. Ετοιμαστείτε να ξεδιψάσετε τον διψασμένο Χριστό να του απαλύνετε τον πόνο να γίνετε οι καλοί Σαμαρείτες. Από αυτή τη στιγμή οργανωνόμαστε με τις ευλογίες του Πατριάρχη μας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και ξεκινάμε», συνέχισε.

Κλείνοντας ο κ. Σάββας τόνισε: «Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες Αδελφούς μας για την αγάπη την οποία δείχνουν στην Ιεραποστολή και εσείς να τους ευγνωμονείτε και να προσεύχεστε για αυτούς γιατί με την βοήθειά τους απλώνεται το φως του Χριστού στην Αφρική.»

Τέλος ο Θεοφιλέστατος συνεννοήθηκε για τα σχετικά της ενθρονίσεως η οποία θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου 2010 και για τις Επισκέψεις στην Ρουάντα και το Ανατολικό Κονγκό.

Πηγή : εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων Ρομφαία

Παλλαϊκή υποδοχή του Μπουρούντι Σάββα στο Αν. Κονγκό

Ιδιαίτερα θερμή και παλλαϊκή ήταν η υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα και στην πόλη Uvira του ανατολικού Κονγκό την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010.

Ο Θεοφιλ. Πραγματοποίησε ποιμαντική – ενημερωτική επίσκεψη στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Uviras όπου λειτουργούν Ναός, Ενορία και Σχολεία με 550 μαθητές, 400 στα Δημοτικά και 150 στα Νηπιαγωγεία, συνοδευόμενος από τον Μοναχό Δαμασκηνό Τσαγκίρη (Γρηγοριάτη) και συνεργάτες της Ιεραποστολής από το Μπουρούντι.

Μετά την υποδοχή και την δέηση, ο εφημέριος του Ιεραποστολικού Κλιμακίου πρεσβύτερος π. Δημήτριος Ριζίκι, καλωσόρισε τον Επίσκοπο στην πόλη τους που αριθμεί 150.000 κατοίκους και τον ευχαρίστησε για την αγάπη του, στην συνέχεια ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την ίδρυση της Επισκοπής και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο για την παραχώρηση του Ανατολικού Κονγκό στην Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας αφού απέχει μόλις 30 χλμ. Από την Μπουζουμπούρα πρωτεύουσα του Μπουρούντι.

Στην συνέχεια ο Θεοφιλ. Ευχαρίστησε τον Άγιο Θεό που τον αξιώνει να βρίσκεται στην Αφρικανική Ήπειρο και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας που τον επέλεξε για την διαποίμανση της Επισκοπής αυτής.

Ευχαρίστησε τον π. Δημήτριο για την υποδοχή και τον π. Δαμασκηνό για την προσπάθεια του και τον ιεραποστολικό αγώνα του, στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο, ακολούθως ευχαρίστησε όλους τους αφρικανούς χριστιανούς για την υποδοχή και μεταξύ άλλων είπε: «…Ο Πανάγαθος Θεός και η Αγάπη του Πατριάρχου μας για την ιεραποστολή με έφερε εδώ, η Αφρική ανήκει στους Αφρικανούς, εμείς είμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου, μήνυμα αγάπης χαράς και ειρήνης. Ο Θεός μας δίνει αγάπη και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την δώσουμε απλόχερα σε όλους τους ανθρώπους της γης. Είμαστε εδώ στην μαύρη ήπειρο όλοι μαζί αδελφωμένοι χωρίς διάκριση χρωμάτων για να προσφέρουμε αυτό το οποίο μπορούμε, για να απαλύνουμε τον πόνο των αδελφών μας για να τους δώσουμε δύναμη και κουράγιο ώστε να αντέξουν κοντά στο Θεό και δίπλα στην Εκκλησία τα βάσανα και τις στενοχώριες τους.

Βρισκόμαστε στο πάντα φτωχό και ταλαιπωρημένο Ανατολικό Κονγκό που όμως η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο βασιλεύει στις καρδιές των κατοίκων του, στις καρδιές σας. Μόνο με ένα χαιρετισμό μπορώ να κλείσω σε τούτο το έδαφος ένα χαιρετισμό που είναι και ευχή μαζί, Ειρήνη, Ειρήνη σε όλους σας.»

Στην συνέχεια ο Επίσκοπος Σάββας μοίρασε καραμέλες σε όλους μικρούς και μεγάλους, μία καραμέλα, για αυτούς τους ανθρώπους είναι μια μεγάλη προσφορά γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να τις αγοράσουν.

Ακολούθως επισκέφθηκε τα Σχολεία της Ιεραποστολής και κατόπιν στην οικεία του Εφημερίου είχε συνάντηση με τους Προέδρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και των Γονέων καθώς και με τους συνεργάτες του Ιεραποστολικού Κλιμακίου όπου συζήτησαν διάφορα θέματα και εξέθεσαν τα προβλήματα τους καθώς και την επιθυμία να λειτουργήσει Γυμνάσιο, Λύκειο και Βιβλιοθήκη εντός του Ιεραποστολικού Κλιμακίου.

Ο Επίσκοπος ζήτησε από τον π. Δημήτριο να μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στην Μπουζουμπούρα έδρα της Επισκοπής με συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Κλιμακίου και την εξεύρεση λύσεων για τα σχολεία.

Πηγή : Ρομφαία

Σας παρακαλούμε να προσφέρετε στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μπουρούντι και Ανατολικού Κογκό. Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν την βοήθεια μας. Επαναλαμβάνουμε τον τραπεζικό λογαριασμό της Ορθόδοξης Επισκοπής Μπουρούντι, Ρουάντας και Ανατολικού Κογκό

EYROBANK : 0026.0448.71.0100205368

δικαιούχος Χειμωνέτος Βασίλειος ( το κοσμικό όνομα του π. Σάββα, Επισκόπου Μπουρούντι )

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Μπουρούντι-Ρουάντα,Burundi-Rwanda, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s