Μητρόπολη Καμερούν-δυσκολίες του θείου ιεραποστολικού έργου. Με τον Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο στο ραδιόφωνο Μητρόπολης Βέροιας ( YouTube )


Εκπομπή στο ραδιόφωνο της Μητρόπολης Βεροίας στις 28.11.2022. Ο Παύλος Κυριακίδης φιλοξενεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο.

…Όταν ευρίσκεσαι ως Ιεραπόστολος σε κάποιο έθνος έχεις ιερά υποχρέωση να ψάξεις, να ρωτήσεις, να ακούσεις, να αφουγκρασθείς, τις υπάρξεις που ακούν τον λόγο σου περί του Λόγου τοῦ Θεοῦ, που προσεύχονται και δοξολογούν μαζί σου τον Θεό…, να ακολουθήσεις το πώς στοχάζονται τα όσα ακούν διότι από αυτόν τον στοχασμό θα ξεκινήσει η βαθυτέρα Λειτουργία του Λόγου η οποία σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά τον Κηρυττόμενον Χριστό στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας… Βέβαια όταν πορεύεσαι στην Αφρική είναι αδύνατον να μην παρατηρήσεις τούς χιλιάδες εγκαταλελειμμένους, πληγωμένους, ασθενείς, πεινασμένους και διψασμένους που θα συναντήσεις στον δρόμο… για όλους αυτούς πρέπει να γίνεις …ο Χριστός… να ενσαρκώσεις το Ευαγγέλιο που κηρύττεις… αλλιώς όλα θα είναι άσκοπα και έωλα…”

Απόσταγμα ψυχής το παραπάνω κείμενο, του σεβαστού μας μητροπολίτη Καμερούν κ.κ. Γρηγόριου. Νομίζουμε δε, ότι αποδίδει και αποκαλύπτει κυριολεκτικά την ουσία και τον πυρήνα της ιεραποστολής. Όσοι δεν ζήσαμε έστω και για λίγο στον ιεραποστολικό αγρό του Καμερούν. Όσοι δεν διψάσαμε από τον καύσωνα και την ταλαιπωρία της οδοιπορίας στα λασπώδη υποτυπώδη δρομάκια της αχανούς αυτής ηπείρου, όσοι δεν ξυπνήσαμε παρά την απελπιστική κόπωση της ημέρας για να ρίξουμε λίγο νερό στο κεφάλι μας, προκειμένου να συνέλθουμε από την θερμοπληξία, όσοι δεν είχαμε την εμπειρία να γλυτώσουμε από τα ερπετά και την άγρια πανίδα της Αφρικής, ή να αρρωστήσουμε από μαλάρια και να την έχουμε να μας συνοδεύει σε όλη μας την ζωή, δεν ξέρουμε τι θα πει Αφρική. Κάθε άλλη προσέγγιση είναι μόνο συναισθηματική. Όμως το κομμάτι αυτό των δυσκολιών είναι το σχετικά εύκολο και αγγίζει περισσότερο το σώμα.

Στην Αφρική όμως, το ιεραποστολικό έργο έχει σημαντικές και κυρίως απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα που άπτονται της ποιμαντικής των αδελφών μας Αφρικανών. Είναι δυσκολίες και προβλήματα που αγγίζουν ιδιαίτερα την ψυχή του ιεραποστόλου. Και εδώ θα ήθελα να μείνουμε σε αυτήν την εκπομπή. Σε αυτές τις δυσκολίες που πονάνε στις δυσκολίες που μόνον ο Θεός μπορεί και δίνει λύσεις και απαντήσεις. Και ίσως αυτή η εκπομπή να σταθεί αφορμή ένα μέρος της καθημερινής μας προσευχής να έχει μέσα της την ιεραποστολή. Μαζί μας έχουμε την χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να είναι κοντά μας ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος. Έχει ιδιαίτερη αξία όμως σήμερα ύστερα από 18 χρόνια διακονίας στο Καμερούν και ιδιαίτερα στις υποσαχάριες περιοχές του Βόρειου Καμερούν να μας μεταφέρει την εμπειρία του, για να γίνουμε και εμείς κοινωνοί των κόπων του αλλά και του θαύματος που επιτελεί σήμερα ο Θεός στα πέρατα της γης.

Η εκπομπή πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022.

http://ampelonas-trygetes.blogspot.com/2022/11/blog-post_80.html

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2022, ο ιεραπόστολος Αρχιμανδρίτης π. Αναστάσιος Hieromonk Anastasios, με τη βοήθεια του συνεργάτη του Ferdinand Bayanbe, ταξίδεψε στην περιοχή του Βορείου Καμερούν για την υλοποίηση και διανομή ενός προγράμματος υποτροφιών για μαθητές και φοιτητές το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία από τον Αμερικανικό Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Οργανισμό Orthodox Christian Mission Center – OCMC. Χάρη στό OCMC, κατέστη δυνατή η πληρωμή των διδάκτρων της εφετινης σχολικής χρονιάς για 230 άπορους μαθητές και φοιτητές όλων των βαθμίδων, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο. Οι ιεραπόστολοί της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν διένυσαν περισσότερα από 800 χιλιόμετρα με μοτοσικλέτα σε περίπου 30 σχολεία σε ισάριθμες τοποθεσίες στον Ακραίο Βορρά της χώρας του Καμερούν. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που μας επέτρεψε να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα το έδαφος και τον πολιτισμό του Καμερούν, καθώς και να παρουσιάσουμε την αγαπημένη μας Ορθόδοξη Εκκλησία και Πίστη στα πιο ανεξερεύνητα μέρη του Καμερούν. Ζητάμε τις προσευχές σας για μια εξαιρετική σχολική χρονιά για όλους τους μαθητές και τους φοιτητές που έλαβαν την υποτροφία.

https://www.facebook.com/Mission.Orthodoxe.Cameroun

Δωρεές στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Καμερούν, Τσάντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

https://www.metropolisofcameroon.com/donate

Όποιος επιθυμεί να προσφέρει κάποια οικονομική ενίσχυση στό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν μπορεί να χρησιμοποιήσει τό παρακάτω Τραπεζικό Λογαριασμό:

If you wish to support the works of the Holy Metropolis of Cameroon, please use the following bank account:

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Holy Metropolis of Cameroon

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

National Bank of Greece (NAB)

Account No: 411/621347-24

IBAN: GR2201104110000041162134724

SWIFT/BIC: ETHNGRAA

Όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την απόδειξη της σχετικής δωρεάς τους για τήν φορολογική τους δήλωση μπορούν να πραγματοποιήσουν την δωρεά τους μέσω του Τραπεζικου Λογαριασμού του Ιεραποστολικού Συλλόγου «ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΕΙΑ»:

For those who wish to make a donation within Greece and require a beneficiary VAT number for tax deduction purposes, the following non-profit organisation can receive donations upon our behalf:

BENEFICIARY: ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΕΙΑ

BANK: EUROBANK

ACCOUNT NO: 0026-0648-0100700953

IBAN: GR9602606480000410100700953

SWIFT/BIC: ERBKGRAA

Advertisement
This entry was posted in Africa, Central African Republic - Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Chad - Τσάντ, Αφρική, Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ιεραποστολική Συνοδοιπορία, Κύπρος - Cyprus, Καμερούν,Cameroon, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s