Η γιορτή των Αρχαγγέλων Ταξιαρχών στον εορτάζοντα ορθόδοξο χριστιανικό ναό στο Maputo Μοζαμβίκης. The Feast of the Archangels in the Celebrating Orthodox Christian Church in Maputo Mozambique.


A Festa dos Arcanjos na Igreja Cristã Ortodoxa Celebrante em Maputo Moçambique. La Fête des Archanges dans la célébration de l’Église chrétienne orthodoxe à Maputo au Mozambique.Sikukuu ya Malaika Wakuu katika Kuadhimisha Kanisa la Kikristo la Kiorthodoksi huko Maputo Msumbiji.

Η πανήγυρις των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον εορταζοντα Ιερο Ναο στο Maputo Μοζαμβίκης

Την Κυριακη 6 Νοεμβρίου 2022, τελέσθηκε ο προεορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον φερώνυμο Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Μαπούτο.

Ο εορτασμός έγινε για λόγους πρακτικούς πιο νωρίς, την Κυριακή, καθώς λόγω των εργασιών των ενοριτών είναι αδύνατον να έρθουν στη Θ. Λειτουργία την Τρίτη. Μετά τη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολούθησε η αρτοκλασία και το μνημόσυνο των ευεργετών και κτητόρων του Ναού και του “Αθήναιον” , η λιτάνευση της εικόνας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.Παρουσια της μεγάλης Ελληνίδας και Αρχόντισσας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κας. Μαρίνας Τσιχλάκη του Γ.Γ Νεολαίας και Εργασιας Dr.Ακασιο Μπελεζα και πληθους πιστων.

Στην συνέχεια έγινε αναφορά απο τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη στην ιστορία του Ι. Ναού των Ταξιαρχών και στις προσπάθειες των Ελλήνων της Μοζαμβίκης,σε καιρους μεγαλων δυσκολιών να καταφέρουν με το υστέρημά τους να κτίσουν τον Ιερό Ναό καθώς και το Αθήναιον.

Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, που παραπέμπει στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, απέναντι από το Επισκοπείο και στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ακριβώς δίπλα του. Οικοδομήθηκε από τους Έλληνες τού πάλαι ποτέ Λορέντζο Μαρκές (σήμερα Μαπούτο) το 1923 και κατ’ αρχήν, πριν την ανέγερση του Ναού, χρησιμοποιήθηκε, εκτός από χώρο συνάντησης και πολιτιστικής έκφρασης τής εδώ Παροικίας, ως λατρευτικός χώρος, αλλά και ως σχολείο. Όπως γίνεται κατανοητό, το κτίριο τούτο έχει συνδεθεί με όλες τις μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού της Μοζαμβίκης για περισσότερον από ενάμιση αιώνα, δεδομένου ότι οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν εδώ, στη νοτιοανατολική Αφρική, στα μέσα του 19ου αιώνα, συγκεκριμένα στην πόλη Μπεΐρα της Μοζαμβίκης το 1976, οπότε κατελήφθη από τον στρατό, στο πλαίσιο της “εθνικοποίησης” (Επανάσταση – Εμφύλιος Πόλεμος – Λαοκρατία – Κομμουνιστικό Λαϊκό Κόμμα FRELIMO). Έκτοτε δεν έχει επιστραφεί ακόμη στους νόμιμους ιδιοκτήτες του Έλληνες, όπως συνέβη με άλλα κτίρια εθνικών κοινοτήτων, που βρίσκονται ανά την χώρα και είχαν τότε καταληφθεί.

Έτσι η Ελληνική Παροικία απώλεσε τον ένα πνεύμονα, που την οξυγόνωνε.τώρα πια ονομάζεται “Palácio dos Casamentos”, δηλαδή Παλάτι των Γάμων. Εδώ δηλαδή κάθε λίγο και λιγάκι τελούνται οι παραδοσιακά γάμοι. Τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση της μεγάλης αυτής αδικίας και της επιστροφής του κτιρίου στους Ελληνορθόδοξους εγιναν απο τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης και εως 2015 Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη διαπίστωσε το πρόβλημα και ήδη προσπαθεί, όπου δει, για την δικαίωση του Ελληνισμού στην εσχατιά αυτήν της Αφρικής.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063521921459

Η επιστροφή του «Αθήναιον» στο επίκεντρο των επαφών της Μητρόπολης Μοζαμβίκης με τον πρέσβη της Ε.Ε στο Μαπούτο

This entry was posted in Africa, Αφρική, Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ζάμπια, Zambia, Κύπρος - Cyprus, Μοζαμβίκη-Mozambique, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s