Ανάγκη καταρτισμένων κληρικών στις Ιεραποστολές ( Μπουκόμπα Τανζανίας- Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής )


Οι μεγάλοι Ιεραπόστολοι της Ορθοδοξίας μας Κύριλλος και Μεθόδιος παλαιότερα και ο Άγιος Κοσμάς στα νεότερα χρόνια, μας έμαθαν ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η Ιεραποστολή της Εκκλησίας πρέπει να έχει τοπικό κλήρο.

Οι υπεύθυνοι των Ιεραποστολικών κλιμακίων οργανώνουν και συντονίζουν το Ιεραποστολικό έργο. Πρώτιστο έργο των Ιεραποστόλων είναι να δημιουργήσουν τοπικό κλήρο. Οι ιερείς όμως είναι αυτοί που συνεχίζουν το έργο των ιεραποστόλων.

Έχει παρατηρηθεί, ότι, όπου γίνει Ιεραποστολή και βαπτισθούν νέοι χριστιανοί, πρέπει να τοποθετηθεί στην νέα εκκλησιαστική κοινότητα, ποιμένας ιερεύς. Όπου οι χριστιανοί βαπτίσθηκαν και δεν τοποθετήθηκε ιερεύς, οι χριστιανοί διαλύθηκαν και η κοινότητα αυτή σκόρπισε.

Τις λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες δεν μπορεί να τις καλύψει ο ίδιος ο Ιεραπόστολος, πρέπει να στείλει τοπικό ιθαγενή ιερέα.

Β΄. Καταρτισμένος κλήρος
Οι κληρικοί που θα διακονήσουν τις νέες ιεραποστολικές Ενορίες, θα πρέπει να είναι καταρτισμένοι. Να ξέρουν να ποιμαίνουν, να μπορούν να διδάξουν, να κατηχήσουν και να αγαπούν την λειτουργική ζωή.Θα πρέπει να γίνει καλή επιλογή και σε καμμιά περίπτωση δεν θα παραβιασθούν τα κριτήρια που βάζουν οι Κανόνες της Εκκλησίας για την Ιερωσύνη. Ανάξιοι κληρικοί, όχι μόνο Ιεραποστολή δεν κάνουν, αντίθετα κάνουν ζημιά.

Επί πλέον οι ιερείς της Ιεραποστολής χρειάζονται κατάρτιση. Μαζί με την ευσέβεια και τον κατά Θεόν ζήλο χρειάζονται εκπαίδευση μέσα από Ιερατικό Σεμινάριο. Να διδαχθούν την Αγία Γραφή, τα Δόγματα της Πίστεως, την Εκκλησιαστική Ιστορία και Πατρολογία, την Ποιμαντική, Κατηχητική, Λειτουργική, Ομιλητική, την διαφορά με τις χριστιανικές αιρέσεις κ.α.

Κυρίως χρειάζονται έμπνευση, όραμα και ζήλο, από την δισχιλιετή εμπειρία των Αγίων Πατέρων-Ποιμένων της Εκκλησίας μας και τα ζωντανά ιερατικά παραδείγματα που θα έχουν μπροστά τους.

Γ΄. Οι ηρωικοί Ιερείς της Μπουκόμπας της Τανζανίας
Ονομάζω ηρωικούς τους 36 Ιερείς της Μπουκόμπας, γιατί αυτοί κράτησαν την Ορθόδοξη Εκκλησία σε περίοδο μεγάλης δοκιμασίας και εγκατάλειψης, όταν επί 10 χρόνια δεν έπαιρναν κανένα μισθό και αναγκάζονταν να στραφούν σε άλλες εργασίες για να ζήσουν τις πολύτεκνες οικογένειές τους.Σε συνάντηση με τις πρεσβυτέρες, έχυσαν μαύρο δάκρυ, διεκτραγωδώντας το τι πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια της εγκατάλειψης της Επισκοπής. Δεν είχαν καμμιά υπόληψη από τους λαϊκούς μέσα στην Ενορία και κυριολεκτικά οι ιερείς ισοπεδώθηκαν. Είχαν και την κοροϊδία των ετεροδόξων που τους κορόιδευαν για την φτώχεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ονομάζω ηρωικούς τους 36 Ιερείς της Μπουκόμπας, γιατί οι 36 Ιερείς πρέπει να εξυπηρετήσουν ιερατικά 190 Ενορίες. Δηλαδή σε 1 Ιερέα αναλογούν 6 Ενορίες. Πολλοί Ιερείς έχουν 4, 5 και 10 Ενορίες. Η Επισκοπή δηλ. είναι αποίμαντη, αφού δεν έχει Ιερείς.

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας στην Μπουκόμπα, εντολή του Μακ. Πατριάρχου μας κ. Θεοδώρου, εξασφαλίσαμε στους Ιερείς μας μηνιαίο μισθό, με την γενναία χορηγία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Δώσαμε σ’ όλους τους Ιερείς από μία Μοτοσυκλέτα (πίκι-πίκι) και αναλάβαμε τις σπουδές των παιδιών τους στα δύο Γυμνάσια της Επισκοπής καθώς και στις Ανώτερες Σχολές.

Για την κατάρτιση τους οργανώσαμε 15νθήμερο Σεμινάριο τον Φεβρουάριο στο Κασίκιζι και 3ήμερη Ιερατική Σύναξη στην Μπουκόμπα μετά το Πάσχα. Βάλαμε στόχο και έχουμε επισκεφθεί όλους τους Ιερείς στις Ενορίες τους και τους έχουμε στηρίξει πολλαπλώς.

Δ΄. Ίδρυση Ιερατικής Σχολής


Η ίδρυση της Ιερατικής Σχολής είναι ο επόμενος στόχος μας, με την χάρη του Θεού και Αρχιποιμένος της Εκκλησίας μας Ιησού Χριστού, αφιερωμένη στον ιδρυτή της Εκκλησίας της Αφρικής «ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΜΑΡΚΟ», του οποίου ζητάμε και τις ευχές.

Η φοίτηση θα είναι διετής και οι Ιεροσπουδαστές, 20 σε κάθε έτος, θα είναι οικότροφοι, με καθημερινό λειτουργικό πρόγραμμα. Θα γίνεται λειτουργική πρακτική στο Ναό του Ευαγγελισμού, κατηχητική πρακτική σε γειτονικές Ενορίες και πρακτική γεωπονία με την καλλιέργεια της φάρμας στο Μπούζι, για την προμήθεια των απαραίτητων προς διατροφή.

Έδρα θα έχει την Μπουκόμπα, δίπλα στο Επισκοπείο για να μπορούμε να παρακολουθούμε προσωπικά την εκπαίδευση των μελλοντικών Ιερέων μας. Θα τους εκπαιδεύουμε με υπευθυνότητα, σκοπεύοντας να βγάλουμε καλούς ποιμένες-Ιεραποστόλους της τοπικής Εκκλησίας.

Προς το παρόν η νέα Ιερατική Σχολή θα στεγασθεί στο ισόγειο του Επισκοπείου. Για την άμεση και καλύτερη λειτουργία της Σχολής ξεκίνησε η διαμόρφωση των χώρων κουζίνας, τραπεζαρίας και τουαλετών, προϋπολογισμού 10.000 ευρώ. Τα έξοδα λειτουργίας της Ιερατικής Σχολής προβλέπονται για φέτος 2021-2022 για κάθε μήνα στις 2.000 ευρώ.

Η Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας προγραμματίζει, συν Θεώ, με τις ευχές του Μακ. Πατιράρχου μας κ. Θεοδώρου, να ανεγείρει το νέο κτίριο της Ιερατικής Σχολής στον προαύλιο χώρο του Επισκοπείου της Μπουκόμπας. Ο προϋπολογισμός της ανέγερσης της νέας Ιερατικής Σχολής ανέρχεται στις 100.000 €.

Ε΄. Έκκληση


Αγαπητοί εν Χριστώ, αδελφοί, φίλοι της Ιεραποστολής,

Οι ανάγκες στις Ιεραποστολές είναι μεγάλες. Τις ιεραρχούμε και έτσι προχωράμε στις πιο απαραίτητες και βασικές. Η πρώτη και μεγαλύτερη ανάγκη στην Ιεραποστολή είναι η παρουσία καταρτισμέων Ιερέων. Χωρίς Ιερείς δεν υπάρχει Εκκλησία και Ιεραποστολή!

Βοηθήστε μας, για να βοηθήσουμε τους φτωχούς ιερείς μας. Βοηθήστε μας να καταρτίσουμε άξιους Ιερείς-Ιεραποστόλους στην Ιερατική Σχολή. Βοηθήστε μας να χτίσουμε την νέα Ιερατική Σχολή στην Μπουκόμπα.

Με έναν άξιο λειτουργό-ιερέα της Αγίας μας Ορθοδοξίας στην Ιεραποστολή, θα προσφέρουμε και το φαγητό για τον πεινασμένο και το φάρμακο για τον άρρωστο, αφού στην Εκκλησία μας χορταίνουν και γιατρεύονται οι ψυχές και τα σώματα!

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω εγκάρδια την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που από την πρώτη μου επίσκεψη με αγκάλιασε και στηρίζει αδιαλείπτως το ιεραποστολικό έργο που κάνουμε στην Τανζανία, πέριξ της λίμνης Βικτωρίας.

π. Χρυσόστομος Μαιδώνης
Πατριαρχικός Επίτροπος

Πηγή : Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης

Δωρεές

Donations – Donații – Пожертвования – Пожертвування – Донације – Des dons – Дарения – შემოწირულობები – Dary – Darowizny – Lahjoitukset – Donacionet – التبرعات – Donaciones – Spenden

Νεότερα για την Ιερατική Σχολή στη Μπουκόμπα Τανζανίας

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ( Προσωρινή στέγαση της Ιερατικής Σχολής )

Ξεκίνησε σήμερα 1/10/2021 η Ιερατική Σχολή της Επισκοπής Μπουκόμπας «SAINT MARK ORTHODOX SEMINARY» και φιλοξενείται στο χώρο του Επισκοπείου μέχρι να κτισθεί η νέα Σχολή που θα θεμελιώσει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας με την επίσκεψη του.


Τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Τρισάγιο στο τάφο του Φωτιστή της Τανζανίας π. Σωσθένη (+2005) και Αγιασμός έναρξης των μαθημάτων στην αίθουσα του Επισκοπείου.


Παρόντα όλα τα στελέχη του Ιεραποστολικής Αδελφότητος χαίρονταν για την ευλογία και προσηύχοντο για την στερέωση του.

Ο Κύριος μας έστειλε 17 νέους για τους εκπαιδεύσουμε άξιους ποιμένες στην ποίμνη Του! Νέους Ιεραποστόλους στον αγρό Του!

Δοξάζουμε τον Κύριο για την ευλογία και ευχαριστούμε τον Ευαγγελιστή Μάρκο για τις μεσιτείες. Η δε ευχή του μακαριωτάτου Πατριάρχη μας ας μας διαφυλάττει ατρώτους και απτόητους στον φωτισμό της Αφρικής!

( https://www.facebook.com/profile.php?id=100055952163170 )

This entry was posted in Africa, Bukoba -Tanzania, Bukoba- Μπουκόμπα Τανζανίας, Αφρική, Αφρική, Africa, Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Εξωτερική Ιεραποστολή, Κύπρος - Cyprus, Μπουκόμπα Τανζανίας, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Tanzania - Τανζανία, Tanzania- Mwanza and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s