Φτωχότερος ο κόσμος της Εξωτερικής Ιεραποστολής με την εν Χριστώ κοίμηση του Γεωργίου Ασλανίδη ( Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάγκας κ. Μελετίου στην Romfea.gr )


Με τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεοδώρου Β́, θα θέλαμε να κάνουμε μία μικρή αναφορά σε ένα ιδιαίτερο πρόσωπο , το οποίο πλέον δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Έφυγε πριν από λίγες ημέρες για το μεγάλο ταξίδι. Το ταξίδι της αιωνίου ζωής. Όπως λέει και ο Απ. Παύλος: Ημών γαρ το πολίτευμα εν ουρανοίς υπάρχει (Φιλιπ. 3, 20).

Ήταν 27 Ιανουαρίου του 1989, όταν σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του μεγάλου Ιεραποστόλου και Οραματιστή των Αφρικανών αδελφών μας, Αρχιμ. π. Κοσμά Γρηγοριάτη.

Τριάντα δύο χρόνια μετά, στις 6 Αυγούστου 2021, ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συνδέσμου ‹‹Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός››, Γεώργιος Ασλανίδης, αδερφός κατά σάρκα του μακαριστού π. Κοσμά Γρηγοριάτη, άφησε την τελευταία μαρτυρική του πνοή.

Μία πορεία σταμάτησε μέσα σε μία στιγμή του χρόνου. Ημέρα που εορτάζει η Αγία μας Εκκλησία την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η ψυχή του Γεωργίου Ασλανίδη πέταξε ψηλά, για να συναντήσει τον κατά σάρκα αδερφό του, μακαριστό π. Κοσμά Γρηγοριάτη. Έφυγε, για να προλάβει να συνεορτάσει μαζί του. Όπως συνεόρταζαν και συνεργαζόντουσαν σε αυτήν τη ζωή για την στερέωση και αύξηση του έργου στην Εξωτερική Ιεραποστολή.

Άφησαν τα ίχνη της παρουσίας τους στο πρώην Ζαΐρ, στη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έτσι, πλέον και στην αιωνιότητα θα είναι για πάντα μαζί. Εκεί δεν θα χρειάζεται να αγωνιούν για το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, αλλά θα πρεσβεύουν στον Πανάγαθο Θεό για την συνέχιση αυτού του έργου.

Οι μορφές τέτοιων προσωπικοτήτων, με το πέρασμά τους, άφησαν μαρτυρία πίστεως και θυσιαστικής αγάπης, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά ξεπέρασαν και τα σύνορα. Το έργο τους εξαπλώθηκε σε οικουμενικό επίπεδο.

Άνθος μυρίπνοο η παρουσία του στο χώρο της Εκκλησίας και ιδιαιτέρως στο χώρο της Εξωτερικής Ιεραποστολής. Κατάλαβε, μετά τον απροσδόκητο θάνατο του μακαριστού π. Κοσμά, ότι το έργο θα πρέπει να συνεχιστεί, εφόσον είχαν τοποθετηθεί τα θεμέλια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η φλόγα που άναψε στην καρδιά του άνοιξε μία καινούργια σελίδα στο χώρο των Συλλόγων της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Ελλάδα. Το ξεκίνημά του για τα δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν ανατρεπτικό.

Η θυσία και το αίμα που έτρεξε από το αγιασμένο σώμα του μακαριστού π. Κοσμά Γρηγοριάτη ήταν το εγερτήριο σάλπισμα για να ξεκινήσει η πορεία αγάπης στην Αφρικανική ήπειρο.

Έτσι, λοιπόν, με την εκδημία του π. Κοσμά, εγώ και ο Γεώργιος Ασλανίδης ξεκινήσαμε τη νέα ευλογημένη πορεία μας. Οι ανάγκες πολλές. Πνευματικές, οικονομικές και υλικές. Παρόλο που οι πειρασμοί και οι δοκιμασίες ήταν ποικιλόμορφοι, η θέληση ήταν ισχυρή για την συνέχιση του έργου.

Συμπονούσε και αγωνιούσε για τα Ιεραποστολικά Κλιμάκια των Ιερών Μητροπόλεων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ιδιαιτέρως για την Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας, για την οποία είχε πασχίσει πάρα πολύ ο κατά σάρκα αδελφός του.

Πηγή έμπνευσής του ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος ήταν παράδειγμα Ιεραποστόλου. Τα βήματά του άρχισε να τα ακολουθεί ο π. Κοσμάς Γρηγοριάτης εκεί που δεν είχε ακουστεί το μήνυμα του Ευαγγελίου. Στην Μαύρη Ήπειρο. Στην Αφρική. Εκεί που οι άνθρωποι ζούσαν μακριά από τον Χριστό και την Εκκλησία. Εκεί που η ειδωλολατρία είχε ρίξει τα δίχτυα της αιώνες τώρα, πιάνοντας ανυποψίαστα τα θύματά της και τα οδηγούσε στον πνευματικό και σωματικό θάνατο.

Έτσι, συνέχισε να ακολουθεί την ίδια πορεία του π. Κοσμά, βλέποντας τις διαστάσεις που είχε πάρει το έργο του. Συνέχισε το όραμα του π. Κοσμά από τα μετόπισθεν με πολλές θυσίες, παραβλέποντας τη προσωπική του ζωή, την ξεκούρασή του, τον ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του και για την οικογένειά του.

Το παράδειγμά του, σε συνδυασμό με το έργο του, αφύπνισε τις συνειδήσεις όχι μόνο των ανθρώπων στην Ελλάδα, αλλά και των Ελλήνων του Εξωτερικού, οι οποίοι έσπευσαν να ενισχύσουν το Ιεραποστολικό έργο του Συνδέσμου και συνεχίζουν να το ενισχύουν.

Οι οικονομική κυρίως βοήθεια που χορηγούσε στις Ιερές Μητροπόλεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ήταν τεράστια και αυτό αποδεικνύεται από τα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Μέσα του ηχούσε η φωνή του Αποστόλου Παύλου: Τις ασθενεί, και ουκ ασθενώ; (΄Β Κορ. 11, 29). Κέντρο της ζωής του δεν ήταν ο εαυτός του, αλλά ο πλησίον.

Ακόμη και έναν που τον θεωρούσαν οι άλλοι ανύπαρκτο, δεν μπορούσε να τον αγνοήσει. Η ανάγκη για βοήθεια ήταν τεράστια. Χιλιάδες ορφανά παιδιά βρήκαν παρηγοριά, ανθρωπιά και αγάπη, από την οικονομική ενίσχυση, που έστελνε ο Γεώργιος Ασλανίδης μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», αφού η ζωή τούς έδειξε το σκληρό της πρόσωπο.

Βλέποντας όλη αυτή την προσπάθεια του Γεωργίου Ασλανίδη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. κ. Βαρθολομαίος, τον τίμησε με το οφφίκιο του «Ορφανοτρόφου» και ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεόδωρος Β́, τον τίμησε με το οφφίκιο του «Άρχοντα των Εκκλησιών».

Αγκάλιασε ο εκλιπών με τις φτερούγες της αγάπης του το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ιδιαιτέρως την Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας. Έγινε συμπαραστάτης και συγκυρηναίος στο επίπονο και δύσκολο έργο τους. Έδωσε τα πάντα από την ζωή του. Στερήθηκε ακόμα και την οικογένειά του σε πολλές των περιπτώσεων.

Προτίμησε να στερείται ο ίδιος, αλλά συγχρόνως χαιρόταν βλέποντας να χορταίνουν ενδεείς άνθρωποι και ορφανά παιδιά. Η μόνη περιουσία που κράτησε για τον εαυτό του ήταν η αγάπη και το χαμόγελο που εισέπραξε από φτωχούς ανθρώπους και ορφανά παιδιά.

Προσωπικά, ως Επίσκοπος και ως Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκας, και μαζί ο κλήρος και ο λαός της, θα θέλαμε να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας και τις άπειρες ευχαριστίες μας προς τον εκλιπόντα Γεώργιο Ασλανίδη, γιατί ευεργέτησε ποικιλοτρόπως την Ιερά μας Μητρόπολη επί τριάντα και πλέον χρόνια. Η βοήθειά του ήταν τεράστια και ο λόγος μας φτωχός μπροστά στο έργο και την προσωπικότητα του.

Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να αναδείξει τον Γεώργιο Ασλανίδη άξιο κληρονόμο της Βασιλείας Του και κατά την ημέρα εκείνη την φοβερά της δικαίας ανταποδόσεως να ακούσει την μακαρία φωνή: ευ δούλε αγαθέ και πιστέ! επί ολίγα ης πιστός, επί πολλών σε καταστήσω∙ είσελθε εις την χαράν του κυρίου σου…(Ματθ. 25, 21).

Πηγή : https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/45170-ftoxoteros-o-kosmos-tis-eksoterikis-ierapostolis

Δωρεές εις μνήμην Γεωργίου Ασλανίδη : ( https://ierapostolos.gr/donate/ )

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο ιδρυτής του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ασλανίδης

This entry was posted in Africa, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αφρική, Αφρική, Africa, Επισκοπή Κολουέζι-Κογκό, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ι.Σ. Άγιος Κοσμάς Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Κύπρος - Cyprus, Κογκό, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Katanga- Mητρόπολη Κατάγκας and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s