Ο μακαριστός Νικηφόρος ο Αγιορείτης ( Μητροπολίτης Κινσάσας ) που έφερε τους Αγιορείτες στο Κονγκό … ( Παναφρικανική )


Λόγια που αποτελούν φόρο τιμής στον μακαριστό Ιεραπόστολο Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο από τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, ο οποίος είναι Πατριαρχικός Επίσκοπος Μπουκόμπας Τανζανίας: Πηγαίνεις στο Κογκό και και συναντάς Άγιον Όρος. Συναντάς τους Αγίους του Αγίου Όρους, να τιμούνται εκεί. Διότι ο Μικραγιαννανίτης Μητροπολίτης της Κινσάσας ζούσε το Άγιον Όρος και σαν Επίσκοπος στην Αφρική και τίμησε τους Αγιορείτες Οσίους εκεί που τον έστειλε η Εκκλησία.

Α. Ο μακαριστός Κινσάσας Νικηφόρος βοήθησε τον μακαριστό προκάτοχο του Ιγνάτιο να ιδρυθεί η Θεολογική Σχολή στην Κινσάσα. Ο Νικηφόρος παρενέβη στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και ο Ηγούμενος Αρχιμ. Πρόδρομος δέχθηκε και χρηματοδότησε την ανέγερση του Ναού της Σχολής, που αφιερώθηκε στον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Γι’ αυτό ονομάσθηκε και η Θεολογική Σχολή «ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ». Έτσι βρέθηκε ο Άγιος από την έρημο του Αγίου Όρους στη καρδιά της Αφρικής. Είναι συγκινητικό να ακούς κάθε βράδυ στο τέλος του Αποδείπνου τους φοιτητές της Σχολής να ψάλλουν το Απολυτίκιο του Οσίου Αθανασίου _«Την εν σαρκί ζωήν σου κατεπλάγησαν…»

Το δικαιούται όμως να τιμάται στην Ιεραποστολή, καθώς ο Όσιος ήταν και Ιεραπόστολος πριν εγκατασταθεί στον Άθωνα. Βρισκόμενος στην Κρήτη και στην Κύπρο τον 10ο αι. έκανε Ιεραποστολή, μεταστρέφοντας στην Ορθοδοξία πλήθος εξισλαμισμένων από τους Άραβες κατά την Αραβική κατάκτηση των δύο νησιών.

Β. Μπαίνοντας στο Επισκοπείο στην Κινσάσα συναντάς το Παρεκκλήσιο των Αγίων της Μικράς Αγίας Άννας Διονυσίου και Μητροφάνους. Ο μακαριστός Νικηφόρος προερχόμενος από την συνοδεία του Γέροντος Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου και Υμνογράφου, που εγκαταβιούσε παρά το σπήλαιο των Οσίων, μετέφερε την τιμή των Οσίων στο Επισκοπείο του στην Κινσάσα. Έτσι βρέθηκαν οι Μικραγιαννανίτες Άγιοι από την έρημο του Αγίου Όρους στην καρδιά της Αφρικής.

Ο Όσιος Μητροφάνης το δικαιούται να τιμάται σε Ιεραποστολική Μητρόπολη, διότι κατά τον 16ο αι. έδρασε Ιεραποστολικά στη Χαλκιδική. Με κέντρο την Στρατονίκη στήριξε τους σκλάβους χριστιανούς στην χριστιανική πίστη, καθώς απειλούντο από εξισλαμισμό και εκλατινισμό.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής

Πηγή : https://panafrikaniki.com/o-nikiforos-o-agioreitis-poy-efere-toys-agioreites-sto-kongko/?fbclid=IwAR3s-gjtRnb2wSPhh8KZ5_hQ2KXjGhtXghsYfpyFRL9NGv1tY91pQCFzoaE

Update : ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ. Με αφορμή την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Κινσάσας κυρού Νικηφόρου ( Φίλοι Ιεραποστολής Μπουκόμπα Τανζανίας)

Έκτακτο. Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος. ( romfea.gr ). The Metropolitan of Kinshasa Nikiforos fell asleep in the Lord.Le métropolite de Kinshasa Nikiforos s’est endormi dans le Seigneur.

This entry was posted in Africa, Congo, Αφρική, Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κογκό, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Kinshasa - Μητρόπολη Κινσάσας, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ο μακαριστός Νικηφόρος ο Αγιορείτης ( Μητροπολίτης Κινσάσας ) που έφερε τους Αγιορείτες στο Κονγκό … ( Παναφρικανική )

  1. Παράθεμα: 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Κινσάσας κυρού Νικηφόρου, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s