Ο δρόμος της Ιεραποστολής ( Μητρόπολη Κατάγκας- Ιεραποστολικός Σύνδεσμος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός )


Μία αλησμόνητη πορεία που μου θύμισε ακριβώς την πορεία του Κυρίου με τους μαθητές Του προς Εμμαούς. Δεν ήταν μία απλή πορεία, αλλά μία μαρτυρία ελπίδας σε μία απομακρυσμένη περιοχή, εκεί που τους βλέπει μόνο το άγρυπνο βλέμμα του Θεού.Ξεκινήσαμε στις 6:30 π.μ. με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κατάνγκα κ. Μελέτιο και την συνοδεία του από το Κολουέζι με προορισμό το χωριό Μουτσάτσα, διακόσια χιλιόμετρα μακριά.

Orthodox mission in Congo

Η διαδρομή αποκαλυπτική, θα έλεγα. Η ομορφιά της φύσης σού έδινε την εντύπωση ότι βρισκόσουν σε μία παραδείσια κατάσταση. Ο χρόνος και η ώρα σαν να είχαν σταματήσει. Η τεχνολογία και ο θόρυβος δεν είχαν χώρο σ’ αυτή την γη. Ήταν αφιλόξενη σε τέτοιου είδους προκλήσεις. Προχωρώντας όλο και πιο βαθιά, δεξιά έβλεπες τις «στέπες» της Αφρικής, οι οποίες διασχίζουν χιλιόμετρα μακριά από την μία άκρη στην άλλη και απλώνονται σαν ένα πέπλο, το οποίο σκεπάζει με την ομορφιά αλλά και με την ζεστασιά του την Ήπειρο αυτή.

Μέσα στην χαώδη αυτή έκταση, ξαφνικά άρχεσαι αντιμέτωπος μ’ έναν άλλον κόσμο. Έναν κόσμο που μοιάζει να βγήκε από ένα παραμύθι μίας άλλης εποχής. Τα σπίτια τους μικρά και φτωχικά, φτιαγμένα από λάσπη και από τούβλα. Φτιαγμένα με την δική τους κουλτούρα και την δική τους φαντασία. Έχτισαν εκεί μέσα τις ελπίδες και τα όνειρα μιας καλύτερης ζωής, προσφέροντας στα παιδιά τους τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης που θα μπορούσαν. Όμως, όσο μικρά και φτωχικά κι αν είναι τα σπίτια τους, όσο πολυπληθής κι αν είναι η κάθε οικογένεια, τίποτα δεν μπορεί να στερήσει από τα χείλη τους το χαμόγελο, την ομοψυχία, την συντροφικότητα και την αγάπη. Άνθρωποι πάμφτωχοι, χωρίς να γνωρίζουν το αύριο. Ένα αύριο δίχως όνειρα, δίχως κατάλληλες προδιαγραφές, δίχως ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά με καρδιά μεγάλη που τους χωράει όλους, γιατί τα τούβλα και η λάσπη δεν μπορούν να φυλακίσουν την αρετή της αγάπης.

Αφού διασχίσαμε αυτή την μεγάλη απόσταση μέσα στην έρημο της Αφρικής, φτάσαμε στον τελικό μας προορισμό. Εκεί μας περίμενε μία έκπληξη. Μας υποδέχτηκε ο σεβάσμιος Ιερέας του χωριού Μουτσάτσα, ο πατήρ Λεόντιος Μουχόνγκ, μαζί με τον πρόεδρο, τους κατοίκους και τα μικρά παιδιά. Η υποδοχή τους ήταν συγκινητική.

Φιλοξενηθήκαμε στο σπίτι του Ιερέα. Μετά το μεσημέρι, καλέσαμε τους χριστιανούς μας να τους μιλήσουμε λόγο Ευαγγελίου. Μέσα από τις ερωτήσεις και τον διάλογο που ακολούθησε νοιώσαμε την μεγάλη αγάπη και την πίστη τους για τον Χριστό παρόλη την φτώχεια και τα προβλήματα της καθημερινότητας τους. Στο τέλος η χορωδία των μικρών παιδιών μάς ευχαρίστησε με ένα όμορφο τοπικό τραγούδι, βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα τους. Οι στίχοι του εγκωμίαζαν την Ορθοδοξία μας.

Λίγο πριν αναχωρήσουμε από το χωριό Μουτσάτσα, οι κάτοικοι μαζί με τα μικρά παιδιά μάς αποχαιρετούσαν τραγουδώντας, δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις θερμότατες και ειλικρινέστατες ευχαριστίες τους για την επίσκεψή μας. Η συγκίνηση και τα βλέμματά μας ενώθηκαν σε μία ενότητα πίστεως, ελπίδας και αγάπης.

Έτσι, τελείωσε άλλη μία ιεραποστολική περιοδεία, η οποία μου άφησε τα ίχνη της σ’ έναν κόσμο παραμυθένιο μίας άλλης εποχής!

Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης
Πρωτοσύγκελος Ι. Μητροπόλεως Κατάνγκας

Υποστηρίξτε το ορθόδοξο ιεραποστολικό έργο, μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης. Μετά από κάποια κατάθεση, να επικοινωνείτε με τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο και να ενημερώνετε για την Ορθόδοξη ιεραποστολή που προορίζεται η δωρεά σας, καθώς και τα στοιχεία σας για αποστολή απόδειξης.

Πληροφορίες :

1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΒΑΝ: GR9401102350000023529600449 SWIFT CODE: ETHNGRAA

2. ALPHA BANK ΙΒΑΝ: GR3401404790479002101029168 SWIFT CODE: CRBAGRAAXXX

3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ: GR5001722310005231013724415 SWIFT CODE: PIRBGRAA

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
«ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

ΛΑΓΚΑΔΑ 190, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τ.Κ. 56436

ΤΗΛΕΦΩΝΑ : 2310 606 920 – 2310 602 602

E-MAIL:iersyn@iersyn.gr

Ωράριο λειτουργίας: 08:30 – 16:00

http://ierapostolos.gr/support.php

Καλύπτοντας το φαγητό των παιδιών στο Κολουέζι ( Κονγκό ), στη Σιέρα Λεόνε, στο Κινταμάλι ( Τανζανία ) και στην Ινδία ( Καλκούτα ) Ιεραποστολικός Σύνδεσμος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης

All day and all night prayers, to the Jesus Lord the Savior to stop the pandemic of Covid19 Worlwide ! Prières toute la journée et toute la nuit au Seigneur Jésus-Sauveur pour arrêter la pandémie de Covid19 dans le monde!

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του ιεραποστολικού περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ο ΑΙΤΩΛΟΣ, τεύχος 123, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020.

All day and all night prayers, to the Jesus Lord the Savior to stop the pandemic of Covid19 Worlwide ! Prières toute la journée et toute la nuit au Seigneur Jésus-Sauveur pour arrêter la pandémie de Covid19 dans le monde!

This entry was posted in Africa, Australia, Canada, Congo, England - Αγγλία, Germany, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Αυστραλία, Αφρική, Αφρική, Africa, Βέλγιο-Belgique-België, Γερμανία, Επισκοπή Κολουέζι-Κογκό, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, ΗΠΑ - USA, Κύπρος - Cyprus, Κογκό, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ), Ρουμανία- Romania, Σερβία-Serbia, Σουηδία- Sweden- Sverige, Katanga- Mητρόπολη Κατάγκας, Luxembourg- Λουξεμβούργο and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s